Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Statsministeren åbnede dette års naturmøde: - Det er vigtigt af flere årsager

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Der ventes op mod 30.000 besøgende til Naturmødet.

For første gang nogensinde holdt den siddende statsminister, Mette Frederiksen (S) åbningstalen til dette års Naturmøde i Hirtshals, der forløber fra den 11 til 13. maj.

- Det er vigtigt af flere årsager. Men det er virkelig godt, at der er så mange mennesker, som går op i naturen, som dyrker fællesskabet, og som har lyst til at ofre noget for, at vi får en bedre natur, fortalt statsministeren til TV2 Nord. 

For lederen af Naturmødet var statsministeren ja tak til invitationen også noget helt særligt. 

- Det betyder rigtig meget, da det er med til at blåstemple naturmødet som det sted, hvor alle med en mening om naturen gerne skal hen for at være med, fortæller Leif Lund Jakobsen. 

Se hele interviewet med Mette Frederiksen herunder:

Mere plads til naturen

Under åbningstalen kom statsministeren både med politiske perspektiver og ønsker, men først kom hun med en opsang til brugen af naturen foran de deltagende. 

- Det er på grund af os mennesker, at naturen er under et alt for stort pres, åbnede Mette Frederiksen talen.

- Vi giver ikke naturen den plads, som den skal bruge, derfor skal den natur, som vi kommer fra og har brug for have meget mere plads, fastslog hun. 

Statsministeren sidder på nuværende tidspunkt i en SVM-regering, og i løbet af åbningstalen kom hun derfor også ind på regeringens fire vigtigste punkter for, hvordan regeringen ønsker at forbedre den danske natur. 

På listen stod både et ønske om en samlet lov for natur og biodiversitet, et ønske om at etablere en skov på størrelse med Lolland, Falster og Bornholm tilsammen, etablering af de 15 naturnationalparker og ønske om yderligere fem, og endeligt et ønske om at udtage 100.000 hektar af lavbundsjorden af driften. 

Der ventes op mod 30.000 besøgende til Naturmødet.

Se hele åbningstalen til dette års naturmøde herunder:


Krøyer-maleri på auktion - kan indbringe millioner

Foto: Bruun Rasmussen

Auktionshuset betegner maleriet som et mesterværk.

Det vil helt sikkert være en populær julegave for en kunstelsker, men du skal have de store sedler frem, hvis du vil sikre dig P.S. Krøyer-maleriet 'Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen', når det kommer på auktion i begyndelsen af december.

Auktionshuset Bruun Rasmussen, som får maleriet fra 1892 under hammeren, forventer, at salgsprisen ender på mellem fire og seks millioner kroner.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

- P.S. Krøyer eller Søren, som han blev kaldt, og Marie Krøyer havde et kompliceret forhold, præget af både glædesfyldte perioder, men senere også store udfordringer blandt andet på grund af hans maniske og depressive sind. Værket, som vi udbyder på auktion, repræsenterer en meget lykkelig tid i deres fælles liv, hvor kærligheden og kunsten blomstrede, fortæller Julie Arendse Voss, der er afdelingsleder for ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

Optaget af lyset

Bruun Rasmussen betegner 'Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen' som et mesterværk. Ifølge Julie Arendse Voss er det udbudte værk et af Krøyers mest gennemførte impressionistiske værker.

- Det er hans optagethed af lyset og friluftsmaleriet og hans evne til at fange øjeblikket med små hurtige penselstrøg, der gør, at Krøyer ofte er blevet beskrevet som impressionist. Hans mange breve fra hans tid i Paris vidner om, hvor stor betydning den samtidige franske kunst og ikke mindst impressionismen fik for hans udvikling som maler, siger Julie Arendse Voss.

Maleriet sælges på Bruun Rasmussens liveauktion i Lyngby 2. december.

Foto: Bruun Rasmussen

En flot dag med både solskin og sne.

Det bliver endnu en dag i vinterens tegn med snebyger over Nordjylland. Men det bliver også muligt at se solen titte frem, så der er rig mulighed for at nyde den smule sne, der er i de lyse timer.

Solen står op ved 8-tiden og går ned lidt før klokken 16.00.

Temperaturerne ligger lavet og nogle steder i Nordjylland er det minus fem grader her til morgen. Derfor er det en god idé at passe på i trafikken. Vejdirektoratets kort viser også glatte veje i det meste af regionen.

I løbet af dagen vil temperaturen nå lidt over frysepunktet, men der vil fortsat være sne- og tøsnebyger.

Er du interesseret i en mere lokal vejrudsigt? Spørg vores robot Solvej.

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Knivstikkeri: Offer lå og blødte kraftigt, da politiet ankom

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Al ledig politi blev sendt afsted til alarmen om et muligt knivstik i et lejlighedskompleks.

I nat hastede en masse mandskab fra Nordjyllands Politi til Davids Alle midt i Aalborg, da der kom en anmeldelse klokken 01.21 om et muligt knivstikkeri.

- Vi sender alt, hvad vi har derhen, og da vi kommer frem er der en ung mand i 20'erne, som ligger og bløder kraftigt. Der kommer en ambulance frem, som tager ham med, fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi, Thomas Ottesen.

Den unge mand er blevet stukket i underkroppen og på benene, og han er blevet opereret for sine skader og er uden for livsfare.

To mulige gerningsmænd har forladt stedet, og da politiet får en mistanke om, hvor de er i nærområdet, bliver de fanget. En af dem tager chancen og løber, men politiet får fat i ham. Det er også to unge mænd i 20'erne.

- Hvad der er foregået forud for knivstikkeriet ved vi simpelthen ikke endnu. Vi mangler at afhøre alle parterne, forklarer vagtchefen.

Der har for kort tid siden været andre knivstik, som var noget bandeopgør. Er det her også det?

- Vi kan ikke udelukke det, men vi ved det ikke. Lige nu er der mange hypoteser, siger Thomas Ottesen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

200.000 danskere lever i uvished med sygdommen: I dag fik Jan testet, om han er en af dem

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Op mod 400.000 danskere lever til daglig med lungesygdommen KOL, men godt halvdelen af dem går rundt med KOL uden at vide det.

En ganske normal arbejdsdag for Jan Rysz foregår normalt mest med hænderne, når han er på arbejde hos Unilite i Hobro som logistikkoordinator, men onsdag har han en opgave, som ligger lidt ud over det sædvanlige.

Det foregår i en bus, der er kørt ind til virksomheden i dagens anledning, og arbejdet skal udføres med lungerne.

I samarbejde med PensionDanmark og Lungeforeningen kan alle medarbejdere hos Unilite nemlig få testet deres lunger i arbejdstiden i forbindelse med den årlige lungedag. Arbejdet består den her onsdag for Jan Rysz derfor også i at puste for fuld kraft i et lille apparat tre gange for at teste, hvor god hans lungefunktion er, og om han skulle gå rundt med en uopdaget lungesygdom.

- Det er selvfølgelig noget interessant. Nu har jeg desværre røget i mange år, så det bliver spændende at se, om det har haft en negativ påvirkning på lungerne, siger Jan Rysz.

Jan Rysz er til lungeeksamen inde i bussen fra PensionDanmark, hvor han om lidt skal have testet sine lungers fulde kraft. Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

En kvart million sygedage hvert år

En af de lungesygdomme, Jan Rysz skal testes for, er KOL, som op mod 400.000 danskere lever med til daglig. Det er bare kun halvdelen af dem, der rent faktisk ved, at de har sygdommen.

- Hvis man har en uopdaget KOL eller ikke får den rigtige behandling, så går man også fra arbejdsmarkedet tidligere, og det er det, vi gerne vil undgå, siger Ann Leistiko, der er direktør i Lungeforeningen.

Sygdommen KOL er skyld i næsten en kvart million sygedage hvert eneste år og resulterer i 3,9 milliarder kroner i tabt produktion på grund af fravær og tidlig død, oplyser PensionDanmark.

- Nogle undersøgelser, vi har fået lavet, viser, at det er over 17.000 arbejdspladser, som kan fastholdes på arbejdsmarkedet om året, hvis man får en tidlig KOL-diagnose, og det vil vi gerne være med til at kæmpe for, siger Ann Leistiko.

Se hele indslaget her.

Hold øje med de her symptomer

For nylig bliver der pustet nyt liv i håbet om at fange flere, der lever med uopdaget KOL. I den nye sundhedsreform blev det vedtaget, at man vil lave kronikkerpakker, hvor KOL-området er det første, der skal gribes fat i.

- Allerede fra 2027 har vi en forventning om, at der kommer nogle mere sammenhængende forløb, hvis man har diagnosen KOL. Bare det fokus, der kommer på KOL-området, tror vi, kan være med til at fokusere mere på symptomerne, siger Ann Leistiko og fortsætter:

- De symptomer, man skal reagere på, er, hvis man har: vedvarende hoste, hvæsende vejrtrækning, svært ved at få vejret, når man går op ad trapper eller hvis man har mange infektioner i lungerne så som lungebetændelse, forklarer direktøren for Lungeforeningen.

Normal lungefunktion

Inde i bussen hos Unilite er det imidlertid blevet tid til skæbnens pust for Jan Rysz, der snart får svar på, om flere års rygning har påvirket hans lunger, og om han er en af dem, der lever med uopdaget KOL.

Testen viser dog ingen umiddelbare tegn på KOL, men han får også at vide, at det ikke kan garanteres, at han ikke udvikler det i fremtiden – særligt ikke, hvis han fortsætter med at ryge.

Lungefunktionen er dog helt normalt.

- Det var rart at få konstateret, men derfor er det selvfølgelig stadig anbefalingsværdigt at holde op med at ryge, det er jeg klar over, siger Jan Rysz.


Usædvanlig juleaften: Gitte fejrer jul i shelter

- Man kan simpelthen ikke tænke på andet end mad, varme og hygge, fortæller hun.

Morgenfrost og rim så langt øjet rækker.

Kunne du forestille dig at bruge din juleaften i minusgrader iført noget, der minder om en kedeldragt?

For Gitte Winther-Berg er oplevelsen en hjælp til en ellers stille jul, hvor børnene er hos deres far.

- Det hjælper også, når så ikke børnene er hos mig i år, at jeg kommer ud og oplever det. Man kan simpelthen ikke tænke på andet end at lave mad og holde varmen, griner Gitte Winther-Berg.

Foto: Gitte Winther-Berg

Fik det bedste ud af pandemien

Første gang Gitte Winther-Berg, fejrede jul i en shelter, var under corona. Dengang måtte man hverken fejrer højtiden sammen eller bo på hoteller, så det var den udendørs løsning, der pludselig ramte hende.

- Det blev en rigtig god tur, men sidste gang snød jeg og forberedte maden på forhånd. Denne gang vi det hele fra bunden blandt andet en and på spyd, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har jo gjort det før med kylling, så det må da være noget af det samme.

Foto: Gitte Winther-Berg

Den finurlige løsning avlede også masser af roser, da hun sidste gang var afsted. Flere forbipasserende, der var på gåture, opfordrede hende faktisk til at gøre det igen og det sker så i år.

Julen varer lige.. til den 25.

Lille Juleaften fejrer Gitte Winther-Berg børnenes jul med gaver og alt, der hører til, men juleaftensdag skal hun tidligt op og afsted til Lille Vildmose.

- Det er jo en populær shelter, og man kan ikke booke den på forhånd. Så min mand, jeg selv og vores to hunde skal hurtigt afsted, lyder det.

Julekulden har hun dog ikke lyst til at blive i alt for længe. Den 25. december har de planlagt at tage hjem, når det svære er overstået.

- Man skal prøve det, for det er jo bare et kick, man får bagefter. Og det hjælper altså forældre som jeg selv, der har delebørn, med at komme igennem en dag, hvor savnet til vores børn kan være ekstra svært, mener hun.

Og er du til det udendørs liv, så er der heller ingen tvivl.

- Vi vågnede sidste gang med rim udover landskabet, det var simpelthen så smukt. Det kan klart anbefales, siger Gitte Winther-Berg.

Foto: Gitte Winther-Berg