Dræbende støv skal på dagsordenen, siger SF og K
Foto: Pia Koldsø / TV2 Nord
Både folketingsmedlemmer og et byrådsmedlem i Aalborg er klar til at gøre mere for at undgå, at danskerne bliver syge af asbest.
Konsekvenserne af asbest er langt alvorligere end hidtil antaget. Det har et nyt europæisk samarbejde mellem journalister som TV2 Nord har deltaget i, afklaret.
Hidtil har antagelsen været, at omkring 300 danskere årligt mister livet som konsekvens af eksponering for asbest-støv. For eksempel som følge af lunge- eller lungehindekræft.
Men de nye beregninger viser at asbest faktisk er mere end fire gange så dødeligt - og estimatet er dermed at 1.300 danske dødsfald om året kan relateres direkte til asbest.
- Det er helt forfærdeligt at det har så store konsekvenser som det har. Det har det for de mennesker, der bliver ramt af asbestose og det er det for de familier og for samfundet. Det er et kæmpestort problem som vi skal tage ganske alvorligt - og mere end vi nok har gjort tidligere, lyder det nu fra Per Larsen (K).
Når støv dræber
TV2 Nord sætter i samarbejde med en international gruppe af graverjournalister fokus på asbest. Der er nu international anerkendelse af, at asbest er mange gange mere dødelig end hidtil antaget. I Danmark betyder det, at det årlige dødstal på 300 forventes at være så højt som 1.300.
Men selv om asbest altså er meget mere dødeligt end hidtil antaget, så er der intet overblik over, hvor og hvor meget af det farlige mineral der findes i bygninger, og ingen national handlingsplan for, hvordan vi slipper af med asbesten på en forsvarlig måde.
Og problemet er i særdeleshed nordjysk.
I udkanten af Aalborgs centrum ligger eternitgrunden hvor man i årtier - helt frem til 1986 hvor det blev forbudt at bruge asbest i byggematerialer - brugte det giftige mineral i stor stil. Tusindvis af aalborgensere og deres familier er således, via arbejdet på den store fabrik, blevet udsat for store mængder asbeststøv og selvom det snart er 40 år siden de sidste asbestholdige tagplader rullede ud af produktionen, slår de altså stadig ihjel. I stor stil.
Se hele debatprogrammet herunder.
- Der er ingen tvivl om, at det her kræver penge, der bliver sat af - og det kræver tid. Og de her tal taler deres eget sprog. Vi bliver nødt til at tage det her alvorligt, så der skal sættes penge af til det her, og jeg har også fået at vide af mit parti, at dem er vi klar til at finde, siger Theresa Berg Andersen (SF).
I Fokus LIVE torsdag aften på TV2 Nord debatterede folketingsmedlemmerne Per Larsen (K) og Theresa Berg Andersen (SF) med rådmand i Aalborg Jan Nymark Thaysen og gruppeformand i 3F Aalborg Reidar Kogstad så, hvad der kan gøres for at mindske konsekvenserne af den dødbringende arv, der gemmer sig på tage, i fugemørtel og i isolering og mange andre steder i de nordjyske hjem.
Og for en gangs skyld var der ikke meget debat over debatten - bordet rundt, var der enighed om, at den skjulte dræber, som i den brede offentlighed nok er gået lidt i glemmebogen, skal på dagsordenen igen.
Det kommer i hvert fald til at ske i Aalborg Kommune, forsikrer Jan Nymark Thaysen (V).
- Vi skal få formidlet ud til alle de kontakter, vi har i byggebranchen, og sige at her skal I virkelig være opmærksomme, for det er livsfarligt. Det gør vi til at starte med, men det er ikke nok, siger han.
Reidar Kogstad er gruppeformand for fagforeningen 3F i Aalborg. Han får ugentligt henvendelser om at medlemmerne arbejder med asbest. Hvis ikke det er medlemmerne selv, der henvender sig, så er det naboerne til en byggeplads.
- De henvender sig til os for at finde ud af, om der er asbest i det arbejde, der foregår lige ved siden af. For de kan gpdt se at støvet spreder sig til mere end bare byggepladsen, forklarer han.
Fagforeningen har i København et øget fokus på asbest, og det har sat gang i nogle initiativer på området.
- En autorisation er et stort ønske fra os i 3F. Vi arbejder i kulissen og oplyser vores medlemmer, men den brede information til danskerne er for alt for lille, mener han.