Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiker efter afsløring af lægers brud på loven: - Vi skal have en meget stærkere kontrol

Det er nemt for lægerne at slippe afsted med at snage i journaler, når de bijobber. For ansatte i Region Nordjylland bliver kun tjekket i gennemsnit hvert fjerde år.

Flere læger på regionens sygehuse bijobber for forsikringsselskaber og i flere tilfælde har TV2 Nord afsløret, at lægerne bryder datareglerne, når de bijobber.

TV2 Nord har i denne uge sat fokus på de læger, der arbejder for forsikringsselskaber i deres fritid. Et arbejde, der foregår på Region Nordjyllands sygehuse, hvor de har adgang til din patientjournal. 

I løbet af ugen har TV2 Nord afsløret, hvordan flere læger har hentet oplysninger i patienters journaler og givet dem videre til forsikringsselskaberne - selvom det er forbudt. 

Og risikoen for at lægerne blive opdaget, er meget lille. 

I gennemsnittet kontrolleres de kun en gang hvert fjerde år. 

FAKTA

Region Nordjylland laver hvert år cirka 3.000 stikprøver blandt de 11.500 ansatte, der har adgang til den elektroniske patientjournal EPJ. 


Det svarer altså til, at en ansat med adgang til journalerne kan forvente at blive kontrolleret én gang hvert 4. år.

Vil have skærpet overvågning af læger

På baggrund af TV2 Nords dækning af sagen har Region Nordjylland orienteret Regionsrådet om administrationens kontrol af datasikkerheden.

I linket herunder kan du læse om Inge Jensen, der blev udsat for at to ud af fire speicallæger har brudt datareglerne. Det er i den samme forsikringssag, hvor hun havde brug for lægeerklæringer i forbindelse med et trafikuheld, hvor hun pådrog sig adskillige alvorlige skader.

Flere politikere forlanger nu øget kontrol af netop de læger, der arbejder privat for forsikringsselskaber.

Lægerne har nemlig lov til at bruge deres lægekontorer på Region Nordjyllands sygehuse, når de udfører deres private arbejde for forsikringsselskaberne. Selvom lægerne ikke må bruge regionens IT-system i deres private bijob, sker det altså alligevel. 

- Vi ved jo hvilke læger, der bijobber og laver forsikringssager, og derfor kunne man godt have en skærpet overvågning på dem. Det vil jeg foreslå, at man iværksætter, siger regionsrådsmedlem Per Larsen (K). 

Vil ikke stille op til interview

TV2 Nord har gennem længere tid forsøgt at få et interview med administrationen på Region Nordjylland, Men det er ikke lykkedes.

I stedet har Region Nordjylland sendt disse skriftlige svar og kommentarer til vores spørgsmål:

Koncerndirektør Anne Bukh skriver:

Efter TV2Nords omtale af en konkret borgersag i efteråret 2020, har vi fulgt op på området. De speciallæger, som udarbejder forsikringserklæringer, skriver i dag under på, at de ikke må anvende dataadgang til regionens IT-systemer, herunder data fra patientjournaler og øvrige helbredsoplysninger. Det underskrevne dokument opbevares i speciallægens personalemappe. En forsikringslæge må gerne arbejde på hospitalets computer, men lægen må ikke søge data om borgeren i regionens IT-systemer.

Som tidligere omtalt er der desuden implementeret en ny retningslinje, hvoraf det fremgår, at speciallægen overfor borgeren skal gøre det tydeligt, at speciallægeundersøgelsen ikke har relation til speciallægens ansættelse i Region Nordjylland.


Ikke nok stilprøver

Regionsrådsmedlem Lene Linneman fra SF er ikke imponeret over regionens stikprøvekontrol.

- Jeg er bange for, at det er meget let uhindret at komme igennem det her net. Med så få stikprøver, så tror jeg godt nok ikke, vi fanger, alt det vi burde fange, siger Lene Linnemann.

Vi skal have indført et system, så du som borger automatisk får besked i din E-boks, hver gang en læge har slået op i din journal.

Per Larsen, Sundhedsordfører, Konservative

Regionens stikprøver har fokuseret på de såkaldte nødadgange, som er en funktion hvor man indtaster CPR-nummeret på den patient, hvis patientjournal, man ønsker at tilgå. Den bruges i hverdagen på sygehusene, hvis man ikke har en aktuel patient-behandlerrelation i systemet, og hvor man skal kende CPR-nummeret på den patient, som man ønsker at foretage opslag på.

Regionsrådsmedlem Lene Linneman fra SF er ikke imponeret over regionens stikprøvekontrol. Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

En promille bliver tjekket

Der foretages cirka en million opslag som nødadgang om året, og af dem tages der 3.000 stikprøver på. Det svarer til, at knap 3 promille af opslagene bliver tjekket.

Ifølge TV2 Nords oplysninger er der ikke særligt fokus på de læger, der arbejder privat i deres fritid for eksempelvis et forsikringsselskab. Ud af de cirka 3.000 læger, som er ansat i Region Nordjylland udfører omtrent 300 privat arbejde med at udfærdige lægeerklæringer i deres fritid. 

De bliver kontrolleret lige så meget – eller lige så lidt, som de andre ansatte på sygehusene.

Lene Linnemann så helst, at lægernes dobbeltjobberi blev stoppet helt:

- Jeg bryder mig ikke om den måde, man fra forsikringsselskaberne bare kan bestille en erklæring ved en læge, der er ansat i regionen, der i sin fritid sidder bag vores computer. Jeg synes, det er et helt forkert system, vi har, siger Lene Linnemann.

Flere partier i regionsrådet vil nu have undersøgt, hvor mange læger, der har misbrugt deres adgang til patientjournaler i deres private arbejde for forsikringsselskaberne. Det bakker Martin Bech (V) op om. Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

23 påtaler og kun to advarsler

SF-politikeren efterlyser en reaktion fra Christiansborg og en skærpet lovgivning på området. Og den er Per Larsen, der er sundhedsordfører i folketinget for De Konservative, klar til at tage op.

- Vores sundhedsoplysninger betragter jeg nærmest som hellige, så vi skal have en meget stærkere kontrol med, hvad de bruges til. Vi skal have indført et system, så du som borger automatisk får besked i din E-boks, hver gang en læge har slået op i din journal, for det er dine oplysninger, det drejer sig om, siger Per Larsen.

Ud af de 3.000 stikprøver fra det seneste år, blev 240 nødadgange sendt til vurdering i Region Nordjylland HR- og Jura. I 23 tilfælde endte det med påtaler til ansatte for uberettigede opslag i patientjournalerne.

I to tilfælde er der givet advarsler, men det drejer sig om de to læger, som Thorkil og Inge Jensen afslørede i datamisbrug – det var altså ikke regionens stikprøver, der opfangede dem.


Kenny blev dømt for at sætte ild til sin søsters hus - nu er han renset

Der har været en tung sky over Kenny Villadsens liv i halvandet år.

Der hersker ingen tvivl om, at den seneste tid har været særdeles hård for Kenny Villadsen, der bor i Pandrup. Det understreger han også flere gange i telefonen, da TV2 Nord taler med ham onsdag formiddag.

I marts 2023 blev han varetægtsfængslet og sad bag tremmer i knap en måned. Efterfølgende har han været på "randen af en depression," som han siger. Særligt folks lange blikke og det at føle sig udstillet som pyroman gjorde, at han var ved at gå helt ned med flaget.

- Det har været et vanvittigt forløb, og jeg har været nødt til at være på angstmedicin, fortæller han.

Grådkvalt efter afgørelse

I november blev han kendt skyldig i byretten. Skyldig i brandstiftelse på hans søsters ejendom i Arentsminde.

Et hus, han selv har været med til at renovere. Kenny Villadsen ankede dommen, og tidligere på ugen blev han så frikendt i Vestre Landsret.

- Jeg var grådkvalt, da jeg fik det at vide. Det var svært at forstå og en kæmpe lettelse, lyder det fra Kenny Villadsen, der efter varetægtsfængslingen pludselig stod uden job.

Søsterens hus, som han var tiltalt for at sætte ild til, var tilbage i 2023, hvor hændelsen fandt sted, til salg. Kenny Villadsen lejede dog huset, der brød i brand 18. februar. Dagen efter skulle der have været afholdt et åbent hus-arrangement. Det blev imidlertid aldrig til noget grundet et tændt komfur, hvor der stod flyttekasser ovenpå.

I byretten vurderede man, at Kenny Villadsen med fuldt overlæg havde sat gang i branden.

- Det er et glaskeramisk komfur, som man skal igennem fire trin for at tænde. Det skal tændes, der skal vælges kogezone, der skal skrues op, og til sidst skal man have den yderste rem med. Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut har efter branden kunnet konstatere, at komfuret ikke fejlede noget, og at der ikke var nogle tekniske fejl, sagde anklager fra byretten, Thomas Klingenberg, tilbage i november, efter Kenny Villadsen var blevet idømt et års fængsel, hvoraf den resterende del - fraregnet varetægtsfængslingen - var betinget.

Dommere var uenige

Kenny Villadsen forlod matriklen 17:30, og klokken 18:14 modtog brandvæsnet en anmeldelse om brand. En brand de i Vestre Landsret - modsat byretten - altså ikke mener, at Kenny Villadsen skal dømmes for at have påsat, da han på daværende tidspunkt slukkede emhættelyset, inden han forlod huset.

- Fire dommere nåede frem til, at det ikke kunne udelukkes, at branden var opstået ved et tilfælde, mens to mente, at han havde påsat den med vilje, siger anklager i landsretten, Anne Dyhr, inden hun oplyser, at der ikke er kommet oplysninger frem, der indikerer, at Kenny Villadsen skulle have været uvenner med sin søster.

I dag er Kenny Villadsen glad for, at han er kommet ud på den anden side. Han er atter i job og glæder sig nu over, at han er renset i sagen.

I byretten ville en dommer have ham frifundet, mens to vurderede, at han var skyldig.


Politiet leder efter oplysninger om mand i drukneulykke

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Har du information om den mand, der her til morgen blev fundet i Limfjorden ud for Honnørkajn i Aalborg i morges? Så hører Nordjyllands Politi gerne fra dig.

Både dykkere, en båd og en redningshelikopter var her til morgen i gang med arbejdet med at finde manden i vandet. Det lykkedes at finde en mand en time efter anmeldelsen kom, og manden blev i livløs tilstand sendt til sygehuset.

Hans tilstand er kritisk og han er fortsat indlagt.

Nordjyllands Politi har imidlertid ikke kunnet identificere manden endnu. Derfor beder politiet nu offentligheden om hjælp.
- Mandens identitet er p.t. ukendt for os, og vi søger nu hjælp til at få klarlagt, hvem han er. Vi vil gerne høre fra vidner, der kan have set manden ved honnørkajen eller området dér omkring i morges, og vi håber også at høre fra folk, der ud fra signalementet kan have bud på, hvem manden kan være. Vi har indhentet videoovervågning fra området ved Honnørkajen, men vi er stadig interesseret i andre videooptagelser fra stedet, eksempelvis fra bygninger eller køretøjer, forklarer Thomas Ottesen vagtchef Thomas Ottesen, Nordjyllands Politi.

Signalement

  • Ca. 30-40 år
    • 170-180 cm høj
    • 75-80 kg
    • Slank kropsbygning
    • Sort krøllet hår og sort fuldskæg
    • Iført lyse Adidas-sko, en gul hættetrøje, sort jakke og sorte bukser
    • Manden har ingen andre kendetegn (som fx tatoveringer)
    • Manden har muligvis medbragt et gråt stofnet. En sådan blev fundet ved kajen.


Borgers tip gav pote: 21-årig mand dømt for indbrud i 22 varebiler

Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Genrebillede.

Den 21-årige blev fremstillet i et grundlovsforhør, men endte med at få en straksdom.

En 21-årig mand er den onsdag blevet idømt otte måneders ubetinget fængsel for indbrud i 22 varebiler, hvor han har stjålet kostbart værktøj.

Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Alle indbrud blev begået i den forgangne weekend i Thy og på Mors, som TV2 Nord tidligere har omtalt.

Retsmødet ved retten i Holstebro begyndte onsdag morgen som et grundlovsforhør, men da den 21-årige kunne erkende de forhold, som anklagemyndigheden lagde frem i retten, endte manden med at få en straksdom.

- Jeg er tilfreds med dommen. Vi ser alvorligt på den her type kriminalitet, og det, synes jeg, dommen er et udtryk for, at retten også gør, siger anklagerfuldmægtig fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi Nicolai Vestergaard Soelberg.

Borgers tip gav pote

Det var et tip fra en borger, der ledte efterforskerne fra lokalpolitiet i Thisted på sporet i sagen. Derfor kunne politiet tirsdag klokken 09.30 anholde manden.

Under et af indbruddene blev den 21-årige opdaget af ejeren af varebilen, hvilket resulterede i, at den 21-årige truede ejeren med vold. 

På en adresse fandt politiet desuden også koster fra indbrud i varebiler.

Medgerningsmænd fortsat på fri fod

Det er politiets formodning, at der fortsat er medgerningsmænd på fri fod, derfor fortsætter efterforskningen i sagen.

- Derfor har vi heller ikke yderligere kommentarer til sagen. Dog vil jeg gerne sige, at vi nu også kommer til at arbejde på at finde de retmæssige ejere til de koster vi har fundet, siger Niels Thing Kristensen fra lokalpolitiet i Thisted.

Den 21-årige mand modtog dommen, og blev fængslet umiddelbart efter retsmødet.


Hvad har du fået? Her er dine mest populære aftensmåltider

Foto: Canva.com

Måltidskulturen er i rivende udvikling.

Det kan rumstere i hovedet hele dagen.

Spørgsmålet om hvad aftenens måltid skal være. Nu er der dog hjælp at hente. I hvert fald hvis du vil indtage den samme gode spise, som flertallet oftest vælger, når de kokkererer.

En ny undersøgelse viser nemlig, hvad nordjyderne typisk ender med at ty til.

Øverst på listen har vi noget, som mange forbinder med i Italien: Pizzaen.

Den er efterfulgt af burgeren, mens rugbrød med pålæg indtager tredjepladsen.

Hvis du tror, at vi nordjyder er underlige, nu hvor rugbrød med pålæg ligger på en tredjeplads over mest fortrukne aftensmåltider, skal du måske tro om igen.

I Midtjylland topper den primitive ret nemlig listen. Bøf og kylling med kartofler og/eller grønt fuldender top fem i Nordjylland. De nye tal stammer fra undersøgelsen Madkultur24, som kortlægger danskernes måltidsvaner.

Følgesvend er med ved bordet

Undersøgelsen viser, at måltidskulturen i øjeblikket forandrer sig hurtigt.

- Mange af os oplever at skulle nå stadig mere i løbet af en dag, og vi gør det meste med mobilen i hånden. Det har allerede aflejret sig i hurtigere madlavning, flere færdiglavede løsninger og en større distance til råvarerne. Nu slækker vi også på rammerne for det fælles måltid, hvor blandt andet skærmene får plads ved det fælles bord, fortæller direktør Judith Kyst fra Madkulturen, som står bag undersøgelsen.

På landsplan er det nu hver ottende, som tager mobilen frem under et aftensmåltid, hvilket er en tredobling siden 2017. Særligt unge har svært at lægge telefonen fra sig. Her har næsten hver tredje telefonen fremme under aftensmåltidet.

Selvom mange giver efter for mobilvanerne og går mindre op i bordskik, er det stadig er syv ud af ti, der spiser aftensmad sammen med andre i 2024.

2156 voksne danskere har deltaget i undersøgelsen.


Milliardær-familie tjener knap 200 millioner - og det er kun i år

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Svend Møller Hansen har nok at smile af. Hans holdingselskab tjener nemlig temmelig godt. Her ses han på stadion - han er nemlig storsponser for Hobro IK.

Familien Møller Hansen fra Hobro klarer sig temmelig godt, selvom virksomheden er solgt.

Prøv lige at forestille dig, hvad du ville gøre, hvis du pludselig tjente 196,1 millioner kroner.

Sådan gør jeg af og til, når jeg spiller lotto.

Men det er virkeligheden for den nordjyske familien Møller Hansen fra Hobro. De behøver ikke at forestille sig det. For familiens holdingselskab har nu har tjent 196,1 millioner kroner på et år.

Familiens formue er opbygget af Svend Møller Hansen, som også ligger navn til selskabet, der tilbage i 1969 stiftede stål- og betonkoncernen DS Gruppen.

Mange år senere kom hans søn, Mads Møller Hansen, ind i virksomhedens ledelse. Og i 2022 blev virksomheden solgt til det tyske industrikoncern Goldbeck Europe. De har dog ikke forstyrret hverken driften eller de godt 6000 medarbejdere.

DS Gruppen er en af Skandinaviens førende industrikoncerner inden for produktion og salg af stål- og betonløsninger til byggeri og industri.

Blandt landets rigeste

Holdingselskabet Svend Møller Hansen Holding A/S er ejet af hele familien, og ifølge regnskabet beskæftiger selskabet sig at besidde kapitalandele, investeringsvirksomhed, samt landbrug og andre beslægtede virksomheder.

Holdingselskabet ejer desuden 75 procent af dattervirksomheden Svend Møller Hansen ApS, og ejer 20 procent af den associerede virksomhed Compsoil A/S. Holdingselskabet har en egenkapital på 2,3 milliarder kroner - og det har været støt stigende de seneste år.

Far og søn er desuden på listen over de 100 rigeste familier i Danmark. Ifølge den seneste liste fra starten af 2024 er de nummer 66 på listen.