Salget af minkskind eksploderer: - Flere køber minkpels i trods
Foto: arkivfoto
Ved Stampe, der blandt andet har butik på Mors, er salget af minkskind steget markant.
For direktøren for Stampe, der sælger pelse og skind, er det en mærkelig fornemmelse.
På den ene side jubler han over et salg af minkskind, der siden september er steget med op mod 400 procent i Stampes butikker og fra Stampes lager. På den anden side ryster han på hovedet over beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.
- Salget sker på en kedelig baggrund, og på den lange bane bliver det vanskeligt – priserne på minkskind kommer til at stige voldsomt, siger buntmager og direktør Michael Stampe.
Vrede og stigende priser lokker kunderne til
Da regeringen på baggrund af en risikovurdering fra sundhedsmyndighederne besluttede at aflive alle danske mink efter fund af en ny mutation af coronavirus, steg interessen for at købe pels og skind ifølge Michael Stampe på grund af to ting.
- Mange er så vrede over det, der er foregået, at de køber en minkpels i trods. Samtidig er folk også klar over, at priserne kommer til at stige, siger han.
Også på engros-siden kan efterspørgslen mærkes, og der er stor rift om at få lov at købe skindene fra Stampes lager – både fra kunder i og udenfor Europa.
- Vi mærker stor efterspørgsel fra Kina, som gerne vil sikre sig skind, mens de kan, siger Michael Stampe.
- Nu eksploderer priserne
Michael Stampe vurderer, at man på lageret har nok skind til denne sæson – men så er det slut. Så skal der indkøbes nye skind, og det bliver til helt andre priser.
- Allerede inden aflivningerne var priserne begyndt at stige, fordi selve produktionen af mink har været nedadgående. Nu eksploderer priserne så, siger han.
Danmark er en af de største producenter af minkskind i verden, og Nordjylland har i mange år været et minkmekka. Men på fem måneder blev det hele aflivet. I bogstaveligste forstand. Læs historien om da Nordjylland smed pelsen i denne webdok: