Forsvarsadvokat i Mia-sagen: - Alle har ret til en forsvarer
Mette Grith Stage har påtaget sig opgaven som forsvarer for den 37-årige tiltalte mand i Mia-sagen. Mød hende i denne uges udgave af ”Indblik”.
Mia-sagen er velsagtens den mest omtalte og mediedækkede drabssag i nyere, nordjysk historie.
Den 7. juni begynder det retslige efterspil i den makabre sag ved retten i Aalborg, hvor en 37-årig mand står tiltalt for drab, voldtægt og usømmelig omgang med lig.
Ved hans side sidder til den tid forsvarsadvokat Mette Grith Stage, der i offentligheden er kendt for ofte at påtage sig opgaven som forsvarer i højt profilerede kriminalsager.
- Jeg har den indstilling, at når man er forsvarer, så ligesom at en læge skal operere alle, så skal en forsvarsadvokat også tage de klienter, som gerne vil forsvares af en, siger hun.
Det var den dengang 36-årige sigtede i Mia-sagen, som for et år siden tog kontakt til Mette Grith Stage gennem politiet for at få hende som forsvarer.
Men Mette Grith Stage sagde ikke omgående ja. Hør hvorfor i klippet her:
- Når jeg tøvede, var det fordi at med en sag som den her, der er så forfærdelig og har fået så meget mediedækning, følger der rigtig meget med, hvis man tager den, forklarer hun og uddyber:
- Det har ikke noget at gøre med alt det, der foregår inde i retten, men det er al den opmærksomhed og de negative reaktioner, man får. Der skulle jeg lige overveje: ’Magter jeg det endnu en gang?’, for det har jeg jo været igennem før med nogle af de andre sager.
Men lige så hurtigt som hun havde tøvet, lige så hurtigt blev hun enig med sig selv om at tage sagen.
- Lige så snart jeg havde fået et øjebliks ro i hovedet, jamen, så magtede jeg det selvfølgelig! For det er jo det, jeg skal magte, fortæller Mette Grith Stage.
Det er jo ikke ligefrem alle, der er gode til at tale deres sag
Mette Grith Stage
Afgørende for et retssamfund
Anklageskriftet mod den i dag tiltalte 37-årige mand i Mia-sagen indeholder tre centrale punkter:
Drab, voldtægt og usømmelig omgang med lig.
Og selvom det for mange kan virke næsten ubegribeligt, at man vil påtage sig rollen som forsvarsadvokat for den tiltalte i en sådan sag, er det at have en forsvarer en uundværlig hjørnesten i et retssamfund, mener Mette Grith Stage.
- Vi kan jo ikke bare sende folk i fængsel på baggrund af, at politiet har foretaget en efterforskning – uden at de stilles for en dommer. Og vi kan heller ikke gøre det, hvis ikke de har en advokat til at tale deres sag. For det er jo ikke ligefrem alle, der er gode til at tale deres sag, forklarer hun.
Mette Grith Stage påpeger, at hun flere gange har oplevet at repræsentere klienter, som endte med at blive frifundet – til trods for at politiet og anklagemyndigheden mente det stik modsatte.
- Selvom politiet har været sikre på, at ’vi har fat i den rigtige her’ og vedkommende har siddet varetægtsfængslet i mange måneder, så kan det alligevel godt være, at pågældende er uskyldig, fortæller hun.
Omvendt er det også hendes opfattelse, at skulle en retssag ende med en dom over den tiltalte, har forsvarsadvokatens tilstedeværelse under sagen stadig tjent et vigtigt formål.
- Så kan vi jo sige til hinanden bagefter, at ’det er helt rimeligt, at vi smider den her person 12 år i fængsel,’ for han har fået en retfærdig rettergang. Han har haft en forsvarsadvokat, siger hun.
Du kan høre meget mere til Mette Griths Stages overvejelser om at være forsvarer i Mia-sagen – og det at være forsvarsadvokat i det hele taget – i magasinet Indblik.
Du kan se det allerede nu i playeren, lytte til programmet som podcast eller kigge med i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.