Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Den canadiske energi-gigant Ballard skal spare, og derfor er mange af medarbejderne i Hobro blevet fyret.

Ballard i Hobro fyrer 80 procent af deres medarbejdere.

Det fortæller virksomhedens CEO Jesper Themsen til TV2 Nord.

I alt arbejder 180 medarbejdere i afdelingen i Hobro. De første 50 procent bliver afskediget ved udgangen af 2024, mens de resterende 30 procent bliver afskediget i løbet af 2025.

Det betyder, at der vil være 36 medarbejdere tilbage, når fyringerne er trådt i kraft.

- Markedet trækker lidt. Det betyder, at det ikke går nær så hurtigt med den grønne omstilling, som der er planlagt efter, så vi skal passe på pengene. Vi kører denne besparelse for at sikre vores fremtidige succes, siger Jesper Themsen, der er CEO for Ballard Europe.

36 medarbejdere tilbage

Tilbage vil være 20 procent af medarbejderne på adressen i Hobro, og det er ifølge Jesper Themsen permanent.

- Vi forventer, at Ballard er her i Hobro i mange år endnu, siger han og fortæller, at medarbejderne har taget pænt imod nyheden.

- Der har været et godt miljø omkring vores forhandlinger og diskussioner, og i forhold til processen, er jeg imponeret over, hvor flot medarbejderne har taget det, siger han.

Ballard meldte ud allerede i september, at de skulle spare 30 procent. Jesper Themsen, der er CEO for Ballard Europe, vil endnu ikke udtale sig om, hvad der skal ske med ham fremadrettet. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Indledningsvis lød det, at op mod 85 procent af de ansatte i Hobro skulle fyres. Allerede i september meldte Ballard ud, at de skulle spare 30 procent globalt. Men siden da har det ikke været muligt at få en udtalelse fra Ballard - før nu.

Ifølge Jesper Themsen er der sket fyringer i alle afdelinger globalt.

- Baggrunden for omstruktureringen er et behov for at reducere omkostninger og sikre sund økonomi under de nuværende udfordrende markedsforhold, samtidig med at sikre stærk tilstedeværelse i Europa for at støtte europæiske kunder og langsigtet vækst, siger Jesper Themsen, der pointerer, at driften i Hobro vil fortsætte uændret indtil udgangen af 2024.

Succesen dalet

Ballard Power Systems Europe er en del af et større brintfællesskab i Hobro, som også huser Hybalance og organisationen Hydrogen Valley, som alle beskæftiger sig med Power-to-X, som fremstiller brændstoffer med grøn brint fra strøm og vand.

Tilbage i 2022 lød det ellers, at Power-to-X-virksomheden havde fart på, og desperat stod og manglede flere hænder. Virksomheden har også tiltrukket en del udenlandsk arbejdskraft. Dengang lød det, at der arbejder 16 forskellige nationaliteter på virksomheden i Hobro.

Ifølge Jesper Themsen flytter Ballard flere af aktiviteterne fra Hobro, såsom produktions- og udviklingsaktiviteter, til Vancouver.


Mors-Thys Marcus Midtgaard fik en uheldig rolle i en bizar situation.

Målmanden Magnus Petersen jublede og smilede mod sin modstander.

Mors-Thy kunne nemlig have scoret et ekstra mål inden pausen i ligakampen mod Nordsjælland Håndbold torsdag aften, men bolden blev reddet på stregen. Det var dog ikke Petersen, der afværgede forsøget.

I stedet var det Mors-Thys Marcus Midtgaard, der først havde sendt en afslutning afsted, men som blev reddet. Returen havnede dog hos Henrik Toft Hansen på stregen, men da han afsluttede, ramte han Midtgaard, der havde fortsat sit løb ind i feltet, og bolden blev reddet på stregen – af Midtgaards ryg.

Situationen affødte store grin i TV 2 Sports kommentatorboks.

- Hahaha, han rammer simpelthen Midtgaard inde i målet, lød det fra kommentator Ulrik Jönsson.

- Det har jeg ikke set før. Men jeg tror til gengæld, at Magnus Petersen gerne tager en redning, tilføjede ekspert Daniel Svensson grinende.

Skylder i bødekassen

Henrik Toft, der altså blev frarøvet en scoring og faktisk slet ikke kom på tavlen, kunne kun smile af episoden efter kampen, som Mors-Thy vandt med 30-28.

- Jeg har ikke prøvet det før – ikke på den måde. Jeg har været efter ham, og han skylder mig en på den, fordi det var dét mål, jeg kunne have lavet, og jeg vurderede, at der var mest plads i den side. Men Midtgaard havde en anden opfattelse af, hvor han skulle stå henne.

Marcus Midtgaard fortæller selv med et smil, at skylden må ligge hos Henrik Toft.

Har du en ambition om at stå på mål næste gang?

- Nej, dog ikke. Men jeg kan se, at Henrik har svært ved at score på mig i hvert fald. Jeg troede egentligt, at det var målmanden, der ramte den, og så røg den ind i mig. Men jeg kan se på skærmen, at det faktisk er mig, der laver en god redning.

Hvem skylder i bødekassen for den der?

- Altså jeg har ryggen til, så jeg kan ikke gøre noget, så han må tage den bøde, siger Marcus Midtgaard.

Med sejren er Mors-Thy på andenpladsen i ligaen med ni point efter syv kampe. Nordsjælland er på sjettepladsen med otte point i det samme antal opgør.


Ingen p-vagter i kommunen - men massevis af ulovlige parkeringer

Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord

De offentlige p-pladser med tidsbegrænsning bliver snuppet af folk fra morgenstunden - så der er ikke plads til handlende.

I Hjørring Kommune har man ingen P-vagter. Dem afskaffede man i 2011.

Næsten lige siden har der været debat om at få dem genindført.

Lige bag rådhuset er der parkeringspladser, man må holde på én time. Dem er der 17 af. Ved middagstid fredag, var 10 af pladserne besat af ulovligt parkerede bliver, der enten havde holdt der siden ved 8-tiden om morgenen, eller slet ikke havde sat P-skiven.

- Folk parkerer på kryds og tværs, og de fleste parkeringspladser, de er optaget hele dagen, så vi trænger til at ryddet lidt op i det, siger Lars Fog Hansen, indehaver af PhotoCare i Hjørring.

Rundt om hans butik er der massevis af ulovligt parkerede biler.

- Jeg ser dagligt, når der kommer lastbiler, så holder der biler parkeret her, og så kan lastbilerne ikke komme rundt, og så stopper hele trafikken i midtbyen, tilføjer han.

Er selv en af dem, der tager en central p-plads

Det ærger Hjørring Handel, der hellere så, at det var kunder, der kunne parkere tæt på butikkerne, og ikke folk med arbejde i byen. Alligevel er Hjørring Handel enig med Hjørring Kommune om, at p-vagterne ikke skal tilbage til byen.

Det er brugen af dem, den er gal med, når ansatte på arbejdspladserne i centrum bruger midtbyens p-pladser ulovligt, og gør det svært for eksempelvis handlende og turister at finde plads.

Og det er formanden Søren Homann (K), der er formand for teknik- og miljøudvalget, Hjørring Kommune, enig i.

- Jeg tror jo, vi alle sammen er vanemennesker, og vi vil jo nok finde en plads tæt på, der hvor vi skal ind. Jeg tror det er vigtigt, det er noget man tager en snak om ude på kontorerne, og siger kunne vi måske prøve at holde en lille smule længere væk end vores egen fordør, så der er plads til de kunder, vi også gerne vi have ind i butikkerne, siger han.

Hvad gør du selv, når du skal til møde på kommunen?

- Jeg må nok indrømme, at hvis jeg er lidt sent på den, så tager jeg også en plads tæt på rådhuset, men jeg synes, det er noget, vi bør få hanket op i nakken på hinanden det her, svarer han.


Hemmelig lydfil chokerer politikere: - Sådan noget der kun sker i Italien

Italienske tilstande og som at være med i tv-serien House of Cards. Sådan betegner to politikere de metoder, som TV2 Nord har afsløret finder sted i Frederikshavn Kommune.

Torsdag kunne TV2 Nord fortælle, hvordan en kommunal medarbejder på en hemmelig lydoptagelse forklarer og instruerer i, hvordan dokumenter og sagsakter kan holdes skjult for offentligheden.

- Mit allerførste input var, at det var løgn det her. Det er kun sådan noget, som sker i Italien, men det sker åbenbart også i Danmark, siger Jens Nygaard Johansen, byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune for Danmarksdemokraterne.

Også SF's byrådsmedlem Christina Lykke Eriksen er chokeret og overrasket over lydoptagelsen.

- Jeg føler, at jeg er med i en film eller serie. Ligesom i House of Cards, hvor man hele tiden blev overrasket over, hvordan systemet fungerer. Sådan tror jeg faktisk, jeg har det nu, siger hun.

Sagen handler om en 25 minutter lang lydoptagelse fra et møde på Frederikshavn Havn i december 2023.

Den kommunale medarbejder fortæller på optagelsen, hvordan hun har sorteret fra i de mails, som kommunen har udleveret til TV2 Nord og dermed giver borgerne indsigt i.

- Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg har udeladt ting, siger den kommunale medarbejder på optagelsen.

Den kommunale medarbejder instruerer også medarbejdere ved Frederikshavn Havn i, at de bør gøre det samme, så der i den aktindsigt, som TV2 Nord har søgt hos Frederikshavn Havn, kun udleveres materiale, som er afstemt med det materiale, som kommunen har udleveret.

- Jeg har næsten svært ved at sætte ord på det, fordi jeg tænkte, at sådan noget aldrig ville komme til at kunne ske i lille Frederikshavn eller Danmark for den sags skyld, for det er faktisk ikke sådan, jeg synes, vi agerer som samfund eller som system, så det er faktisk svært at finde ord for det, siger Christina Lykke Eriksen.

Oplysninger mørkelægges

I følge den 25 minutter lange optagelser, bliver oplysninger om Frederikshavn Havn mørkelagt for borgerne, da kommunens medarbejder henstiller til, at der ikke skal nye oplysninger frem.

- Jeg vil blive meget glad, hvis I nøjagtig gør, som jeg har gjort, fordi så sker der ingenting, så kommer der ikke noget nyt frem eller noget. Jeg kan ikke forlange det af jer, jeg kan kun appellere til jer, siger medarbejderen.

Det er en alvorlig sag og i strid med forvaltningsloven om offentlighed, når en myndighed som Frederikshavn Kommune på den måde sorterer i oplysninger, som offentligheden får indsigt i. Det fastslog ekspert i mediejura Thomas Pallesen torsdag på TV2 Nord.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det kan foregå, og jeg tænker også, at det giver fuldstændige urimelige arbejdsvilkår for alle. Også for os som politikere. Jeg har mega meget tillid til vores system. Det synes jeg også, at man skal have, så derfor synes jeg også, at det her simpelthen ikke er i orden. Sådan kan vi ikke arbejde, siger Christina Lykke Eriksen.

Inddrager politiet

TV2 Nords afsløringer fik allerede torsdag Venstre til at melde sagen til politiet samt overveje om Folketingets Ombudsmand skal inddrages. Og kommunaldirektør Thomas Eriksen har igangsat en intern undersøgelse af sagen. Han bekræfter, at en medarbejder har modtaget et såkaldt varsel til et møde om sagen.

Christina Lykke Eriksen opfordrer også til en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

Kan kommunen selv rydde op i det her?

- Det er jo det store spørgsmål. Vi kan ikke lade sådan en sag her ligge, så skal vi jo finde ud af, hvor det er henne, der er sket nogle fejl, og hvor er det henne i kæden, at der er en medarbejder, der laver de her handlinger, der laver de her udtalelser, og så må vi efterfølgende finde ud af, hvor har vi en brist. Hvor har vi et problem, siger hun.

Den nu afgående borgmester, Birgit S. Hansen, afviste torsdag at kommentere sagen, da det ifølge hende er en forvaltningssag.


Efter bandeopgør: Tør ikke gå ud om aftenen

Skyderi gør borgerne i området utrygge.

I aktivitetscenteret på Grønlandstorv fylder det meget blandt de fremmødte, at der igen har været et voldeligt bandeopgør i området.

Torsdag aften blev to personer skudt i forbindelse med et bandeopgør mellem banderne A12 og GT. Seks personer blev anholdt i den forbindelse.

- Det sker jo uden for et sted, som normalt er fyldt med ældre og handicappede. Så jeg synes da, at det er alvorligt for dem, der bor i højhuset, og jeg synes, det er relevant at blive nervøs, lyder det fra Anni Larsen.

Øger indsatsen i området

På grund af skyderiet i det offentlige rum har Nordjyllands Politi valgt at øge indsatsen i området for at sikre, at borgere i området kan føle sig trygge.

Dog understreger vicepolitiinspektør Niels Kronborg, at der er tale om et internt opgør.

- De går efter hinanden, så borgerne behøver ikke være bange på egne vegne - men kommer man alligevel tæt på sådan en episode, skal man søge væk og bringe sig selv i sikkerhed. Selvfølgelig er der en risiko, siger han.

Tilbage på Grønlands Torv håber borgerne, at de voldelige bandesammenstød snart kan få en ende.

- Åh, det er skræmmende. Og jeg tør ikke komme ud om aftenen, siger Poul Peter Lyberth, Aalborg.

De seks personer, der var involveret i episoden er nu blevet løsladt men er forsat sigtet i sagen.


Det kan du opleve med familien i efterårsferien

Mangler du inspiration til, hvad du skal lave med familien i efterårsferien, så læs med her.

Skolernes efterårsferie står for døren, og for en del familier kan det måske give panderynker. For hvad skal man lave, hvis ikke ferien går sydpå? Heldigvis er der en bred vifte af aktivitetsmuligheder i Aalborg, som taler til både store og små.

Botaniker eller Byggemand-bob?

Sted: Utzon, Slotspladsen 4

Tid: Alle hverdage 11 - 16.00

Har du eller de små en lille Byggemand-Bob i maven? Så er det oplagt at svinge forbi Utzon Center i efterårsferien. Her er der nemlig alle dage mulighed for på forskellig vis at slippe kreativiteten løs og skabe noget.

Hver dag har store som små mulighed for at kaste sig over LEGO-klodserne og bygge løs. Når byggestenene er samlet får man mulighed for at opleve sit eget værk i en virtuel verden. Og det er langtfra det eneste, man kan prøve i løbet af ugen. Mandag og fredag i ferien kan man nemlig lege med svampe.

Her kan man både bygge svampemoduler til et stort fælles værk på centret, eller man kan finde sin indre botaniker frem og dyrke sine egne østershatte. Processen starter på Utzon, men fortsætter i hjemmet. Det lille grosæt, man skaber, kan man nemlig tage med sig, og følge udviklingen frem til der popper spiselige østershatte op.

Svampedyrkningen koster 50 kroner at deltage i.

Uhyggelig halloween-hygge

Sted: Aalborg Zoo, Mølleparkvej 63

Tid: 12. - 20. oktober

Der er skruet op for uhyggen i Aalborg Zoo. Den Hjemsøgte Fjord, De Uddødes Kirkegård, en troldmand og en dissektion er bare noget af det, man kan opleve i haven i efterårsferien.

Programmet er tæt pakket hver dag med tilbagevendende begivenheder, hvor trylleri, mystik, underholdning og viden er kombineret. Man kan for eksempel blive klogere på, hvorfor nogle dyr er søde, mens andre giver skræmmende myrekryb og opleve et helt nyt Halloween-show på Zoofariscenen hver dag klokken 12.

Fredag d. 18. kan man desuden komme helt tæt på indersiden af en vildhund, når dyrlægen dissekerer rovdyret på scenen.

Ud over de mange aktiviteter er haven pyntet op med spøgelser og græskar som sætter den perfekte scene til en hyggelig dag i uhyggens tegn, der oplagt kan rundes af med at poppe popcorn over bål ved legepladsens bålplads.

Sjove skattejagter for hele familien

Sted: Kunsten,

Tid: 11. - 20. oktober

Hos Kunsten er der rig mulighed for at forene finkultur med kreativ udfoldelse. For 50 kroner kan hele familien nemlig krydre museumsbesøget med en kreativ skattejagt. Og er det ikke nok, kan man også finde sin indre skattejæger frem i en af de nye udstillinger, hvor man skal matche emojier med værker.

Er der mere kreativ energi tilbage, kan man gå på opdagelse i installationsværket Solar System, som er krydret med kreative aktiviteter undervejs, og hvis man virkelig vil give den indre kunstner frit løb, kan hele familien lave strålende selvportrætter med inspiration fra den senegalesiske fotokunstener Omar Victor Diop. Portrætterne kan selvfølgelig tages med hjem.

Slip barnet fri i brandbiler

Sted: Thomas Bass Gade 6

Tid: 17. oktober fra 13-16.00

Slip dit indre legebarn løs på brandstationen i Aalborg. Her får både børn og voksne nemlig lov til at kravle frit rundt i de store brandbiler og gå på opdagelse bag rattet, når stationen inviterer til åbent hus med kaffe, saft og popcorn.

Dagen vil desuden byde på forskellige aktiviteter, hvor man kan få lov til at prøve kræfter med at slukke en lille brand og se, hvordan man redder nødlidte ud af en bil. Redningsaktionen vil blive demonstreret på pladsen foran garagerne og sker kun én gang - så vil man opleve det, er det med at svinge vejen forbi mellem 13.00 - 14.00.

Måske kickstarter sagen en spirende drøm om at blive brandmand eller kvinde hos de små.

Magi og mørke fangehuller

Sted: Nordjyske Museer, Jens Bangs Stenhus og Algade

Tid: 13., 15., og 17. oktober

Inden moderne medicin brugte læger og apotekere noget nær magiske metoder til at forsøge at kurere sygdomme. Hellig jord, grønne biller og tørret blod var bare nogle af de remedier, der kunne hives frem fra skufferne. Det og meget mere kan hele familien blive klogere på søndag den 13. oktober i Jens Bangs Stenhus, som byder på en rundvisning i magisk medicin, og hvor man selv kan få lov til at prøve kræfter med nogle af de gamle apotekermetoder.

Vil du gerne på en rejse tilbage i tiden, men er mere fascineret af fangehuller end farverige biller, så kan Nordjyske Museer også klare den. Tirsdag og torsdag i ferien åbner museet mellem 12.00 - 15.30 nemlig op for Rakkerens Hule, der ligger under jorden i Algade, og som en gang var tilholdssted for nogle af byens fanger.

Begge dele kan man købe billet til på museets hjemmeside, og det er særligt en god ide, hvis man vil sikre sig plads i de gamle apotekerlokaler.