Sejlklub står med en hovedpine på 67 ton - og er langt fra alene

Foto: Foto: Lisbet Christensen

Det kan både være dyrt og nærmest umuligt at stille en bådejer til ansvar, når en udtjent båd bliver dumpet i en lystbådehavn.

Det er noget af en hovedpine de står med i Egense Sejlklub - en hovedpine der er 15 meter lang og vejer 67 ton.

- Jeg ser en træt kutter. Den er i rigtig dårlig stand. Det er så trist at se på, siger Bettina Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Egense Sejlklub.

Sejlklubbens hovedpine er en udtjent kutter. Ifølge Bettina Nielsen har ejeren ikke betalt pladsleje i de seneste tre år. Dermed skylder han klubben mere end 138.000 kroner. Bestyrelsen har forsøgt at henvende sig til ejeren telefonisk og med anbefalede breve, men han reagerer ikke.

- Man bliver ærgerlig og ked af det, når man står i sådan noget her, siger Bettina Nielsen.

For et par uger siden sank kutteren i bassinet i Egense Lystbådehavn. For at forhindre en miljøforurening har sejlklubben brugt mere end 25.000 kroner for få båden bjerget. En regning, som de nu frygter, at foreningens medlemmer hænger på.

Kutteren sank i Egense Lystbådehavn. Foto: (Privatfoto)

- Det er gæld og udgifter, der bliver pålagt uskyldige mennesker. Det er ikke rimeligt, at andre mennesker skal udsættes for at skulle rydde op efter en person, siger Bettina Nielsen.

Lidt udenfor Hobro Lystbådehavn har en båd i flere måneder været tøjret til en af havnens bøjer. Hobro Sejlklub vil gerne af med den. De er bange for, at båden kan gå ned og forurene fjorden. De ved bare ikke, hvem ejeren er.

- Jeg er lidt bekymret for den båd. Den virker ikke til at være under opsyn. Det er svært at sige, hvor godt den er holdt, og hvornår den kan synke. Vi vil gerne have den båd væk, siger Poul Erik Jensen, der er næstformand i Hobro Sejlklub.

Se indslaget her:

Efterlyser register

Længere ude i Mariager Fjord ligger en båd efterladt op af et dige på sydsiden af fjorden. 'Kringlen Hobro' står der på den, men her ved Hobro Sejlklub heller ikke, hvem ejeren er. Båden er fyldt med plastikdunke, pantdåser og en enkelt brandslukker. Båden, der ligger tæt på sejlrenden, er ramponeret, og ifølge Poul Erik Jensen har den ligget på diget i mindst et år.

- Der er ikke nogen, der ved, hvem der er ejer den. Problemet er, hvordan man skal få den fjernet. Der forurener jo også på nogen måder, siger næstformanden i sejlklubben.

Sejlbåden Kringlen Hobro ligger efterladt på sydsiden af Mariager Fjord.

Ifølge Foreningen af Lystbådehavne i Danmark er efterladte både et landsdækkende problem. Foreningen efterlyser et register for lystbåde.

- Med sådan et register vil man kunne slå op i det. Så kan en havnemyndighed ad den vej opspore ejeren af båden, og den vej rundt kan man begynde at sende opkrævninger og påbud og på den måde holde ejeren ansvarlig, siger Jesper Højenvang, der er direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark.

I Egense ligger der lige nu yderligere to mindre både i lystbådehavnen, som ejerne har forladt. Dem vil sejlklubben forsøge at bortauktionere. Det har de gjort før, og her læner de sig op ad reglerne i 'Standardreglement for overholdelse af orden i danske lystbådehavne og mindre fiskerihavne', som er udformet af Trafikstyrelsen.

Kutteren er noget dårligere stand, og bestyrelsen forventer ikke, at der er nogen, der vil give noget som helst for den, som den står nu. Bestyrelsen i sejlklubben overvejer, om de skal forsøge at istandsætte kutteren for derefter at sælge den. De har opgivet at forsøge at få pengene hjem via inkasso. Det er dyrt og de tror ikke på, det kan lykkes.

- Jeg tror ikke på, at vi nogensinde får de penge hjem, som vi har lagt ud, siger Bettina Nielsen.

TV2 Nord har forgæves forsøgt at komme i kontakt med ejeren af kutteren i Egense Lystbådehavn.


Henrik døde kortvarigt efter operation - men han nægter at give op

Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Ifølge den 64-årige thybo er det viljen, der har hjulpet ham igennem sit sygdomsforløb.

- Jeg hader at tabe. Jeg er verdens dårligste taber. Derfor satte jeg mig det mål, at jeg vil vinde over den skide sygdom.

Sådan lyder det fra 64-årige Henrik Eriksen fra Thisted, der for et år siden blev ramt af mave-tarm kræft. 

- Det ligger generelt i mig at være stædig. Og det har jeg flere gange fået at vide i mit sygdomsforløb af både sygehuspersonale og pårørende, fortæller Henrik Eriksen.

For et år siden fik han foretaget en gastric-bypass-operation, fordi han havde sukkersyge og skulle tabe sig. Få uger efter operationen kunne han hverken spise eller drikke, og efter flere undersøgelser fandt lægerne en knude på 12 centimeter.

- Nu har de fjernet hele min mavesæk, et stykke af min lever og flere lymfer, siger han.

Efter operationen, hvor kræftknuden blev fjernet, var Henrik Eriksen kortvarigt død. Men han gav ikke op. 

I sin fortid har Henrik Eriksen spillet håndbold i mange år, hvor stædigheden ofte kom til udtryk - og den gejst har han altså taget med sig ind i kampen mod kræften.

- Jeg kan kun acceptere et nederlag, når kampen er slut. Og det er den indtil videre ikke med sygdommen. Jeg tror på helt ind i hjertet, at det har hjulpet mig igennem.

Vil gerne dele ud

Udover viljen og frygten for at tabe kampen har Henrik Eriksen holdt modet oppe ved at dele sit forløb på Facebook.

- Den kæmpe opbakning jeg har fået fra en stor kreds af mennesker. Det er helt vildt. For når man er igennem sådan et forløb, så er det afgørende. 

Hvorfor vil du gerne dele ud af dit forløb?

- Fordi det kan være svært for pårørende at sidde ved siden af og vide, hvad de skal gøre. Skal de grine, skal de græde, skal de sige noget bestemt eller er det for lidt eller for meget. Så jeg tænkte, at hvis man nu kunne få noget insiderviden fra en, som selv ligger i en seng. Så kunne det gavne nogle, fortæller han.

Og det har han netop opnået. Henrik Eriksen har han modtaget flere beskeder, hvor pårørende har takket ham for at være åben omkring sit forløb.

Blomst har særlig betydning

På sin venstre arm har Henrik Eriksen fået tatoveret Knæk Cancer blomsten. En tatovering der betyder lidt mere end de andre, han har på sin arm.

- Jeg kigger på den hver dag. Den betyder meget for mig. Min far er død af kræft, min mor har haft det, og andre i min familie har også været ramt.

Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

I mandags blev han erklæret kræftfri. Og i dag har han tre kemobehandlinger tilbage. Derfor glæder han sig til at fortsætte livet på seniorpension, som han lige akutrat nåede at få inden han blev syg. 

- Jeg vil livet. Jeg har mange ting, jeg skal nå inden jeg skal herfra, fortæller thyboen og uddyber:

- Jeg skal høre koncerter, og ud at rejse. Jeg havde egentlig også bestemt, at jeg skulle til VM i håndbold til december, men det når jeg ikke at få kræfter til. Og så står der et gammel band og venter på, at jeg bliver rask.

Henrik Eriksen modtager sin sidste kemobehandling til december.


For 50 år siden fik nordjysk ægtepar en million-ide

I 2020 trådte parret helt tilbage og ser nu spændt med fra sidelinjen.

Et ægtepar fik for 50 år siden en god idé.

En idé der sidenhen er blevet til et eventyr og er gået fra et lille hobbyprojekt til en virksomhed, der har ændret den branche, de er en del af.

- Jeg er født ind i et bageri og konditori, så jeg kunne simpelthen ikke lade være, siger Jørn Ussing, medstifter af Aurion.

Ægteparret Jørn og Inger Ussing fik sammen med en gruppe unge fra Hjørring idéen til et økologisk og biodynamisk bageri. Og sådan et kom der, og året efter i 1974 købte de et mølleri, hvor en større produktion kunne foregå.

En rejse til Sydamerika

Og mølleriet skulle da ikke kun bestå af kornsorter, vi allerede kendte. Nej, ambitionen var at introducere nye kornsorter. Jørn Ussing fik et tilbud fra en medarbejder i Dansk Industri om at tage til Bolivia og importere quinoa til virksomheden. Han pakkede kufferten og tog sin datter under armen.

- Jeg kunne ikke lade være, og det var jo fantastisk, konstaterer Jørn Ussing.

Til det supplerer hans kone, Inger Ussing.

- Ja og den dag i dag får vi stadig quinoa fra Bolivia.

Derudover har spelten og ølandshveden takket være Aurion krydret det klassiske hvedebrød siden, de blev til.

Se indslaget her.

En ny direktør

Livsværket skal da heller ikke kun vare et enkelt liv. Derfor valgte ægteparret tilbage i 2013 at træde et skridt tilbage, og ansatte Brian Tholstrup Nybo som ny direktør i virksomheden.

- Det har været en læringsproces, fordi Aurion er ikke en almindelig virksomhed. Aurion er en utrolig værdibaseret virksomhed og det skinner igennem i alle de forhold, vi har her, siger administrerende direktør, Brian Tholstrup Nybo.

I 2020 trådte parret helt tilbage og ser nu spændt med fra sidelinjen. Den betydning de to ildsjæle har haft skinner dog fortsat tydeligt igennem.

Jørn Ussings spelt

Inger og Jørn Ussing blev hæderkronet til jubilæet. Et speltkornsformet smykke til Inger og en speltsort opkaldt efter Jørn Ussing.

Bare fordi ægteparret ikke længere er en del af virksomheden, erikke ensbetydende med, at de stadig har passionen helt tæt på.

Hvad får I så tiden til at gå med nu?

- Korn, lyder det prompte fra Jørn Ussing, mens han smiler.


Tidligere spillers flop hjalp AaB, men sent mål kostede sejren

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Et sent mål kostede AaB sejren.

Fredag skulle AaB genrejse sig efter søndagens nederlag hjemme mod Randers, og det skulle man ude mod Skileborg og flere kendte ansigter.

For udover de vanlige Kent Nielsen og Nicolai Larsen, så stod man også overfor tidligere anfører Rasmus Thelander, der skiftede fra AaB til Silkeborg 1. september.

- Forhåbentlig en kamp vi vinder, det er det vigtigste for mig, og når jeg går indover banen, så vil det være en kamp som alle andre, sagde Rasmus Thelander inden kampen til TV2 Nord.

Det blev dog ikke helt, som den tidligere AaB-spiller havde ønsket sig, for han og Nicolai Larsen havde stor betydning for, at nordjyderne løb med det ene point.

Det var nemlig de to, der var skyld i, at John Iredale efter blot otte minutter kunne bringe AaB foran med 1-0. I et lettere komisk moment, endte de to nemlig med at løbe sammen, hvilket resulterede i, at John Iredale kunne skyde bolden i det tomme og ubeskyttede mål.

Selvom kampen bød på flere chancer til både hjemme- og udeholdet, så måtte tilskuerne vente helt til overtiden, før der igen kom mål i kampen. Her var det Pedro Ganchas, der snuppede sejren fra AaB'erne, da fik reduceret til 1-1, hvilket blev kampens endelige resultat.


Fagformand reagerer på omdiskuret bosted: Dårlig omtale slider på medarbejdere

Kredsformanden for socialpædagogerne i Nordjylland kræver handling og dialog for at sikre trivsel for ansatte og borgere.

Botilbuddet på Aage Holms Vej har været plaget af forskellige problemer de seneste måneder. Stor personaleudskiftning, utilfredse pårørende, et påbud fra Arbejdstilsynet og en kritisk rapport fra Socialtilsyn Øst har skabt uroen.

Arbejdspladsens omdømme har stor betydning for medarbejderne i hverdagen, og dårlig omtale kan have alvorlige konsekvenser for både arbejdsglæden og personalets trivsel.

Sådan lyder det fra Peter Kristensen, der er kredsformand for Socialpædagogerne i Nordjylland.

- Noget af det, der sker helt automatisk, når ens arbejdsplads får dårlig omtale, er, at man dukker nakken lidt, forklarer Peter Kristensen og understreger:

- Personalet gør alt det bedste, de kan for borgerne inden for de rammer og vilkår, der er. Men at opleve, at ens arbejdsplads bliver negativt omtalt, kan være hårdt – især når det ikke handler om personalesvigt.

Borgernes behov matcher ikke personalets kompetencer

Nogle af kritikpunkterne har været, at der bor borgere på botilbuddet, der falder uden for stedets målgruppe.

Det betyder, at udadreagerende borgere har fået plads på bostedet, og det er et problem, at de bliver anbragt på steder, der ikke er tilpasset deres behov.

- Man anbringer borgere i tilbud, som måske burde være et andet sted, uden nødvendigvis at sikre, at der er de nødvendige ressourcer og kompetencer til at håndtere opgaven, siger han

Det har konsekvenser for medarbejderne, som ofte bliver både slidte og syge af den overbelastning.

- Sikkerhedsnormeringer skal være i orden, og man skal kunne håndtere de mest krævende borgere. Men der skal også være faciliteter, som sikrer, at medarbejderne føler sig trygge, siger han.

En ny start med dialog

For Peter Kristensen er det også et problem, at efteruddannelse er blevet aflyst de sidste år på bostedet på grund af økonomi.

- Når man aflyser efteruddannelse, som kunne have været målrettet de specialiserede opgaver, bliver det sværere at løse dem på en tilfredsstillende måde, understreger han.

Og hvis man skal komme videre, kræver det dialog og støtte fra den nye ledelse til personalegruppe.

- Ledelsen skal vise, at de tager personalets bekymringer alvorligt, og at arbejdspladsen prioriteres for alles trivsel, siger han.

For det handler dybest set om, at borgerne skal kunne leve et værdigt liv i tilbuddet, og det kan man kun skabe, hvis personalet også trives.

Og nu handler det om at få Aage Holms Vej til at fungere

- Prisen, hvis det ikke fungerer, er alt for høj, afslutter han


Fra slidte bukser til moderne lofter: Nordjysk virksomhed har knækket koden

Håbet er, at erhvervseventyret fortsætter i de kommende år.

Hvordan genanvender man de enorme mængder affaldstekstiler, der er i dag?

Det har man fundet svaret på i Frederikshavn. I virksomheden Hz Acoustics er der nemlig i øjeblikket gang i et nordjysk erhvervseventyr.

Virksomheden laver tekstilaffaldet om til funktionelle og bæredygtige akustik-paneler til for eksempel lofter.

- Det er tøj, som er ødelagt, og hvor fibrene er knækket, så man ikke kan gendanne det. Det bliver neddelt, og så laver man forskellige granulater af det, fortæller stifteren af Hz Acoustic Helge Hansen.

Potentialet i udviklingen af de bæredygtige akustikplader er enormt, og håbet er, at erhvervseventyret fortsætter i de kommende år.

- I Danmark laves der i alt millioner af kvadratmeter loft om året, så der er et kæmpe potentiale. Det drejer sig om at få spredt budskabet, så folk rent faktisk ved, det eksisterer, siger Helge Hansen. 

Kan både bruges i virksomheder og private hjem

Akustikpanelernes evne til at dæmpe larmen kan tilpasses ejerens ønske, og det kan altså både være virksomheder såvel som privatpersoner, der får installeret dem.

 - Et loft, der dæmper 100 procent, vil man typisk bruge i storrumskontorer, børnehaver eller skoler, hvor det skal dæmpe mest muligt, og der ikke skal være noget efterklang, fortæller Helge Hansen.

Men selvom loftspanelerne af tøjaffaldet dæmper støjen, sikrer det stadig, at luften kan cirkulere, uden at det giver træk.

- Vi kører luften i et trykkammer, så det siver igennem hele loftspladen uden træk og uden støjgener, forklarer Helge Hansen.