Gisp, gisp, gisp: På de dybeste steder er al liv væk
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord
Både havbund, fisk og planter mangler ilt i Mariager Fjord.
TV2 Nord sætter i denne uge fokus på det nordjyske vand- og havmiljø.
En stor undersøgelse har påvist, hvor dårligt blandt andet de nordjyske fjorde har det. Et af de steder, der har det rigtig skidt er den inderste del af Mariager Fjord. På de dybeste steder er al liv væk, og mange andre steder, svinger livet i fjorden op og ned afhængig af varme og blæst.
En af dem, der kender Mariager Fjord særdeles godt, er Henrik Leth, der har fisket i fjorden siden 1977, og oplevet den på godt og ondt.
- Vi kan jo se, at så snart iltforholdene i vandet er i orden, så kommer livet igen, men der skal stadigvæk gøres noget. Der kommer for mange næringsstoffer, og algerne får for meget næring. Det er specielt i sommeren og sensommeren, forklarer Henrik Bech.
Rammer også fuglene
Lystfiskeren oplevede fjordens totale død i 1997. Dengang, hvor alt liv forsvandt, og det lugtede af svovl. Døde fisk flød ind til kanten med bugen i vejret.
Hornfisk, ørreder, fjordrejer og muslinger er i et vist omfang vendt tilbage, men de fleste bundlevende fisk som ålekvabbe og skrubber, ser man sjældent.
- Siden dengang har man lavet våde enge, lukket dambrug, tiltag med kloakering i Hobro, så der er meget færre næringsstoffer nu. Det har været positivt, påpeger Henrik Bech.
Iltsvindet i Mariager Fjord har også kostet det meste af ålegræsset livet. Det rammer blandt andet trækfugle i området. Det oplever vildtkonsulent Ivar Høst fra Naturstyrelsen, hver gang, han besøger området.
- Det går ud over den lysbuede knortegås, som skal nogle andre steder hen, fordi der ikke er så meget føde, siger Ivar Høst.
Den lysbugede Knortegås yngler og lever på Svalbard, men hver efterår kommer den til Danmark for at overvintre, og få sig et godt fedtlag, inden den flyver tilbage til den nordnorske øgruppe.
Der findes cirka 6000 lysbugede knortegæs i verden, og mange af dem plejede at holde til omkring Mariager Fjord, har måtte finde nye græsgange.
- Det er jo altid ærgerligt, når det går skidt for naturen. Vi vil gerne have en levende og rig natur, hvor fuglene og fisk kan trives, påpeger vildtkonsulent Ivar Høst.
Landbruget truer
Mens eksperter, politikere, miljøfolk og landbruget diskuterer, om det er klima, vejr, by eller land, der har skylden for iltsvind, så er lystfisker Henrik Leth ikke i tvivl, når det gælder Mariager Fjord, siden han startede i 1977.
- Det er svært at være dommer, men jeg kan se i perioden, der er kommet mere landbrug, og flere svinefarme. Vi kan også se, at på mange de marker, der ligger til fjorden, der bliver kørt tonsvis af gylle ud, siger Henrik Leth.
Her i oktober 2023 har fjorden det faktisk godt, men det svinger nemt.
- Hvis vi får reduceret næringsstoffer, så bliver fjorden bedre. Så får vi ikke den der kedelige dødscyclus med for mange alger og liglag, slutter Henrik Leth.
I næste afsnit af TV2 Nords nyhedsserie om vand og havmiljø omkring Nordjylland skal vi en tur på Limfjorden.