Søn ville flytte hjem til farmor - sådan er det gået familie efter tv-program
Foto: Michael Guldbrandt
Mark Larsen nægter, at han spiser franske hotdogs hver dag, selvom han får røg for det.
- Vi troede, vi levede efter rådene, men det gjorde vi ikke.
Sådan er ordene fra Mark Larsen, der sammen med sin familie er aktuel i TV2 Nords program "Vores anbefalede liv".
Her er familien på fem fra Saltum sat på prøve, da de skal forsøge at efterleve myndighedernes officielle råd til punkt og prikke på kost, søvn, motion og sikkerhed.
Og det kan være svært, når man er to voksne og tre børn.
- Det har været interessant at prøve. Vi vidste ikke, hvad vi forestillede os. Som man kan se i første program, var vi reelt længere fra at efterleve rådene, end den idé vi gik og havde, fortæller Mark Larsen.
Noget af det, som har været det største samtaleemne efter programmet, har været, at Mark Larsen i programmet siger, at han blev nødt til at køre en anden vej hjem end normalt. Det gør han, fordi han ellers ville komme forbi pølsevognen og kunne blive fristet af den franske hotdog, som han til tider køber på vej hjem fra arbejdet som gymnasielærer i Frederikshavn.
- Det har jeg fået lidt røg for. Det er klippet sådan, at det lyder som om, at det er hver dag - det gør jeg ikke, fortæller han med et grin i stemmen og fortsætter:
- Men jeg tror, at der er mange, der kan sætte sig ind i det, hvordan det er, når man skal leve op til mange råd på én gang.
En del kommentarer
Efter programmet har familien nemlig hørt fra en hel del - både venner og bekendte.
- Der er mange, der synes, at det har været sjovt og interessant at følge med i. De synes også, at vi virker reelle og naturlige i programmet, så det har helt overvejende været positive tilbagemeldinger, og det er vi glade for, de synes. Det var også et spændende program at være med i, fortæller han.
I skolen har den niårige Valdemar også hørt lidt fra de andre - specielt for kommentaren om, at han ville flytte hjem til farmor, da familien fik spørgsmålet, om de for altid kunne leve, som de gør i programmet.
- De synes, at han er sjov i programmet, så det har også bare være positive tilkendegivelser, der har været fra de andre, siger Mark Larsen.
Der er også kommet ændringer ganske tæt på Mark Larsen.
- Et par af eleverne på gymnasiet, hvor jeg arbejder, bor et sted, hvor der bliver serveret mad hver dag. Her er der som følge af programmet ændret til, at der nu skal være to kødfrie dage om ugen, siger han.
Hvad er sværest?
Selvom det er det positive, der fylder hos ham og familien, var de forberedte på, at der kunne komme negative kommentarer i forbindelse med programmet.
- Vi snakkede om det, men det er et forholdsvist roligt emne, som ikke deler vandene så meget. Det har kun været kødet nogle steder. Men vi er ikke vant til den opmærksomhed, det kan give, men det har mest været positivt.
Og selvom han synes, det har været sjovt, interessant og positivt at være med - så er det også hårdt.
- Det er svært at leve op til alle råd. Og så handler det om vaner. Hvis man ikke er opvokset med eksempelvis at veje maden, kan det være svært. Men det er jo ikke mere besværligt end så meget andet. Jeg vejer jo heller ikke, når jeg laver frikadeller, da jeg ved, hvad der skal bruges, efter jeg lavede det første gang. Sådan er det også med det andet, hvor bælgfrugter eksempelvis fylder en del, men vi har bare ikke lavet det tidligere, fortæller han.
Målet er at se, om det er muligt som hektisk børnefamilie at leve efter alle rådene fra det offentlige, og Mark Larsen kommer også med det, der har været sværest i programmet.
- Det var at logge det. Opfylder vi alle sammen det hele? Så vi havde gang i både excelark og whiteboard for at holde styr på det.
Anbefalinger til andre
I "Vores anbefalede liv" er der i alt fire afsnit, hvoraf kun det første er udkommet. Men der kommer også anbefalinger til, hvordan man skal gribe det an, hvis man giver sig ud i et lignende projekt.
- Begynd med én af anbefalingerne ad gangen. Det er svært at tage det hele ind på samme tid, når det er vaner, der skal ændres, siger Mark Larsen.
De to børn, niårige Valdemar og seksårige Sylvester, har også været sværere at overbevise om skiftet, end etårige Elinor.
- Jo tidligere man kommer i gang, jo nemmere er det. Elinor har nydt til lige fra begyndelsen af, at der bliver udskiftet en del af maden.
Næste afsnit af "Vores anbefalede liv" udkommer 15. september. Du kan se første afsnit herunder: