Fredet strand harvet op: - Det er jo ganske forfærdeligt
En fredet kyststrækning syd for Øster Hurup er blevet harvet op for at sikre en attraktiv strand for turisterne.
Langt det meste af kysten ud mod Kattegat i Nordjylland er klassificeret som et såkaldt Natura2000 område.
Det betyder, at der er særlige regler for, hvad man må gøre ved kysten, der i vidt omfang er fredet.
- Det er jo ganske forfærdeligt
Derfor spærrede Jørgen Vangsted da også øjnene gevaldigt op, da han på sin daglige tur til stranden så noget var helt anderledes, end det plejer at være.
- Det første jeg tænkte var, at det var mig, der var noget i vejen med, siger Jørgen Vangsted og fortsætter:
- Det her er jo ganske forfærdeligt, fordi at det river op i et naturgrundlag som er en del af vores Natura 2000- område, så det må man jo simpelthen ikke.
Synet, der mødte Jørgen Vangsted var sporene fra en traktor, der havde harvet store dele af sandbanken her op.
- Jeg kan næsten ikke holde min skuffelse tilbage over, at nogle kan finde på det her, lyder det fra Jørgen Vangsted, der bor i Als syd for Øster Hurup og har gået på stranden i årevis.
Der er et ønske fra en del af borgerne derude om, at strandene skal fremstå som sandstrande. Det vil sige, de skal være attraktive, når der kommer turister
Anders Horsten, biolog, Mariagerfjord Kommune
Kommune sagde god for det
Det er Øster Hurup Strandlaug, der vedligeholder stranden for kommunen, og Strandlauget bekræfter overfor TV2 Nord, at det er dem, der har harvet stranden - og det er sket med kommunens velsignelse.
Ifølge Mariagerfjord Kommune er der ikke noget problem i den behandling, stranden har fået på det seneste.
- Jeg kan sige, at vi har lavet en vurdering. Og vores faglige vurdering er, at der er nogle ting man kan, og nogle ting, man ikke kan. Og den her harvning af selve stranden, mener vi godt man kan, hvis bare man gør det udenfor den periode, hvor ynglefuglene holder til, siger biolog Anders Horsten fra Mariagerfjord Kommune.
Ventede ikke på svar fra Kystdirektoratet
Men det er slet ikke Mariagerfjord Kommune, der har bemyndigelse til at give en sådan tilladelse, som Øster Hurup Strandlaug har fået.
Mariagerfjord Kommune henvendte sig i juni til Kystdirektoratet for at få afklaret, hvilke dele af strandplejen, der er lovlige, men Kystdirektoratet har endnu ikke svaret på henvendelsen.
Jeg er ikke interesseret i, at der er nogen, der kommer til at hænge i en galge. Jeg er interesseret i, at få det stoppet
Jørgen Vangsted, efterlønner, Als
Ønsket om hvide badestrande
- Der er et ønske fra en del af borgerne derude om, at strandene skal fremstå som sandstrande. Det vil sige, de skal være attraktive, når der kommer turister, så man kan bade. Og der er nogle udfordringer indimellem i Øster Hurup. Der kan skylle noget tang og noget søsalat op, som så ligger og rådner, og det er det, man ønsker at fjerne, så man får de her hvide badestrande, fortæller biolog Anders Horsten fra Mariagerfjord Kommune.
Vægter I turismeerhvervet højere end naturen?
- Vi prøver at balancere det. Hvis du spørger nogle i kommunen, vil de sige det ene, og spørger du andre, vil de sige det andet.
Klager til Kystdirektoratet
Jørgen Vangsted har nu sammen med en nabo klaget til Kystdirektoratet, der er den ansvarlige myndighed, når det gælder overtrædelser af Natura2000 regler, der sker ude i vandet og på den første del af kysten.
For han håber, naturen får lov at være natur. Også i fremtiden.
- Jeg er ikke interesseret i, at der er nogen, der kommer til at hænge i en galge. Jeg er interesseret i, at få det stoppet, siger han.