Tysk militærhelikopter strandet to måneder i Nordjylland
Det er ikke alt materiel fra øvelsen, der endnu er kommet tilbage til hjemlandet. Siden Night Hawk-øvelsen sluttede har en 15 tons tung gæst på Flyvestation Aalborg ventet på at komme hjem.
15 tons Sikorsky Super Stallion S53 militærhelikopter, bygget i 1970’erne. Den er 30 meter lang og otte meter bred og hænger lige nu på Flyvestation Aalborg. Den hænger normalt under 24 meter brede rotorblade, men er faldet i kamp.
Vi er en del af Nato og det partnerskab, der er indenfor rammen af Nato, der hjælper vi hinanden.
Morten Valentin Jensen, Presseofficer, Flyvestation Aalborg.
Helikopteren blev beskadiget i forbindelse med en Night hawk-øvelse for to måneder siden, da den fik problemer med hydreaulikken på rotorbladene.
- Heldigvis ikke hverdagskost
Da rotorbladene skulle klappes sammen for at kunne blive transporteret, gik de ned og ramte halesektionen på helikopteren.
- Det er heldigvis ikke hverdagskost, vi tager flysikkerhed meget seriøst, så det er en meget sjælden opgave for os, siger Morten Valentin Jensen, der er presseofficer, Flyvestation Aalborg.
Skadet på øvelse
Den kom hertil fra Tyskland for at deltage i Night Hawk-øvelsen i slutningen af september, hvor 2500 elitesoldater fra 13 nationer i to uger trænede til lands, til vands og i luften.
- Vi er en del af Nato og det partnerskab, der er indenfor rammen af Nato, der hjælper vi hinanden, og i det her tilfælde er det os, der hjælper tyskerne med at få helikopteren hjem, fortæller Morten Valentin Jensen, der er presseofficer, Flyvestation Aalborg.
Den kan ikke repareres i Danmark, fordi det er billigere at køre den til Tyskland, end det er at fragte mekanikere og reservedele op til Aalborg.
- Den kommer hjem på tre blokvogne. Selve helikopteren på én og så alt, der ellers har været af rotorblade, og hvad man ellers har pillet af den, kommer med på de to resterende, siger Morten Valentin Jensen.
1200 kilometer hjem på hjul
Arbejdet med at få lastet helikopteren har taget hele mandag formiddag, og en håndfuld personer fra Danmark og Tyskland. Sent mandag aften forlader lastbilen flyvestationen, for at sætte kursen mod Tyskland.
Det sker på dette tidspunkt for at undgå mindst muligt trafik og forstyrrelser på vejene.
Og så venter der specialtransporten - en forhåbentlig knap så actionfyldt - køretur på godt og vel 1200 kilometer fra Aalborg til Donauwörth i Bayern.