Efter stor modstand af 15 etagers højhus: Politikere siger også nej tak
Foto: Arkitekterne BJØRK og MAIGÅRD ApS
Det skulle være 15 etager og 50 meter højt, men sådan bliver det ikke. Det er nemlig stemt nej til det omdiskuterede højhus i Hobro.
3000 protestunderskrifter var samlet sammen mod højhuset i Hobro, som har været genstand for en stor diskussion i byen.
Tidligere har der lydt en mere positiv tone overfor projektet fra forskellige politikere i Mariagerfjord Kommune
Sådan er det bare ikke endt. Politikkerne endte nemlig på et udvalgsmøde mandag med at vende tommelfingerne nedad til højhuset.
Den nyudvalgte formand for Teknik- og Miljøudvalget Henrik Sloth (V) sætter nogle ord på, hvorfor det er endt sådan.
- Et flertal i udvalget har simpelthen besluttet, at man ikke giver tilladelsen og stopper processen her. Dels på grund af de mange indsigelser, men også fordi vi er nervøse for, at vi kan samle et kvalificeret flertal i byrådssalen bag det her, og vi var i hvert fald fem i udvalget, der ikke ønskede, at vi skulle have en 15-14 afgørelse eller en 16-13 på en så vigtig sag, siger Henrik Sloth og fortsætter:
- Vi har i hvert fald sagt nej tak til de planer, der ligger nu. Der er ikke nogen, der er uenige i, at Klochhuset ikke ser pænt ud, som det ligger nu, men om der kommer et andre forslag, det ved vi jo ikke.
Netop de mange indsigelser mod projektet har gjort indtryk på venstremanden. Og det er nu indstillet til økonomiudvalget om også at droppe projektet.
- Jeg tror ikke i mine 22 år i politik, at jeg har oplevet så mange indsigelser mod noget. Det gør jo indtryk på os politikere, og vi har også læst dem. Jeg synes jo, det var et spændende projekt, og jeg kunne se det som noget nyt i Hobro, siger han og fortsætter:
- Men jeg kan også godt se, at der er rigtig mange indsigelser, der ikke har den samme følelse, jeg har, og det skal man også have respekt for, men smag og behag er også meget forskellig.
Stor modstand
En af grundene til, at der i første omgang var stor modstand til projektet med højhuset blandt borgere i byen, er, at det ville skade charmen, stilen og kendetegnet i byen, hvis der skulle opføres 15 etager og 50 meters højhus på den gamle Klochhusgrund.
En borgergruppe samlede modstand mod projektet - og borgergruppen er altså også endt med at få sin vilje.
Til mødet i Teknik- og Miljøudvalget endte det med fem imod og en for. Her var det Christian Johnson fra Konservative, der stemte for. Ellers var det tre fra Venstre og to fra Socialdemokratiet, der stemte imod.
Jørgen Hammer Sørensen (DF) - der lige er blevet afsat som formand for udvalget - stemte ikke.
Næstformand rørt
Hos borgergruppen er der nu jubel og glæde over, at det er endt sådan her i Teknik- og Miljøudvalget.
Helle Mathiassen, repræsentant for Borgergruppen Jernbanegade var meget rørt i telefonen, da TV2 Nord fangede hende, da hun ikke vidste, hvad udvalget nåede frem til. Nu håber hun, at byrådet følger udvalgets indstilling.
- De har lyttet til borgerflertallet i Hobro, og så stoler jeg på, at demokratiet virker. Det virker lyttende, og det virker borgerinddragende, siger Helle Mathiassen og fortsætter:
- Jeg er meget rørt, og jeg er meget glad på Hobro bys vegne, og på vegne af alle dem, der har skrevet under og lavet indsigelser. Jeg har hele tiden troet på det, men jeg har fået at vide, at jeg er naiv.
Skiller byen
Niels Peter Christoffersen (S), næstformand i udvalget, syntes egentlig, at det var et spændende projekt.
- Det er jo et udløb af, at demokratiet fungerer. Når vi er stort set enigt byråd, som fremlagde det her forslag, så var det, fordi vi synes det var et spændende projekt, og et projekt, der kunne samle Hobro. Det viser sig så i processen, at det nærmere skiller i stedet for at samle, siger han og fortsætter:
- Det korte og lange, det er, at der er nogle kvalitative indsigelser, der godt kan få os til at sige, at der er måske noget om det. Personligt tænker jeg, at et seks etager hus på hele grunden, det er værre end det der smalle lidt tårnagtige projekt, men det er en personlig holdning, og jeg synes ikke, vi skal have et projekt, som deler borgerne i Hobro.
Byrådet står stadig med en afgørelse der skal træffes.
Så er det bedre, at vi siger, det stopper vi her, og så må byrådet træffe den endelige afgørelse, siger næstformanden og fortsætter:
- Sådan er demokratiet. Personligt synes jeg, det havde været et flot projekt, men personligt så synes jeg heller ikke, at vi skal have et projekt, som skiller byen ad.