Dramaet fortsætter i Hobro: Kan et højhus ødelægge byen?
Byggeri er et vilkår, men en ejendom i 15 etager vil vi fortryde, lyder det.
Vi ser det mange steder. Byggerier, der skyder op og huse, der kun bliver højere og højere.
Nogle vil mene, at det er sådan byer udvikler sig, men hvordan sikrer man det, uden at byen mister sin charme, stil og kendetegn?
Det er i hvert fald ikke noget, man risikerer ved at opføre en 15 etagers ejendom på den gamle klockhusgrund i Hobro.
Sådan lyder det fra borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen (V).
- For mig er det ikke et spørgsmål om det ene eller det andet. Jeg mener, at man sagtens kan bevare historie og særlige udtryk, selvom der er nybyggeri og etageejendomme. Det kan man sagtens i en by som Hobro, siger han.
Men den overbevisning deler Malene Ingwersen (Ø), der sidder i byrådet i kommunen, ikke. Hun mener ikke, at et højhus netop på klockhusgrunden passer ind.
- Det vil ødelægge udsigten for alle. Undtagen dem, der skal bo i ejendommen.
- Jeg tror simpelthen ikke, at det har gang på jord, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg tror, at hvis det kommer op at stå, så kommer vi til at fortryde det, siger hun.
Borgere imod projektet
Især naboerne er imod planerne om den nye ejendom. De mener, at det skæmmer byen, og er alt for voldsomt.
- Hobro er en meget smuk by med masser af natur. Det bliver ikke homogent med sådan et brutalt byggeri. Er det bare tilfældige entreprenører, som skal bestemme, hvordan Hobro ser ud?
Sådan lyder det fra Helle Mathiasen, der er næstformand i en borgergruppe mod projektet.
Ifølge Leif Skaarup (S), der er 1. viceborgmester i Mariagerfjord Kommune, er det langt fra tilfældigheder, der afgør, hvor der bygges. Han mener, at der bliver lyttet til borgerne.
- Det er ikke hele Hobro, som er imod det her projekt. Det er bare kun dem, der råber op. Vi har jo sendt det i høring netop for at involvere borgerne, siger han.
Udvikling eller stilstand?
Spørger man Malene Ingwersen, så er et højhusbyggeri netop på den grund ikke noget, der bidrager til en positiv udvikling af Hobro. Hun er for byudvikling, men mener, at det kan gøres anderledes.
- Der er rigtig mange måde at udvikle byer på. Det kunne være fokus på regnvandsopsamling, det kunne handle om muligheder for at cykle. Noget der i hvert fald ikke involverer 15 etager mod de fire, vi har lige nu, siger hun.
Hun frygter blandt andet, hvad en godkendelse af projektet kan føre til i fremtiden. Det har hun dog ikke grund til. I hvert fald ikke, hvis det står til Leif Skaarup.
- Jeg siger ikke, at et højhus i sig selv flytter noget. Det tror jeg faktisk ikke, det gør. Jeg har heller ikke i sinde, at fordi vi godkender det her, så skal vi have 15 etagers huse i resten af byen. Det er ikke det, jeg siger ja til.
Anderledes lyder det dog fra borgmesteren, der ikke vil afvise, hvor høje husene i Hobro bliver i fremtiden.
- Vi kan ikke beslutte her og nu, hvad vi vil give tilladelse til. Vi tager sag for sag, og laver en vurdering hver eneste gang, siger Mogens Jespersen og fortsætter:
- Om fem til ti år siger man, det var godt, der var nogen, der turde tage chancen og få bygget noget nyt. Hobro vil gerne være en lille storby. Så er der også nogle ting, der følger med, og det er blandt andet, at man udvikler sig. Det synes jeg, man gør med det her projekt.