Foto: Ib Christensen/TV2 Nord Foto:

Da Anders Rytter Munks skal flytte hjemmefra, bliver han i første omgang sendt ud i et forkert botilbud, der ikke er godkendt til målgruppen.

Over 100 magtanvendelser og flere sigtelser for vold.

Det er, hvad 26-årige Anders Rytter Munk blandt andet har oplevet, efter han som 22-årig flyttede hjemmefra.

Anders Rytter Munk er nemlig udviklingshæmmet med en IQ på 42, der betyder, at han er alderssvarende med en fireårig.

Hans forældre mener, at Mariagerfjord Kommune har svigtet.

- Det er i hvert fald rigtig svært at være mor og se på, at den dreng, som jeg synes, vi har givet et godt liv på den måde, bliver ødelagt, når han flytter hjemmefra, siger Kirsten Pinstrup Rytter.

Kirsten Pinstrup Rytter mener, at Mariagerfjord Kommune har svigtet Anders groft.

Men nu erkender Mariagerfjord Kommune, at Anders Rytter Munk har været fejlplaceret fra start.

For da Anders første gang skal flytte hjemmefra i 2021, bliver han visiteret til et botilbud på Skivevej i Hobro.

Men en aktindsigt, som TV2 Nord har fået, viser, at Socialtilsyn Nord efter et uanmeldt tilsyn 27. juli 2021 skriver:

’Kriteriet vurderes ikke at være godkendt, idet leder oplyser, i redegørelse fremsendt den 8. juli, at der er visiteret borger ind i tilbuddet, som ikke tilhører den godkendte målgruppe. Borgeren er indenfor målgruppen med autismespekterforstyrrelser, hvilket ikke er indenfor den målgruppe, tilbuddet er godkendt til. Denne borger er meget negativt påvirket af stimuli og reagerer herpå med udadreagerende adfærd, hvilket har medført, at der er lavet adskillige magtanvendelser mod denne borger.’

- Personalet forstår ikke Anders

Poul Munk, Anders' far

Anders er et kæmpe problem

Og der opstår der hurtigt problemer, efter han flytter ind en fredag i april.

Anders føler sig nemlig generet af støj fra de andre beboere, og han reagerer voldsomt på, at han ikke kender personalet.

- Lørdag morgen stod der to unge mennesker, som han aldrig havde mødt, og som vidste enten ingenting eller meget let om Anders, og Anders kendte dem ikke, og allerede der begyndte utrygheden, siger Anders' far Poul Munk.

Efter få uger på Skivevej er Anders pludselig blevet et kæmpe problem. Han slår og er voldsom over for personalet i afmagt, og de reagerer ved at anvende magt over for ham.

- Personalet forstår ikke Anders, og de ved ikke, hvad der går forud. De snakker ikke sammen, de har ikke lyttet til, hvad Anders har for en dreng, og de ved alt, alt, alt for lidt om ham, siger Poul Munk.

Se hele indslaget om fejlplaceringen her:

Overholder ikke aftaler

Ifølge Anders' forældre, Poul og Kirsten, har Mariagerfjord Kommune ikke overholdt de aftaler, der blev lavet, inden Anders flyttede ind.

De mener, at kommunen havde lovet fast personale og aktiviteter, som Anders har været vant til.

Alle de tidlige vurderinger af Anders behov og evner, hvor grundigt synes du, de var beskrevet, før han flyttede ind på Skivevej?

- Vi har i hvert fald været igennem alt det, vi havde til rådighed. Der var nogle ting, vi ikke havde til rådighed. Dem har vi selvfølgelig ikke haft mulighed for. Men dem har vi gennemgået, inden han flyttede ind på tilbuddet, siger Kit Borup, der er chef for sundhed og social i kommunen.

Se Anders' mor, Kirsten Pinstrup Rytter, vise rundt på Anders' værelse i Hadsund.

Men I når også erkendelsen, at Skivevej ikke er det rigtige sted?

- Ja, det gør vi.

Var Skivevej en fejl?

- På det tidspunkt, hvor vi valgte det, var det ingen fejl. Men det er bestemt ikke et tilbud, som Anders ville kunne profitere af at bo i fremadrettet, siger Kit Borup.

Anders Rytter Munk i Superman t-shirt fra da han var teenager.

Spændt fast til sengen

Men I konkluderer jo også, at bostedet ikke er egnet til ham?

- Ja, det gør vi. Fordi han hører ikke til målgruppen. Det kan vi se ud fra de reaktioner, han har haft.

På Skivevej bliver Anders indlagt på psykiatrisk sygehus i slutningen af august 2021. Han er nu så udadreagerende, at han bliver fixeret, altså fastspændt til sin seng.

Har du et godt tip?

Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.

Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.

Det bliver starten på en lang periode, hvor Anders flyttes flere gange, bliver udsat for magtanmeldelser og selv bliver sigtet for adskillelige tilfælde af vold mod hans pædagoger.

- Jeg troede, at et bosted var et sted mellem et kollektiv og et kollegium. Hvor det er det stik modsatte, vi oplever at et botilbud er et sted, hvor man putter folk ind i hullerne og forventer, at de sidder der så meget som muligt.

Du kan følge historien om Anders Rytter Munk på TV2 Nord den næste tid og læse vores webdok her:


Foto: Essens Gaarden / Pressefoto

Derfor måtte de skride til påbud: Direktør reagerer på krads kritik

- De helt basale ting skal være i orden

Da Frederikshavn Kommune for første gang førte tilsyn på Essens Gaarden i Frederikshavn, var de nødt til at udstede påbud og dermed en midlertidig indstilling af virksomhedens aktiviteter fra 19. september.

Det gav anledning til en hård kritik fra restauratøren Tonny Kristensen rettet mod kommunen.

Nu forklarer Frederikshavn Kommune så, hvorfor et påbud er nødvendigt.

- Vi har været i dialog med dem (Essens Gaarden, red.) et stykke tid for at få lovliggjort forholdene derude, fordi vi har været vidner til, at der har været noget i forhold til landzone og planloven, der gør, at man ikke kan restaurant og eventsted som funktion på stedet, lyder det fra Rune Asmussen, der er direktør for Center for Teknik og Miljø og for Center for Ejendomme, Park og Vej.

Kommunen bad derfor Restaurant og eventstedet om at sende ansøgninger ind - blandt andet byggeansøgninger -på de ting, de gerne ville have lovliggjort.

- I foråret så vi ansøgningerne, og det er der, vi begynder at realitetsbehandle sagen, forklarer Rune Asmussen.

I forvejen er kommunen bekendt med, at 'der er noget med fortidsminder, miljøloven i forhold til spildevand og generel landzonetilladelse'.

Men kommunen tager så på første tilsyn på landejendommen.

- Da vi kommer derud, er der altså også nogle ting med byggeteknik, bygningsreglement i forhold til sikkerhed ved brand og i forhold til sikkerhed i det hele taget. Og det er jo de sidste ting, der gør, at vi skrider til påbud, oplyser Rune Asmussen.

- Der er vi simpelthen nødt til at rykke på det, fordi vi kan se, at det ikke er forsvarligt.

Uforstående overfor kritik

Noget af kritikken fra Essens Gaarden går på, at de ikke forstår, at kommunen først reagerer nu.

- Vi har været gode til at give dem tid til at sende ansøgninger i forhold til, hvad de gerne vil have lovliggjort. Vi har givet dem mulighed for at få forholdene bragt i orden.

- Jeg er lidt uforstående overfor, at det skulle være dårligt set fra deres side, lyder det undrende fra Rune Asmussen.

Han påpeger, at Frederikshavn Kommune kunne have givet påbuddet tidligere, da reglerne ikke har været overholdt.

Dialogen mellem Essens Gaarden og Frederikshavn Kommune var også et kritikpunkt fra restauranten.

- Jeg synes egentlig, at der har været en fin dialog. Det er selvfølgelig klart, at det er noget andet, når nettet begynder at stramme, og vi bliver nødt til at skride lidt mere håndfast ind. Men vi bliver nødt til at løfte vores opgave som myndighed og påpege de ting, der ikke er i orden, forklarer Rune Asmussen fra Frederikshavn Kommune.

Frederikshavn Kommune har forståelse, at det er 'træls' og 'bøvlet'.

- Det er en populær og velfungerende virksomhed, men man er også bare nødt til at sikre, at de basale ting er i orden i stedet for at pege pilen hen mod en usmidig kommune, siger Rune Asmussen og slutter med, at kommunen selvfølgelig fortsat støtter op om Essens Gaarden.


Her ser man bilen, der brød i brand natten til den 23. juni. Foto: Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Brandbombe-forvirring: Meldte sig selv, men nægter sig skyldig

Den nu fængslede mand nægter sig skyldig i begge sigtelser. Kendelsen om varetægtsfængsling har han også kæret.

En 47-årig mand er netop blevet varetægtsfængslet i foreløbigt fire uger efter et tre timer langt grundlovsforhør. 

Kendelsen er dog kæret af manden og hans forsvarsadvokat.

Den nu varetægtsfængslede mand er sigtet for forsøg på grov vold ved at have kastet to molotovcocktails - hjemmelavede brandbomber - under en personbil, hvori der sad to personer, da bilen brød i brand. Ligeledes er han sigtet for brandstiftelse. 

Ved Retten i Holstebro trådte han torsdag haltende ind i lokalet til det grundlovsforhør, der ventede. Her fortalte den nu fængslede mand, at han nægtede sig skyldig, men havde i sinde at svare på spørgsmål.

I lommen havde han et stykke papir med tekst på, som han kortvarigt tog op ad lommen. Hvad der stod herpå er dog stadig uvist, da grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre. Derfor har offentligheden heller ikke hørt mandens forklaring eller fået kendskab til anklagemyndighedens nuværende dokumentation i sagen.

Anklagemyndigheden leder fortsat efter en pt. ukendt medgerningsmand, som de mener, i forening og efter forudgående aftale, har taget del i episoden. Således blev dørene til grundlovsforhøret lukket af rettens dommer med henvisning til, at efterforskningen fortsat er på et tidligt stadie.

Ligeledes anmodede den sigtedes forsvarsadvokat, Klaus Ewald, om navneforbud med begrundelsen, at der er tale om "en ganske alvorlig sag".

Han siger efter grundlovsforhøret til TV MIDTVEST at hans klient nægter sig skyldig, og den sigtede kærede sammen med sin forsvarsadvokat kendelsen om varetægtsfængsling. 

- Vi vil have, at han bliver løsladt. Retsplejelovens paragraf 762 stk. 1 kræver, at der er en begrundet mistanke, og det mener jeg ikke, der er, siger Klaus Ewald. 

En hætteklædt person

Episoden, det hele omhandler, fandt sted natten til 23. juni på tankstationen Kvix i Thisted. Overvågningsbilleder viste dengang, at det var en hætteklædt mand, der kastede brandbomberne ind under personbilen, men politiet havde umiddelbart ikke meget at gå efter.

- Vi kender ikke meget til gerningsmanden. Det er efterforskningsvejen, vi skal gå nu, lød det dengang fra politikommissær ved lokalpolitiet i Thisted, Henrik Jensen.

29. august efterlyste politiet en formodet gerningsmand med billede. Politiet havde ikke kunnet identificere ham via overvågningsbilleder fra selve tankstationen, men via overvågning fra andre steder i Thisted, havde man fundet frem til ham, man mistænkte for at stå bag bilbranden. Det oplyste Midt- og Vestjyllands Politi selv i en pressemeddelelse.

Den 11. september blev den 47-årige mand så anholdt, efter han havde meldt sig selv til politiet. Han nægter sig dog skyldig i sigtelserne mod ham.

To personer sad i den pågældende bil, der pludselig stod i flammer den pågældende juninat. De nåede begge uskadte ud.

Nu venter den videre efterforskning for Midt- og Vestjyllands Politi, inden der skal tages stilling til om mandens varetægtsfængsling skal forlænges.


Foto: Nial Nordbjerg

AaB og Lyngby har indkasseret flest afslutninger imod sig i Superligaen

Head to head

  • De to hold har mødt hinanden 62 gange i Superligaens historie. AaB har vundet 27 opgør, mens Lyngby har vundet 18 gange. De resterende 17 kampe er endt uafgjort.

  • Målscoreren i de forudgående 62 opgør er 100-68 i AaB’s favør.

  • Seneste møde i Superligaen var 29. maj 2023 på Lyngby Stadion. Det var i næstsidste spillerunde, hvor hjemmeholdet Lyngby vandt med 2-1. Sejren var ligeledes Lyngbys første i 9 Superliga-kampe mod AaB.

  • De to hold har mødt hinanden én gang tidligere på selve kampdagen 13. september. Det var i 2020, hvor opgøret endte 0-0 på Lyngby Stadion.

  • Mest målrige opgør faldt i december 2007. Det endte 5-3 i Aalborg, hvor Lyngby førte 3-0 efter 39 minutter, hvorefter AaB fik vendt det hele til en usædvanlig 5-3-sejr. Den tidligere landstræner Kasper Hjulmand var ved den lejlighed træner for Lyngby.

  • AaB’s største udesejr i Superligaens historie lyder på 7-0. I marts 2002 vandt nordjyderne hele 7-0 i Lyngby foran blot 889 tilskuere. Den tidligere landsholdsspiller Michael Silberbauer scorede hele tre gange i kampen.

  • De to trænere, Menno van Dam og Morten Karlsen, har aldrig før stået overfor hinanden. Karlsen har dog én gang tidligere mødt AaB. Det var i november måned 2019, hvor Karlsen var træner for HB Køge, og hvor AaB vandt med 3-0 i DBU-pokalturneringen.

  • AaB’s nuværende højreback Kasper Jørgensen skiftede i januar 2023 fra Lyngby til netop AaB. Jørgensen er noteret for 56 Superliga-kampe for Lyngby.

  • Holdene opnåede forskellige resultater i DBU-pokalen forud for dette opgør. AaB vandt hele 7-0 ude over fynske Morud, mens Lyngby tabte med 4-1 i Valby til Boldklubben Frem.

  • Det er de to hold i Superligaen, der har indkasseret flest afslutninger imod sig indtil nu for sæsonen. AaB (122) og Lyngby (114).

  • Dommer Simon Duerlund Rasmussen dømmer sin blot 8. Superliga-kamp i karrieren. Han har dermed blot dømt Lyngby én gang tidligere. Det var i anden spillerunde, da gæsterne var på besøg i Sønderjyske, hvor det blev 1-1. Ud af de hidtil 7 kampe, som Simon Duerlund Rasmussen har dømt, har der blot været 1 hjemmesejr.

Lidt fra klubberne

  • Hvis AaB vinder, så er det sejr nummer 250 på hjemmebane i Superligaens historie. AaB har inden opgøret spillet 547 hjemmekampe i Superligaens historie.

  • AaB har tabt de seneste tre kampe i Superligaen med samlet 0-9.

  • AaB har nu indkasseret mål i de seneste 11 Superliga-kampe (inklusiv sidst holdet var i Superligaen). Klubrekorden lyder på 13 kampe i streg med indkasseret mål.

  • AaB har indkasseret 17 mål i sæsonen. Det er kun Vejle, der har indkasseret ligeså mange i sæsonen.

  • AaB gav senest debut til Jubril Adedeji, da han fik de sidste 12 minutter mod Randers. Den 24-årige offensive spiller blev den 21. englænder til at få debut i Superligaens historie.

  • AaB har hentet Andreas Bruus i franske Troyes. Bruus fik debut i pokalkampen mod Morud fra Fyn og er tidligere noteret for 73 Superliga-kampe samt 4 mål for Brøndby.

  • AaB’s Superliga-mål nummer 600, 900 og 1500 er alle sat ind mod Lyngby. Målene er scoret af henholdsvis Indrek Zelinski, Rade Prica og Mathias Ross. Sidstnævntes bror, Oliver Ross, er nuværende spiller i AaB, og samtidig den spiller i den nuværende trup med næst flest Superliga-kampe for AaB.

  • AaB-profilen Mathias Jørgensen spiller sin Superliga-kamp nummer 25, næste gang han går på banen. Anføreren er topscorer for nordjyderne i denne sæson med 2 mål.

  • AaB har indkasseret 11 mål i løbet af første halvleg. Det er flest af alle hold.

  • AaB har indkasseret 7 mål via dødbolde, herunder 1 via straffespark. Det er flest af alle hold i denne Superliga-sæson.

  • Lyngby vandt senest sin første Superliga-kamp i sæsonen. Forrige gang holdet vandt i Superligaen var 20. maj, da Viborg blev besejret med 3-1.

  • Både Brian Hamalainen og Marcel Rømer spillede senest sin Superliga-kamp nummer 111 for Lyngby. De udlignede dermed Stefan Bidstrup på 12.-pladsen over flest Superliga-kampe for klubben. Spiller de begge mod AaB, vil de udligne den tidligere hårdt sparkende midtbanespiller Johnny Vilstrup, der nåede 112 Superliga-kampe for Lyngby.

  • Lyngby gav senest debut til Leon Klassen, da han fik de sidste to minutter på banen. Leon Klassen blev den 7. russiske spiller til at få debut i Superligaen. Flest kampe med russisk pas i Superligaen er FC Københavns nye angriber German Onugkha (54).

  • Lyngbys nye målmand Jonas Krumrey har en redningsprocent på 83 for de to første kampe, han har spillet. Det er bedst af alle målmænd i ligaen.

  • Lyngby har blot scoret 4 mål i denne sæson. Det er færrest af alle hold. Klubben har blot scoret 1 mål i anden halvleg, hvilket også kun Sønderjyske har præsteret.

  • Lyngby har haft 79 afslutninger indtil nu i sæsonen. Det er færrest af alle hold. Omvendt har Lyngby ramt træværket hele 4 gange ud af de 79 forsøg. Det er flest af alle hold – dog samme antal som Viborg.

Hvordan ender kampen?

Transfervinduet er lukket i, og de to nye trænere har haft lejlighed til at evaluere og justere på tingene, efter Superligaens første syv runder.

Jovist ligger AaB højere i tabellen end Lyngby, men med tanke på hjemmeholdets pointhøst i de seneste tre kampe i Superligaen er det ikke utænkeligt, at de to hold har byttet plads i ligaen efter fredagens opgør.

Hos AaB ankommer man med en overbevisende 7-0-sejr ude over Morud i pokalturneringen. Her fik holdet rig lejlighed til at folde sig ud og sætte en frisk omgang selvtillid ind på den slukne konto. Den selvtillid kom også i kølvandet på en udmærket indsats i Randers, hvor nordjyderne på en god dag godt kunne have snuppet et enkelt point. Udover selvtillid kunne AaB ligeledes give debut til Andreas Bruus, der er vendt retur til Superligaen efter et ophold i franske Troyes.

Hos Lyngby fik man i sidste spillerunde sin første Superliga-sejr for sæsonen. De kongeblå kom dog hurtigt ned på jorden ovenpå et 1-4-nederlag ude til BK Frem i pokalturneringen. Der var ikke mange overraskelser i anden runde af årets pokalturnering, men desværre for Lyngby var de indblandet i én af dem.

Det er de to hold i Superligaen, der har indkasseret flest afslutninger i mod sig for sæsonen. Det kunne jo indikere, at vi får en åben slagudveksling, og jeg håber inderligt, det bliver et skydetelt med chancer i begge ender. Men eftersom begge klubber ved, der står meget på spil, så er jeg nu alligevel noget usikker herom.

Og selvom Lyngby generelt set har fået tilført mere kvalitet mod slutningen af transfervinduet samt det faktum, at midtbanespilleren Mathias Hebo snart er klar til at gøre comeback for de kongeblå, så læner jeg mig i retning af en AaB-sejr.

Hvis AaB kommer ud med tænding og energi, samt får sat fut i Aalborg Portland Park med et mål inden for de første 30 minutter, så kan det blive en forrygende fodboldkamp. Jeg tror, hjemmeholdet får scoret det afgørende første mål i kampen, hvilket kommer til at frigøre oceaner af ressourcer i holdet, der ikke har prøvet at score i de seneste tre Superliga-kampe.

Jeg satser på en 3-1-sejr til AaB. Mathias Jørgensen viser igen sine kvaliteter og viser, hvorfor han bærer anførerbindet for hjemmeholdet.


Foto:

Nyt samarbejde: - Vi vil gøre livet surt for indbrudstyve og luskebukse

Borgerne i Mariagerfjord skal selv være med at skabe større tryghed.

Færre indbrud og et tryggere sted at bo. Det er formålet med en ny aftale mellem Mariagerfjord Kommune, Nordjyllands Politi og Bo Trygt, der er en organisation TrygFonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Partnerskabsaftalen "Bo trygt i Mariagerfjord" skal øge andelen af borgere i kommunen, der føler sig trygge, når de færdes i deres nabolag. Politidirektør Anne Marie Roum Svendsen fra Nordjyllands Politi fortæller, at en af indsatserne i det nye samarbejde er at få flere af borgerne til at blive en del af Nabohjælp og Nabovenner for at foretage flere tryghedsvandringer i villakvarterne. Håbet er, at færre indbrudstyve vil vove pelsen, når borgerne patruljerer i området. Anne Marie Roum Svendsen har også andre bud på, hvad der skal til:

- Det kan også handle om, at vi samarbejder om at tænke tryghed og indbrudsforebyggelse ind i bydesign eller inddrager byggemarkederne i dialogen om indbrudssikring, siger politidirektøren.

Sammen kan vi jage tyveknægtene væk

Generelt er Mariagerfjord Kommune et trygt og godt sted at bo, ifølge borgmester Mogens Jespersen (V), men han ser alligevel et stort potentiale i det nye samarbejde.

- Vi kan sammen med politiet gøre livet surt for tyveknægte og luskebukse. Her er stærke fællesskaber, hvor gode naboer hjælper hinanden samt brugbare råd og tips til indbrudsforebyggelse. Det er vigtige skridt på vejen mod en tryggere kommune, siger borgmesteren.

Samarbejdet er indgået 12. september 2024 og gælder indtil videre til og med 2026.


Pindsvinemor havde nok at se til med otte unger, der skulle flyttes. Foto: Kristian Pedersen

Usædvanligt syn - men forstyr ikke, ellers gør mor noget slemt ved ungerne

De små piggede unger er ikke til at stå for, men en ekspert maner til forsigtighed.

Det er lige nu højsæson for pindsvineunger, og Kristian Pedersen fra Hurup har været så heldig at støde på en mor med hele otte unger i sin have.

Han har delt en video med TV MIDTVEST af ungerne, som ligger og dier ved deres mor.

- Pindsvinemor kom med hele otte unger, som skulle have lidt at spise, inden de trængte til en lur i solen. Lidt usædvanligt med et kuld på otte unger, skriver han.

En pindsvineforsker giver ham ret i, at det er lidt flere unger, end de fleste pindsvin får. Sophie Lund Rasmussen forsker i pindsvin på både Aalborg og Oxford Universitet, og ifølge hende får pindsvin i gennemsnit tre til fem unger, men op til 11 er dokumenteret.

- Det er usædvanligt, men der er dievorter nok til otte. Det kræver bare dobbelt så meget næring for moderen, så de må bo et godt sted, siger hun.

Et pindsvin parrer sig med alle mulige, og derfor kan unger i samme kuld have forskellige fædre, forklarer pindsvineforskeren videre.

Forstyr ikke – ellers spiser mor sine unger

Det er dog meget vigtigt ikke at forstyrre reden med pindsvin, understreger forskeren. Gør man det, kan moderen finde på helt at forlade reden eller endda spise ungerne, hvis de er små nok.

- Moderen kan være meget følsom, og det kan stresse hende, hvis man forstyrrer. Så vil hun forlade ungerne, spise dem eller måske flytte dem til et andet sted, og det er jo ærgerligt, hvis hun allerede bor et godt sted.

Kristian Pedersen fortæller, at pindsvinemor flyttede sine unger en uges tid før, han optog videoen med de otte unger, der dier. Foto: Kristian Pedersen
Pindsvinemor havde nok at se til med otte unger, der skulle flyttes. Foto: Kristian Pedersen
Foto: Kristian Pedersen
Foto: Kristian Pedersen

Derfor opfordrer hun til, at man ikke kommer for tæt på den nybagte mor og ungerne, men i stedet hjælpe på vej med lidt fastfood i form af kattemad og vand.

- Det er enormt energikrævende at være mor til otte, så man kan hjælpe mor og unger godt på vej ved at stille lidt ekstra næring frem. Det er en gave et have et kuld i haven og så hyggeligt at følge med i.

Pindsvin bliver i gennemsnit to år, men kan blive helt op til 16 år, som verdens ældste pindsvin fra Silkeborg blev.

Ved den seneste optælling af pindsvin i august blev der set 16.627 levende og døde pindsvin fordelt over hele landet.

Sådan får du en pindsvine-venlig have

  1. Undlad at bruge gift og andre skadelige kemikalier i haven.

  2. Tjek buske, hække og kompostbunken for pindsvin, før du går i gang med havearbejdet, så du undgår at skade dem og deres reder.

  3. Skab et vildt hjørne i haven med haveaffald, blade eller træstammer. Det giver gode rammer for en rede.

  4. Lav et hul i hegnet til naboen, så pindsvinene frit kan bevæge sig ind og ud.

  5. Stil kattemad og vand frem - ikke mælk.

  6. Sørg for at pindsvinet kan komme op igen, hvis det falder i huller, havedammen, swimmingpoolen eller ned ad kældertrappen.

  7. Start robotplæneklipperen om dagen og tjek for pindsvin, inden den startes.

  8. Laver du bål, så flyt bunken lige inden du skal bruge den, så eventuelle pindsvin kan komme væk

Kilde: Danmarkspindsvin.dk