Kommune erkender: Anders blev fejlplaceret
Foto: Ib Christensen/TV2 Nord
Da Anders Rytter Munks skal flytte hjemmefra, bliver han i første omgang sendt ud i et forkert botilbud, der ikke er godkendt til målgruppen.
Over 100 magtanvendelser og flere sigtelser for vold.
Det er, hvad 26-årige Anders Rytter Munk blandt andet har oplevet, efter han som 22-årig flyttede hjemmefra.
Anders Rytter Munk er nemlig udviklingshæmmet med en IQ på 42, der betyder, at han er alderssvarende med en fireårig.
Hans forældre mener, at Mariagerfjord Kommune har svigtet.
- Det er i hvert fald rigtig svært at være mor og se på, at den dreng, som jeg synes, vi har givet et godt liv på den måde, bliver ødelagt, når han flytter hjemmefra, siger Kirsten Pinstrup Rytter.
Men nu erkender Mariagerfjord Kommune, at Anders Rytter Munk har været fejlplaceret fra start.
For da Anders første gang skal flytte hjemmefra i 2021, bliver han visiteret til et botilbud på Skivevej i Hobro.
Men en aktindsigt, som TV2 Nord har fået, viser, at Socialtilsyn Nord efter et uanmeldt tilsyn 27. juli 2021 skriver:
’Kriteriet vurderes ikke at være godkendt, idet leder oplyser, i redegørelse fremsendt den 8. juli, at der er visiteret borger ind i tilbuddet, som ikke tilhører den godkendte målgruppe. Borgeren er indenfor målgruppen med autismespekterforstyrrelser, hvilket ikke er indenfor den målgruppe, tilbuddet er godkendt til. Denne borger er meget negativt påvirket af stimuli og reagerer herpå med udadreagerende adfærd, hvilket har medført, at der er lavet adskillige magtanvendelser mod denne borger.’
- Personalet forstår ikke Anders
Poul Munk, Anders' far
Anders er et kæmpe problem
Og der opstår der hurtigt problemer, efter han flytter ind en fredag i april.
Anders føler sig nemlig generet af støj fra de andre beboere, og han reagerer voldsomt på, at han ikke kender personalet.
- Lørdag morgen stod der to unge mennesker, som han aldrig havde mødt, og som vidste enten ingenting eller meget let om Anders, og Anders kendte dem ikke, og allerede der begyndte utrygheden, siger Anders' far Poul Munk.
Efter få uger på Skivevej er Anders pludselig blevet et kæmpe problem. Han slår og er voldsom over for personalet i afmagt, og de reagerer ved at anvende magt over for ham.
- Personalet forstår ikke Anders, og de ved ikke, hvad der går forud. De snakker ikke sammen, de har ikke lyttet til, hvad Anders har for en dreng, og de ved alt, alt, alt for lidt om ham, siger Poul Munk.
Se hele indslaget om fejlplaceringen her:
Overholder ikke aftaler
Ifølge Anders' forældre, Poul og Kirsten, har Mariagerfjord Kommune ikke overholdt de aftaler, der blev lavet, inden Anders flyttede ind.
De mener, at kommunen havde lovet fast personale og aktiviteter, som Anders har været vant til.
Alle de tidlige vurderinger af Anders behov og evner, hvor grundigt synes du, de var beskrevet, før han flyttede ind på Skivevej?
- Vi har i hvert fald været igennem alt det, vi havde til rådighed. Der var nogle ting, vi ikke havde til rådighed. Dem har vi selvfølgelig ikke haft mulighed for. Men dem har vi gennemgået, inden han flyttede ind på tilbuddet, siger Kit Borup, der er chef for sundhed og social i kommunen.
Men I når også erkendelsen, at Skivevej ikke er det rigtige sted?
- Ja, det gør vi.
Var Skivevej en fejl?
- På det tidspunkt, hvor vi valgte det, var det ingen fejl. Men det er bestemt ikke et tilbud, som Anders ville kunne profitere af at bo i fremadrettet, siger Kit Borup.
Spændt fast til sengen
Men I konkluderer jo også, at bostedet ikke er egnet til ham?
- Ja, det gør vi. Fordi han hører ikke til målgruppen. Det kan vi se ud fra de reaktioner, han har haft.
På Skivevej bliver Anders indlagt på psykiatrisk sygehus i slutningen af august 2021. Han er nu så udadreagerende, at han bliver fixeret, altså fastspændt til sin seng.
Har du et godt tip?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.
Det bliver starten på en lang periode, hvor Anders flyttes flere gange, bliver udsat for magtanmeldelser og selv bliver sigtet for adskillelige tilfælde af vold mod hans pædagoger.
- Jeg troede, at et bosted var et sted mellem et kollektiv og et kollegium. Hvor det er det stik modsatte, vi oplever at et botilbud er et sted, hvor man putter folk ind i hullerne og forventer, at de sidder der så meget som muligt.
Du kan følge historien om Anders Rytter Munk på TV2 Nord den næste tid og læse vores webdok her: