Det første sted i Nordjylland: Læsø skal have digitalt nærhospital
Fremover kan læsøboerne spare en færgetur frem og tilbage, hvis de har brug for ikke akut lægehjælp.
Det lyder som et fremtidsprojekt, men det skal meget snart være en realitet på Læsø.
En telemedicinsk enhed i Vendsyssel skal afprøves på Læsø, der bliver det første sted i Nordjylland med et nærhospital, som bliver etableret digitalt.
Det oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse.
I alt sin enkelthed går den fremtidslydende enhed ud på, at borgerne på Læsø vil blive tilbudt en videokonsultation med en læge eller sygeplejerske, der fysisk er placeret på Regionshospital Nordjylland på fastlandet.
- Det er supervigtigt for Læsø. Det skaber bedre tryghed hos borgerne, og så kan vi få fri for at rejse ind til Hjørring for at få svar på en blodprøve eller svar på en scanning, siger borgmester i Læsø Kommune Tobias Birch Johansen (V).
Samtidig får øboerne på Læsø et fysisk sted på øen, hvor borgerne kan få foretaget forskellige målinger og prøver, der eksempelvis både kan være pusteprøver eller blodtryksmålinger.
- Der er store perspektiver i sundhedsløsninger, der kommer tættere på vores borgere. Dels kan de spare nogle lange færgeture til fastlandet, og dels kan man også spare medarbejdernes tid, og der jo kamp om at få arbejdskraft og ressourcer nok i både kommuner, almen praksis og på hospitalerne i de her år, siger Tobias Birch Johansen (V) og tilføjer:
- Vi har masser praktiserende læger på øen, men der er nogle ting sygehuset skal tage sig af, hvor man skal møde op på sygehuset, og det kan vi nu håndtere uden at forlade øen, og det kan være en kæmpe fordel for borgerne, at de ikke skal bruge en halv eller hel dag på at få svar på en prøve eller tage en opfølgende snak med en læge fra sygehuset, siger borgmesteren.
Med tiden udbredes til hele Nordjylland
I første omgang skal det digitale nærhospital tage udgangspunkt i patienter med KOL, hjertesvigt og på sigt sukkersyge. Og de erfaringer Læsø tager med sig fra det digitale nærhospital skal efter planen udbredes til flere kommuner i Vendsyssel og med tiden til hele Nordjylland.
- Der bliver flere ældre borgere de kommende år, og mange af dem får kroniske lidelser. Derfor er det afgørende, at vi får sat strøm til udviklingen af de digitale sundhedstilbud, for ellers sander hospitalerne til med ambulante behandlinger. Både for patienter og personale kan det give nogle langt mere effektive og gode forløb med høj kvalitet, siger regionsrådsformand i Region Nordjylland Mads Duedahl (V).
Det er Sundhedsklynge Nord, der er det ene af fire sundhedsklyngesamarbejder i Nordjylland mellem kommuner, praktiserende læger og Region Nordjylland, der vil oprette den telemedicinske enhed på Læsø. Men allerede nu har alle de nordjyske kommuner, de praktiserende læger og Region Nordjylland søgt om støtte til at oprette et digitalt nærhospital for alle nordjyder.
- Derfor giver det rigtig god mening, at vi nu går i gang med lokale pilotprojekter som det på Læsø, hvor vi kan prøve tingene af i praksis og få værdifulde erfaringer i forhold til at udrulle et regionalt dækkende digitalt tilbud, siger Mads Duedahl (V).