Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Se billederne: Skoleelever bygger Nordjyllands største insekthotel

Det enorme insekthotel er inspireret af et lokalt vartegn.

- Jeg tror, det bliver rigtig godt.

Frode Ringberg Mousten har fat i høtyv og grensaks.

Han og de ti andre elever på Saltum Skoles grønne hold, kaldet GreenTeam, har nemlig en mission.

De vil bygge Nordjyllands største insekthotel.

Markus Schrader Poulsen fra 7. klasse og Frode Ringberg Mousten fra 6. klasse er med på Saltum Skoles grønne hold, kaldet GreenTeam.

- Man skal jo tænke på biodiversiteten. Der skal jo være plads til insekter, siger Frode Ringberg Mousten og fortsætter:

- Uden insekter vil vi ikke have blomster, uden blomster vil vi ikke have alt muligt andet, og det vil ikke gå alt for godt.

Mos, halm og bark

Bebyggelsen skal være en del af en insekthotelkæde, som Landbrugslotteriet og frivilligorganisationen SPOR står i spidsen for.

Insekthotellet, der blandt andet bliver bygget af mos, halm, bark, sten og brædder, er på ingen måde sammenlignelig med de små størrelser, man ser rundt omkring i byerne.

Det er nemlig inspireret af badehusene ved Løkken og Blokhus, der ligger nær Saltum by, og er derfor på størrelse med et sådan.

- Det er for, at det får noget lokal genkendelighed, hvilket er vigtigt. Derfor har vi ladet os inspirere af badehusene, siger Charlotte Sonnichsen, der er projektleder hos SPOR.

Vi vil også gerne give dem nogle kompetencer, som kan være adgangsgivende i andre sammenhænge

Thomas Ravn Monjezi, afdelingsleder på Saltum Skole

Derfor har insekthotellet en noget større størrelse, end man er vant til at se.

- Der er også kommet spørgsmål til, om det er meget store bier, der kommer, siden de skal have så stort et hotel, og om bierne selv kan finde ud af at åbne døren, siger hun med et grin.

- Så vi har haft mange gode snakke om bier og insekter og hvad de har behov for.

En grøn interesse

GreenTeam-holdet består af elever fra 4. til 8. klasse, der har taget de grønne briller på i undervisningen.

– De er meget engagerede, og de vil meget gerne ud at lave noget – også gerne noget, der har med naturen at gøre og snakken omkring bæredygtighed, siger Thomas Ravn Monjezi, der er afdelingsleder på Saltum Skole.

- De er jo selvfølgelig væk fra undervisningen, når de er her, men vi vil også gerne give dem nogle andre kompetencer, som kan være adgangsgivende i andre sammenhænge.

Afdelingsleder Thomas Ravn Monjezi var opsat på, at skulle der laves et insekthotel, skulle det også gøres ordentligt. Derfor blev insekthotellet noget større end de almindelige.

Hos Frode Ringberg Mousten og Markus Schrader Poulsen har man i hvert fald læst på lektien. Og det af ren og skær interesse.

– Mit yndlingsinsekt er helt sikkert mariehønen. Den er bare sådan helt lille og den irriterer aldrig én. De ser bare søde ud, siger Markus Schrader Poulsen.

– Jeg kan godt lide en gedehams, afbryder Frode Ringberg Mousten.

- En god gammeldags gedehams. Den spiser hvepse.

På området nær Saltum Skole har man næste år planer om at så en blomstereng og skabe flere naturstier.

Se indslaget om insekthotellet i Saltum herunder.


Speciel aktivitet boomer: 15-årige Matilde finder ro

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

En ny populær Krea-café i Støvring har fokus på ensomme unge.

Bare kom.

- Der forventes ikke noget af dig. Du skal ikke have en bestemt rolle. Du kan bare sidde og arbejde med det kreative - og bare være.

Sådan er budskabet fra 15-årige Matilde Boelt Jørgensen, som er blevet en fast del af en ny gruppe unge, der hver onsdag aften tager til Krea-cafe i frivilligcenter Rebild.

- Hvis jeg har lidt travlt i min hverdag, er det rart nogle gange bare at sidde og slappe lidt af med noget kreativt. Det giver mig en ro, siger Matilde Boelt Jørgensen, der bor i Støvring.

- Vi har brug for sådan et tiltag i Støvring, siger hun.

Matilde Boelt Jørgensen kommer til Krea-cafe med en veninde. Men hvis hendes veninde ikke kan, så tager hun alene afsted. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Væltede ind af døren

Krea-cafeen startede op 8. januar, og Kreaheltene, som står bag, blev væltet bagover, da de slog dørene op.

- Vi måtte hente flere stole og borde, og det var så dejligt, for det er modigt af de her unge, primært piger, som møder op, for mange kommer alene, siger Thit Asmussen, der er Kreahelt i Kreaheltene, som hører under Børneulykkesfonden.

Temaerne skifter fra onsdag til onsdag. Da TV2 Nord var på besøg, var der gang i linoleumstryk. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Og netop det at komme alene er ”helt lovligt”. For Krea-cafeen er et tilbud til alle unge – også dem, der føler sig ensomme.

Tal fra MaryFonden og Epion fra 2023 viser nemlig, at mere end hver femte ung føler sig svært ensom. Og det vil Krea-cafeen, som også tilbydes andre steder i landet, gerne sætte fokus på.

- Vi vil være en hånd i ryggen og lære dem det med at gå ud og være social og skabe relationer, samt møde nye mennesker, det kan godt være en god oplevelse, siger Thit Aamussen.

Men mange har sat ind på området her, og stadig føler flere og flere unge sig ensomme, er det her tiltag ikke bare et sandkorn i mængden?

- Jo, det kan man sige. Der er jo mange tiltag, men man er nødt til at skyde med spredehagl, så man rammer så bredt som muligt, så der er tilbud til alle. Jeg kunne godt drømme om, at der også var drenge her, men jeg ved godt, det er noget andet at få drengene med, men jeg håber, det her kan gøre noget ekstra, siger Thit Asmussen.

Det er de to kreahelte June Lyngholm Veiss og Thit Asmussen, der hver onsdag aften faciliterer krea-cafeen i Støvring. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Centerleder: Vi ser et behov

Kreaheltene har i flere år skabt kreative rum for indlagte børn og unge på hospitalerne. Blandt andet på Aaborg Universitetshospital og Himmerland Børnecenter. Det er erfaringerne fra hospitalerne, der har banet vejen for de nye krea-cafeer.

- Det gode ved at lave noget kreativt og samtidig være sammen i en gruppe er, at det ikke gør noget, hvis ikke man har så meget at sige. Man sidder stadig og er en del af fællesskabet, fordi man laver noget med de andre. Og så kan man byde ind, hvis man har overskud, siger Thit Aamussen.

Det er Frivilligcenter Rebild, der ligger lokaler til krea-caféen. Og det er der en særlig årsag til.

- Vi ser især et stort behov for sociale aktiviteter for børn og unge, der ikke har fundet deres plads i almindelige fællesskaber såsom idrætsforeninger og lignende. Det glæder os derfor rigtig meget, at den nye krea-café er blevet taget så godt imod, siger Christina Dige Rejkjær, centerleder hos Frivilligcenter Rebild i en pressemeddelelse.

Gennemsnitligt er der omkring 20 piger, der deltager i krea-cafeen i Støvring. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Har fået flere venner

Selvom Matilde Boelt Jørgensen ikke kommer i Krea-cafeen fordi hun føler sig ensom - eller mangler nye venner, så har hun alligevel fundet et nyt fællesskab, hun vil holde fast i.

- Jeg har fået flere venner, og noget, jeg kan se til frem til hver onsdag, siger Matilde Boelt Jørgensen.

Krea-cafeen er gratis for alle unge og kræver ingen tilmelding.

 


Vingegaard har gjort det – nu forbydes brug af omtalt metode

Foto: Manuel Bruque/EPA/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Jonas Vingegaard har så sent som i januar udtalt, at flere hold udnytter metoden.

Både Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar har gjort brug af den såkaldte rebreathe-metode, hvor rytterne indånder kulilte som et måleinstrument.

Men nu bliver systematisk brug af metoden forbudt.

Det bekræfter UCI i en pressemeddelse lørdag.

- UCI’s ledelseskomité har besluttet at forbyde gentagen indånding af kulilte (CO) i cykelsport. Forbuddet træder i kraft den 10. februar 2025 og har til formål at beskytte rytternes helbred. Gentagen eksponering for kulilte kan føre til både akutte og kroniske helbredsproblemer – såsom hovedpine, træthed, kvalme, svimmelhed og forvirring.

- I alvorlige tilfælde kan det udvikle sig til hjerterytmeforstyrrelser, kramper, lammelser og bevidsthedstab, lyder det.

Flere stjerner har stiftet bekendtskab med brugen af kulilte, og under sidste års Tour de France bekræftede både Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar, at de har gjort brug af kulilte.

Hvad er rebreathe-metoden?

Kulilte (CO) genåndingsmetoden er en teknik, der kan bruges til at måle hæmoglobinmasse hos mennesker.

Der findes to anvendelsestyper:

  1. Måling før og efter højdetræning.

  2. Kronisk brug af kulilte dagligt

Metoden er baseret på at tilføre kulilte, CO, i kroppen, hvorefter man kan lave en beregning på hæmoglobinmassen.

Rebreathe-metoden er med til at spore vigtige blodværdier hurtigt og præcist. Der er to måder at anvende metoden på. Det ene er at måle på effekten af eksempelvis længerevarende højde- eller varmetræning før og efter. Den anden måde er ved daglige indåndinger af kulilte for at give kroppen stress eller et stimuli, der svarer til at være kronisk i højderne.

Metoden sker gennem en genåndingsapparat, hvor personerne får en maske på, som skulle de i narkose, hvor gassen kommer ind i kroppen.

Hvilke konsekvenser kan det have?

Hvis en person får for meget kulilte, kan man risikere sit liv. Forkerte doseringer kan også ende med bevidstløshed og krampeanfald.

Kilde: Detalo Health & Videnskab.dk

Et nødvendigt skridt, mener præsident

UCI-præsident David Lappartient ser forbuddet som et naturligt skridt for at passe på rytterne.

- UCI tager et modigt – men nødvendigt – skridt ved at forbyde gentagen brug af kulilte. Vores prioritet er at beskytte rytternes helbred og sikkerhed, og dagens beslutning et stort skridt i den retning, siger han i pressemeddelsen.

Det er dog stadig tilladt af gøre brug af metoden under medicinsk behandling samt under opsyn af medicinsk personale.

Rytterne skal registrere i deres medicinske journal, hvis de inhalerer kulilte for at få en måling af hæmoglobinmassen.


Kurven er knækket: 28-årige Louise har ikke mange jævnaldrende kollegaer

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I Aalborg Stift har de længe skreget på præster, men nu er ti nye netop blevet præsteviet. En af dem er 28-årige Louise Sundorf Christensen.

I maj 2024 var 25 ud af 216 præstestillinger i Aalborg Stift ubesatte. Her i februar 2025 er der kun tre ledige stillinger.

Flere erfarne kræfter er ansat, mens også ti nye præster er i januar blevet præsteviet, eller ordineret som det også kaldes, når en person bliver indviet til præstembedet.

- Det er en dag, som man har set frem mod under seks års uddannelse, nu står jeg endelig her og kan kalde mig præst, fortæller Louise Sundorf Christensen til TV2 Nord, da vi er med til ordination i Budolfi Kirke i Aalborg.

Den 28-årige sønderjyde har læst teologi i Aarhus og København, og nu skal hun altså være præst i Hjørring.

- Jeg er fra en almindelig folkekirkelig baggrund, så på den måde har tro undervejs i studielivet ikke været noget, som jeg har stoppet op og studset en hel masse over, det har snarere været noget, som jeg har læst om. Så det med at være præst og omsætte det akademiske fra uddannelsen til at det pludselig skal være mere forkyndende, og at jeg som person skal kunne stå til regnskab, for det jeg siger over for flere instanser, det har jeg haft en del overvejelser omkring, siger Louise Sundorf Christensen.

Den hvide alba

Under selve præstevielsen i Budolfi Kirke er Louise Sundorf Christensen og de fire andre nye præster i første omgang iført en hvid beklædningsgenstand, en såkaldt alba, over deres sorte præstekjole. Undervejs i ceremonien tager de albaen af, og efter knap halvanden time med ritualer kan de så kalde sig præst.

Tilstede i kirken er venner og familie samt en masse af de præster, som nu bliver kollegaer.

- Det lyder nok meget klichéagtigt, men det er sådan en oplevelse, som jeg ikke rigtig har ord for. Man kan ikke rigtig lade være med at smile, og jeg er sådan bevæget over alt, der er sket, forklarer Louise Sundorf Christensen.

Først og fremmest ser den nyudklækkede præst frem til at komme i gang og få noget erfaring.

- En ting er, hvad jeg skriver og siger, noget andet er, hvad folk hører. Det er en opgave, som jeg glæder mig til.

VIDEO: Louise Sundorf Christen er netop blevet ordineret som præst.

Ungdomspræsten

Udover at være sognepræst i Sankt Hans-Sankt Olai Pastorat i Hjørring, skal Louise Sundorf Christensen også være ungdomspræst.

- Ungdomspræst er et vidt begreb, for hvem er ung, er det en særlig alder, er det et sindelag, er det under uddannelse er det det ene eller det andet? Jeg har et billede af min ungdom fra gymnasiet, og hvad en præst kunne have bidraget med der. Så det er sådan nogle tanker, jeg skal bruge til at tænke, hvad kan jeg skabe, fortæller hun.

Målet er få flere unge med ind i selve kirkerummet, men det er lige så vigtigt, at de får øjnene op for fællesskabet i kirken, mener hun:

- Det kan også være, at jeg bliver overrumplet af, hvad de unge selv kommer med i den relation, som jeg skal til at opbygge med de forskellige målgrupper, for ungdommen er ikke en masse, der er jo mange forskellige interesser.

Med jobbet som præst følger mange forskellige opgaver. Udover dagligdagen er der de mere festlige lejligheder som dåb og bryllupper, men også døden og livskriser vil være noget, som man i arbejdet som præst, kommer til at stifte bekendtskab med.

Hvad har du gjort dig af tanker om de svære snakke, som du skal have med folk?

- Det er noget, jeg har tænkt over. Jeg skal først og fremmest have erfaring med det. Først og fremmest har jeg tænkt mig at lytte og forsøge at finde de rigtige spørgsmål i forhold til det menneske, som jeg sidder over for, slutter den nyudklækkede præst.


Fitness KUN for mænd: - Det kan være svært at svinge hofterne, når der er kvinder

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Fem mænd turde møde op til den første event.

Der var ægte mandehørm i Skansen i Nørresundby søndag formiddag.

For her var fem mænd mødt op til et helt nyt event. Såkaldt jumpingfitness KUN for mænd.

- Vi skal have lokket flere mænd til. Så nu prøver vi på den her måde, fortæller instruktør for eventet Toke Hølledig Cramer.

Jumpingfitness er en motionsform, hvor deltageren hopper på en lille trampolin til musik i højt tempo. Ifølge instruktøren er det i manges øjne noget, der mest er henholdt kvinder.

Og sådan bør det ikke være.

- På de her rytmiske fitnesshold holder mændene sig langt væk, fordi de ikke tror, det er for dem. Og hvis de så endelig kommer, står de allerbagerst eller helt ude i siden, og det skal de jo ikke, siger han.

Toke Hølledig Cramer er instruktør på eventen, der afholdes snart igen. Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Lars Kvist er én af de i alt fem modige mænd, der deltog i det timelange event. Normalt motionerer han ved at gå til fodbold, løbe eller cykle.  

Men der var noget ved den her mulighed, der fristede ham.

- Det er jo mest kvinder, der går til det her, og derfor kan man godt se dum ud første gang. Nu var vi alle ligesindede, og der skilte jeg mig slet ikke ud, så det var fedt, fortæller han.

Lars Kvist har aldrig prøvet jumpingfitness før. Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Det samme bemærkede instruktøren. Han mener, at det er vigtigt at skabe et trygt rum for mændene, der alle var nybegyndere.

- De kan godt have lidt svært ved at svinge hofterne, når der er kvinder til stede. Så det kan være lidt sjovere at prøve det af med en anden mand, der har lidt mere styr på det, fortæller Toke Hølledig Cramer.

27-årige David Kristoffersen fra Aalborg så opslaget om eventen på Facebook lørdag aften. Der var ikke langt fra tanke til handling. Indenfor ganske få minutter havde han meldt sig til.

- Jeg tænkte; om ikke andet får vi da et godt grin ud af det, fortæller han.

David Kristoffersen vil gerne deltage på det næste jumpinghold. Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

De fem hoppende mænd på holdet var i alle aldre. David Kristoffersen var yngste deltager.

- Mine ord er helt blevet gjort til skamme. For vi var jo bare alle sammen megaseje. En så god oplevelse, siger David Kristoffersen.

Selvom der kun mødte fem modige mænd op til søndagens hoppe-hold, har interessen for eventen alligevel været stor.

Skansen opretter derfor endnu et mandeevent indenfor den nærmeste fremtid.


Møllgaard udpeger 'magisk' højdepunkt med landsholdet – for andre er det et traume

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Henrik Møllgaard er ikke i tvivl om sit højdepunkt på landsholdet.

Tre gange VM-guld, to vundne OL-finaler og både sølv og bronze ved EM.

Der er nok at vælge imellem, når Henrik Møllgaard skal udpege sit højdepunkt fra en lang karriere i den rød-hvide landsholdstrøje.

Alligevel falder valget på en lidt overraskende slutrunde.

- Mit helt store højdepunkt var jo at få lov til at være med i 2013. Det var noget, jeg ikke troede, skulle ske, siger Møllgaard.

Ved VM i 2013 led Danmark et pinefuldt 16-målsnederlag i finalen mod Spanien, men det er ikke den oplevelse, som Møllgaard tog med fra slutrunden.

- Det var magisk. Og det der traume, det var for nogen at blive fuldstændig ødelagt af Spanien i finalen, det kunne jeg slet ikke mærke.

- Jeg syntes, det havde været verdens fedeste slutrunde, så det at tabe en finale, det var så ligegyldigt. Jeg glædede mig bare til at få chancen igen.

Større end VM på hjemmebane

VM i 2013 var Møllgaards gennembrud til landsholdet, og det hele lod til at falde i hak for den danske forsvarsklippe, som i sæsonen 2013/14 også endte med at blive topscorer i herrehåndboldligaen.

Derfor er slutrunden midt i den sæson også noget, som er indprentet i hukommelsen hos ham.

- Jeg havde en kæmpe slutrunde. Jeg havde Anders (Eggert, red.) på værelset, som løftede mig op, og vi spillede noget fantastisk bold, og vi hyggede os. Nogle af mine bedste røverhistorier er fra den slutrunde.

For Møllgaard var netop dét VM en skelsættende oplevelse – også selvom mange af hans holdkammerater nok havde valgt en anden slutrunde, som deres højdepunkt.

- Selvom VM i 2019 på hjemmebane var vanvittigt på alle mulige måder, så var det altså slutrunden i 2013, som viste, at jeg faktisk var god nok til også at være med landsholdet, siger han.

Danmark spiller VM-finale i dag klokken 18, men du kan følge med hele dagen med optakt på TV2 og TV 2 Play fra klokken 12.15.