Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordjysk harmonikatræf spillede sine sidste toner efter 30 år

Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Harmonikatræffet i Biersted lukker, fordi, der kommer for få gæster.

Da harmonikaen spillede de sidste toner af "Skuld gammel vendskab rent forgå," sluttede en 30 år gammel tradition i Biersted. Byens årlige harmonikatræf blev nemlig lagt i graven lørdag aften. Regnskabet går i minus, så arrangørne har sagt stop.

- Jeg vil ikke kalde harmonikafolk for en uddøende race, men vi er tæt på, siger Christian Bundgaard Christensen, der har arrangeret harmonikatræffet siden starten af 90'erne

- Det er ikke noget, jeg tænker på, for det kan ikke nytte noget. Nu har jeg lavet det her i 30 år, sådan er det jo. Der sker jo forandringer hele tiden, vi kan jo ikke blive ved, forklarer Christian Bundgaard Christensen.

For få gæster

Harmonikatræffet i Biersted lukker, fordi, der kommer for få gæster. For 20 år siden, kom der 800 hvert år. For fem år siden ved 25 års jubilæet var der 700. Nu kommer der ikke over 200 betalende gæster.

- Folk de falder bort. Når man går ind og kigger på sin dåbsattest, så begynder man at nærme sig den tid, hvor livet løber ud, konstaterer Christian Bundgaard Christensen.

Der blev danset i ti en halv time til Harmonikatræf i Biersted. Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Gæsterne til det sidste harmonikatræf kommer fra hele landet, og mange har været der på 10. og 20. år.

- Det er trist,  og det er sørgeligt, det ikke kan løbe rundt. Det er det virkelig, fortæller Else Nørnberg fra Brønderslev til TV2 Nord.

Ved et andet bord i Bierstedhallen sidder to, der har danset sammen til harmonikatræf de sidste mange år.

- Vi er lidt kede af, at det så pludselig stopper her. Det kunne godt have blevet ved nogle år for vores skyld. I hvert fald så længe vi kan komme herhen ved egen kraft, smiler Paul-Erik Nielsen fra Kolding.

Musikken og ikke mindst dansen startede lørdag klokken 11.00 og fortsatte 10,5 time kun afbrudt af frokost og aftensmad. Der var folk på dansegulvet konstant. Klokken 21.30 var det slut.

- Det er mærkeligt, for man kender jo mange af dem, som kommer her. Man har set dem gennem rigtig mange år, men sådan er det. Alting har en ende, slutter Christian Bundgaard Christensen.

Se den sidste samling herunder: 


Efter 30 års krig: Nu bliver skrotbiler endelig fjernet

Foto: Thomas Hansen / TV2 Nord

Rod og skrotbiler har skabt konflikt mellem borgerne i Aggersund og autoforhandler Kenneth Haastrup i årevis. Men nu er bilerne endelig ved at blive fjernet.

De omstridte skrotbiler på Kenneth Haastrups ejendom i Aggersund har været genstand for konflikt mellem Kenneth Haastrup og Vesthimmerland Kommune, Nordjyllands Politi og resten af borgerne i Aggersund i tre årtier.

Bilerne stod på ejendommen og langs vejen, da de var en del af hans brugtvognsforretning.

I foråret kom det så frem, at Kenneth Haastrup og hans hustru har solgt ejendommen i Aggersund og flytter til Vindblæs. Her var bekymringen, hvad der skulle ske med de mange biler.

Men Kenneth Haastrup beskæftiger sig ikke længere som autoforhandler, da han til daglig nu arbejder som lastbilchauffør, og derfor skal hans nye naboer i Vindblæs ikke være bekymrede for en udsigt med skrotbiler og affald.

- Lastbilchauffør er jo mit nye hovederhverv. Jeg kommer til at have biler på min nye grund, men ikke i samme omfang som før, fortæller Kenneth Haastrup til TV2 Nord torsdag.

Resten af bilerne som har stået på Kenneth Haastrups nu tidligere ejendom er blevet kørt til Farsø Autoophug.

Væk inden solnedgang

Borgmesteren i Vesthimmerland Kommune Per Bach Laursen (V) har løbende været inde over sagen med Kenneth Haastrup, og han er lettet over, at der nu er sat punktum i den lange konflikt.

- Jeg har det rigtig godt med det, især på vegne af Aggersunds borgere. Der trængte til at blive ryddet op, hvilket han er godt i gang med, så det er en god dag, siger Per Bach Laursen.

Også borgerne i Aggersund er lettede.

- Det er dejligt. Det har været trukket lidt ud i langdrag, men det er klart, alt tager tid, siger Kaj Møller Bertelsen.

- Jeg synes det er helt fantastisk dejligt. Jeg glæder mig til at følge den udvikling der er i byen, udtaler Inge Dalum Jervad.

Alle bilerne skal helst være væk inden solnedgang torsdag, og selvom de er kommet langt, når Kenneth Haastrup det ikke helt til tiden.

- Vi bliver færdige senere, helt sikkert inden årsskiftet.


Foto: Foto: Henriette Maj Pedersen

Jens Nygaard sagde ja til at kautionere for lån på mere 200 millioner kroner uden at kende hele sandheden.

Gang på gang har Jens Nygaard Johansen nikket ja, når der blev spurgt om flere penge.

Han har vurderet ud fra de oplysninger, han havde, at der var en god grund til, at man gik tiggergang og bad om økonomisk hjælp.

Sådan havde de fleste af hans kolleger i Frederikshavn Byråd det også.

I hvert fald stemte et politisk flertal tilbage i efteråret 2023 hele tre gange ja til at garantere for lån til den nu skandale-ramte havn, Frederikshavn Havn.

Hele 207 millioner kroner var Jens Nygaard Johansen med til at stille kaution for.

Et vigtigt notat blev holdt skjult for byrådet i Frederikshavn.

Hemmeligt notat

Mens det gik op for Jens Nygaard Johansen i løbet af efteråret 2023, at havnen akut manglede penge, så vidste Frederikshavn Kommune allerede i januar 2022, at økonomien var voldsomt udfordret.

Det viser et hidtil hemmeligholdt notat nemlig.

Notatet beskriver, at havnens økonomi er elendig:

"Havnens økonomi hænger ikke sammen, og omsætningen og indtjeningen i havnen er ikke og har ikke siden 2018 været stor nok til at klare betalinger af renter og afdrag på havnens gæld", står der i notatet udarbejdet af Frederikshavn Kommune.

Informationer, som Jan Nyggaard Johansen og det øvrige byråd aldrig fik.

- Det er sgu vigtigt, vi får dem (informationer, red.), lyder det fra Jens Nygaard Johansen, der er valgt Danmarksdemokraterne til byrådet i Frederikshavn.

Borgmester Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet) valgte i januar 2022 i første omgang at holde notatet for sig selv og efter en måned at dele informationerne med en håndfuld af sine kolleger i Frederikshavn Byråd.

Jens Nygaard Johansen er ikke blandt dem.

Han får først mere end to år senere oplysninger om notatet.

- Det er vigtig information. Jeg stiller mig selv det spørgsmål, hvorfor har man ikke reageret noget før, for det viser jo tydeligt, at der er noget galt nede på havnen, siger Jens Nygaard Johansen.

Det kom for alvor til såvel byrådets som offentlighedens kendskab i foråret 2024.

I foråret 2024 kollapsede økonomien i havnen fuldstændig.

Trods lånegarantier på mere end 200 millioner kroner fra kommunen, var der ikke flere penge i kassen.

I maj overtog Frederikshavn Kommune havnen og en gæld på 1.7 milliarder kroner.


Driver hundekro: Jørgen har haft besøg af Joe Biden

I sommers åbnede Jørgen Bak Rasmussen Danmarks første hundekro. Siden da er det strømmet til med gæster fra ind- og udland.

Et hundemekka.

Sådan beskrev Jørgen Bak Rasmussen sin vision og håb for Rold Gammel Kro, da den åbnede som Danmarks første hundekro. Her vil gæster kunne komme på besøg med menneskets bedste ven.

- Hunden er jo en del af familien. Så det er jo ærgerligt, at man skal køre den ud på en pension, hvor den ikke kan lide at være, udtalte Jørgen Bak Rasmussen til TV2 Nord tilbage i august.

Booket frem til jul

Men hvordan står det så til med hundekroen to måneder senere?

- Det går virkelig godt, og det er gået stærkt. Vi har haft gæster fra hele landet og udlandet. Vi er fuldt booket i dag (torsdag, red.) og er faktisk også halvt booket helt frem til jul, fortæller den glade ejer.

Derudover har der også været fornemt besøg på hundekroen. De har nemlig haft besøg af Joe Biden.

Dog ikke den amerikanske præsident, men en Border Collie fra Nordsjælland, der blev født på dagen, hvor Joe Biden blev indsat som præsident i USA for snart fire år siden.

- Det er en meget dameglad hund. Det er lige før, den skulle have heddet Bill Clinton, siger Jørgen Bak Rasmussen med et grin.

Joe Biden sammen med den ene af sine ejere. Foto: Jørgen Bak Rasmussen

Taler sammen

Udover at kroen skulle være et hundemekka, var det også et stort ønske for Jørgen Bak Rasmussen, at gæsterne ville tale og være sociale med hinanden.

Også det er gået strygende.

- Folk snakker rigtig godt sammen. De spørger ind til hinandens hunde, og de kan tale om, at de har haft samme hund før. Også gæster, der ikke har hund med, taler rigtig godt sammen med de andre gæster. Det er fantastisk, siger kroejeren.

Hundene har adgang til stort set alt, som menneskene har, også i spisesalen, hvor der er buffet til både hunde og mennesker.

I sommer besøgte TV2 Nord hundekroen i Rold. Se indslaget her:

Derfor var der også lidt betænkeligheder i begyndelsen hos Jørgen Bak Rasmussen.

- De fleste hunde, der kommer, er jo vant til at sidde ved bordene, så det har heldigvis ikke været et problem. Og det har heller ikke generet de gæster, der ikke har hund med, forklarer han.

Det er en bred palette af besøgende, som gæster Gammel Rold Kro. Der er folk der kommer med hunde, som deltager i hundesport, almindelige hundeejere og som sagt gæster uden hund.

Men særligt en slags besøgende har overrasket Jørgen Bak Rasmussen.

- Der er kommet rigtig mange mountainbikere. Og det kan både være nogle, der kun kommer med deres cykel eller med både hund og cykel, men det var ikke noget, jeg lige havde regnet med, slutter ejeren.


Foto: Anita Graversen/Ritzau Scanpix

- Han er en super karismatisk person, selvom han også var genert og kejtet, lyder det ifølge vennen Tomas Pedersen.

Der findes nok snart ikke mange hjem, uden et Trip Trap-møbel i Nordjylland.

Men nu er manden bag firmaet afgået ved døden.

Den 86-årige passionerede serieiværksætter Ib Møller sov stille ind mandag den 14. oktober i Skagen.

- Åh, han var så dejlig, fortæller den mangeårige ven, Tomas Pedersen.

Da han voksede op i Skagen, var duften af træ langt fra ukendt for Ib Møller, hvis interesse for træ og det maritime tidligt begyndte- forståelsen voksede dog, da han senere blev udlært som trælastmand.

Han begyndte at producere skræddersyede bord- og vinduesplader i 1967, og cirka seks år senere i 1973 blev Trip Trap A/S stiftet. I begyndelsen var fokusset på byggematerialer, men med tiden udviklede forretningen sig.

Udover Trip Trap står Ib Møller også blandt andet bag Rikki Tikki Company.

Ib Møller stiftede Trip Trap i 1973. Foto: Kim Christiansen. Foto: Kim Christiansen

- Med Ib Møller var det nærmest en epoke

Ifølge vennen Tomas Pedersen, som også var underleverandør for Ib Møller, var han en speciel person.

- Han kunne kun tegne tændstikmænd.

Så når de to mødtes, medbragte designeren, som kunne virke genert og kejtet, nogen gange en hel stak sider med inspiration og andet. Passionen var tydelig, men det var ikke altid nemt at udtrykke, hvad det var han søgte.

- Han kunne ikke altid udtrykke, hvad han ville have, men han kunne altid sige, hvad han ikke ville have.

Måske af denne grund, og grundet Ib Møllers kompromisløshed, var samarbejde ikke altid helt nemt.

- Der er heller ikke en person, jeg har fået så meget skæld ud af, men vi fandt altid tilbage til hinanden, griner Tomas Pedersen.

Selvom der ikke har været kontakt mellem de to venner de seneste par år, har den nordjyske iværksætter sat et aftryk på vennen.

- Med Ib Møller var det nærmest en epoke. Så karismatisk en mand, som jeg har haft så mange gode snakke med. Når jeg står i situationer i en forretning, tænker jeg ofte, hvad ville Møller have gjort her.

TV Nord har tidligere besøgt Ib Møller.

Dårligste resultat i ti år: Nordjyske elever læser dårligt

Foto: FrontRead

Nye læseresultater viser de dårligste resultater i Region Nordjylland i mere end et årti.

Det står skidt til med læseevnen hos de nordjyske 9. klasser.

For med et karaktergennemsnit på 5,3 i læseprøven hos dette års afgangselever har man nemlig ramt det laveste niveau i mere end ti år. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriets statistikbank.

Og regeringens forslag om at ansætte flere læsevejledere løser ikke problemet. Det mener formand for Landsforeningen for Læsepædagoger, Thomas Als.

- De nuværende læsevejledere mangler ikke nye kolleger – de mangler tid og ressourcer til at udføre deres arbejde ordentligt. På nogle skoler afsættes der kun to til tre timer om ugen til læsevejlederens opgaver. Det er langt fra tilstrækkeligt til at give elever og lærere den nødvendige støtte i læseundervisningen, siger han og tilføjer:

- Selvom behovene kan variere fra skole til skole, bør der som minimum afsættes en tredjedel af læsevejledernes arbejdstid til kerneopgaver. På den måde vil vejlederne bedre kunne planlægge målrettede læseindsatser, samarbejde med lærere og yde den nødvendige støtte til elever med læseudfordringer.

Han bliver bakket op af Mathilde Mikkelsen, der er lærigsansvarlig hos FrontRead, der en digital læsetræningsplatform. Hun er ofte i dialog med Region Nordjyllands læsevejleder.

- Ressourcemanglen skaber mærkbar frustration blandt læsevejlederne. Ud over at de savner mere tid til opgaverne, oplever vi også, at mængden af tid, der afsættes til læsevejledningsopgaver, varierer markant. Det afspejler en grundlæggende mangel på klare standarder for, hvad der kræves for at udføre opgaven som læsevejleder godt, forklarer hun.