Mærsk påtager sig ansvaret: Vil dække omkostningerne på oprydning
De seneste to-tre døgn er der dukket gods op fra de 46 containere, som et Mærsk-skib tabte 21.december. Og Mærsk vil følge myndighedernes og strandfogedernes anvisninger for det store oprydningsarbejde, der skal i gang.
Køleskabe, kanyler og sko er noget af det gods, man har kunnet møde på den nordjyske vestkyst de seneste dage, hvis man har været ude at gå.
Allerede nu har strandfogeder og frivillige været i gang med at rydde op. Men det er så stort et arbejde, at det kommer til at tage meget lang tid.
Og det er man opmærksom på hos Mærsk.
- Vi ser med stor alvor på situationen, og vi påtager os naturligvis ansvaret for, at der bliver ryddet op. Vi har siden containerne blev tabt i Nordsøen været i tæt dialog med myndighederne, og det er vi forsat. Det handler både om at få ryddet op på strandene og i havet ud for den nordjyske kyst, skriver Nynne Scheuer, miljøchef i Mærsks flåde, i en mail til TV2 Nord.
Selvom ansvaret hviler på Mærsks skuldre for at rydde op, så vil den gigantiske rederivirksomhed følge retningslinjerne andre steder fra.
- Det er myndighederne, herunder strandfogederne i området, der leder oprydningsindsatsen. Vi har et godt samarbejde og har gjort det klart, at vi er parate til at hjælpe med, hvad end de beslutter, der er brug for. Vi er helt indstillet på også at dække de omkostninger, der måtte være forbundet med oprydningen, skriver Nynne Scheuer i mailen.
Og til trods for, at der er et stort arbejde forbundet med oprydningen for strandfogederne, så går det ikke strandfoged Andreas Rasmussen på.
- Jeg er i kontakt med Mærsk flere gange dagligt, og de vil også gerne have ryddet op. Der kommer til at være en masse, og vi fortsætter i morgen (26.december, red), siger Andreas Rasmussen til TV2 Nord.
Ikke et kønt syn
Vejrforholdene gav mandag ikke gode muligheder for oprydningen, da vandet stod højt på grund af blæst. Det gjorde, at meget gods igen blev fanget af havet.
- Vi forstår fuldt ud, at danskere, der i juledagene går tur på de nordjyske strande, undrer sig over, hvordan og hvornår oprydningen går i gang. Det er bestemt ikke noget kønt syn, og sammen med de lokale myndigheder arbejder vi på at sætte en samlet plan sammen og i værk, der kan sikre en fuldstændig og effektiv oprydning, skriver Nynne Scheuer og fortsætter:
- Det er en stor opgave at få ryddet op, og det kræver en koordineret indsats. Vi har sammen med myndighederne fokus på, at der bliver ryddet fuldstændig og effektivt op. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår der er ryddet op, men det er klart, at alle er interesseret i, at det sker så hurtigt som muligt, slutter hun i mailen.
Mærsk har også hyret en virksomhed til at lokalisere containerne i havet samt at få dem bjærget.