Kan du droppe fastfood og luksusgoder? Unge skoles i madspild
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Unge fra hele Europa skulle forholde sig til deres forbrug og madspild.
De unge er i tvivl, men vil gerne prøve.
Vi skal forbruge mindre og i det det hele taget passe bedre på jorden. Vi voksne har hørt det til hudløshed, og nu er næste generation også med på vognen.
Den sidste uge har elever fra Fjerritslev Gymnasium nemlig arbejdet sammen med jævnaldrende fra fire andre europæiske lande for at blive bedre til at passe på vores ressourcer og ikke mindst undgå madspild.
- Jeg komposterer overskudsmad, jeg spiser rester, og jeg forsøger at dele mad, når jeg har for meget af det, fortæller Hanna Osipowska, der er gymnasieelev i Gdansk i Polen, og hendes gruppekammerat følger hurtigt op.
- Jeg planlægger vores måltider hver dag med mine forældre, og vi køber kun den mad, som vi har brug for. Hvis vi ser, at der er nogen, som har mere brug for det, så giver vi det til dem, lyder det fra Leonor Cardoso, der er gymnasieelev fra Tomar i Portugal.
Har fået øjne op for sit forbrug
Unge fra Danmark, Polen, Rumænien, Grækenland og Portugal er samlet i fem dage på Fjerritslev Gymnasium. Målet er at blive bedre til at forbruge mindre.
- Det er virkelig dårligt, og det ødelægger verden. Det påvirker den globale opvarmning, som selvfølgelig ikke er godt for jorden, påpeger polske Hanna Osipowska.
Også de danske gymnasieelever har fået øjnene op for deres forbrug.
- Jeg vil i hvert fald prøve. Jeg synes, det her har været en øjenåbner for det. Det sker jo ikke over natten at alle lige pludselig bliver meget bedre, men jeg synes helt sikkert, at der er mange, der vil prøve bedre efter det her, siger Mette Mølbæk fra 3.B.
Projektet hedder Erasmus+, og den danske del er arrangeret af to kolleger fra Fjerritslev Gymnasium. Rebecca Fischer og Christina Cæsarsen.
- Jeg tænker i forhold til en ændring, så taget det tid. Man kan ikke ændre så meget på en gang. Man skal ofre noget for at få, men når man ofrer noget, så får man noget andet. Man skal bare opdage, at det faktisk er noget godt, forklarer lektor Christina Cæsarsen fra Fjerritslev Gymnasium.
Kan man droppe fastfood?
Spørgsmålet er, om euroæiske teenagere er klar til droppe fast food og luksusgoder samt mindske forbruget.
- Det kan man nok godt. Lidt svært måske, men det kan man sagtens, siger Petur Jövansson fra 2.C på Fjerritslev Gymnasium.
- Det er et godt spørgsmål. På mange måder kan man vel, men så alligevel er det jo også svært, men jeg synes projekter som det her er godt til at finde løsninger, uddyber Mette Mølbæk fra 3.B.
- Jeg vil rigtig gerne svare ja, men min generation er vokset op med det hele, så det ville nok blive svært, fortæller Hanna Osipowska.
Rumænien og Portugal har været vært for de to første uger af Erasmus+ projektet. Næste gang skal fem elever fra Fjerritslev Gymnasium til Polen og Grækenland.