Familie tager quiz om håndvask: - Det giver fanme ikke mening

Foto: Michael Guldbrandt

Familien har sagt ja til at deltage i et eksperiment, hvor de skal leve efter myndighedernes råd i en måned.

Det er fredag aften, klokken er 22, og Mark Larsen og Sofie Starcke sidder ved siden af hinanden ved deres spisebord.

Foran sig har de en bærbar computer, hvor skærmen viser Sundhedsstyrelsens hygiejnequiz.

- Altså helt seriøst, har der siddet mennesker og lavet det her? lyder det fra Mark.

Sofie og Mark bor i Saltum med deres tre små børn.

Sofie og Mark deltager i tv-programmet ’Vores anbefalede liv’ sammen med deres tre børn på 9, 6 og 1,5 år.

I løbet af en måned skal de leve efter myndighedernes anbefalinger om blandt andet kost, motion, sundhed og sikkerhed – for at teste, om det overhovedet er muligt for en småbørnsfamilie at leve op til de mange råd.

I anden uge af eksperimentet er de nået til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der blandt andet handler om motion, søvn og hygiejne.

Og særligt rådene om hygiejne får det rolige nordjyske par tæt på det røde felt.  

9 ud af 10 rigtige

Hygiejnequizzen, som de svarer på en fredag aften, består af 10 spørgsmål, og et af dem lyder: ’ Hvad kan du gøre for at forebygge smitte, når du forlader dit hjem?'

Svarmulighederne er ’medbring en hånddesinfektion, medbring min egen pude at sidde på eller have pænt tøj på.’

Og det udløser kommentaren fra Mark, som du læste i toppen af denne artikel.

Sofie vælger ikke at kommentere på det, men senere bliver hun for alvor frustreret.

Familien består af Valdemar på 9 år, far Mark, mor Sofie, Sylvester på 6 år og lillesøster Elinor på 1,5 år. Foto: Janni Kristensen

- Hvis man ikke ved det, er det selvfølgelig fint nok, men det er ikke en quiz, vi kommer til at anbefale til familie og venner, lyder det fra parret.

Parret får 9 ud af 10 rigtige. Men de skal også leve efter rådene i praksis, og det bliver sværere.

- Det brænder lidt i mit hjerte

- Det giver fanme ikke mening, lyder det fra Sofie, da Mark skal tælle, imens han vasker hænder.

Hvordan skal du vaske hænder?

Korrekt håndvask tager 1 minut. Håndvask består af flere trin, der alle bør udføres i den angivne rækkefølge.

Sådan vasker du hænder:

  • Hænder og håndled skylles inden håndsæben påføres (ca. 10 sekunder). Det er vigtigt, at hænderne er våde inden sæben påføres da dette mindsker risikoen for håndeksem

  • Sæben fordeles grundigt på hænder og håndled (ca. 15-20 sekunder). Husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled

  • Skyl sæben omhyggeligt af (ca. 15 sekunder)

  • Hænderne tørres i et rent håndklæde eller engangshåndklæde (ca. 15 sekunder)

 Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man i alt vaske hænder i 60 sekunder.

Undervejs indebærer det, at man skyller hænderne i 10 sekunder, inden man kommer sæbe på. Og når man har sæbet hænderne grundigt ind, skal man skylle dem med vand i 15 sekunder. Til sidst skal man tørre hænderne i 15 sekunder.

- Det brænder lidt i mit hjerte, at jeg skal lade vand løbe i 30 sekunder, når jeg kunne nå det på 10 sekunder, lyder det fra Mark.

Udover at vaske hænderne grundigt, skal parret blandt andet også lufte ud tre gange dagligt, børste tænder i to minutter to gange dagligt og dyrke motion 30 minutter om dagen.

Se, hvordan det går i andet afsnit af 'Vores anbefalede liv' herunder:


Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Seniorfodbolden er død på Læsø, men ungdomsspillerne holder spillet i live.

AaB spiller søndag eftermiddag i 3F Superligaen på hjemmebane mod Sønderjyske.

I den forbindelse var der en del unge øboere på stadion, og de fik også en kæmpe stor ære, kort før opgøret skulle fløjtes i gang.

To fanbusser havde taget turen fra Læsø tidligt om morgenen, hvor de skulle med færgen.

Målet var Aalborg Portland Park, hvor 11 ungdomsspillere fra U/12-holdet skulle gå ind på grønsværen hånd-i-hånd med idolerne fra AaB's bedste fodboldmandskab og foran tusindvis af tilskuere.

Læsø Fodbold lever af deres ungdomsspillere. Peter Ravnshøj fra Læsø Fodbold fortæller nemlig, at der ikke længere er seniorfodbold tilbage på øen.

I gamle dage var der tre klubber med fodbold på øen. Byrum, Vesterø og Østerby.

Imens de voksne ikke spiller fodbold på øen, så var de unge fodboldspillere fra U/12-holdet faktisk i aktion, før de tog turen til Aalborg Portland Park.

De unge spirende fodboldspillere var nemlig forbi Hjallerup, hvor der ventede en turneringskamp.

Drengene fra Læsø havde endnu ikke tabt i sæsonen, men i Hjallerup måtte de give fortabt i det målrige og tætte opgør, hvor de tabte 4-5.

Det ødelagde dog ikke glæden ved at gæste AaB og Aalborg Portland Park.


Største event nogensinde: Stjerner fra hele verden valfarter til Cold Hawaii

Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Det største kite-surf-event nogensinde blev lørdag afholdt i Nørre Vorupør.

Mens nogle trak sig indenfor i blæsevejret, så trak kite-surferne i Vorupør våddragten på og kastede sig ud i bølgerne. 

Lørdag var nemlig en helt speciel dag, da Cold Hawaii var vært for den største kitesurf-konkurrence nogensinde på dansk jord. Og derfor var de rigtigt glade for det hæsblæsende vejr. 

- Det er alt, hvad vi har kunnet drømme om. Vejret lever virkelig op til forventningerne, siger Kristian Kjøller, der er projektansvarlig ved Cold Hawaii Games.

Verdens bedste kite-surfere i Cold Hawaii

Lucas Gramstrup er professionel kite-surfer og rejser rundt i hele verden for at dyste mod verdens bedste.

Men lørdag havde hans modstandere taget turen tværs over kloden fra blandet andet New Zealand, Sydafrika og USA for at dyste med ham på hans hjemmebane om at komme videre til kite-surfernes svar på et verdensmesterskab.

- Det er megastort at kunne dyste mod de her store profiler, der kommer fra hele verden, her i Danmark, siger Lucas Gramstrup.

Han kommer oprindeligt fra Risskov ved Aarhus, men ham og hans familie har ofte besøgt familiens sommerhus i Klitmøller. Derfor har det en helt særlig betydning, at verdens største konkurrence indenfor kite-surfing har fundet vej til hans hjemmebane.

- Jeg er vokset op i de her bølger, så at kunne have et så stort event på hjemmebane er rigtigt stort, siger Lucas Gramstrup.

Stor betydning for Cold Hawaii 

Sidste år skulle Cold Hawaii have været vært for konkurrencen, men vejret var simpelthen for godt. Sagt med andre ord - det blæste for lidt. 

Men i år så det anderledes ud, og det kan have stor betydning på længere sigt, at Cold Hawaii og de danske vind- og vejrforhold kan vise sig fra sin bedste side, når verdensstjerner besøger den lille fiskerby. 

- På den lange bane har det en kæmpe betydning, fordi det her gør vi for at vise, at vi er en verdensklasse kite-destination. Det beviser vejret og bølgerne i dag, så forhåbentlig kommer der mange flere kitere til de næste par år, siger Kristian Kjøller, der er projektansvarlig ved Cold Hawaii Games. 

Kristian Kjøller er af arrangørerne bag konkurrencen Red Bull King of The Air Qualifier – Cold Hawaii. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Vinderne fra dagens konkurrence i Vorupør går videre til kite-surfernes svar på verdensmesterskaberne, der begynder i slutningen af november i Sydafrika.


Nadias mor havde kun lige drysset mandens aske ud, da hun blev forsøgt overfaldet

Foto: Privatfoto / Kanal Frederikshavn

Nordjyllands Politi efterlyser vidner efter røveriforsøg på cyklende kvinde.

En 62-årig kvinde var fredag aften ude for en oplevelse, der kun kan have været voldsomt ubehagelig.

Da hun ved 22-tiden kommer cyklende på cykelstien på Kragholmen lige foran MARTEC i Frederikshavn, kommer der to knallerter kørende.

Og personerne på knallerterne vil ikke lade kvinden cykle i al ro og stilfærdighed.

- De forsøger først at røve hendes taske fra hende, men det lykkes ikke, hvorfor de skubber hende af cyklen, fortæller Thomas Ottesen, der er vagtchef ved Nordjyllands Politi.

- Kvinden pådrager sig nogle skader, og gerningsmændene kører fra stedet.

Ifølge Kanal Frederikshavn har datteren, Nadia Voergaard Christensen, til den 62-årige kvinde skrevet et opslag på Facebook om overfaldet.

- To drenge kom kørende på knallert, mens Nadia Voergaard Christensens mor kom cyklende, efter hun havde været nede ved vandet, hvor hendes mands aske blev spredt ud, oplyser Kanal Frederikshavn.

Den 62-årige kvinde tager hjem efter hændelsen, men konstaterer dagen efter, at hun er kommet mere til skade end først antaget, hvorfor hun tager på sygehuset.

Og først der tikker anmeldelsen ind hos Nordjyllands Politi.

- Hun har fået nogle knubs og brækkede knogler. Det er ikke kritiske skader, men vi betragter det som en grov forbrydelse, siger Thomas Ottesen.

Politiet er begyndt at efterforske på forholdet, så de to gerningsmænd kan blive stillet til ansvar for deres ugerninger, og derfor hører politiet også gerne fra vidner.

- Er der nogen, der har set noget, har kendskab til denne hændelse eller ved, hvem der har kørt på knallert på det her tidspunkt, vil vi selvfølgelig gerne høre fra dem.

Signalementet, Nordjyllands Politi har, er ganske sparsomt, men gerningsmændene beskrives som to - formentlig mænd - på sorte knallerter, i sort tøj, sorte hjelme og omkring 16-17 år.

Kontakt Nordjyllands Politi på 114, hvis du har oplysninger i sagen.


Blandet landhandel af efterårsvejr søndag

Foto: Lise Nielsen / Privatfoto

Lokalt kan den kommende nat blive kold.

Det er køligt her til morgen, og flere steder er der under 3 grader i det centrale Jylland.

Temperaturerne stiger dog hurtigt i dag, og der er udsigt til en blanding a sol, skyer og byger.

Samtidig lægger lørdagens stride blæst sig, og med udsigt til mellem 12 og 15 grader bliver søndagen en behagelig efterårsdag.

Her får du et overblik over søndagens vejr og til sidst dagens detalje.

Solrig formiddag – temperaturerne stiger

Først på dagen ventes der ikke mange skyer over langt det meste af landet, og kun mod vest er der flere steder med til tider overskyet vejr.

Prognose søndag klokken 9.00. Foto: TV 2 Vejret

I takt med, at solen kommer højere op på himlen, stiger temperaturerne hurtigt, og når op over 10 grader i hele landet før frokost.

Mod vest driver skyer ind fra vest, som kan skygge lidt for solen.

Flere skyer og byger i eftermiddag

I løbet af eftermiddagen breder skyerne til mere af landet, og enkelte byger mod vest kan lokalt kan smide op til mellem 5 og 15 millimeter af sig.

Prognose søndag klokken 16.00. Foto: TV 2 Vejret

For langt de flestes vedkommende bliver det dog en mere rolig eftermiddag, og hvis en byge kommer på visit, bliver det kun et par dryp.

I eftermiddag kan temperaturen nå op til 15 grader lokalt, hvilket er en smule lunere end hvad lørdagen kunne præstere.

Aften: Køligt hurtigt

I takt med, at solen går ned, falder temperaturerne, og de kan hurtigt komme ned under 10 grader.

Prognose søndag klokken 21.00. Foto: TV 2 Vejret

Ud på aftenen falder de yderligere, og natten til mandag kan det blive ret koldt, med lokalt ned under 2 grader.

Dagens detalje

Med de byger der ventes søndag er det sandsynligt at landets nedbørssum for 2024 overgår normalen for et helt år på bare ni måneder.

Falder der da det normale for de resterende måneder, bliver 2024 måske det vådeste år nogensinde i Danmark, efter rekorden fra 2023.


Dumper havneslam lige ved hummere og torsk

Foto: Jeppe Krogager / TV2 Nord

Sportsfiskerne i Sæby ryster på hovedet. Frederikshavn Flådestation har fået tilladelse til at klappe havneslam øst for Frederikshavn ud for Hirsholmene. Men det er skidt for miljøet.

– Jeg synes, det er mærkeligt, at man laver en grøn trepartsaftale og vil forbedre vandmiljøet og med den anden hånd, så har man stadig metoder som klapning, der unægteligt er forurenende, siger Peter Høfler, der er formand i Sæby Sportsfiskerklub.

Han er stærkt utilfreds med, at der er givet tilladelse til klapning af havneslam ved Hirsholmene.

Illustration fra Miljøstyrelsen

Fiskeriformand bekymret

I Strandby Fiskeriforening er man heller ikke begejstret.

– Nu kommer den oven på en klapning fra Frederikshavn Havn, så det er en temmelig brugt klapplads. Og når man så følger lidt med i, hvad der er i det, de gerne vil klappe derude, så bliver man lidt bekymret, siger Claus Hjørne Pedersen, der er formand for Strandby Fiskeriforening.

Formanden for Strandby Fiskeriforening, Claus Hjørne Pedersen, er bekymret over klapningstilladelsen til Flådestation Frederikshavn Foto: Jeppe Krogager / TV2 Nord

Havneslam nok til at fylde Oceanariet

I alt har Flådestation Frederikshavn fået tilladelse til at klappe 160.000 kubikmeter havnemateriale. Tilladelsen svarer nogenlunde til 16 gange indholdet i det indvendige akvarium på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Og i forvejen har Frederikshavn Havn tilladelse til at dumpe 925.000 kubikmeter på den samme plads. En plads der ligger tæt på et Natura 2000 område og tæt på ynglepladser for torsk og sild. Og desuden lige ved et område, hvor der fiskes jomfruhummer.

Her kan du se indslaget, der viser, hvorfra havneslam bliver gravet væk, og hvor det bliver klappet:

Har I nu helt styr på det?

Strandby Fiskeriforening har skrevet et høringssvar til Miljøstyrelsen i forbindelse med klapningstilladelsen. Og her gør de opmærksom på flere forhold, der bekymrer. Blandt andet indholdet i havneslammet.

- Vi er ikke eksperter. Men når de snakker om, at de her stoffer, der er i havneslammet, overskrider nogle grænseværdier, men det ikke er noget, der vil påvirke miljøet yderligere, så er vi bare nødt til at sige: "Er I helt sikre på, at I har styr på det her?", lyder det fra formanden for Strandby Fiskeriforening.

Han peger også på, at det fremgår, at man ved klapning rammer ved siden af klapningspladsen med op til fem procent, og ganger man det op med både havnemateriale fra Flådestationen og fra Frederikshavn Havn, er det en del, der ikke ender der, hvor det burde.

- Vi er godt klar over, at det er en svær problemstilling. For hvad skal man ellers gøre, hvis man ikke klapper? Og vi skal jo selv til det på et tidspunkt her i Strandby. Men nu hejser vi altså flaget og har skrevet, hvad vi er bekymrede for i hørringssvarret, siger Claus Hjørne Pedersen, der er formand for Strandby Fiskeriforening.

På illustrationen her fra Miljøstyrelsen kan man se hvilke stoffer der er blevet analyseret for

Går ud fra, at styrelserne har styr på det

Det er styrelser under staten, der skal give tilladelser til klapning. Og Miljøstyrelsen har gennemgået analyser at havneslammet og vurderet, at det kan klappes på nær den øverste del, der skal deponeres på land. Derfor er man heller ikke bekymrede i Frederikshavn Kommune over klapningstilladelsen til Flådestation Frederikshavn.

På kortet fra Miljøstyrelsen viser de røde prikker, hvor havnemateriale optages og hvor det skal klappes.

- Jeg går ud fra, at de statslige myndigheder, har fuldstændig styr på det. Og man kan også vende det hele på hovedet og sige, at skal vi risikere, at flådens skibe ikke kan komme ud, hvis kommunen sagde nej, sådan som verdenssituationen ser ud?, siger Peter E. Nielsen, der er formand for Miljø og Planlægningsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Se Miljøstyrelsens klapningstilladelse her

Ingen indflydelse på klapningssted

I en mail skriver Forsvarets Ejendomsstyrelse, som står for Flådens havne, at man ingen indflydelse har på, hvor der bliver klappet. Og videre hedder det:

- Det er afgørende for Forsvarets virke, at Flådestation Frederikshavn er sejlbar. Dette forudsætter, at indsejling og havnebassin med mellemrum oprenses.