Efter tragisk dødsulykke: Nu sættes der 11 nye kameraer op på havnefront
Det var her ved kajen, den unge studerende, Oliver Ibæk Lund, sidst blev set i live. Videoovervågning har fastslået, at han er faldet i havnen. Arkivfoto
Aalborg Kommune bruger 800.000 kroner på nye kameraer på havnefronten og håber at kunne redde liv.
Det er et enigt politisk by- og landskabsudvalg i Aalborg Kommune, der nu har nikket ja til at gøre en indsats for at øge sikkerheden omkring havnefronten i Aalborg.
Udvalget har netop besluttet at købe 11 nye kameraer i håb om at kunne redde liv.
- Der var ingen tvivl om, at det er det, vi skal gøre, siger rådmand Jan Nymark Thaysen (V) til TV2 Nord.
Beslutning på tragisk baggrund
Beslutningen kommer efter den seneste tragiske ulykke på netop havnefronten, hvor den 21- årige Oliver Ibæk Lund i starten af februar mistede livet efter en bytur.
- Nu udvider vi sikkerheden med 11 kameraer, hvoraf de fleste er såkaldte termiske kameraer, sådan at vi kan dække en betydelig større strækning end i dag, forklarer Jan Nymark Thaysen.
Efter planen skal der sættes kameraer op fra Musikkens Hus og ud til vestsiden af Obels Kanal.
Kan undgå drukneulykker
Håbet er, at man på den måde kan øge sikkerheden i området – og teknologien er ifølge rådmanden med.
- Der er sket stor udvikling på det tekniske område, og det er faktisk genialt det her, siger han og understreger, at man naturligvis ikke kan gardere sig 100 procent mod ulykker, men han er godt tilfreds med de foreløbige konkrete tiltag.
De termiske kameraer kan nemlig ifølge en forsker fra Aalborg Universitet være med til at undgå drukneulykker i fremtiden.
Succes-forsøg implementeres nu
For seks år siden igangsatte forskerne fra universitet et forsøg i Aalborg. På strækningen øst for Limfjordbroen og de 200 meter hen til havnebadet har man opsat et termisk - altså varmefølsomt - kamera. Hvis en person falder i vandet på den strækning, sender systemet automatisk en alarm til Nordjyllands Beredskab.
Samtidig kan beredskabet styre et andet termisk kamera på Limfjordsbroen, så de kan holde øje med, hvor personen driver hen, indtil redningsmandskabet når frem.
Og det er netop det system, som politikerne i Aalborg nu udvider markant med hele 11 kameraer.
De skal op hurtigst muligt
For ud over de termiske kameraer så køber kommunen også såkaldte PTZ-kameraer, det vil sige kameraer, der er kan panorere, tracke og zoome voldsomt ind på, hvad der måtte ske i vandet.
- Det vil sige, at hvis alarmen går på de termiske kameraer, så kan beredskabet hurtigt gå ind på et PTZ-kamera og følge med og guide i forhold til, hvor man skal sætte ind og redde personen, der måtte være faldet i vandet, forklarer Jan Nymark Thaysen.
Rådmanden understreger, at Aalborg Kommune nu vil gå i gang med at købe kameraerne og hurtigst muligt få dem sat op.
To styk pissoir sættes op
Ud over kameraerne har politikerne vedtaget, at der som forsøg skal opsættes to pissoir i centrum af Aalborg.
For dystre erfaringer viser, at det ofte er unge mænd med trang til at tisse, der falder i Limfjorden.
Det kan skyldes, at man vælger ikke at tisse på gaden, da det er ulovligt, men nu skal de unge i Aalborgs natteliv for alvor opfordres til slet ikke at søge mod vandet for at tisse.
Aalborg Kommune sætter nu et pissoir op ved Vesterå, der hvor der holder taxaer, ligesom der også på forsøgsbasis sættes et pissoir op ved Toldbod Plads.
- I første omgang handler det om to plastik pissoir i stil med dem, man kender fra festival, men vi gør det for at se, om det er noget, der vil blive brugt, før vi i givet fald vil tænke i lidt mere æstetiske baner omkring udformningen af pissoir, forklarer Jan Nymark Thaysen.
For 800.000 kroner sikkerhed
Det er by- og landskabsforvaltningen, der netop igen har haft sikkerheden i Aalborgs natteliv på dagsordenen, og man er blevet enige om her og nu at bruge 800.000 kroner på at øge sikkerheden.
Ud over tiltagene med kameraer og pissoir ligger der også i planerne, at man fra kommunal side i forbindelse med studiestart vil advarer de nye unge i byen om at gå langs havnearealerne.
- Det kan være nødvendigt at gøre især unge, der kommer udefra opmærksom på faren ved at færdes beruset ved havnefronten i nattetimerne – for det er ikke sikkert, de er opmærksomme på det eller har kendskab til det på forhånd, lyder det fra rådmanden.