Som 14-årig vågnede Helle op til et mareridt: Din far har slået din mor ihjel
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord
Helle Thorngaard Jessen var i fuld gang med en helt normal opvækst i en lille landsby på Mors.
Dette er en genudgivelse. Mellem jul og nytår genudgiver TV2 Nord en række artikler, der har tiltrukket stor opmærksomhed eller skabt debat i 2024.
Hun levede i en kernefamilie med mor, far og to brødre.
Men en tilfældig forårsdag indtraf en tragedie, der satte dybe spor i den dengang 14-årige Helle Thorngaard Jessen. Traumer, der har fulgt hende i flere årtier.
Det var fredag 16. april 1971. 14-årige Helle havde fri fra skolen, fordi hendes lærer i 1. Real skulle på kursus.
Helle blev vækket af sin far, som sagde, at hendes mor ikke havde sovet så godt om natten. Derfor var moren ikke tidligt oppe, som hun ellers plejede.
Helle spiste morgenmad og fik sendt sin overnattende veninde af sted, inden hun selv gik op på værelset og sov videre.
Op af formiddagen blev hun igen vækket af sin far. Ved siden af ham stod to fremmede mænd og hendes lillebror.
- Min far sagde, ’Helle, du skal vågne nu. Din mor er vistnok død i nat', siger Helle.
- Så går min far og de to fremmede mænd. Min lillebror på seks år går hen til vinduet på mit værelse og siger til mig, at der holder en ambulance og to politibiler.
- Jeg flyver selvfølgelig ud af sengen. Og idet jeg kigger ud af vinduet, ser jeg min far sætte sig ind på bagsædet i den ene politibil, og så kørte de væk.
Helles far havde kvalt hendes mor om natten.
- Dér braste min verden sammen.
Se hele afsnittet af 'Når livet tager en drejning' her.
Ville dræbe hele familien
Fra at leve i en familie med mor, far og to søskende, stod den 14-årige Helle pludselig alene med sin lillebror på seks år og blev bedt om at tage vare på ham et andet sted, mens en kriminaltekniker sikrede spor i huset på Mors.
Helles ældre bror var ikke hjemmeboende, og den unge teenagepige stod nu som ”den voksne” midt i den mest traumatiske oplevelse, hun kunne forestille sig.
Under retssagen fortalte Helles far, at han ikke kunne bære at bringe skam over familien. Han var blevet taget i underslæb i den virksomhed, han var ansat.
Han var derfor blevet bortvist, og efter kort tid opdagede Helles mor sandheden.
Det fik Helles far til at træffe en skæbnesvanger beslutning. Han ville slå hele familien ihjel og derefter tage sit eget liv. Men da Helle havde en veninde overnattende, måtte faren ændre plan, fortalte han i retten.
- Det var nok det, der reddede mig og min brødre, siger Helle.
Helle og hendes lillebror kom til at bo hos deres moster i Varde, mens hendes storebror kom til Fredericia hos deres mors bror.
Skulle tie morens død ihjel
Helle Thorngaard Jessen er i dag 67 år og bor i Aalborg. Men traumet har fulgt hende hele livet. Først flere årtier senere har hun kunne tale åbent om det, der blev hendes usynlige rygmærke den aprildag i 1971.
Faren fik 10 års fængsel for drabet.
Men historien om Helle Thorngaard Jessen handler ikke kun om et familiedrab, der potentielt kunne være endt endnu værre.
Det er også historien om en traumatiseret 14-årig pige, der ikke fik nogen hjælp. Helle og hendes brødre skulle leve videre, som om intet var hændt.
- Samtidig med at hun dør, bliver hun faktisk også tiet ihjel. Vi skulle ikke snakke om min mor, siger Helle.
Helle husker tilbage på en tid, som var meget anderledes end i dag. Sorgen skulle ties ihjel, og den professionelle hjælp var stort set ikke eksisterende.
- Alle var dybt traumatiserede, og ingen fik hjælp. Ingen snakkede om det. Der er jo ikke nogen i min familie, der er onde mennesker. De har villet os det bedste. Men de har jo været fuldstændig lagt ned – de har jo været lige så meget lagt ned som mig, siger Helle.
Skrev med faren i fængslet
Faktisk begyndte Helle i smug at skrive med sin far i fængslet. Det udviklede sig til, at Helle en dag fik et brev fra sin fars fængselskammerat ”smukke Per”. Han skulle på udgang og ville besøge Helle, så de to sammen kunne finde ud af, hvordan Helles far kunne få det bedre.
- Dét kunne jeg bare mærke, at det skulle jeg ikke.
Helle stoppede skriveriet. Og sidste gang hun så sin far, blev den fredag i 1971, hvor han satte sig ind på bagsædet af politibilen.
I dag kan Helle se, at hun aldrig fik bearbejdet den dybe sorg. Og derfor har drabet på hendes mor fulgt hende ekstra meget ind i voksenlivet.
- Jeg havde brug for at blive set i min sorg, men det blev jeg bare aldrig, siger hun.
Mere end 20 år efter drabet på hendes mor begyndte Helle på en selvbetalt familieterapeut-uddannelse, der i weekender strakte sig over fem år.
En tegning bragte fortiden frem
Under en tegneterapi-time skulle eleverne tegne deres indre landskab. Helle tegnede et smukt og farverigt naturlandskab med en å og mange fisk. Underviseren – en psykiater – viste særlig interesse for en sort fisk med en brækket ryg på Helles tegning.
- Det var jo faktisk mit traume. Og der sker det, at jeg kommer så meget i kontakt med alt det uforløste, jeg har i mig, at jeg får et gevaldigt angstanfald. Det kommer simpelthen buldrende som et damplokomotiv. Jeg kan ikke trække vejret, og jeg tror, jeg skal dø, fortæller hun.
- Jeg havde 3-4 måneder, hvor jeg ud af det blå fik angstanfald. Og der er blevet ringet efter ambulancen mere end en gang. For hver gang troede jeg, at jeg skulle dø.
Helle kom i terapi hos psykiateren på familieterapeutuddannelsen og fik medicin mod angst. Det hjalp.
I dag Helle kommet så langt, at hun holder foredrag om sin rejse fra den 14-årige pige, der mistede sin mor og far på en nat, til det menneske, hun er i dag – med mand, datter og tre børnebørn.
At tale naturligt om drabet på hendes mor – ikke lægge låg på sorgen og de svære følelser og tanker – er blevet et mantra for Helle.
Derfor var hun også med til at stifte foreningen ”SKYGGEBØRN” - en samtalegruppe for børn og unge, der har mistet en, der står dem nær. Det førte for seks år siden til et job som frivillig i Ønskeland på Øland i Nordjylland – et pausehus for familier med alvorligt syge børn, hvor de kan få et gratis ophold for hele familien.
- Terapiforløbet blev min redning. Mange ting blev lettere for mig, fordi jeg ikke længere havde det kaos, som jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre med, siger Helle.
Du kan flere afsnit af 'Når livet tager en drejning' på TV2 Play eller her på tv2nord.dk