Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ulovligt stof i grundvandet: Hjørring Vandselskab lukker boringer

Vandselskabet skal have undersøgt drikkevandet nærmere.

Rester af to ukrudtsmidler, der aldrig har været lovlige i Danmark, er blevet fundet i den største test af grundvand, som Miljøstyrelsen nogensinde har lavet. Et af de ulovlige stoffer er fundet ved Tornby. Fundet har omgående fået Hjørring Vandselskab til at tage fem vandboringer ud af drift.

Pesticidet er ikke fundet i mængder, der er sundhedsskadelige. Alligevel har vandselskabet omgående taget de fem nærmeste boringer ud af drift, mens man undersøger om det ulovlige ukrudtsmiddel er i drikkevandet.

- Til hverdag laver vi undersøgelser for cirka 100 stoffer. Men når der så dukker sådan et nyt stof op, som oven i købet er ulovligt, så synes jeg, at det er rigtig træls, siger Tommy Mostrup, der er direktør i Hjørring Vandselskab.

Miljøminister peger på landbruget

Undersøgelsesboringen ligger op ad både jernbane, villaer og landbrugsjord. Alligevel tøver miljøministeren ikke med at pege på synderen.

- Landbruget har brugt stoffer, som aldrig har været godkendt. Det er jeg selvfølgelig nødt til at tage en alvorlig snak med landbruget om i forhold til, at dette vil vi selvfølgelig ikke have. Og vi kommer også til at lave en styrket kontrol den næste måned i forhold til, at vi ikke vil have, at der bliver brugt ulovlige midler i Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Formanden for Landbrug & Fødevarer mener, at miljøministeren er alt for hurtig til at finde en syndebuk.

- Det er alt for langt ude at konkludere nu, at det er en landmand, der er skyld i den her forurening. Lad os nu få undersøgt ordentligt, hvad det er, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

Burde screene for flere stoffer

Fundet af den ulovlige sprøjtegift kommer ikke bag på Hjørring Vandselskab. Man burde screene for mange flere stoffer, end man gør i dag, lyder det fra direktøren.

- Der er en hel masse stoffer, der findes i jorden fra de sidste 50 års anvendelse på jordoverfladen, som ikke er kommet ned til grundvandet endnu. Dem kan vi jo så glæde os til at møde de kommende år, lyder det med ironi i stemmen fra Tommy Mostrup.

Hjørring Vandselskab renser i dag en tredjedel af sit vand med aktivt kul, som det eneste vandselskab i Nordjylland. Det fjerner mange pesticider.

Direktør Tommy Mostrup mener, at de nye fund viser, at der skal renses meget mere vand i hele Danmark.

Miljøministeren mener ikke vi generelt skal rense drikkevand i Danmark. Det vil være et brud dansk drikkevandstradition, og det vil sende det signal, at det er okay at forurene, lyder det.


Især de populære paddleboards har skabt udfordringer denne sommer. Foto: TrygFonden Kystlivredning

Dødsfald og livsfarlige situationer - Trygfonden gør status

En mand stod ikke til at kunne reddes på Løkken Strand.

Der har været rigeligt at se for folkene i gul og rødt henover sommeren. Nemlig livredderne.

I Nordjylland har der været intet mindre end ni livreddende aktioner. Det oplyser Trygfondens Kystlivredning, som torsdag lukkede for livreddertårnene.

26. juli endte en badetur med det værst tænkelige udfald. Her fik nogle badegæster trukket en ældre mand op ad vandet, inden livredderne tjekkede, om han var ved bevidsthed og derefter påbegyndte den livreddende førstehjælp.

Senere ankom ambulancen og en læge, og efter nogle yderligere minutters forsøg på genoplivning, blev manden erklæret død.

Aktionstal fra de nordjyske strande

Nordjylland: 9 livreddende aktioner, 136 førstehjælpsaktioner, 646 forebyggende aktioner, 7.191 oplysende indsatser

  • Blokhus: 0 livreddende aktioner, 19 førstehjælpsaktioner, 96 forebyggende aktioner og 1.505 oplysende indsatser

  • Løkken: 5 livreddende aktioner, 22 førstehjælpsaktioner, 189 forebyggende aktioner og 1.186 oplysende indsatser

  • Tornby: 2 livreddende aktioner, 9 førstehjælpsaktioner, 109 forebyggende aktioner og 987 oplysende indsatser

  • Palmestranden: 1 livreddende aktion, 31 førstehjælpsaktioner, 112 forebyggende aktioner og 968 oplysende indsatser

  • Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 33 førstehjælpsaktioner, 61 forebyggende aktioner og 1.459 oplysende indsatser

  • Nørre Vorupør: 1 livreddende aktion, 22 førstehjælpsaktioner, 79 forebyggende aktioner og 1.086 oplysende indsatser

46 livreddende aktioner på landsplan

I løbet af sommeren har livredderne også måttet i aktion for at hjælpe badegæster fanget i revlehuller eller personer i problemer på paddleboards.

- Det har været en blandet sæson med dage, hvor strandene var mere eller mindre tomme, men også dage med rigtig mange mennesker og meget at se til. Livredderne har talt med mange tusinde badegæster om badesikkerhed, og både antallet af alvorlige redningsaktioner og det samlede antal indsatser ligger nogenlunde på niveau med de seneste år, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning og tilføjer:

- Dog har mange af sommerens livreddende aktioner involveret flere personer på én gang, så i alt har livredderne på landsplan hjulpet 46 personer i land fra en livstruende situation i år.

Det er den kraftige fralandsvind, der i flere tilfælde har givet folk på paddleboards problemer.

Tidligere på sommeren var TV2 Nord med de nordjyske livreddere på arbejde

Her er de gode råd

De lune temperaturer indgyder fortsat til en tur på stranden. Nu, hvor der ikke længere er livreddere til stede langs strandene, bør man ifølge Trygfonden være endnu mere påpasselig og huske på de fem baderåd.

Lær at svømme, gå aldrig alene i vandet, læs vinden og vandet, lær stranden at kende og slip ikke børnene af syne.

- Og når havet på et tidspunkt bliver for koldt for de fleste, er der gode muligheder for at holde svømmefærdighederne ved lige og lære livredning i løbet af vinteren, siger René Højer, projektchef i TrygFonden og fortsætter:

- I flere end 60 svømmehaller rundt om i landet står livreddertårne fyldt med livredderudstyr, som badegæsterne frit kan låne. Det kan give mange timers leg i vandet, samtidig med at man øver sig i at redde sig selv og andre.

Foruden de ni livreddende aktioner har der været 136 førstehjælpsaktioner i Nordjylland i løbet af sommeren samt 646 forebyggende aktioner og 7191 oplysende indsatser.


Nicklas Landin er vendt tilbage til Aalborg Håndbold efter Foto: TV 2 Sporten

Aalborg-stjerner melder klart ud om stor drøm

Henrik Møllgaard og Niklas Landin har kun lige fået det olympiske guld om halsen, da de åbner op for stort sæsonmål.

Intet dansk hold har nogensinde vundet Champions League.

Men når Aalborg Håndbold skyder den kommende sæson i gang, har de et klart mål.

- Vi vil være danske mestre, og så vil vi se, om ikke vi kan gøre, hvad der er tæt på umuligt: At vinde Champions League, siger Henrik Møllgaard til TV 2 Nord.

Intet mindre.

TV2 Nord var med, da stjernerne mødte op til første træning i Aalborg

Det nordjyske mandskab missede akkurat det ikoniske trofæ, da de tabte Champions League-finalen 31-30 til FC Barcelona.

Men nu skal det rødblusede mandskab have arbejdshandskerne på.

- Vi vil jo gerne være verdens bedste, og nu var vi så tæt på at vinde Champions League i sidste sæson. Vi ved godt, at det bliver umådelig svært at komme til Final 4 i år igen med tanke på den store bredde, der er i verdenstoppen, siger Møllgaard.

- Men det er jo selvfølgelig målet, for det er det ultimative for Aalborg Håndbold – en dag at få fingrene i det der Champions League-trofæ.

De seneste ti Champions League-vindere

  • 2023/2024: FC Barcelona

  • 2022/2023: SC Magdeburg

  • 2021/2022: FC Barcelona

  • 2020/2021: FC Barcelona

  • 2019/2020: THW Kiel

  • 2018/2019: Vardar Skopje

  • 2017/2018: Montpellier

  • 2016/2017: Varder Skopje

  • 2015/2016: Industria Kielce

  • 2014/2015: FC Barcelona

Landin vil føre Aalborg til tops

Holdkammeraten Niklas Landin, der netop har stoppet sin landsholdskarriere, deler den samme drøm som Henrik Møllgaard.

- Jeg vil gøre alt for at komme helt til tops med Aalborg. Nu var vi utrolig tæt på i sidste sæson, og det var skidesjovt.

- Det vil vi selvfølgelig angribe igen og se, om ikke vi kan drille nogle af de allerstørste klubber og selv bevæge os derop. Der vil jeg gerne være med til at hjælpe Aalborg derop, tilføjer Landin.

Niklas Landin ved, hvad der skal til for at vinde Champions League. I 2020 kunne han nemlig løfte trofæet med THW Kiel.

OL-atleterne er tilbage på halvgulvet i Aalborg. Foto: TV2 Sport

Mens Møllgaard, Hald, Arnoldsen og Landin har haft travlt med at hænge olympisk guld om halsen, har holdkammeraterne i Aalborg Håndbold allerede øjnene på bolden.


Han er udviklingshæmmet: Kan alligevel blive tiltalt i 25 voldssager

Siden Anders Rytter Munk flyttede hjemmefra for knap fire år siden, har han slået og været voldsom overfor de pædagoger, der skal passe på ham.

Anders Rytter Munk er udviklingshæmmet, og på trods af sine 26 år er han alderssvarende med en 4-årig.  

Han bruger mestendels af sin tid på at se film eller klippe udklip ud af ugeblade, som han hænger op i hele sin lejlighed.  Han kan også godt lide at bygge Lego. 

Det er derfor svært at se, at Anders Rytter Munk skulle være en forhærdet voldsmand.  

Men alligevel er anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi ved at undersøge, om han skal tiltales for en stribe tilfælde af vold.

I følge den nordjyske formand for Socialpædagogernes fagforening har hans medlemmer intet andet valg end at anmelde, hvis de bliver udsat for vold af de borgere, de skal passe på.

- Den vold, man møder på arbejdspladsen, gør jo noget grimt ved folk, akkurat ligesom hvis man møder det på gaden stort set, siger Peter H.S. Kristensen. 

100 magtanvendelser og 25 anmeldelser

Anders Rytter Munk får sin første anmeldelse om vold, efter han som 22-årig flytter hjemmefra. Her flytter han ind på et bosted på Skivevej i Hobro, som Maragerfjord Kommune har erkendt, var en fejlplacering.

Det blev hurtigt til flere anmeldelser. Både på bostedet Sødisbakke, som han senere blev flyttet hen og på bostedet 'Hvem kan' i Als, hvor han bor nu.  

En aktindsigt viser, at han er blevet udsat for flere end 100 magtanvendelser.

- Det passer overhovedet ikke på det billede, jeg har af min dreng. For Anders kan jo ikke tage ansvar for det. Det blev hans måde at reagere på, men det er slet ikke Anders' natur. Det er svært at forstå, at det er ham, der er anklaget i de her sager, siger Anders' mor, Kirsten Pinstrup Rytter og bliver suppleret af Anders' far:

- For mig at se, burde det være alle de andre, der var anklaget for vold og svigt, siger Poul Munk. 

Omvendt har Anders Rytter Munk selv reageret voldsomt overfor adskillige andre pædagoger. Og flere af dem har sagt op i frustration.  

En anden aktindsigt viser, at anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi i øjeblikket er ved at undersøge, om Anders Rytter Munk skal tiltales for op mod 25 tilfælde af vold.

- Selvfølgelig gør det noget ved folk, hvis man bliver udsat for sådan rent fysisk vold på ens egen person, siger Peter H.S. Kristensen. 

Se det seneste indslag om Anders her.

Det er en voksen mand

Ifølge Anders' forældre er han alt andet end voldelig. De mener, han handler i nødværge, fordi han er utryg, eller fordi han ikke bliver forstået.  

Og hvis man sammenligner Anders med en fireårig, virker det måske voldsomt, at han måske skal tiltales for 25 tilfælde af vold.

- Men han er jo ikke fire år. Det er en voksen mand. Og man kan sige, at der er vi jo underlagt akkurat samme lovgivning, som det øvrige samfund er. Og der er det jo den almindelige straffelov, som gælder. Vi kan ikke bare sige, at nu gælder den ikke for dig, siger Peter H.S. Kristensen. 

Du kan følge historien om Anders Rytter Munk på TV2 Nord den næste tid og læse vores webdok om ham her:


Fra piratjagt til Aalborg: - De var dælme glade

Søværnet er på charmeoffensiv i Aalborg med et skib, der har været i krig.

- Nu er det lige pludselig virkeligt. Alt det, man har stået og trænet med, kommer ud i virkelighed.

Sådan fortæller Scott Stegenborg, der er kampinformationsassistent på Fregatten Absalon.

Han var i 2022 udsendt på Absalon, da fregatten var på mission ved Guineabugten i 2022 ud for Afrikas kyst. Her var han blandt andet med til at tilbageholde pirater.

- Jeg tror meget af det, der gjorde indtryk, det var alle de flinke beskeder, vi fik fra civiltrafikken dernede. De var dælme glade for, at vi var der, og de følte sig trygge, da vi var der. Det var lidt det, der gav mening og var grunden til, at man var der, siger Scott Stegenborg.

Onsdag er situationen heldigvis en noget anden, da Scott Stegenborg og Absalon er i Aalborg.

Her er de til regatta, som bliver afholdt for ottende gang - denne gang med 15 skibe, hvilket er den største regatta hidtil.

Skibet er der, fordi Søværnet er på charmeoffensiv.

- Vi er selvfølgelig interesseret i at få flere medarbejdere i forsvaret og få flere besætningsmedlemmer her på Absalon. Så vi prøver selvfølgelig at lave en god reklame for Absalon og for søværnet, og så håber vi på, at flere søger ind i forsvaret, siger Ole Frandsen, der er næstkommanderende på Absalon.

Besætningen på Absalon kommer fra hele Danmark, men Scott Stegenborg kommer netop fra Aalborg. Hans opgave har været at holde øje med alt, hvad der foregik under vandet. Derfor er han også ekstra glad for at kunne give rundture på skibet

- Så kan man komme ind og se skibet, som vi rigtig gerne vil, at man gør, fordi vi er stolte af det. Man kan komme ud og have det sjovt og komme til de forskellige arrangementer, der er planlagt, siger Scott Stegenborg.

Du kan i indslaget se mere fra skibet, hvor du også kan høre om rummet, som der ikke måtte filmes fra.


Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vendsyssel kunne slet ikke drage fordel af hjemmebanen.

Der var lagt op til en tæt og spændende kamp i Nordicbet-ligaen mellem de to eneste nordjyske hold i rækken.

Spændende blev det dog desværre ikke.

Vendsyssel FF havde ellers hjemmebanefordelen på Nord Energi Arena, men det blev alligevel til en sejr for Hobro IK på hele 0-3, hvor holdet kampen igennem var bedst, men specielt i første halvleg skilte de hjemmeholdet ad.

Statistikkerne viser en ganske tæt kamp, men længe var der ikke spænding om resultatet.

Allerede efter seks minutter kunne Hobro scorer første gang ved Frederik Christensen. Han har nu scoret seks mål i seks kampe i den nye sæson.

Første halvleg havde kun en scoring, men efter 12 minutter af anden halvleg dukkede midterforsvaren Frederik Dietz op og fordoblede føringen for Hobro.

Efter 73 minutter kom en længe ventet spiller på banen for Vendsyssel, da Shanyder Borgelin, der blev hentet i Inter Miami, hvor han var holdkammerat med Lionel Messi, fik sine første minutter. Han formåede dog kun at få raget et gult kort til sig.

Ondt blev kun værre for Vendsyssel, da Hobros nyindkøb Theo Ekié drev bolden frem og serverede den for Jesper Cornelius, som sikkert scorede til 0-3, der blev slutresultatet.

Før kampen havde Vendsyssel ellers ét point mere end Hobro efter seks kampen, men med sejren rykker Hobro op på fjerdepladsen, mens Vendsyssel er nede på syvendepladsen.

Opdateres...