Ulovlig kystsikring virker
Store sten holder lige nu havet fra at æde sig ind på sommerhuse i Lønstrup. De er dumpet ulovligt på stranden, men ingen vil fjerne dem. - De virker jo, lyder det.
Vi lærer fra små, at forbrydelse ikke betaler sig. Men i Lønstrup er en række sommerhusejere givetvis glade for, at der i nattens mulm og mørke kort før jul i 2017 blev væltet sten og beton ud over skrænten i det, der ligner et forsøg på at beskytte sommerhusene.
Sagen er politianmeldt, og to mænd og en grundejerforening blev sigtet i sagen, der stadig figurerer i retssystemet. Imens ligger sten og beton stadig på stranden.
- Man kan se, at den kystsikring, som er lavet med stenene virker. Der er vækst på skrænten, siger Erling Mikkelsen, der er formand i grundejerforeningen Strandfogedgården, Lønstrup.
Også i det politiske system har man samme vurdering.
- Det er klart, at kystsikringen er ulovlig, men det er det, som skal gøres for at bevare klintens fasthed, siger Søren Smalbro, der er formand for Teknik og Miljø-udvalget i Hjørring Kommune.
Det er altså knap to år siden, stenene blev væltet ud over skrænten, og Kystdirektoratet meldte i januar 2018 sagen til Nordjyllands Politi, men ingen har foreløbigt tænkt sig at fjerne sand og beton.
- Jeg ser ingen mening i at flytte de sten. Det virker, mener Erling Mikkelsen.
Politikeren vil heller ikke røre stenene, som ligger på et fredet Natura 2000-område, hvor det er ulovligt at kystsikre.
- Den her sag kører i retssystemet, og hvordan den ender ud - det vil jeg lade dommerne om at afgøre. Og hvad der så skal ske derefter, det må vi se til den tid, siger Søren Smalbro.
Grundejerne håber nu på, at de kan få politkernes opbakning til at flytte Natura 2000-området længere syd på, så de kan få lov til at lave hård kystsikring på skrænten nedenfor deres sommerhuse.