Tusindvis af døde fisk skyller op på nordjyske strande
Foto: Sofie Bach, TV2 Nord
Det vrimler med døde fisk langs kysten.
Lystfiskere og turister undrer sig i disse dage over synet ved den nordjyske vestkyst fra Tversted i nord til Nørlev strand i syd. Der ligger nemlig tusindvis af små døde fisk på strandene. Der er en naturlig forklaring, lyder det fra ekspert.
"På Kærsgaard strand var der hundredvis af døde småsild både i vandet og skyllet op på stranden i dag. Er der nogen, der ved hvorfor?"
"Var lige en tur ved Nørlev Strand. Der ligger tusindvis af døde sild på stranden. Og ude i vandet vrimler det med døende fisk, der svømmer usikkert omkring og er lige til at fange med de bare hænder. Jeg har aldrig oplevet noget lignende"
"Synes aldrig jeg har set så mange døde skarpsild på stranden som i år".
Sådan skriver folk i disse dage på flere grupper på Facebook. Det vrimler med døde småfisk, der både ligger skyllet op på stranden og flyder i vandet på en strækning fra Hirtshals Fyr til udløbet af Liver Å - og længere nede langs kysten ved sommerhusområderne Nørlev Strand.
– Det undrer mig meget, da de ikke bare ligger et enkelt sted, men på hele strækningen. Jeg har lige snakket med et par, der kom ude fra Liver Å. Fiskene ligger på hele strækningen. Jeg har aldrig set noget lignende, fortæller Maj-Britt Rose Olsen til det netmediet nordsøposten.dk.
Jages ind mod land
Hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals bekræfter Kim Fogt, der er formidler, at der er millioner af små fisk, der lige nu skyller op langs kysten.
- De bliver jagtet af makrel, måger, terner og marsvin. Og i panik kommer de til at skade sig selv og dør, når de rammer sandet, forklarer Kim Fogt til TV2 Nord.
– Det er nemlig sådan, at hvis de kommer i kontakt med sand eller andet, får de små “brandsår” og dør simpelthen. Vi har set en del i dag, med små skader, og det kan tyde på, at de bliver jagtet. Det virker til at være brisling, altså skarpsild, tilføjer han.
Det er ikke ualmindeligt, at der vrimler med brislinger på strandene langs vestkysten, men antallet af fisk er i år usædvanligt stort, mener Kim Fogt.
Det kan ifølge ham skyldes, at der er særdeles gode betingelser for de små fisk ude i Nordsøen.
- Det kan være plankton og det faktum, at mange af fiskenes æg har overlevet. Begge dele kan variere fra år til år, og i år må vi bare konstatere, at det er et godt fiskeår, siger Kim Fogt.
Ikke iltsvind eller alger
Hvorvidt det store antal fisk kan have noget at gøre med mindre forurening i havet, som der globalt set er observeret i kølvandet på coronapandemien og deraf følgende markant mindre trafik såvel i luften som til havs, det kan han ikke kommentere.
Men han slår fast, at de mange døde fisk på den nordjyske vestkyst ikke har noget at gøre med hverken giftige alger eller iltsvind.
Ifølge Kim Fogt fra Nordsøen Oceanarium vil der de kommende dage formentlig fortsætte med at skylle tusindvis af småfisk op på de nordjyske strande.
- Ja det tror jeg, og det glæder mågerne i området. Sjældent har jeg set dem være så tilfredse og stopmætte, siger han.