- Det vil ødelægge en hel egn: Modstandsgruppe protesterer mod biogasplaner
Den lokale modstandsgruppe vil forhindre udvidelser af et biogasanlæg ved Rakkeby.
I et gult hus udenfor Rakkeby og tæt på et stort biogasanlæg mødes en lille gruppe mennesker til jævnlige møder for at drøfte deres fælles sag.
- Jeg kan sidde og følge med fra mit vindue, og så får man den kvalme lugt af biogas, ensilage og brændt korn. Det er ikke til at være udenfor.
Sådan tordner nærmeste nabo til biogasanlægget, Hanne Drejergaard Kjeldsen.
En ønsket udvidelse af Agri Energys biogasanlæg til det tredobbelte skal bremses, mener hun. Og hun er ikke alene.
Planerne om at udvide biogasanlægget har mødte store protester fra lokalområdet. Ikke bare for den lille modstandsgruppe som samles i Hanne Drejergaard Kjeldsens stue, men også fra mange andre i både Rakkeby, Smidstrup og Vejby.
Mange klager over lugtproblemer
I alt er der kommet 71 indsigelser mod projektet til Hjørring Kommune, og knap 300 har sat deres navn på en underskriftindsamling.
Beboerne frygter, at udvidelsen blandt andet vil give store trafikale gener og lugtproblemer i området.
- Det her er jo en storindustri, man vil placere i det her smukke landskab med vanvittig mange lastbiler, som skal pløje igennem små landsbyer, siger Tina Jalk, som bor i Rakkeby.
Ifølge Agri Energy vil netop transport til og fra biogasanlægget øges betragteligt, hvis udvidelsen bliver vedtaget af Hjørring Kommune.
I dag er der tilladelse til at køre 30 tunge lastbiler i døgnet.
Det tal ønsker Agri Energy øget til 214 i lastbiler i døgnet, hvis man får tilladelse til tredoblingen af biomasse fra de nuværende 190.000 tons til 600.000 tons om året.
- Jeg kan se, hvordan det ene lastvognstog kommer kørende til og fra i dag. Det er uafbrudt, siger Hanne Drejergaard Kjeldsen.
Biogas-ejer ser store muligheder
Det er Daniel Overgaard Pedersen som står bag Agri Energy, der ejer stedet.
Virksomheden har netop taget landets første pyrolyseanlæg til godt 220 millioner kroner i brug. Et anlæg som omdanner biogas til energi og biokul, som lagrer CO2, og de kul kan spredes på markerne.
Og det er den produktion og biogassen, som modstandsgruppen ikke bryder sig om.
De mange indsigelser gør indtryk, lyder det fra Daniel Overgaard Pedersen.
- Det er ærgerligt og træls. Vi synes, at vi gør en masse godt her, og som kan få indflydelse for næste generationer.
Han mener, at udvidelsen af produktionen er en nødvendighed. Både af hensyn til klimaet og for at sikre virksomheden.
- Det, vi drømmer om at skabe, er grundstenene til noget, som kan kopieres og lave stor klimagevinst på national og international plan, siger Daniel Overgaard Pedersen.
For Agri Energy og Daniel Overgaard Pedersen vil det være en stor milepæl at få lov til at udvide både produktion og bygninger.
- Der skal bygges fire tanke mere. De er 32 meter høje, men bliver gravet ned i jorden, og de kommer til at stå på lavere område. De bliver 6-8 meter højere end vores højeste bygning lige nu, forklarer Daniel Overgaard Pedersen.
Udvidelsens visuelle påvirkning af området har også mødt stor kritik fra beboerne, som mener, at det ødelægger egnen. Det afviser Daniel Overgaard Pedersen.
- Vi bliver højere. Det kommer vi ikke udenom, men det er ikke sådan, at man kommer til at kunne se os fra Hjørring, siger han.
Store gevinster venter forude
Ifølge Daniel Overgaard Pedersen vil den samlede CO2-gevinst være på 300.000 tons om året, hvis Hjørring Kommune giver lov til, at Agri Energy må udvide produktionen.
- Hvis du tager Danmarks samlede udledning i 2030, svarer det til én procent, siger han.
I gruppen i Hanne Drejergaard Kjeldsens stue tror de ikke, at den store CO2 reduktion holder, og de mener, konsekvenserne af udvidelsen vil være langt større for lokalområdet end klimagevinsten.
Kommunen ventes at tage stilling til udvidelsesplanerne i løbet af 2025, og i stuen hos Hanne Drejergaard Kjeldsen fortsætter kaffemøderne og dermed kampen for at stoppe udvidelsen.
- Vi håber bare, at politikere slår ørerne ud for, hvad det er, man er i gang med at ødelægge, siger hun.