Minkfarm afspærres: 11.000 mink skal aflives
Foto: Jeppe Hostrup / TV2 Nord
Der er fundet coronavirus i en nordjysk minkbesætning, og i dag er arbejdet med at aflive de 11.000 mink gået i gang.
I øjeblikket er hjemmeværnet i gang med at afspærre den minkfarm på Stenderupvej 9870, Sindal, hvor man har konstateret coronavirus blandt dyrene. Det var Fødevarestyrelsen, der fik testet nogle af dyrene, efter en person med tilknytning med farmen var blevet smittet med coronavirus.
Om smitten er gået fra menneske til dyr eller omvendt, ved man endnu ikke.
TV2 Nords reporter på stedet fortæller, at både hjemmeværnet og Nordjyllands Beredskab er til stede på minkfarmen for at hjælpe til med dagens arbejde.
Kan dyr smitte mennesker med COVID-19?
TV2 Nord har spurgt Statens Serum Institut, som svarer:
- Det korte svar er, at dette vides pt. ikke med sikkerhed. Der pågår epidemiologiske og molekylærepidemiologiske studier, både i Holland og Danmark, for at afklare dette. Det der vides er at mennesker kan smitte mink.
Høj hygiejne og heldragter
- Det, der sker lige nu, er at minkfarmen tømmes for dyr. Minkene slås ned i løbet af dagen, fortæller dyrlæge Karsten Madsen fra Fødevarestyrelsen.
Minkene aflives med de faciliteter, der er på farmen til netop det formål. Det foregår helt konkret ved, at dyrene bliver gasset.
Da det er et stort omfang af mink, der skal aflives. Antallet er væsentligt større end når en minkfarmer normalt pelser. Derfor er der flere folk til at hjælpe med arbejdet i dag. Karsten Madsen anslår, at det vil tage det meste af dagen at aflive de 11.000 mink.
Beredskabsstyrelsen er med til at samle de mange mink sammen.
- Det er første gang i nyere tid, at man slår en hel besætning af mink ned, siger dyrlægen.
Han forsikrer, at arbejdet bliver udført fuldt forsvarligt med stor fokus på hygiejne. Personer, der er med til arbejdet, er iført dragter, og man skal gennem sluser for at komme ind og ud til minkfarmen.