Kvotekongen Henning Kjeldsen er igen i retten
Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Den tidligere dømte kvotekonge og fisker Henning Kjeldsen fra Skagen er tilbage på anklagebænken. Nu er det anklager om svindel med EU-midler, som dommeren i Retten i Hjørring skal tage stilling til. Økonomisk i et omfang, der er betydeligt mindre end i den såkaldte kvote-sag.
Den såkaldte kvotekonge Henning Kjeldsen fra Skagen er igen i rettens søgelys. Denne gang er to af hans selskaber anklaget for at have svindlet med EU-midler.
Den tidligere dømte kvotekonge og fisker Henning Kjeldsen fra Skagen er tilbage på anklagebænken.
Tilbage i december sidste år blev han dømt til at betale 54 millioner kroner for at have overtrådt reglerne om fiskekvoter, mens storfiskeren fik konfiskeret over 162 millioner kroner fordelt på stråmandsselskaber.
Nu er det anklager om svindel med EU-midler, som dommeren i Retten i Hjørring skal tage stilling til. Økonomisk i et omfang, der er betydeligt mindre end i den såkaldte kvote-sag.
- Jeg læste ikke vilkårene
Henning Kjeldsen selv nægter sig skyldig i anklagerne om, at det skulle være i strid med lovgivningen at sælge fiskefartøjer videre og derefter hæve EU-støtte til selv samme fartøj.
- Det har altid været sådan, at hvis man solgte, så skulle båden være inden for EU i to år, lød det fra Henning Kjeldsen, som forklarede, at han havde sin viden fra en fiskerikonsulent, som han har søgt råd og vejledning hos igennem mange år.
- Der har aldrig været noget med, at der skulle særlig tilladelse til at sælge inden for EU. Jeg modtog tilsagn om projektet og gik til smeden og fik projektet sat i gang, jeg læste ikke vilkårene, det var noget, konsulenten ordnede. Det er ikke sådan noget, fiskere går op i, sagde Henning Kjeldsen.
- Det står superklart i reglerne
Anderledes toner lød det fra Fiskeristyrelsen, der ligeledes var indkaldt som vidne i Retten i Hjørring.
- Man må ikke overdrage uden at give myndighederne besked. Der er ingen tvivl, det står superklart i reglerne, lød det fra Fiskeristyrelsen.
Og i reglerne står der ifølge Fiskeristyrelsen og anklagemyndigheden klart, at man ikke må sælge før eller umiddelbart efter at have modtaget tilskud.
Det, mente to indkaldte fiskerikonsulenter dog først blev klart i sensommeren 2019.
På det tidspunkt skete der ifølge konsulenterne et markant skifte hos Fiskeristyrelsen på området.
Der blev indført nye vejledninger blandt andet netop det, at man skulle søge om overdragelse i forbindelse med tilskud. Derefter blev der også oprettet skemaer om det på nettet, som fiskerikonsulenterne sammen med fiskerne kunne udfylde.
HER ER SAGENS KERNE
Aktieselskabet Gitte Henning Konsum, hvor Henning Kjeldsen er hovedaktionær, har ifølge anklageskriftet solgt fiskefartøjet Myggenes en måned efter at have udbetalt omkring 300.000 kroner i EU-støtte til forbedringer på fartøjet.
Det samme gør sig ifølge anklageren sig gældende i en anden sag i samme selskab.
Der lyder det i anklageskriftet, at der er blevet givet urigtige eller vildledende oplysninger eller fortiet oplysninger af betydning for afgørelsen om, selskabet overhovedet var støtteberettiget i forbindelse med modernisering af fiskefartøjet Patrick.
Anklage om svindel
Svindlen med EU-midler, som er anklagemyndighedens påstand, skulle være foregået, da Henning Kjeldsen som juridisk ansvarlig person for selskabet, valgte at sælge Patrick fire måneder før, han havde modtaget slutudbetalingen af tilskuddet.
Henning Kjeldsen var også mødt op som repræsentant for anpartsselskabet Polaris, et selskab som Henning Kjeldsens hustru frem til sin død for nylig var ejer af.
Selskabet af anklaget for at have modtaget tilskud til forbedringer på fartøjet Martine, som blev solgt i november 2017 blot otte måneder efter at have modtaget et tilskud på to millioner kroner.
Sag uden fortilfælde
I bekendtgørelsen om tilskud til investeringer vedrørende fiskefartøjer står blandt andet nu at læse, at man ikke må ændre væsentligt i planerne for forbedringerne, ligesom man heller ikke må sælge inden for fem år og skibet skal i samme periode forblive i fiskeflåden i EU.
Netop denne bekendtgørelse er omdrejningspunktet i sagen, som blev anmeldt til Nordjyllands Politi tilbage i 2018 - og som er uden fortilfælde i dansk retshistorie. Dermed kan sagen fra Retten i Hjørring danne præcedens.
Kritik fra Rigsrevision
Det er Rigsrevisionen, som har udtrykt kritik af Fiskeristyrelsens forvaltning af tilskud til de danske fiskere, en kritik, som samlet set kan udtrykkes som, at der ikke har været styr på ansøgningerne, og der ikke er fulgt op ansøgningerne som for eksempel om støttemodtagerne overholder kravene.
Og det er netop krav, der ikke er overholdt, som anklagemyndigheden mener, man kan finde tre eksempler på i to selskaber, som storfiskeren Henning Kjeldsen er juridisk ansvarlig for.
- Styrelsen var orienteret
I alle tre tilfælde, hvor fartøjerne har skiftet ejer, er det blevet meddelt til Fiskeristyrelsen via skibsregistret.
Det vil ifølge forsvarsadvokat for Henning Kjeldsen, Lars Espersen, sige, at styrelsen således var orienteret om ændringerne.
- Fiskeristyrelsen er en kontrolmyndighed, der således har forpligtelser til også at kontrollere, og idet styrelsen har godkendt ejerskiftet, har styrelsen dermed også godkendt at tilskuddet følger med, lød det fra forsvareren.
- Det er en pligt
Den udlægning af sagen var vidnet fra Fiskeristyrelsen slet ikke enig i. Fartøjsregistret i Fiskeristyrelsen – der hvor køb og salg bliver indberettet til, har intet med tilskudsafdelingen i Fiskeristyrelsen at gøre, lod vidnet forstå.
- Der er samarbejde i dag, men det ændrer ikke på, at det stadig er ansøgers pligt at underrette og oplyse myndighederne, hvis vilkårene for tilskud ændres, lød det fra Fiskeristyrelsen.
Anklager kræver bødestraf
Det er specialanklager Ane Kallmayer Bach, der står for den verserende sag for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, og det er selvsamme specialanklager, der tilbage i december sidste år førte sagen mod Henning Kjeldsens påstående kvotefusk. En sag, som endte med en historisk stor bødestraf og konfiskation af penge fra landets største fisker og flere af hans selskaber efter dommen om ulovlige kvoter via stråmandsvirksomheder.
I den verserende sag går anklagemyndigheden efter en bødestraf, mens forsvareren, Lars Espersen, mener, at Henning Kjeldsens to selskaber skal frifindes.
Der ventes at falde dom i sagen i løbet af ugen.