Jonnas populære kattehjem risikerer at lukke
Jonna og 40 andre frivillige kattevenner redder hvert år op mod 300 herreløse katte.
I 25 år har Jonna Winther Fals drevet Kattehjemmet Bæklund lidt uden for Hjørring. Men økonomien kan sætte en stopper for det.
Bente Bülow fra Hjørring har i 15 år haft sin gang i Kattehjemmet Bæklund. Hun kommer flere gange om ugen for at hjælpe til med det praktiske og for at nusse med de herreløse katte.
- Jeg synes, det er dejligt. Jeg vil meget nødigt undvære det. Selvom jeg kommer tit, kan jeg godt komme til at savne kattene. Det er rigtig godt for mig, og det er også godt for kattene. Når vi har været her nogle timer om formiddagen, er der helt ro på hos alle kattene, siger Bente Bülow.
Hundedyrt at modtage herreløse katte
Kattehjemmet Bæklund redder mellem 200 og 300 katte hvert år. Det er katte, som enten bliver indleveret, fordi de strejfer rundt i områder uden ejere, eller fordi deres ejere ikke kan have dem mere.
- Der er mere og mere brug for os. Der er flere steder, hvor man kan indlevere dyr end tidligere, men der er stadig lige så meget brug for os som for 25 år siden, siger Jonna Winther Fals, som tog initiativ til kattehjemmet sammen med sin mand, da de købte en gård uden for Hjørring.
Kattehjemmet Bæklund har tidligere hørt under både Dyrenes Beskyttelse og Kattens Værn, men de senere år, har hjemmet kørt udelukkende på privat og frivillig basis. Jonna Winther Fals arbejder selv gratis og betaler bygninger, vand, lys og varme af egen lomme. Men der skal hvert år samles mange penge sammen til dyrlægeregninger og kattemad.
- Det koster hurtigt mellem 2200-2500 kroner for os at modtage en kat. Den skal både behandles for orme og lopper. Den skal vaccineres og 'chippes', og så sørger vi for, at den enten bliver kastreret eller steriliseret, siger Jonna Winther Fals.
Tiltrækker unge med psykiske problemer
For kort tid siden så det ud til, at kassen var tom med udgangen af marts.
Men et opslag på Facebook har givet donationer, som holder liv i kattehjemmet i hvert fald til sommer. Men det er en evig kamp at skaffe penge nok til driften.
- Det er stressende ikke at vide, hvor længe vi kan fortsætte. Det er synd for kattene, som har brug for os, men det er også synd for de mange frivillige, som bruger stedet og nyder godt af fællesskabet, siger Jonna Winther Fals.
En lang række frivillige kommer hver uge forbi kattehjemmet. Det er en broget skare af mennesker. Der er for eksempel unge med forskellige psykiske problemer, som finder ro i fællesskabet med andre frivillige og kattene. Bente Bulow har sclerose. Hun får personligt meget ud af sit frivillige arbejde med kattene.
- Jeg må ikke have kat der, hvor jeg bor. Jeg har altid elsket katte. Så jeg får mit behov dækket ved at komme her. Min dag bliver bedre. Det betyder noget, at jeg kommer og gør noget for kattehjemmet og for kattene. Jeg passer tøjrummet og går lidt til hånde med det, jeg nu kan, siger Bente Bülow, mens nusser katten Sally.