Hun bød en million kroner for den gamle stationsbygning – og fik den

Foto: Michael Andersen

Anne Martine Horsevad Andersen vil trylle en gammel station i Hirtshals om til selskabslokaler og bed and breakfast.

Det var lidt en impulsiv handling, da 36-årige Anne Martine Horsevad Andersen afgav et bud på stationsbygningen fra 1925 i Hirtshals. Men fordi interessen for bygningen i hendes hjemby var stor, slog hun hurtigt til.

Måske lidt for hurtigt.

- Jeg er absolut ikke god til tal, så jeg kom til at sætte et nul for meget på. Så jeg var lige ved at byde 10 millioner kroner, siger hun og griner.

Foto: Michael Andersen

Heldigvis sad Annes far ved siden af og fik rettet beløbet, så det endelige bud lød på en million kroner. På den måde blev den gamle station på 600 kvadratmeter Annes, og hun flyttede fra Aalborg hjem til Hirtshals.

- Det var den bedste handel, man kunne gøre. Jeg har ikke fortrudt det en dag siden, siger hun.

Et stort projekt

Den gamle stationsbygning skal renoveres fra top til tå. Udover bolig til Anne skal der være selskabslokaler, en udlejningslejlighed og bed and breakfast.

En opgave, som Anne Martine Horsevad Andersen går til med krum hals.

For selvom hendes erfaring med at renovere ”ligger på et meget lille sted”, som hun siger, kaster hun sig ud i at ordne gulve, lofter, vinduer, møbler og meget andet.

- Jeg tror, at folk synes, det er lidt for stort et projekt til mig. Det har jeg tænkt mig at modbevise, siger hun.

Se første afsnit af Anne og den gamle station her – artiklen fortsætter under videoen.

Et hus med historie - Anne og den gamle station (S1:E1)

Gåpåmodet og optimismen er ikke kommet ud af det blå. Annes forældre har renoveret talrige boliger, og de hjælper også med stationsbygningen i Hirtshals. Det samme gør Annes venner.

- Jo, det er hårdt, men jeg tror, man er nødt til at nyde processen lidt, når man kaster sig ud i sådan noget her, siger Anne Martine Horsevad Andersen.

Så billigt som muligt

Hjælpen fra familie og venner er kærkommen, for Anne har blot 200.000 kroner til at renovere de 600 kvadratmeter for.

Hun har blandt andet lavet køkken for bare 2000 kroner, ligesom hun faldt over et tilbud på 70 stole til festsalen til i alt 1000 kroner.

- Det med at sætte sig for hårdt i det, det er jeg absolut ikke interesseret i. Det er det, der giver dårlige nerver. Det skal hænge sammen, siger hun.

Der er masser af grin, når Anne og hendes mor hjælpes ad.

Også dén holdning kommer heller ikke fra fremmede.

- Vi vendelboer vil gerne gøre det så billigt som muligt. Derfor har jeg lært at gøre det selv, siger Annes mor, Rigmor Horsevad.

En kærlighedshistorie

At bygningen er blevet bevaret skyldes lokale kræfter. I 1990 stod den nemlig som en ruin og var i fare for at blive revet ned. Men lokalbefolkningen ville det anderledes.

- Jeg synes, det er lidt en kærlighedshistorie med en bygning, der var udskældt i lang tid, hvor byen reddede den i sidste ende, siger Anne Martine Horsevad Andersen.

Anne viser rundt på den gamle station.

Det betyder meget for hende, at bygningen kommer lokalbefolkningen til gode, og at den ikke bare bliver omdannet til lejligheder.

Netop den vision var med til at overbevise den tidligere ejer om, at det var Anne, der skulle overtage.

En vision, som de også jubler over på det lokalhistoriske arkiv.

- Det var den rigtige person, der købte det. Rent lokalhistorisk er vi glade for, at det ikke er lavet til beboelse, der skæmmer bygningen. Det er vigtigt for os, at den udvendige del bliver bevaret, siger Frank Chemnitz Larsen fra Lokalhistorisk arkiv i Hirtshals.

Se Anne og den gamle station længere oppe i artikel eller på TV 2 Play.


Er du til 'Hipster' eller H&M? Sådan vælger du vinterdæk

Vinteren nærmere sig med hastige skridt, og som altid betyder det, at det er en god ide at få bestilt tid til at få vinterdæk på bilen. Det kan dog være svært at finde rundt i, hvilke dæk, der er de rigtige. Derfor har Jens Vestergaard Andersen, der er indehaver af Dækbutikken, som ligger i Aabybro, lavet en guide herover.


Kendte nordjyder går sammen i anderledes samarbejde og samler ind til julehjælp

Foto: Caroline Monin / TV2 Nord

Flere kendte som Sussi, Jesper Sørensen, Ib Grønbech, og mange flere er med i samarbejdet.

Tirsdag mødtes flere kendte nordjyder under samme tag med samme mission. Heriblandt var Sussi, Zjakalen, Jonny Hefty, Ib Grønbech, Jesper Sørensen og mange flere.

De havde nemlig fået til opgave at lave en støttesang til NordJULland Løbet, der løber af stablen 1. december i Aabybro.

Formålet med juleløbet er at indsamle penge til Kirkens Korshærs julehjælp, og det skal støttesangen være med til.

- Løbet går til et godt formål, og der er ikke noget værre end tanken om, at der er børn, der ikke får gaver til jul. Det skal laves om, og det kan vi forhåbentlig med det her løb, pointerer Zjakalen.

- Vi er samlet her som et lille cirkus, og jeg håber, vi kan sprede en masse juleglæde med vores sang og vores løb, lyder det fra Jonny Hefty.

Ikke første løb omkring søen

Sidst der var løb omkring søen i Aabybro blev der nemlig slået vilde rekorder af blandt andet Stine Rex, der tilbagelagde 913,6 kilometer på bare seks døgn. Samtidig blev der indsamlet omkring 600.000 kroner til SMIL-fonden.

Kommer der en ny rekord?

- Der er ikke noget konkurrence i det her. Kun hygge. Men hvis jeg skulle konkurrere i noget, så skulle det helt sikkert være at spise flest æbleskiver, mens jeg løber. Jeg er sikker på, at jeg sagtens kan spise 100 æbleskiver, mens jeg løber rundt i fire timer, griner Stine Rex.

Men når NordJULland Løbet løber af stablen, er tiden og distancerne dog en del kortere. Løbet vil nemlig foregå over fire timer fra klokken 14 til 18, hvor man har mulighed for at løbe halvmaraton, rundeløb eller nisseløb på 2,8 kilometer.

- Jeg kommer kun til at løbe børneruten. Jeg løb fire runder til seksdagesløbet. Altså det dobbelte. Men når jeg også skal optræde med vores sang på scenen – så går det jo ikke, at jeg er helt forpustet, pointerer Zjakalen, der bakkes op af Jonny Hefty.

-  Det forpligter jo at være sammen og lave en sang med Stine Rex. Så selvfølgelig skal jeg også løbe. Det bliver så bare børneruten, konstaterer sangeren.

Der er ikke noget værre end tanken om, at der er børn, der ikke får gaver til jul. Det skal laves om, og det kan vi forhåbentlig med det her løb

Zjakalen

Stine Rex, vil selvfølgelig løbe med, og TV2 Nord vil med hjælp fra golfvogne naturligvis sende live fra løbet.

- Vi glæder os SÅ meget. Det bliver SÅ fedt, fastslår ultraløberen.

Udover løb vil der igen være foodtrucks, storskærm og nogle kendte nordjyder vil også kigge forbi, heriblandt Jonny Hefty og Zjakalen, der optræder med den nye julesang. Der vil også være underholdning fra scenen og konkurrencer.


Hvert år glemmer nordjyderne livsvigtig tidsbestilling, men i år er det anderledes

Sidste års snestorm har sat sine spor hos nordjyderne i år.

Nordjyderne har en lang og stolt tradition for at udskyde vinterdækkene til det nærmest er for sent. Men sidste års snestorm, hvor mange blev fanget på de glatte veje, har fået rekordmange til at sætte det vigtige kryds i kalenderen i år.

- Man kan sige, at fra den ene dag til den anden var der jo snestorm, og da vi så mødte ind om morgenen, der havde vi halvanden til to timers ventetid på telefonen. Og folk vil jo gerne have skiftet hjul samme dag, som de ringer, påpeger Martin Sørensen, der er butikschef for Dækbutikken i Aabybro.

'Det er jo ubehageligt'

Hos Dækbutikken i Aabybro opbevarer man henved 1000 sæt vinterdæk og fælge for kunderne. Næsten 70 procent af kunderne har allerede nu fået styr på dækmønsteret, hvilket er et helt ekstraordinært højt tal.

- Vi er kommet i gang i rigtig god tid i år i forhold til, hvad vi plejer. Vi har været godt i gang siden uge 41, forklarer Martin Sørensen.

- Det er jo ubehageligt at være i sidste øjeblik. Så det har jeg prøvet, så det skal jeg ikke prøve mere, påpeger Margit Nielsen, der tirsdag fik sat vinterdæk på bilen.

Men hvorfor skal nordjyderne sne inde eller køre i grøften, før de lærer lektien. Indehaver af Dækbutikken, Jens Vestergaard Andersen, har skiftet nordjydernes dæk i mere end 25 år, og han er ikke i tvivl.

- Jeg tror ikke, at den almindelige danske tænker på dæk., og folk vil ikke skifte dæk før tid. Så længe der er lunt og godt vejr udenfor, så vil de ikke køre rundt på deres vinterdæk. De ikke bruge tid på det, og de vil ikke bruge penge på det. Og så opdager de det først, når frosten er der, pointerer han.

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Nordjysk kommune giver nu børnefamilier penge for at passe egne børn

Tilskudsordningen gælder til og med den måned barnet fylder tre år.

6.812 kroner om måneden.

Cirka så meget kan du få, hvis du vælger at passe dit barn hjemme i Vesthimmerlands Kommune.

For Vesthimmerlands Kommune vil fremover give tilskud til hjemmepasning af egne børn. Det sker, fordi kommunen ønsker at understøtte familiers frihed og fleksibilitet.

Men også for at lokke flere til.  

- Vi vil gerne medvirke til at gøre det så attraktivt som muligt for børnefamilier at bosætte sig i Vesthimmerlands Kommune, siger Jeppe Korreborg Pedersen, der er konstitueret formand i Børne- og Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Får mere tid sammen med forældre

Byrådet i Vesthimmerlands Kommune har i den forbindelse besluttet at sætte gang i et toårigt forsøg med tilskud til pasning af eget barn.

Tilskuddet kommer til at være på 75 procent.

- Det bliver interessant og se, hvor mange familier der ser hjemmepasning som en god familieløsning. Det giver en ekstra mulighed for frihed og fleksibilitet for den enkelte familie og ikke mindst får vesthimmerlandske børn mulighed for at bruge mere tid sammen med deres forældre, siger Jeppe Korreborg Pedersen.

Hjemmepasning i Vesthimmerlands Kommune

  • Aldersgruppen er fastsat til børn fra 0-2 år. Altså fra 24 uger til og med den måned barnet fylder 3 år.

  • Tilskudsprocenten er fastsat til 75 % af den billigste driftsudgift i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. For 0-2-årige giver det ca. 6.812 kr. pr. måned (12 måneder årligt).

  • Tilskudsperioden er minimumsperiode på 8 uger og maksimum på 1 år. Der kan ydes tilskud til forældre frem til og med 31. december 2026.

  • Frister for afbrydelse af tilskudsperioden fastsættes til løbende måned + 1 måned.

 Pressemeddelelse, Vesthimmerlands Kommune

Ordningen kommer kun til at gælde børn fra 0-2 år, og er blot én af flere tiltag, kommunen har besluttet i forbindelse med at gøre det lettere at være børnefamilie.

Uover tilskud til hjemmepasning er der nu også gratis buskørsel på lokale- og regionale ruter og nedsat forældrebetaling i dagpleje, vuggestue og børnehave.

Borgere i kommunen kan allerede søge om tilskud nu. Ordningen vil blive evalueret i januar 2026.


Sidste chance: Vil du stadig have fingrene i en gratis båd?

Foto: Vesthimmerlands Kommune

Den sidste båd skal fjernes fra pladsen inden 1. december 2024.

TV2 Nord har flere gange kunnet fortælle om forladte både i det nordjyske, som har været til gene for borgerne og kommunerne.

Det fik blandt andet Vesthimmerlands Kommune til tilbage i starten af oktober at komme med en alternativ løsning, hvor de tilbød, at man kunne hente bådene helt gratis, hvilket var en stor success.

Efter blot 17 timer var alle bådene på nær en nemlig revet væk.

Men selvom det gik hurtigt med de første fire både, så er den ene båd fortsat tilgængelig.

"Gennem hele 2024 har vi forsøgt at finde ejerne til fem efterladte både i Hvalpsund. Det er nu næsten lykkes, men hvide Vega er stadig tilbage efter en "køber" sprang fra i sidste øjeblik. Derfor kan Vega nu afhentes helt gratis på den gamle opliggerplads i Hvalpsund."

Sådan skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Så nåede du ikke at få fat i en gratis båd, så er det altså sidste chance.

Der skal rettes henvendelse til Team Havn, Natur og Byrum i kommunen, hvis man ønsker at hente Vega, som skal fjernes fra pladsen inden 1. december 2024.