Hun bød en million kroner for den gamle stationsbygning – og fik den
Foto: Michael Andersen
Anne Martine Horsevad Andersen vil trylle en gammel station i Hirtshals om til selskabslokaler og bed and breakfast.
Det var lidt en impulsiv handling, da 36-årige Anne Martine Horsevad Andersen afgav et bud på stationsbygningen fra 1925 i Hirtshals. Men fordi interessen for bygningen i hendes hjemby var stor, slog hun hurtigt til.
Måske lidt for hurtigt.
- Jeg er absolut ikke god til tal, så jeg kom til at sætte et nul for meget på. Så jeg var lige ved at byde 10 millioner kroner, siger hun og griner.
Heldigvis sad Annes far ved siden af og fik rettet beløbet, så det endelige bud lød på en million kroner. På den måde blev den gamle station på 600 kvadratmeter Annes, og hun flyttede fra Aalborg hjem til Hirtshals.
- Det var den bedste handel, man kunne gøre. Jeg har ikke fortrudt det en dag siden, siger hun.
Et stort projekt
Den gamle stationsbygning skal renoveres fra top til tå. Udover bolig til Anne skal der være selskabslokaler, en udlejningslejlighed og bed and breakfast.
En opgave, som Anne Martine Horsevad Andersen går til med krum hals.
For selvom hendes erfaring med at renovere ”ligger på et meget lille sted”, som hun siger, kaster hun sig ud i at ordne gulve, lofter, vinduer, møbler og meget andet.
- Jeg tror, at folk synes, det er lidt for stort et projekt til mig. Det har jeg tænkt mig at modbevise, siger hun.
Se første afsnit af Anne og den gamle station her – artiklen fortsætter under videoen.
Gåpåmodet og optimismen er ikke kommet ud af det blå. Annes forældre har renoveret talrige boliger, og de hjælper også med stationsbygningen i Hirtshals. Det samme gør Annes venner.
- Jo, det er hårdt, men jeg tror, man er nødt til at nyde processen lidt, når man kaster sig ud i sådan noget her, siger Anne Martine Horsevad Andersen.
Så billigt som muligt
Hjælpen fra familie og venner er kærkommen, for Anne har blot 200.000 kroner til at renovere de 600 kvadratmeter for.
Hun har blandt andet lavet køkken for bare 2000 kroner, ligesom hun faldt over et tilbud på 70 stole til festsalen til i alt 1000 kroner.
- Det med at sætte sig for hårdt i det, det er jeg absolut ikke interesseret i. Det er det, der giver dårlige nerver. Det skal hænge sammen, siger hun.
Også dén holdning kommer heller ikke fra fremmede.
- Vi vendelboer vil gerne gøre det så billigt som muligt. Derfor har jeg lært at gøre det selv, siger Annes mor, Rigmor Horsevad.
En kærlighedshistorie
At bygningen er blevet bevaret skyldes lokale kræfter. I 1990 stod den nemlig som en ruin og var i fare for at blive revet ned. Men lokalbefolkningen ville det anderledes.
- Jeg synes, det er lidt en kærlighedshistorie med en bygning, der var udskældt i lang tid, hvor byen reddede den i sidste ende, siger Anne Martine Horsevad Andersen.
Det betyder meget for hende, at bygningen kommer lokalbefolkningen til gode, og at den ikke bare bliver omdannet til lejligheder.
Netop den vision var med til at overbevise den tidligere ejer om, at det var Anne, der skulle overtage.
En vision, som de også jubler over på det lokalhistoriske arkiv.
- Det var den rigtige person, der købte det. Rent lokalhistorisk er vi glade for, at det ikke er lavet til beboelse, der skæmmer bygningen. Det er vigtigt for os, at den udvendige del bliver bevaret, siger Frank Chemnitz Larsen fra Lokalhistorisk arkiv i Hirtshals.
Se Anne og den gamle station længere oppe i artikel eller på TV 2 Play.