For 50 år siden fik nordjysk ægtepar en million-ide
I 2020 trådte parret helt tilbage og ser nu spændt med fra sidelinjen.
Et ægtepar fik for 50 år siden en god idé.
En idé der sidenhen er blevet til et eventyr og er gået fra et lille hobbyprojekt til en virksomhed, der har ændret den branche, de er en del af.
- Jeg er født ind i et bageri og konditori, så jeg kunne simpelthen ikke lade være, siger Jørn Ussing, medstifter af Aurion.
Ægteparret Jørn og Inger Ussing fik sammen med en gruppe unge fra Hjørring idéen til et økologisk og biodynamisk bageri. Og sådan et kom der, og året efter i 1974 købte de et mølleri, hvor en større produktion kunne foregå.
En rejse til Sydamerika
Og mølleriet skulle da ikke kun bestå af kornsorter, vi allerede kendte. Nej, ambitionen var at introducere nye kornsorter. Jørn Ussing fik et tilbud fra en medarbejder i Dansk Industri om at tage til Bolivia og importere quinoa til virksomheden. Han pakkede kufferten og tog sin datter under armen.
- Jeg kunne ikke lade være, og det var jo fantastisk, konstaterer Jørn Ussing.
Til det supplerer hans kone, Inger Ussing.
- Ja og den dag i dag får vi stadig quinoa fra Bolivia.
Derudover har spelten og ølandshveden takket være Aurion krydret det klassiske hvedebrød siden, de blev til.
En ny direktør
Livsværket skal da heller ikke kun vare et enkelt liv. Derfor valgte ægteparret tilbage i 2013 at træde et skridt tilbage, og ansatte Brian Tholstrup Nybo som ny direktør i virksomheden.
- Det har været en læringsproces, fordi Aurion er ikke en almindelig virksomhed. Aurion er en utrolig værdibaseret virksomhed og det skinner igennem i alle de forhold, vi har her, siger administrerende direktør, Brian Tholstrup Nybo.
I 2020 trådte parret helt tilbage og ser nu spændt med fra sidelinjen. Den betydning de to ildsjæle har haft skinner dog fortsat tydeligt igennem.
Jørn Ussings spelt
Inger og Jørn Ussing blev hæderkronet til jubilæet. Et speltkornsformet smykke til Inger og en speltsort opkaldt efter Jørn Ussing.
Bare fordi ægteparret ikke længere er en del af virksomheden, erikke ensbetydende med, at de stadig har passionen helt tæt på.
Hvad får I så tiden til at gå med nu?
- Korn, lyder det prompte fra Jørn Ussing, mens han smiler.