Udsigt til 100.000 tons forurenet jord: Ekspert nedtoner bekymring

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Flere store miljøskandaler har skærpet miljøkontrollen. Det har været tiltrængt, og det kan komme Vrå-borgerne til gavn.

Først var der Nordic Waste-skandalen.

Så var der TV 2-dokumentaren 'Den Sorte Svane', hvor det blev afsløret, at kriminelle bagmænd svindler med bortskaffelse af forurenet jord.

To markante og mildt sagt uhensigtsmæssige miljøsager fra de seneste år, og to medvirkende årsager til, at de lokale i Vrå er meget opmærksomme på den anmodning, Hjørring Kommune har fået fra Vrå Mørtelværk.

For virksomheden, der ligger lidt uden for byen, vil gerne have udvidet sin eksisterende tilladelse til at opbevare og håndtere blandt andet slagger, støberisand, aske og rester af asfalt.

Jeg tænker, det vil blive gået igennem med en tættekam for at sikre sig, at der er styr på det.

Mette Christophersen, afdelingsleder ved Rambøll og ekspert i forurenet jord og grundvand ved IDA

Den nuværende tilladelse lyder på 10.000 tons, men ansøgningen går på en tidobling. En dårlig idé, mener nogle af de nærmeste naboer.

- Jeg får sådan en klump og en knurren i maven, og jeg ligger søvnløs om natten. Jeg tænker faktisk meget over det, fordi jeg er bekymret og frygter, hvad det ender i, siger Thomas Knudsen.

Vrå Mørtelværk har tidligere over for TV2 Nord understreget, at forsøger at være til mindst mulig gene for naboerne, og at de ikke har nogen intentioner om, at forurenet jord skal hobe sig unødigt op.

- De skal ikke være bekymrede. Vi gør ikke noget for at genere hverken naboerne eller øvrige borgere i Vrå. Vi har jo ikke planer om, at det skal ligge her. Det skal ud og nyttegøres hurtigst muligt, siger Mette Sørensen, der er kontoransvarlig hos Vrå Mørtelværk. 

Vil blive gennemgået med tættekam

Ifølge Mette Christophersen, der er afdelingsleder ved Rambøll og ekspert i forurenet jord og grundvand ved IDA, har vi gode love og regler på området, så hvis ellers virksomheder og myndigheder lever op til gældende regler, burde der ikke være grund til bekymring i Vrå og omegn.

- Vi har en god miljølovgivning i Danmark. Så når de har de rigtige tilladelser i hus, og kravene bliver overholdt, så er der godt styr på det, siger Mette Christophersen.

Hun understreger, at netop på grund af de seneste års store mediedækning af afsløringerne i forbindelse med 'Den Sorte Svane' og Nordic Waste-sagen, bør myndigheder og virksomheder være endnu mere opmærksomme på, at lignende ikke vil ramme dem, og det kan komme Vrå-borgerne til gode.   

- Jeg tænker, det vil blive gået igennem med en tættekam for at sikre sig, at der er styr på det, fordi der er så stor fokus på det her område. Så politikerne og embedsmændene og selve virksomheden kommer til at stå på mål for, at de gør, som de skal, siger hun.

Brodne kar har givet store rystelser

Mette Christophersen kan helt generelt godt forstå bekymringen fra borgerne, hvis de tænker på, hvad der er sket andre steder, og hun er ikke i tvivl om, at har været brug for, at der er blevet rusket op i hele branchen.

- Vores system er meget baseret på tillid. Vi tror på, at når folk har fået besked på, hvad de skal gøre, så gør de det. Så når den tillid bliver brudt af nogle brodne kar, der ikke gør, som de skal, bliver hele systemet rystet, og så er det, der kommer de her dønninger i vandet; er det alle, der opfører sig sådan?, siger hun.

Men det er samtidig hendes indtryk, at miljøkravene er blevet skærpet, og at der dermed bliver holdt skarpere øje med aktørerne, der beskæftiger sig med forurenet jord, mens myndighederne også er blevet bedre til at erfaringsudveksle og hjælpe hinanden med, hvordan de kan kontrollere og følge op på de tilladelser, der er givet.

Mandag var der dialogmøde i Vrå i forbindelse med Vrå Mørtelværks ansøgning til Hjørring Kommune. Her deltog repræsentanter fra Hjørring Kommune, Vrå Mørtelværk og de nærmeste naboer.  


Kommunen går ind i sagen om Jeanetts skraldespande

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Selvfølgelig er det ikke rimeligt at skulle gå en halv kilometer med sine skraldespande, lyder det.

Kommunen har tænkt sig at tage en snak med Nordværk, efter Jeanett Nielsens historie har været bragt på TV2 Nord. Det siger formand for teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Niels Christian Hem (V).

For som det er nu, skal Jeanett Nielsen, der bor på Haldagervej ved Aabybro, trille sine skraldespande knap en halv kilometer ud til vejen for at få dem tømt.

Sådan er det blevet, efter Nordværk har overtaget afhentningen af skrald fra kommunen. Det er på trods af, at hun i 27 år har fået hentet sit skrald uden problemer.

- Jeg er til grin for mine egne penge. Og der er jo ikke andre udbydere, så jeg bliver nødt til at finde mig i den her ringe service fra Nordværk, siger Jeanett Nielsen.

Men nu har kommunen altså valgt at gå ind i sagen.

- Grundlæggende er det sådan, at Jammerbugt Kommune selvfølgelig har en ambition om, at borgerne skal have den samme gode service, som de altid har fået. Nu har jeg ikke selv været ude at besigtige stedet, men noget virker til, at man godt kunne have haft en bedre kommunikation om det her, siger Niels Christian Hem (V).

Synes du 450 meter er rimeligt at skulle gå med sin skraldespand?

- Selvfølgelig er det ikke det, og derfor skal der også findes løsninger på det her. Og det vil vi jo gerne som kommune, og det er jeg helt sikker på, at det vil Nordværket også. Og det vil borgerne jo især. Så selvfølgelig skal vi have fundet en løsning på den her sag, sagde han til TV2 Nord.

Se hele interviewet med Niels Christian Hem herunder.


Fodboldvold: 25 er sigtet efter masseslagsmål med AaB-fans

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiet har i over et halvt år efterforsket et masseslagsmål i Herning, hvor en busfuld AaB-fans var involverede. Nu nærmer efterforskningen sig sin afslutning. Se barejerens reaktion i videoen nederst i artiklen.

Hvem var til stede? Og hvem gjorde hvad?

Det har været de vigtigste spørgsmål i en omfattende politiefterforskning efter et masseslagsmål ved værtshuset Don Quijote i Herning 3. august sidste år.

Her flød blodet, mens værtshuset blev raseret i det gigantiske slagsmål, som kom i kølvandet på en Superliga-kamp mellem FC Midtjylland og AaB, som de midtjyske ulve vandt med 2-0.

Efter kampen var en flok AaB-fans på vej hjem til det nordjyske i bus, men tilsyneladende vendte bussen om og kørte til værtshuset, hvor det kom til konfrontation mellem fangrupperinger fra de to klubber.

Nu er 25 personer sigtet efter straffelovens paragraf 134 a, der kan straffe deltagere i slagsmål eller anden grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, hvis de har handlet efter aftale eller flere i forening. Strafferammen er op til seks måneders fængsel.

Politiet forventer at sigte yderligere et par stykker, inden sagen overdrages til anklagemyndigheden, der skal vurdere, om der skal rejses tiltale.

Alle de tiltalte har tilknytning til AaB, oplyser politikommissær ved lokalpolitiet i Herning, Lars Boe Larsen, der leder efterforskningen.

- Vi har set på en del overvågningsvideo, og det er tydeligt, at det er dem, der kommer ud af bussen, der er den aggressive part i konflikten, og det er derfor, at det er dem, som vi nu forsøger at få tiltalt og retsforfulgt, siger Lars Boe Larsen.

Efter det voldsomme optrin i august oplyste Midt- og Vestjyllands Politi til TV MIDTVEST, at buschaufføren var blevet lokket til at køre til værtshuset af en AaB-fan, der påstod, at de havde glemt en kammerat i Herning. Men om det præcis var det, der skete, er ikke fastlagt, siger politikommissær Lars Boe Larsen.

- Vi er faktisk usikre på, hvad der skete, inden bussen tilsyneladende vendte om og kørte til værtshuset, og det er et spørgsmål, som vi stadig efterforsker, siger han.

Lars Fenger, der driver Don Quijote, har tidligere overfor TV MIDTVEST udtrykt frustration over politiets arbejde med sagen, men han er positiv over, at der nu kan være en retssag på vej.

- Det er godt, at vi får ansigter på volden, og jeg håber, at falder en dom. Der skal slås hårdt ned på helt meningsløs og hovedløs vold som det her, så jeg håber, at det fører til, at nogen bliver gjort ansvarlige. Det, der foregik, var hul i hovedet, men selvfølgelig skal det kunne bevises i en retssag, siger Lars Fenger.

Han har sendt billeder og videomateriale til TV MIDTVEST, der viser nogle af ødelæggelserne på værtshuset efter slagsmålet. Men der er også ting, som han ikke har filmet.

- Jeg skånede mig selv og mit kamera fra at tage billeder og video af de mest blodige områder. Det så voldsomt ubehageligt ud, siger han.

Politikommissær Lars Boe Larsen oplyser til TV MIDTVEST, at vidner, videoovervågning og et godt samarbejde med AaB og FC Midtjylland har hjulpet politiets arbejde med sagen.

- Nu skal vi have efterforskningen gjort færdig og talt med de sidste par stykker. Så tager man stilling til, om der er nogle af fansene, der skal have karantæne, og så går sagen ellers videre til anklagemyndigheden, siger Lars Boe Larsen.


Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Manden forklarede, at det var et knust hjerte, der fik ham til at miste besindelsen sidste efterår.

En 27-årig mand fra Vesthimmerland sidder tirsdag på anklagebænken ved Retten i Aalborg, hvor han er tiltalt for at have begået nogle alvorlige, kriminelle forhold sidste efterår.

Blandt andet er han tiltalt for at have sat ild til sin ekskærestes hus i Aalestrup 31. oktober 2024.

Det er anklagemyndighedens påstand, at den 27-årige havde en forventning om, at ekskæresten og hendes datter befandt sig i huset, da ildspåsættelsen fandt sted.

Den 27-årige er også tiltalt for flere forhold om hærværk.

Blandt andet er han tiltalt for at have knækket ekskærestens telefon midt over, samt at have smadret ruder i hendes garagedør.

Han er også tiltalt for at have skåret hendes vinterdæk op med en vinkelsliber.

Ulykkelig kærlighed

Retsmødet tirsdag begyndte med, at den 27-årige skulle afgive sin forklaring, og det var ikke uden store følelsesudbrud.

Ifølge manden selv, var det da også et knust hjerte, der var årsag til hans handlinger sidste efterår, og flere gange under sin forklaring brød han hulkende sammen.

Den 27-årige erkender flere af de forhold, han er tiltalt for, men han nægter, at det var ham, der satte ild til ekskærestens hus.

Han forklarede, at de to havde kendt hinanden i meget kort tid, da de flyttede sammen i hans hus i Vesthimmerland.

Men allerede efter knap fire måneder begyndte forholdet at gå skævt.

- Jeg fik en dårlig fornemmelse af, at hun var mig utro, sagde den 27-årige, der havde observeret, at kæresten skrev med andre mænd, som hun havde mødt i byen.

Det havde parret flere diskussioner om. Den sidste diskussion fandt sted om aftenen 29. oktober.

Det var i den forbindelse, at den 27-årige havde knækket kærestens telefon midt over.

- Jeg blev bare så frustreret, fordi jeg følte, at hun holdt mig for nar, sagde den tiltalte.

Han var alligevel ked af det, han havde gjort, og derfor havde han tænkt sig at købe en ny telefon til sin kæreste allerede næste dag, men da han kom hjem fra arbejde, var hun der ikke længere, og det var hendes ting heller ikke.

Uden et ord var kvinden flyttet tilbage til sit eget hus i Aalestrup.

- Det kom meget bag på mig, for jeg troede, at vi skulle tale om det, sagde den tiltalte under sin forklaring i retten.

Ødelagde dæk med vinkelsliber

Såret og vred over at være blevet forladt, tog han ud til kvindens bopæl i Aalestrup.

Han ville hente sin havetraktor, som stod i hendes garage, men da han ankom var garagen låst.

Derfor valgte han at smadre en rude i garagedøren.

Det erkender han.

Da han kom tilbage til sit eget hjem fik han øje på kvindens vinterdæk, der stod opmagasineret hos ham.

Dem skar han op med en vinkelsliber. Det erkender han også.

- Jeg ville bare ikke have mere kontakt med hende. Jeg tænkte, at jeg ikke ville have hende rendende for at hente det ene og det andet, så derfor ødelagde jeg vinterdækkene, forklarede han.

Kørte galt på motorvejen

Den tiltalte satte sig ind i sin bil og satte kurs mod Aalborg.

Efter eget udsagn havde han det så skidt, at han havde brug for noget kokain til at dulme nerverne med, og det ville han købe i Aalborg.

På vej mod Aalborg holdt han ind på en tankstation.

Her købte han en sixpack med øl og fyldte en dunk med benzin. Benzinen var til havetraktoren, forklarede han i retten.

Men den 27-årige nåede aldrig til Aalborg, for på motorvejen påkørte han en anden bil. Det er i hvert fald anklagemyndighedens påstand. Derfor er han også tiltalt for uforsvarlig kørsel og for at have undløbet et færdselsuheld.

Det er ikke et forhold, den tiltalte nægter, men det er heller ikke noget, han kan erkende, for han kan ikke huske det, forklarede han.

- Jeg var simpelthen helt rundt på gulvet. Jeg tror, jeg fik et black-out, sagde han i retten.

Da han kom til sig selv befandt han sig i sin bil i nødsporet.

Bilen var så ødelagt, at den ikke kunne starte. Derfor stak den tiltalte af fra bilen, hvorefter han ringede til sin mor, der kom og hentede ham og kørte ham hjem.

Hvem satte ild til huset?

Det var i timerne efter, den 27-årige kom hjem, at der ved hjælp af brandbare væsker, blev sat ild til ekskærestens hus.

Hvem der satte ild til huset, kan den tiltalte ikke svare på, men han hævder, at han ikke havde noget med det at gøre.

Da politiet troppede op på mandens bopæl og sigtede ham for at have sat ild til ekskærestens hus, blev han helt ude af den, forklarede han.

- Jeg var sindssygt bange for, om der var sket dem noget, sagde den tiltalte grådkvalt i retten.

Kvinden og datteren var ikke hjemme, da ilden brød ud, og derfor skete der kun materiel skade i forbindelse med branden.

Den tiltalte blev anholdt af politiet, og har været varetægtsfængslet siden.

Ildspåsættelsen er afgørende for straffen

Den 27-årige erkender en del af de forhold, han er tiltalt for, men det er det forhold, han nægter, der er det strafbærende i sagen.

Det er anklagemyndighedens påstand, at den tiltalte satte ild til huset i troen om, at hans ekskæreste og hendes datter befandt sig derinde.

Det vil sige, at de mener, at han har indset, at han med sin gerning har udsat deres liv for overhængende fare.

Det kaldes 'forsøg på kvalificeret brandstiftelse,' og hvis den 27-årige bliver dømt for netop det forhold, kan det udløse flere års fængsel.

Det forventes, at der falder dom i sagen senere i februar.


Festival trækker både lokale og turister til: - Det er festligt

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Sidste år strikkede de et halstørklæde til fyret. Denne gang har de sat lidt farve på bybilledet med vimpler, som hænger i hele byen.

I disse uger er en strikkefestival i gang i Hirtshals, og den har fået adskillelige kvinder til at lave noget i fællesskab.

Intet mindre end 275 strikkede vimpler har byens strikkeglade borgere afleveret hos Annette Bo Pedersen, der er indehaver af hobbyforretningen Ret & Vrang i Hirtshals. Hun har samlet vimplerne og syet dem fast på snore, som er ved at blive hængt op i byen.

- Jeg synes, det er festligt og hyggeligt – og lidt sjovt. At man kan få så mange i en lille by til at sidde og strikke, er et godt initiativ og en sjov idé. Og der kommer jo folk i butikken med strikkede vimpler, som ikke kommer her normalt, men som bare gerne vil være med til et sjovt projekt, fortæller Annette Bo Pedersen.

Vimplerne er blevet strikket hjemme i stuerne op til festivalen, men resten af ugen er der rig mulighed for at finde strikkefællesskaber i byen.

Anette Bo Pedersen er indehaver af Ret & Vrang i Hirtshals. Hun nyder ugerne, hvor folk er gode til at komme forbi og strikke og hygge i butikken. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Strikkeglade kvinder fyldte fyret

Men det er ikke bare vimplerne, der udgør byens strikkefestival. Nej, foreningen bag festivalen har sørget for, at der er både workshops, foredrag, garnmesse og meget andet i Hirtshals i både denne og næste uge.

- Mandag, som var festivalens første dag, var der fyldt til drop-in strik oppe ved fyret. Det er både lokale og turister, der bare gerne vil ind og være en del af den gode energi derinde, fortæller Maj-Britt Zielke, der er medarrangør fra foreningen 'Vendsyssel - fritid for alle.

Men det er ikke kun instruktøren på dagen, de strikkeglade kvinder lærer af. Når de mødes, lærer de også af hinanden, og det synes Maj-Britt er temmelig smukt.

- Jeg er fuldstændig begejstret. Jeg strikker kun i anledning af det her, men det er en god anledning til at folk finder sammen, og det er vildt fantastisk at være sammen med det. Nogle er unge og nogle gør det i en sen alder. Det er en vældig energi, og det er sjovt, siger hun.


Vil du gerne gå i Harry eller Hermiones fodspor? Så har du chancen nu

Foto: Nordjysk Trylleklub

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Har du også ventet på dit optagelsesbrev til Hogwarts siden første Harry Potter-bog i 1998? Så er det godt, at alt godt kommer til den, der venter.

For nu kan du prøve kræfter med at blive en troldmand- eller kvinde, når der er trylleskole to gange om måneden på Trekanten i Aalborg Øst med opstart tirsdag i vinterferien.

Her kan du på under halvanden time lære et simpelt trick eller to, der kan imponere familie og venner.

Men hvis du skal lære at bruge Patronumbesværgelsen, vil det nok tage dig lidt mere end halvanden time, og det er der heldigvis også tid til i trylleskolen, hvor du kan lære tricks og teknikker, der kan tage måneder eller år at mestre.

- Alle er velkomne, uanset erfaring, siger Stig Rantzau, der er kasserer i Nordjysk Trylleklub.

For trylleri kræver mere teknik end talent, siger kasseren, og derfor kan alle lære det.

- Tryllekunst er med til at øge fantasien og træne motorikken, siger Stig Rantzau, der selv har tryllet i 30 år, og som de sidste tre år ligefrem har levet af det.

Det er dog den professionelle tryllekunstner Art Daugaard, der står for undervisningen, der foregår trin for trin, så alle kan være med. Han er en af de 12 professionelle tryllekunstnere, der er tilknyttet Nordjysk Trylleklub.