![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMTEvbG9ydDEuanBn/lort1.jpg?fm=jpg&w=3264&h=2448&s=f888554f0ce67a124c29cb0c921bbaf0)
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMTEvbG9ydDEuanBn/lort1.jpg?fm=jpg&w=3264&h=2448&s=f888554f0ce67a124c29cb0c921bbaf0)
Afføring i håndvasken: Er videoovervågning vejen frem?
Foto: Aalborg Kommune
Hvis man ikke har ordentlige offentlige toiletforhold i en by som Aalborg, indbyder det til hærværk, lyder det fra TV2 Nords debatpanel, der mener, der skal investeres på området.
Det er ikke vejen frem at lave adgangskontrol på de offentlige toiletter i forsøget på at komme hærværk til livs.
Det mener i hvert fald Jonas Jakobsen, der er regionschef for Kirkens Korshær i Nord- og Midtjylland.
- Jeg tror ikke på, at registrering og ID-identifikation for at komme ind af døren, er løsningen her. For mange af de mennesker, jeg møder i mit arbejde i Kirkens Korshær, har måske ikke sygesikring, og de har måske ikke mulighed for at bruge MitID. Det kan de ikke, fordi de enten ikke har det, eller fordi de har mistet det. Og så er de overladt til at besørge alle mulige andre steder, siger regionschefen i TV2 Nords debatprogram Holdningsholdet.
Fredag kunne TV2 Nord fortælle, at de offentlige toiletter, der er i Kildeparken, Vestre Fjordpark og på Hals Havn er udsat for hærværk, hvor toiletterne bliver ødelagt.
Men derudover bliver der også efterladt afføring i håndvaskene.
Det har skabt harme hos den ansvarlige rådmand på området, Jan Nymark Rose Thaysen (V), der mener, det er trist, at folk 'bare er ligeglade med vores fælles værdier', og derfor kigger kommunen lige nu på en løsning, hvor der bliver en form for adgangskontrol til toiletterne.
Men indignationen i det politiske niveau skaber undring hos regionschefen.
- Jeg kan godt undre mig over, hvorfor det ikke er sket for længe siden, siger Jonas Jakobsen og fortsætter:
- De offentlige toiletforhold i Aalborg Kommune har været under al kritik i årevis. For to år siden var jeg forbi det offentlige toilet i Kildeparken, fordi jeg kom forbi og kunne se døren stå åben, og det lignede, jeg ved ikke hvad. Men det er det toilet, som er tilgængeligt for de hjemløse og socialt udsatte, der også færdes i området. Og det er der, hvor de kan gå på toilettet.
ADVARSEL
Dette indhold er sløret, da det kan virke stødende eller voldsomt for nogle.
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMDcvbG9ydDQuanBn/lort4.jpg?fm=jpg&w=1368&h=1824&s=73a072132e28f132a7e88cfa76cb392f)
Videoovervågning er ikke vejen frem
Jonas Jakobsen mener heller ikke, at videoovervågning kan være en mulig løsning på problemet, men hvis man sørger formanden for studentersamfundet, Frederik Andersen, kan det godt være vejen frem.
- Personligt synes jeg også, at overvågning kan være godt for toiletter, også hvis der kommer en eller anden form for vold mod en person eller en voldtægt. Jeg synes ikke, det er et problem, men jeg kan godt forstå, at folk ikke gider at blive overvåget, når de er på toilettet, siger han.
Formand for FH Aalborg, Tania Larsen Kvist har heller ikke de vise sten til at løse problematikken, men heller ikke hun mener, at videoovervågning er vejen frem.
- Altså jeg er egentlig ikke sådan ubetinget fan af, at man skal begynde at videoovervåge offentlige toiletter. Jeg er heller ikke på nogen måde fan af, at man skal begynde at hverken tage penge for at kunne komme på et offentligt toilet, eller skulle bruge NemID, eller sms, eller hvad forslag der ellers kunne være, siger hun.
ADVARSEL
Dette indhold er sløret, da det kan virke stødende eller voldsomt for nogle.
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMDcvbG9ydDIuanBn/lort2.jpg?fm=jpg&w=868&h=1156&s=6e0080775245e96de9521450afed7c4c)
Hærgede toiletter skaber ligegyldighed
I stedet mener både Tania Larsen Kvist og Jonas Jakobsen, at kommunen skal sætte ind med rengøring - og det ofte.
For i en by som Aalborg burde der være toiletter af langt, langt bedre kvalitet.
- Når det i forvejen ligner, jeg ved ikke hvad, så forstår det jo heller ikke til, at man skal passe mere på det. Altså det her ligner jo noget, der ikke er værd at gå ind i. Og når man så går derind alligevel, hvis man har brug for det, så har man jo måske også en tendens til at passe mindre på det, hvis det ser hærget ud. Jeg tror på, at hvis vi opgraderer generelt, så vil der også blive passet bedre på det, siger Jonas Jakobsen og fortsætter:
- Og så er det også vigtigt at sige, at hvis der er folk, som på den måde besørger i håndvasken eller ødelægger ting på et toilet, så er det jo et menneske, der har brug for hjælp. Jeg møder mange, som er psykisk syge eller psykotiske, eller er så stofpåvirket, at de ikke aner, hvor de er henne. Og hvis de går ind på et toilet, så er de heller ikke klar over, hvad det er, de foretager sig derinde. Så jeg tror ikke på, at løsningen er at skrue op for kontrol og registrering.