''Den sorteste nat i Hirtshals'': Film med stor succes deler byen
Spillefilmen Synkefri har stor succes i biograferne, den tragiske hændelse, filmen omhandler, er stadig et emne i Hirtshals.
''Den sorteste nat i Hirtshals: Ulykken, der ikke måtte ske'' er overskriften på en avisartikel i Vendsyssel Tidende fra dagen efter en fatal ulykke i Hirtshals.
- Det var dagen efter, at ulykken var sket, hvor redningsbryderen drev ind på Tornby Strand, fortæller medarbejder hos Lokalhistorisk Arkiv i Hirtshals Frank Chemnitz Larsen, imens han peger på avisartiklen.
Tre fiskere og seks redningsfolk mistede livet i det dobbelte skibsforlis natten til 1. december 1981 ud for Hirtshals.
- Det er en artikel, der er skrevet efter, at man har haft det første søforhør omkring ulykken.
Se indslaget fra lokalhistorisk arkiv i Hirtshals herunder:
Den tragiske hændelse er nu blevet til spillefilmen Synkefri, og det lokalhistoriske arkiv har også en lille udstilling på det lokale bibliotek.
- I modsætning til spillefilmen laver vi en mere dokumentaristisk, hvor vi forsøger at vise ved hjælp af gamle avisklip, hvordan ulykken blev opfattet på den tid, hvor den skete, siger Frank Chemnitz Larsen.
Byen er delt
Frank Chemnitz Larsen
Ud over at mindes ofrene har forløbet efter selve forliset fyldt meget i havnebyen.
- Man startede med at opleve, at myndighederne havde en kø ved håndvasken i forbindelse med at placere ansvaret for ulykken, og at man forsøgte at placere ansvaret på mandskabet, lyder det fra Frank Chemnitz Larsen.
Her er der klip fra spillefilmen ''Synkefri'':
Hirtshals er delt
Efter tre kommissionsrapporter blev mandskabet frikendt, og ofrene mindes stadig ved havnen.
- Jeg kan stadig huske, hvordan jeg stod på loftet og fra Tornby så lysene på skyerne sammen med min far, erindrer underviser Morten Lykke.
- Og han sagde, ’’der er et eller andet helt galt dernede’’.
Traileren til spillefilmen kan ses herunder:
Filmen kan tage fat i nogle gamle traumer blandt byens befolkning og især dem, der på den ene eller anden måde havde en af de omkomne nært.
- Jeg tror, det er rigtig godt at fortælle den historie, siger kunstner Henrik Sigensgaard.
- Det fylder rigtig meget stadigvæk i og med, at der var mange, der døde dengang. Men jeg synes også, at det er godt, at man får det bearbejdet ved at lave en film om det, siger Morten Lykke fra Tornby.
- Byen er delt. Dengang tanken om filmen kom frem, var der nogen, der var meget hurtige på automatreaktionen, uden at man satte sig ind i, hvad det drejede sig om, slutter Frank Chemnitz Larsen.