Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brødre finder kæmpe nedgravet skat på mark

Foto: Vendsyssel Historiske Museum

Det er den til dato næststørste samling af romerske denarer i Jylland.

De har prøvet i flere år. Og pludselig var der gevinst. 

Jesper og Peter Als har i en årrække afsøgt nogle af markerne omkring Vennebjerg i det vestlige Vendsyssel med metaldetektor - uden held. 

Men i foråret 2023 gjorde de et fund. 

To romerske denarer dukkede op fra jorden. Der gik ikke længe, før metaldetektoren bippede igen, og endnu flere mønter viste sig.

Brødreparret tilkaldte hjælp fra arkæologerne på Vendsyssel Historiske Museum. Det resulterede i, at der blev fundet 40 styks i alt.

- Mønterne lå lige under pløjelaget, og faktisk kunne vi se resterne af et plovspor, der løb lige igennem møntskatten. Det er nok netop den tur med ploven, der har hevet nogle af mønterne op i pløjelaget, så de kunne findes med metaldetektor, siger udgravningsleder Lars Ole Kirk.

Mønterne lå nogenlunde samlet i en bunke i en mindre nedgravning i jorden. 

Indtil nu er kun de første fem mønter blevet bestemt i samarbejde med Nationalmuseet. Det er alle sammen romerske denarer af sølv, som er slået under fire forskellige kejsere i perioden 69-161 efter Kristus. 

Det er derfor noget af et fund, det nordjyske brødrepar har gjort sig. 

- Med over 40 mønter er møntskatten den til dato næststørste samlede deponering af romerske denarer i Jylland. Indtil nu betragter vi fundet som en nedgravet skat, fortæller overinspektør for arkæologien på Vendsyssel Historiske Museum Michael Vinter.

Mønterne forventes udstillet på Vendsyssel Historiske Museum til efteråret, inden de sendes videre til danefævurdering på Nationalmuseet.


Tidligere spillers flop hjalp AaB, men sent mål kostede sejren

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Et sent mål kostede AaB sejren.

Fredag skulle AaB genrejse sig efter søndagens nederlag hjemme mod Randers, og det skulle man ude mod Skileborg og flere kendte ansigter.

For udover de vanlige Kent Nielsen og Nicolai Larsen, så stod man også overfor tidligere anfører Rasmus Thelander, der skiftede fra AaB til Silkeborg 1. september.

- Forhåbentlig en kamp vi vinder, det er det vigtigste for mig, og når jeg går indover banen, så vil det være en kamp som alle andre, sagde Rasmus Thelander inden kampen til TV2 Nord.

Det blev dog ikke helt, som den tidligere AaB-spiller havde ønsket sig, for han og Nicolai Larsen havde stor betydning for, at nordjyderne løb med det ene point.

Det var nemlig de to, der var skyld i, at John Iredale efter blot otte minutter kunne bringe AaB foran med 1-0. I et lettere komisk moment, endte de to nemlig med at løbe sammen, hvilket resulterede i, at John Iredale kunne skyde bolden i det tomme og ubeskyttede mål.

Selvom kampen bød på flere chancer til både hjemme- og udeholdet, så måtte tilskuerne vente helt til overtiden, før der igen kom mål i kampen. Her var det Pedro Ganchas, der snuppede sejren fra AaB'erne, da fik reduceret til 1-1, hvilket blev kampens endelige resultat.


Fagformand reagerer på omdiskuret bosted: Dårlig omtale slider på medarbejdere

Kredsformanden for socialpædagogerne i Nordjylland kræver handling og dialog for at sikre trivsel for ansatte og borgere.

Botilbuddet på Aage Holms Vej har været plaget af forskellige problemer de seneste måneder. Stor personaleudskiftning, utilfredse pårørende, et påbud fra Arbejdstilsynet og en kritisk rapport fra Socialtilsyn Øst har skabt uroen.

Arbejdspladsens omdømme har stor betydning for medarbejderne i hverdagen, og dårlig omtale kan have alvorlige konsekvenser for både arbejdsglæden og personalets trivsel.

Sådan lyder det fra Peter Kristensen, der er kredsformand for Socialpædagogerne i Nordjylland.

- Noget af det, der sker helt automatisk, når ens arbejdsplads får dårlig omtale, er, at man dukker nakken lidt, forklarer Peter Kristensen og understreger:

- Personalet gør alt det bedste, de kan for borgerne inden for de rammer og vilkår, der er. Men at opleve, at ens arbejdsplads bliver negativt omtalt, kan være hårdt – især når det ikke handler om personalesvigt.

Borgernes behov matcher ikke personalets kompetencer

Nogle af kritikpunkterne har været, at der bor borgere på botilbuddet, der falder uden for stedets målgruppe.

Det betyder, at udadreagerende borgere har fået plads på bostedet, og det er et problem, at de bliver anbragt på steder, der ikke er tilpasset deres behov.

- Man anbringer borgere i tilbud, som måske burde være et andet sted, uden nødvendigvis at sikre, at der er de nødvendige ressourcer og kompetencer til at håndtere opgaven, siger han

Det har konsekvenser for medarbejderne, som ofte bliver både slidte og syge af den overbelastning.

- Sikkerhedsnormeringer skal være i orden, og man skal kunne håndtere de mest krævende borgere. Men der skal også være faciliteter, som sikrer, at medarbejderne føler sig trygge, siger han.

En ny start med dialog

For Peter Kristensen er det også et problem, at efteruddannelse er blevet aflyst de sidste år på bostedet på grund af økonomi.

- Når man aflyser efteruddannelse, som kunne have været målrettet de specialiserede opgaver, bliver det sværere at løse dem på en tilfredsstillende måde, understreger han.

Og hvis man skal komme videre, kræver det dialog og støtte fra den nye ledelse til personalegruppe.

- Ledelsen skal vise, at de tager personalets bekymringer alvorligt, og at arbejdspladsen prioriteres for alles trivsel, siger han.

For det handler dybest set om, at borgerne skal kunne leve et værdigt liv i tilbuddet, og det kan man kun skabe, hvis personalet også trives.

Og nu handler det om at få Aage Holms Vej til at fungere

- Prisen, hvis det ikke fungerer, er alt for høj, afslutter han


Fra slidte bukser til moderne lofter: Nordjysk virksomhed har knækket koden

Håbet er, at erhvervseventyret fortsætter i de kommende år.

Hvordan genanvender man de enorme mængder affaldstekstiler, der er i dag?

Det har man fundet svaret på i Frederikshavn. I virksomheden Hz Acoustics er der nemlig i øjeblikket gang i et nordjysk erhvervseventyr.

Virksomheden laver tekstilaffaldet om til funktionelle og bæredygtige akustik-paneler til for eksempel lofter.

- Det er tøj, som er ødelagt, og hvor fibrene er knækket, så man ikke kan gendanne det. Det bliver neddelt, og så laver man forskellige granulater af det, fortæller stifteren af Hz Acoustic Helge Hansen.

Potentialet i udviklingen af de bæredygtige akustikplader er enormt, og håbet er, at erhvervseventyret fortsætter i de kommende år.

- I Danmark laves der i alt millioner af kvadratmeter loft om året, så der er et kæmpe potentiale. Det drejer sig om at få spredt budskabet, så folk rent faktisk ved, det eksisterer, siger Helge Hansen. 

Kan både bruges i virksomheder og private hjem

Akustikpanelernes evne til at dæmpe larmen kan tilpasses ejerens ønske, og det kan altså både være virksomheder såvel som privatpersoner, der får installeret dem.

 - Et loft, der dæmper 100 procent, vil man typisk bruge i storrumskontorer, børnehaver eller skoler, hvor det skal dæmpe mest muligt, og der ikke skal være noget efterklang, fortæller Helge Hansen.

Men selvom loftspanelerne af tøjaffaldet dæmper støjen, sikrer det stadig, at luften kan cirkulere, uden at det giver træk.

- Vi kører luften i et trykkammer, så det siver igennem hele loftspladen uden træk og uden støjgener, forklarer Helge Hansen.


'En psykedelisk oplevelse': Se nordjyder kæmpe med at spise verdens stærkeste pizza

Foto: (Privatfoto)

Restaurant udfordrede nordjyder til at spise Danmarks måske stærkeste pizza.

- Det er det værste, jeg nogensinde har gjort ved mig selv. Det var… Amen for helvede jeg kan ikke beskrive det.

Sådan lød det fra Magnus Zohnesen fra Hanstholm, efter han havde deltaget i en konkurrence om at spise mest af en pizza med rigtig stærk chili på.

Konkurrencen blev afholdt af restaurant Porto i Thisted, der selv kalder pizzaen for verdens stærekste. Den er lavet med wasibi, pulver fra verdens næst stærkeste chili Carolina Reaper, og alt mulig andet ubehageligt.

- Jeg har samlet det stærkeste chili fra øst til vest, og så lave vi verdens stærkeste pizza, konstaterer Faridoon Stanikzal, der er indehaver af Porto.

Se hvordan deltagerne kæmpede under konkurrencen her:

Flere gav op, men en spiste uden problemer

Pizzaen har en styrke på over to millioner på den såkaldte scoville skalaen, og det var den som 10 håbefulde nordjyder, alle forventede, at de kunne spise mest af.

- Det summer noget i kasketten, det må jeg sige. Det er sådan lidt en psykedelisk oplevelse et eller andet sted, uden at have prøvet det, men det er for sindssygt. For helvede, brøler Magnus Zohnesen, der altså ikke blev dagens vinder af konkurrencen.

Vinder blev nemlig i stedet Jeppe Schøllhammer fra Thisted. Han spiste som den eneste hele pizzaen uden problemer.

- Det er ikke fordi, det var det mest voldsomme, jeg har prøvet, vil jeg sige - Altså inden for chili, konstaterer han, mens konkurrenterne alle snøfter, græder og rømmer sig. 

Så du er klar igen?

- Jeg er klar igen ingen tvivl om det, men jeg skal nok have mere chili på næste gang, konstaterer han.

Scoville-skalaen

Scoville-skalaen spænder fra de blideste bølger af varme til de mest eksplosive udbrud af styrke.

1. Pepper X – 2,693,000 SHU

2. Carolina Reaper – 2,200,000 SHU

3. Trinidad Moruga Scorpion – 2,009,231 SHU

4. 7 Pot Douglah – 1,853,936 SHU

5. 7 Pot Primo – 1,469,000 SHU

6. Trinidad Scorpion “Butch T” – 1,463,700 SHU

7. Naga Viper – 1,349,000 SHU

8. Ghost Pepper (Bhut Jolokia) – 1,041,427 SHU

9. 7 Pot Barrackpore – ~1,000,000 SHU

10. Red Savina Habanero – 500,000 SHU

11. Habanero – 100,000-350,000 Scoville

12. Birds Eye – 100,000-225,000 Scoville

13. Jamaican Hot – 100,000-200,000 Scoville

14. Red Amazon – 75,000-80,000 Scoville

15. Thai peber – 50,000-100,000 Scoville

16. Piquin – 40,000-58,000 Scoville

17. Cayenne – 30,000-50,000 Scoville

18. Tabasco – 30,000-50,000 Scoville

19. Serrano – 6,000-23,000 Scoville

20. Chitpotle – 5,000-10,000 Scoville

21. Jalapeno – 2,500-5,000 Scoville

22. New Mexico – 500-1,000 Scoville

23. Pimento – 100-500 Scoville

24. Peberfrugt – 0 Scoville

Denne liste illustrerer, hvordan Scoville-skalaen dækker alt fra chilier, der er så milde, at de kan nydes rå i store mængder, til dem, der er så stærke, at de kun bør anvendes med stor forsigtighed.

Kilde: Comunchi

Sikkerheden skal være i orden

Flere chili-ekspeter anbefaler at en chili som den i indslaget Carolina Reaper anvendes med stor forsigtighed.

Derfor skal sikkerheden også være i orden, når pizzaen bliver lavet på restauranten.

- De er meget stærke. Det kan godt gå meget galt, hvis man lige glemmer det og rører sig i øjnene eller burger kontaktlinser, forklarer Faridoon Stanikzal.

- Jeg har smagt den to gange, og det er i hvert fald ikke for tøsedrenge. Det er virkelig stærke sager, konstaterer indehaveren.

Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord

Uden at tænke over det kastede Zafer sig mellem kniven og gerningsmanden

Foto: Vibe Aagaard / TV2 Nord

I forbindelse med episoden bliver han ramt af kniven, der laver en overfladisk men lang flænge henover hans mave.

Zafer Kaya var torsdag på arbejde i sin kebab-butik 'Kebabistan' i Bispensgade i Aalborg, præcis som han plejer. Der var dog intet normalt over det, som han oplevede sent om eftermiddagen, da et knivstikkeri skete for øjne af ham.

Pludselig kom der nemlig to tilfældige unge mænd væltende ind ad døren til butikken, som var i gang med at slås.

- Til at starte med troede jeg, at de tumlede og legede, fordi det var to unge mænd, men pludselig trækker den ene, hvad jeg ser som værende en meget stor kniv, forklarer han.

Helt uden at tænke over det, går han imellem dem og forsøger at bremse slagsmålet, i den forbindelse bliver han dog ramt af kniven, der laver en overfladisk men lang flænge henover hans mave.

Efterfølgende bliver ene den unge mand stukket, og gerningsmanden stikker af.

- Der er ingen tvivl om, at det har været en voldsom oplevelse for mig og mine to andre ansatte, der var på arbejde på det pågældende tidspunkt, konstaterer han.

Er meget rystet

At de to mænd væltede ind lige netop hos ham er 100 procent tilfældigt, Zafer Kaya har ingen relation til hverken den nu forurettede eller gerningsmanden.

- Jeg er meget rystet over, at det kunne finde sted, konstaterer han.

Udover selve episoden, så har den efterfølgende efterforskning også påvirket ham. Resten af dagen og aftenen i går arbejdede politiet nemlig med at sporsikre på restauranten, så han har ikke kunnet lave de forberedelser, han skulle, og derfor havde han en meget travlt i formiddag fredag.

Nordjyllands Politi opfordrede tidligere fredag gerningsmanden til at melde sig selv, hvilket i skrivende stund fortsat ikke er sket. Derfor valgte Nordjyllands Politi i eftermiddags at offentliggøre identiteten og billeder af den 27-årige mistænkte.