Borgmester vil have nævn, der skal afgøre erstatningssager
Foto: Mads Venzel Frost
Både Børns Vilkår og Hjørrings borgmester Søren Smalbro (V) vil have et erstatningsnævn, der kan være neutral grund når borgere og kommuner mødes om retssager.
Hvis det står til borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro, skal der oprettes et nævn, der kan afgøre erstatningssager.
- Det, kunne jeg sagtens tænke, er en god ide.
Sådan lyder det i kølvandet på TV2 dokumentaren 'Ingen kære kommune', hvor Michelle Røge står frem og fortæller om en barndom fyldt med svigt.
I dokumentaren fortæller hun om sin og søsterens barndom med alkoholiske og stofmisbrugende forældre, samt hvordan hun voksede op i et hjem præget af vold, både rettet mod Michelle og søsteren Nanna, men også indbyrdes forældrene imellem.
Forhold som Hjørring Kommune fik utallige underretninger om, men som der ikke blev reageret på. Derfor har hun sagsøgt Hjørring Kommune i en sag, som hun har tabt i Byretten, men som er blevet anket til Landsretten.
- Det kan godt være, at vi i Hjørring Kommune har vundet sagen, men der er trods alt en advokatregning på cirka en million kroner, lyder det fra Søren Smalbro (V).
Advokaterne er de egentlige vindere
Ideen om et erstatningsnævn kommer fra Børns Vilkår, der vil spare folk som Michelle Røge i at gennemgå retssager, der kan være hårde. Men det handler også om økonomi.
- Jeg synes jo, at de rigtige vindere i den her sag, er de advokater, der sidder og skriver regningerne. Kunne man komme det til livs, så vil jeg synes, vi er kommet langt, siger borgmesteren.
Når nu borgmester Søren Smalbro (V) gerne vil spare penge på advokatregningerne, kunne man måske spørge sig selv, hvorfor kommunen ikke bare har valgt at indgå forlig i sagen, hvor Michelle Røge kræver 300.000 i erstatning.
Men det må kommunen ikke, lyder det.
- Det må vi faktisk ikke, medmindre kommunens advokat vurderer, at en kommune med al sandsynlighed vil tabe sagen. Hvis advokaten vurderer det, så kan vi godt gå ind og indgå et forlig, men hvis ikke det er vurderet, så må vi faktisk ikke.