Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ville forenes med sin datter: Kirken nægtede Alice hendes sidste ønske

Foto: Privatfoto

I stedet bliver hun bisat på lørdag i Sæby Kirke.

Alice Søjdis Jepsen døde onsdag den 15. marts efter et hårdt og svært sygdomsforløb. 

- Jeg sad og holdt hende i hånden på hospice, da hun sagde, at hendes sidste ønske var at blive begravet i Abildgård Kirke, fortæller Pia Gregersen om sin mor. 

Det endte dog med at blive en lang og sej kamp for familien, at forsøge sig med at indfri netop det ønske. 

Været en del af kirken i mange år

For da familien tog kontakt til kirken angående en bisættelse af deres mor, lød svaret på, at hun ikke havde tilknytning nok til kirken, og det er Pia Gregersen og resten af familien meget uforstående overfor. 

- Hun har deltaget i kirkens arrangementer i de 13 år, hun har boet i Sæby - både som frivillig og korsanger. Hun er selv gift i kirken, og samtidig er vores lillesøster døbt, konfirmeret og begravet der.

- Hvis vi ville være sammen med vores mor juleaften, så skulle det være ved hende, fordi hun skulle i kirken og synge, forklarer Pia Gregersen, da hendes mor 30 år forinden boede i Frederikshavn og i Abildgård Sogn. 

Det var også på grund af de overstående ting, at Alice Søjdis Jepsen ønskede at afslutte sin rejse i netop den kirke. På grund af den store tilknytning, som kirken påstår ikke er der.

- Min mor og lillesøster var meget aktive i kirken, og da min lillesøster døde af muskelsvind, brugte min mor kirken til sorgarbejde, mens hun fortsatte i voksenkoret, forklarer Pia Gregersen. 

Mailen som familien sendte til kirken

"Kære Kurt Hansen

Du modtager denne mail som formand for menighedsrådet ved Abildgård kirke.

Min mor Alice Søjdis Jepsen døde onsdag morgen, efter et svært sygdomsforløb på Hospice Vendsyssel. Det har været svært og angstprovokerende for hende, at forholde sig til døden og tale om de ønsker der er forbundet med afskeden.

Hun havde dog et ønske, at blive bisat fra Abildgård kirke et sted hun er kommet ofte i de 40 år hun har været bosiddende i Frederikshavn, indtil hun for 13 års siden valget at flytte til Sæby.

Alice har været en del af voksenkoret og sammen med min søster har de gennem en tiårig periode, sunget til forskellige arrangementer og deltaget i de ungdomsaktiviteter der var i kirken.

Min søster er døbt, konfirmeret og begravet fra Abildgård kirke, da hun døde pludselig i en alder af 28 år. Min mor brugte i den efterfølgende periode kirken til sorgbearbejdning og fortsatte i voksenkoret.

Derfor er det uforståeligt og en stor sorg for min familie, at vi ved en henvendelse til kirkekontoret onsdag den 15. marts (i går) bliver afvist, med henvisning til tilknytningskravet af den flinke kordegn. Pastoren havde åbenbart ikke, tid til selv at overbringe denne beslutning.

I denne sag vil jeg gøre noget, der ellers ikke er naturligt for mig - jeg vil fortælle min mors familie som alle er bosiddende i Frederikshavn hvorfor de ikke skal til bisættelse i Abildgård kirke og formidlingen vil ske fra min mors Facebook side.

Med venlig hilsen"

***

Men selvom familien gentagende gange tog kontakt til kirken og menighedsrådet, så fik man kun upersonlige svar tilbage på forespørgslen, og beslutningen ændrede sig ikke. 

-  Min storebror Bruno sendte dagen efter mors død en mail til menighedsrådsformand Kurt Hansen, som kondolerede men sendte henvendelsen videre til sognepræsten og kordegnen, der først skrev tilbage om mandagen, fortæller Pia Gregersen og tilføjer:

- Han kondolerede ikke eller underskev mailen, så det var meget upersonligt. 

Sognepræst Kenny Gottlieb ønsker ikke at udtale sig og henviser istedet til provst Peter Jessen, der ikke er vendt tilbage til TV2 Nord.    

Det skærer i hjertet

Pia Gregersen

Havde svært ved døden 

Det er flere år siden, at Alice Søjdis Jepsen fik konstateret kræft. Dog begyndte det at gå rigtig skidt for fem uger siden, hvor Pia Gregersen derfor også måtte forsøge at snakke med sin mor om de svære spørgsmål. 

- Hun kom på hospice de sidste fire uger, og her var den sidste halvanden måned rigtig hård, for hun var meget bange og panisk, og hun ville slet ikke snakke om døden, eller hvad der skulle ske. 

Det endte dog med, at Pia Gregersen alligevel fik snakket med moren omkring nogle af hendes ønsker. Og her var Abildgård Kirke og enten en plads ved hendes datters gravsted ved den tilhørende kirkegård eller en askespredning ved gravstedet hendes sidste ønsker. 

- Det gør så ondt ikke at kan indfri hendes sidste ønske. Det skærer i hjertet, konstaterer Pia Gregersen. 

Har du et godt tip?

Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.

Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.

Vil ikke have andre står i samme situation

Familien har efter en uges kamp valgt, at opgive morens sidste ønske. I stedet bliver hun bisat på lørdag i Sæby Kirke. 

- Havde det været et bryllup, kunne man måske udskyde, men det kan vi ligesom ikke med en begravelse. Så nu har vi valgt den kirke, fordi hun har boet 13 år i byen, og så spreder vi hendes aske ved vores søster istedet, forklarer Pia Gregersen. 

Grunden til, at familien har valgt at dele sin historie, skyldes derfor ikke ønsket om, at få Alice Søjdis Jepsen bisat i kirken. Istedet håber familien på at kunne sørge for, at andre familier ikke skal opleve det samme. 

- Det har påvirket os alle rigtig meget, og det overskygger vores sorg over at have mistet hende.

 - Vi kunne forstå, hvis kirken ikke havde ressourcer, eller hvis man havde et andet arrangement på dagen men, at undskyldningen er manglende tilknytning, det er vi allesammen meget uforstående overfor, konstaterer Pia Gregersen, der er meget berørt af situationen.


Uvidenhed eller dovenskab? Aalborgenserne er blevet dårligere til at sortere affald

Der er for meget affald, der ryger i den forkerte container, når aalborgenserne er på genbrugspladsen.

Det går den gale vej i Aalborg Kommune, når det gælder affaldssortering. Der er for meget affald, der havner det forkerte sted. I hvert fald ifølge Nordværks nylige undersøgelse fra november.

Hele 80 procent af det affald, der bliver smidt i 'rest-efter-sortering-containerne', som førhen hed 'småt brændbart' burde være smidt i andre containere. Til gengæld var det samme tal i juni i år på 60 procent. Altså er aalborgenserne blevet endnu dårligere til at sortere deres affald.

Det er ting som jagtpatroner, pap, tekstil, plastic og metal, der bliver fundet i 'rest-efter-sortering'-containerne, og det ærgrer folkene fra Nordværk.

- Konklusionen er, at der er for meget her, der kunne have gået til genbrug og genanvendelse. Det kan vi gøre bedre, siger Sofie Roug Norup, der er fagansvarlig hos Nordværk.

VIDEO: TV2 Nord var på besøg, da affaldet blev dissekeret.

I juni lavede Nordværk ellers en oplysningskampagne, der skulle sørge for, at aalborgensernes affaldssortering fremover blev mere korrekt. Blandt andet blev sorte sække bandlyst på Aalborgs genbrugspladser.

- Det er ærgerligt, at vi nu har kørt forsøg og haft forskellige tiltag i det seneste år, og det er åbenbart ikke blevet bedre, siger John Kyneb, der er fagansvarlig hos Nordværk.

Hos de andre store sorterings-fraktioner er status fra juni intakt. 80 procent af affaldet, der ryger i 'pap og papir' er også forkert, mens det er blevet en smule bedre i 'tekstil'-containerne. Her er 75 procent af affaldet smidt forkert i, mens tallet var på 80 procent i november.


Assistmager Steffensen: - Han fik en gave og tog imod den

Vendsyssels ene scoring mod OB kom efter en genialitet fra anfører Lasse Steffensen.

Det er ikke ofte, at man har nummer ni på ryggen og løber rundt nede i midterforsvaret på et fodboldhold, men det var det, som skete mandag aften på Energi Nord Arena.

Anfører Lasse Steffensen har tidligere befundet sig i midterforsvaret, men i de seneste sæsoner har han været i angrebet. Men mandag aften var han igen i de bagerste geledder.

VIDEO: Træner Mads Kristensen er godt tilfreds med dagens point.

Og det var en klog beslutning. I første halvleg assisterede han til Kasper Kusks udlignende scoring.

- Der var ti sekunder tilbage af halvlegen, og Kusk kan ikke score særlig mange mål. Så han får en gave, og den tog han imod, siger Lasse Steffensen efter kampen til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist, TV2 Nord

Lasse Steffensen blev fortjent kåret til Vendsyssels bedste spiller, da Vendsyssel FF i aften spillede 1-1 mod det suveræne tophold fra OB

Den lange Steffensen er normalt angriber, men på grund af blandt andet karantæne til forsvarsspilleren Mads Greve, blev Lasse Steffensen brugt som bagerste mand med kæmpe succes.

Og så stod samme Steffensen for en genialitet, da en OB-spiller lå skadet på banen i de allersidste sekunder af 1 halvleg. Lasse Steffensen hjalp den uheldige OB-spiller ud af banen og råbte til sine medspillere og træner, "spark bolden frem, de er en mand mindre på banen"

Og det gjorde Vendsyssel så, og med et perfekt hovedstød dirigerede Lasse Steffensen bolden videre til Kasper Kusk, som udlignede til 1-1 i dommerens overtid.

Godt set og hurtigt opfattet af Lasse Steffensen og det resulterede jo i, at Vendsyssel FF fortjent fik det ene point.

Samme Lasse Steffensen var selv lige ved at score både i første- og anden halvleg. Han er jo normalt angriber, og han ved, hvor målet står. Og med lidt held havde han fået scoret, som havde været så fortjent efter en fremragende indsats.

Men flot kamp af hjemmeholdet og især i anden halvleg. Der er ikke mange hold, der får point mod OB, og stor ros til den nye træner Mads Christensen, som også fik anerkendende ord fra flere af spillerne efter kampen. Der er kommet styr på spillet, og man kan se på spilleren, de ved, hvad de skal på trænerens anvisning.

VIDEO: Se herunder hvordan kampens spiller Lasse Steffensen så kampen:

Foto: Mogens Jørgensen

VIDEO: Kasper Kusk var dagens målscorer, og han takker for assisten fra holdkammeraten.

Foto: Mogens Jørgensen

Bangers med rabatter: 'Black Friday' hitter i nicheforretninger

Kris Vejnø glæder sig over de mange nye kunder, der besøger dem til 'Black Week'.

Det er en holdindsats, der skal til, når butikker som Spilforsyningen og Spejdersport i Aalborg skal have en succesfuld uge.

Brætspil, pokémon-kort og bamser går i denne uge som varmt brød på Kris Vejnøs arbejdsplads, hvor kunder- og spilinteresserede allerede kommer tidligt på formiddagen.

- Det er meget franchises, som folk kender, der bliver solgt meget af, lyder det fra marketing-manageren hos Spilforsyningen, Kris Vejnø.

Det er bangers, som brætspillet Tivoli, der hyppigst bliver efterspurgt af særligt familier.

- Vi har også lige kåret det som årets familiespil her hos Spilforsyningen, fortæller Kris Vejnø.

Se hele indslaget om Spilforsyningen og Spejdersport her:

Længere nede ad gågaden

Hos Spejdersport har de været i gang hele måneden, men ser især frem til weekenden, hvor de for alvor forventer at have travlt.

- Normalt er vi kun 2 på arbejde, men op til Black Friday er har vi yderligere to på. Det er altid sådan en dag, hvor lyset går, siger Lucas Rørbæk Nielsen, der er souschef hos Spejdersport i Bispensgade i Aalborg.

Lucas Rørbæk Nielsen er ny souchef i Spejdersport.

Hos Spejdersport er det blandt andet det såkaldte 'Doomsday Prepping' udstyr, der bliver købt, når rabatterne er der.

- Det er rigtig dejligt, at vi får lov til at vejlede kunderne til de rigtige løsninger, lyder det fra souschefen.

En måned, en uge, en weekend, en dag

Uanset hvordan du fejrer Black Friday, så mærker butikkerne positivt til salgsfesten. I Aalborg centrum stiger omsætningen ifølge Aalborg City med omtrent 30-40 procent.

I år forventer de en særlig høj stigning, fordi mærkedagen for Black Friday også falder på lønningsdagen.

- Vi kan jo godt se, at når der er rabatter på produkterne, bliver der selvfølgelig også købt lidt mere, fortæller Kris Vejnø.

Black Friday slutter søndag den 1.december.


Har du undret dig? Derfor er bygninger og monumenter farvet orange

Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Rundt om i Aalborg er der i disse uger mere orange end normalt.

Hvis du er på en gåtur i Aalborgs midtby, støder du muligvis på noget, som du ellers normalt ikke ser. Dele af byen er nemlig pyntet op med orange i forbindelse med Orange Dage.

Orange Dage er en FN-kampagne, som sætter fokus på vold mod kvinder og kvinders rettigheder. Det betyder blandt andet, at Aalborg Kongres- og Kulturcenter er dækket til med orange farver mandag og tirsdag, mens også Gåsepigen og lygtepæle på Vesterbro er dækket i orange de kommende uger.

Foto: Signe Svane Kryger

Orange Dage løber henover de næste 16 dage, og her vil i hele perioden være en masse events i Aalborg med fokus på kvinders tryghed og selvforsvar, mens der også vil være samtaler og foredrag om emnet.

Foto: Signe Svane Kryger

Herunder kan du læse om Julie, der har været udsat for psykisk vold:


'LUB' har fløjet Challenger-fly i 14 år: - OL-tur med Dronningen var ikke helt dårlig

Challenger-flyet har 25 års jubilæum, og i 14 af årene har 'LUB' været pilot på flyet.

Challenger-flyet, der har hjemme på Flyvestation Aalborg, har været på vingerne i 25 år. Derfor tog den mandag en jubilæumstur i det nordjyske, hvor den fløj lavt over landsdelen.

En af flyets piloter er manden med den militære forkortelse 'LUB'. Han har fløjet flyet i 14 år.

- Du kunne spørge hvem som helst, og de ville sige, at det er et fantastisk fly at flyve, siger han og uddyber, om flyet, som bliver omtalt som en hun.

- Hun er ved at være en aldrende kvinde, men bliver vedligeholdt utrolig godt, og vi passer rigtig godt på hende. Og hvis man passer på sine ting, så holder de i lang tid, siger 'LUB'.

Herunder kan høre LUB fortælle om flyets forskellige opgaver:

OL-tur med Dronningen

Med sin store erfaring i flyets cockpit har 'LUB' også prøvet mange forskellige ting med flyet.

- Det bedste er nok de forskelligartede opgaver. Det bliver aldrig kedeligt, fordi den ene dag handler det om regeringschefer eller kongelige, der skal ud at flyve, og det næste øjeblik handler det om, at du flyver rundt ved Færøerne i rigtig dårligt vejr og leder efter en savnet person, siger han.

Han var også en del af aktionen i 2021, hvor flyet blev indsat i Afghanistan.

- Den mest givende oplevelse har været evakueringsturen i Kabul, hvor vi fik at vide med kort varsel, at samtlige danskere skulle hives ud af Kabul, inden Taliban overrendte stedet.

- Men en tur i 2012 med Dronningen til OL var heller ikke helt dårlig, siger han med et smil.

VIDEO: Se indslaget om 25-års jubilæet herunder: