Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Usædvanlig skildpaddeart dukket op på strandene i Nordjylland

Foto: Nordsøen Oceanarium

Der er kun fundet ti eksemplarer af den sjældne skildpadde.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der er kun fundet ti eksemplarer af den særlige skildpadde siden 1971 - og tre af dem er dukket op i Nordvestjylland i 2024.

Det var falsk alarm, da TV2 Nord i marts kunne fortælle, at det var dukket et eksemplar op af den sjældne skildpaddeart uægte karette på Slettestrand.

Senere undersøgelser viste nemlig, at der dengang var tale om arten suppeskildpadde. Men derfor er det nu en endnu større sensation, når der ikke bare én, men hele tre gange er dukket tre eksemplarer af arten uægte karette op på strandene i Nordvestjylland på Tornby Strand, Kandestederne og Kærsgård Strand.

- Finder man en uægte karette langs kysten, opfordrer vi folk til straks at kontakte os på Nordsøen Oceanarium, så vi kan tage den ind. Vi samarbejder med Statens Naturhistoriske Museum, som opbevarer den i samlingen og foretager forskellige undersøgelser, for eksempel af skildpaddens genetik, siger chefbiolog på Nordsøen Oceanarium, Kristina Ydesen.

Dette eksemplar blev fundet i Kandestederne. Foto: Nordsøen Oceanarium

Faktisk kan du komme i problemer, hvis du finder et eksemplar af arten, og du ikke indleverer den til Nordsøen Oceanarium. For arten er klassificeret som en sårbar art på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s rødliste, og er derfor beskyttet af omfattende international lovgivning.

Det er derfor som privatperson ikke lovligt at beholde skildpadden, hvis du skulle være så heldig at falde over et eksemplar.

To ud af de tre seneste fund af uægte karetter er blevet indleveret til Nordsøen Oceanarium. De er dog døde kort efter ankomsten, da det kolde havvand i blandt andet Nordsøen har gjort havskildpadderne svage og dermed i højere grad udsatte for sygdom.

Kan stamme fra USA

De tre skilpadder har været ude på noget af en svømmetur, da det formodes, at de tre skildpadder har taget turen over Atlanten, inden de har ramt de nordvestjyske strande.

- Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor de pludselig er dukket op langs den danske kyst. De er formentlig drevet fra USA til Danmark med Golfstrømmen. Vi kan se, at bestanden er vokset betydeligt ud for den amerikanske østkyst de seneste år, så det er måske en medvirkende årsag til, at flere dukker op i Danmark, lige som klimaforandringerne også kan spille en rolle, siger chefbiologen.

Uægte karette

  • Dens latinske navn er Caretta caretta

  • Voksne dyr har normalt en skjoldlængde på 70-105 centimeter og en vægt på op til 135 kilo

  • Levetiden anslås at ligge mellem 30 til 60 år

  • Lever normalt i Stillehavet, Atlanterhavet, Det Indiske Ocean, Middelhavet og Det Caribiske hav

  • Lever blandt andet af krabber, muslinger og vandmænd

  • Arten er klassificeret som sårbar på IUCN’s rødliste over truede dyr

Der er dog begyndt at dukke flere og flere eksemplarer op af skildpadden i Europa blandt andre steder i Holland.

Det er endnu uvist, om den uægte karette bliver fremvist i udstillingen, hvor man kan se det eksemplar af suppeskildpadden, der blev fundet i Slettestrand tidligere på året.


Affaldsselskab lagt ned af vild efterspørgsel: Nu er der godt nyt

Foto: Nordværk

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Efter flere måneder er det nu igen endelig muligt at få udleveret de såkaldte bigbags, der skal bruges til håndtering af asbestaffald, men det kan være en stakket frist.

 Få uger inden årsskiftet måtte affaldsselskabet Nordværk kaste håndklædet i ringen.

De kunne ikke følge med efterspørgslen på asbestposerne bigbags. 1. januar trådte der nemlig nye regler i kraft, som betyder, at asbestaffald skal håndteres mere omhyggeligt.

Nu er der endelig udsigt til, at man igen kan få udleveret en bigbag, lyder det onsdag i en pressemeddelelse.

Takker for forståelse

Nu kan de nordjyske borgere, som eksempelvis ligger inde med afmonterede eternitplader, nemlig ånde lettede op igen. Fra og med 5. februar er de eftertragtede skraldeposer igen på hylderne hos Nordværk.

 - Vi vil gerne takke for den forståelse, vi har mødt fra borgernes side af. Vi er glade for at have bigbags på lager igen, og vi vil endnu engang opfordre til tålmodighed, da der kan opstå stor efterspørgsel på bigbags, som kan skabe lidt mere ventetid på udlevering og afhentning, lyder det fra Julie Ebak, der er chef for Nordværks division for genbrug.

Afslutningsvist oplyser Nordværk, at man skal bestille poserne på deres hjemmeside, hvorefter de skal hentes.

Nye asbestregler

I juli 2024 vedtog Folketinget en ny lov, der betyder, at det fra årsskiftet kun er virksomheder med en særlig autorisation der må udføre nedrivning af asbest. Virksomhederne har således haft et halvt år til at få deres medarbejdere igennem de kurser, der gør at de kan søge om autorisationen.

Fra nytår bliver der ført tilsyn med, om virksomheder overholder loven, og gør de ikke det, kan det koste en bøde, der som udgangspunkt er på 30.000 kroner.

Asbest findes stadig i mange danske hjem, selvom det blev forbudt tilbage i 1980'erne.

Asbest i bygninger er ikke farligt som sådan, men når man renoverer, bliver de asbestholdige materialer typisk knækket eller beskadiget, og så frigives sundhedsskadelige fibre, som let indåndes.

Det kan give lungekræft og den aggressive lungehindekræft.


Politi hylder naboer: Reddede 80-årige kvinde ud af brændende bygning

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Da naboens hus stod i flammer, fik Henning og Ove hjulet den 80-årige kvindelige beboer ud.

Henning Pedersen og Ove Elfving blev onsdag hyldet af Nordjyllands Politi på politistationen i Hobro.

Grunden til at de to herrer modtog både chokolade og fine ord fra Jesper Bøjgaard Madsen, der er chefpolitiinspektør i Nordjyllands Politi, er, at de tilbage i december sidste år var med til at redde deres 80-årige kvindelige nabo ud af en brændende villa.

Der var nemlig gået ild i køkkenet i kvindens toplansvilla på Wilh. Jensensvej i Hobro, og det opdagede naboerne.

- Ove kom over og sagde, at det brændte ved vores nabo Kirsten, så vi skyndte os ud, og vi løb derover, hvor vi kunne se, at der var brand i køkkenet, forklarer 72-årige Henning Pedersen.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Fik Kirsten ud af vinduet

De to naboer forsøger efterfølgende at få fundet en stige, som de kan bruge til at hjælpe naboen Kirsten ud af huset.

- Den første stige var ikke lang nok, men så sagde Kirsten, at der lå en lang stige bag huset, fortsætter Henning Pedersen.

Selvom stigen ikke stod helt solidt plantet i jorden, så fik Henning Pedersen og Ove Elfving i samarbejde hjulpet naboen Kirsten ud af vinduet.

- Vi kunne godt se, at det var farligt, og at vi skulle have hende ned hurtigst muligt. Vi fik hende ned, inden brandvæsnet kom, forklarer Henning Pedersen.

Modtager hyldest

De to naboers mod og handlekraft er årsagen til, at Nordjyllands Politi onsdag valgte at hylde Henning Pedersen og Ove Elfving.

- Vi er selvfølgelig utrolig glade for, at der er nogle, som værdsætter vores arbejde, men vi tænkte ikke på andet, end at vi skulle have Kirsten ned, lyder det fra Henning Pedersen.


Frygter Putins skyggeflåde: Vil kontrollere disse tankskibe

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Kinesiske og russiske tankskibe har denne vinter været genstand for flere bekymrende episoder i og omkring dansk farvand, hvor frygten for sabotage eller en miljøkatastrofe stiger.

Først kunne TV2 Nord tirsdag berette, at Danmark i samarbejde med Nato øger den militære tilstedeværelse i Kattegat og Østersøen ud for de nordjyske kyster for at afskrække fjendtlige magter.

Onsdag lyder det så fra Søfartsstyrelsen, at de nu også vil indføre særlig kontrol af gamle tankskibe, som dem, der har udløst spændinger ved Læsø den seneste tid.

Styrker indsats

I en pressemeddelelse skriver Søfartsstyrelsen således, at man styrker indsatsen for at sikre, at tankskibe, der befinder sig på Skagen Red, følger reglerne for sikkerhed til søs.

'Indsatsen sker som reaktion på aktiviteten fra ældre skibe, der transporterer olie gennem de danske stræder, og som medfører en øget risiko og bekymring for sikkerheden til søs, de søfarende og miljøet. Søfartsstyrelsen foretager derfor havnestatskontrol af skibe, der ikke kan siges at være i uskadelig passage, og som ankrer op på Skagen Re', lyder det blandt andet.

Skibe med risikoprofil

Derudover tydeliggør styrelsen også, at skibe, der tiltrækker sig opmærksomhed, som eksempelvis det 224 meter lange fragtskib Yi Peng 3, der lavede en mystisk manøvre over vigtige kabler i Kattegat 7. november, kan blive udtaget til kontrol.

'Det følger endvidere af eksisterende udvælgelsesmetoder af skibe til havnestatskontrol, at tankskibe har en særligt høj risikoprofil, som medfører, at denne type skibe prioriteres udtaget til kontrol i højere grad end andre typer af skibe'.

TV2 Nord har været på besøg i Skagen, hvor flere maritime aktører netop har kaldt på mere kontrol af tankskibe fra myndighedernes side.

Se interviewet med direktør i L&N Supply Ships, Rasmus Høj Larsen, herunder:


Landsretten ændrer dom - 20-årig slipper for årti bag tremmer

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Det var denne bil, det 33-årige offer sad i, da han i januar sidste år blev ramt af tre skud.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han var i byretten blevet idømt ti års fængsel for medvirken til drabsforsøg.

Onsdag kan en 20-årig dog ånde en smule lettet op. Her blev han ved ankesagen i Vestre Landsret nemlig frifundet for både drabsforsøg og for at udsætte en person, der befandt sig i nærheden af skyderiet, for fare.

Et skyderi, der fandt sted i januar 2023, hvor en 33-årig mand blev forsøgt dræbt på Vesterbro i det centrale Aalborg.

Manden blev dog fundet skyldig i medvirken til våbenbesiddelse, hvilket han fik 2 år og 3 måneders fængsel for.

Den anden 20-årige og dø,mte i sagen, Emil Søren Bast, slipper dog ikke for mange års fængsel. I byretten blev han dømt 12 år bag tremmer for at være hovedmanden bag drabsforsøget, og den dom blev onsdag stadfæstet af et enigt nævningeting ved Vestre Landsret.


Lokalsamfund i oprør: Udskyder beslutning om nye giga-møller

Foto: Lars Lauridsen / TV MIDTVEST

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Først i 2026 ventes en dybdegående undersøgelse at ligge klar.

450 meter høje vindmøller i baghaven.

Det er, hvad indbyggerne i den lille by Østerild i Thy formentlig kan se frem til som følge af et ønske fra Folketinget om udvidelsen af det nuværende testcenter i området.

Men efter voldsomme protester fra de lokale har ministeriet for byer og landdistrikter nu udskudt den endelige beslutning om at placere mega-vindmøllerne i det nordjyske.

Yderligere undersøgelser kræves

Efter vedtagelsen af planerne satte man i februar 2024 gang i en vurdering af en eventuel påvirkning af miljø og boliger i Østerild.

Onsdag lyder det så i en pressemeddelelse fra By- Land- og Kirkeministeriet, at der er behov for flere undersøgelser, før man kan gå videre med planerne om de gigantiske vindmøller.

'På baggrund af de indledende miljøundersøgelser er det Plan- og Landdistriktsstyrelsens vurdering, at der er behov for at undersøge alternative scenarier for placering af vindmøllerne for at sikre mindst mulig påvirkning af naboer og natur'.

Minister Morten Dahlin (V) uddyber:

- Som arbejdet skrider frem, bliver vi klogere på projektet ved Østerild. Jeg bakker op om at undersøge alle muligheder for at nedlægge så få boliger som muligt og påvirke naturen så lidt, som det kan lade sig gøre. Det betyder så, at vi må acceptere en længere proces. Jeg er meget bevidst om, at vi sætter nogle mennesker i en meget svær situation, siger han og fortsætter:

- Derfor gør vi alt, hvad vi kan for, at den her proces går så hurtigt som overhovedet muligt, så borgerne og lokalsamfundet omkring testcentret kan få en afklaring. Men den brede kreds af partier, som står bag aftalen om en mulig udvidelse af testcentret ved Østerild, kan først træffe en endelig beslutning, når resultaterne af undersøgelserne foreligger.

På baggrund af de indledende undersøgelser lyder det videre i pressemeddelelsen, at de nye resultater af miljø- og habitatkonsekvensvurderingen af projektet først er klar i 2026.

Vil påvirke boligejere

Den nuværende plan vil ifølge TV Midtvest tvinge mindst 34 boligejere fra deres hjem.

Det fik mellem jul og nytår mere end 100 bekymrende borgere til at møde op til generalforsamlingen i Foreningen imod kæmpevindmøller ved Bulbjerg