Foto: Cecilie Ryberg Christiansen

Fredag morgen er man vågnet op til et skræmmende budskab på Frederikshavn Kirke.

Her har en eller flere gerningsmand nemlig malet et hagekors på kirkens hoveddør.

Det er blot to uger siden, at kirkegængere også blev mødt af det selvsamme uhyggelige budskab.

Her var hagekorset adresseret med tallet 28, som henviser til en nynazistisk gruppe.

- Det er et uhyggeligt svineri. Det er enten galemandsværk eller barnestreger, men det ved vi jo ikke endnu, lød det på daværende tidspunkt fra Egon Olesen, der er formand for Frederikshavn Sogns menighedsråd.

Foto: Cecilie Ryberg Christiansen

Hos Nordjyllands Politi er meldingen, at man efterforsker sagen.

- Men vi kan ikke endnu sige, om der er tale om samme gerningsmænd som ved den seneste hændelse, lyder det fra vagtchefen.


Iltsvind i nordjyske fjorde - her ser det værst ud

Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix

Specielt Mariager Fjord var denne gang hårdt ramt af iltsvind.

Der er fortsat kraftig iltsvind i de danske farvande.

Det er en af konklusionerne i et nyt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. Her fremgår det, at iltsvindet i specielt Mariagerfjord er alarmerende.

Her begyndte iltsvindet i 14 meters dybde, og efter cirka 15 meters dybde var der slet ingen ilt i vandet. Mariager Fjord er 30 meter dyb, så det er halvdelen af fjordens dybde, hvor der ingen ilt er.

Også i Hjarbæk Fjord, Halkær Bredning og Sebber Lo i Limfjorden har der været i iltsvind i målingens periode, som er fra 26. september til 30. oktober.

I notatet står der, at iltsvindet var fem til syv gange større end i de tre foregående år i oktober - men 30 procent mindre end i 2020. Dette er for de samlede danske farvande.

Helt galt stod det til i september 2024, hvor det andet højeste niveau af iltsvind nogensinde blev målt. Niveauet af Iltsvind for oktober er 'blot' en femtedel af det, som blev målt i september.

Udover de nordjyske vande, som er ramt, er også det sydlige Lillebælt og de tilstødende sydøstjyske fjorde samt Ærøbassinet i Det Sydfynske Øhav særligt hårdt ramt.

Hvad er iltsvind?

Iltsvind opstår, når iltforbruget i bundvandet er større end ilttilførslen.

Iltforbruget skyldes bunddyrs samt bakteriers og andre mikroorganismers respiration ved nedbrydning af organisk stof og den efterfølgende oxidation af reducerede kemiske forbindelser (iltgæld).

I Danmark betegnes det som iltsvind, når iltkoncentrationen i vandet er mindre end 4 mg l-1, og som kraftigt iltsvind, når koncentrationen er under 2 mg l-1. Niveauet mellem 2 og 4 mg l-1 kaldes for moderat iltsvind.

Iltsvind i de åbne farvande forekommer hovedsageligt fra juli til november, men i nogle kystvande opstår iltsvind ofte før juli.

Kilde: DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi


Beklager på forhånd: Bro spærres i nattetimerne

Foto: TV2Nord

Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, arbejdet medfører.

Hadsundbroen vil være spærret for biltrafik i nattetimerne på hverdage de kommende to uger.

Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Lukningen sker på grund af reparation af broens maskineri. I perioden fra 11. november klokken 00:05 til 22. november klokken 05:30 bliver der arbejdet mandag til fredag, og i førnævnte tidsrum er broen lukket.

Næsten da. For alle nætter, hvor broen er spærret, har bilister mulighed for at køre over Hadsundbroen fra klokken 02:00 og 10 minutter frem.

Vejdirektoratet skriver videre, at der vil blive arbejdet på klapfagets rigler, som skal justeres

Justeringen skal udføres med broklapperne i åben position og er nødvendig for at sikre, at der ikke opstår større slid, som vil betyde længere perioder med spærring i fremtiden.

Spærringerne er skiltet på stedet og flere stedet i oplandet.


Nordens største: Lang kø foran populær butik

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Goodiebags til de første 200 kunder.

Det er øjensynligt et budskab, der trækker folk til.

Fredag morgen er der således lang kø foran Søstrene Grenes nye butik i det centrale i Aalborg.

De første spændte kunder tog plads foran butikken 07.15 i morges. Lidt senere stødte de to studerende Thilde Fabricius og Angela Shaya til.

- Vi har stået her siden klokken 08.00, fortæller de.

Og selvom det betyder, at de har stået i kulden i to timer, når butikken endelig åbner, mener de, at det er det værd. Og butikken er da også særlig. For det er nemlig Nordens største af sin slags.

Anja Arensbach-Hejlesen har også taget plads i den stadigt voksende kø. Da TV2 Nord fanger hende, har hun stået deer i en time, og der er stadig omkring 35 minutter til, at dørene åbner. Hun var ikke overrasket over de mange mennesker, der var mødt frem før hende, men at der bliver ved med at strømme mennesker til, kommer bag på hende.

- Jeg er overrasket over, at køen er vokset så meget i den tid, jeg har stået her. Men jeg vidste det nok egentlig nok, det er jo Aalborg - der er altid kø, når noget er gratis, siger hun med et smil.

Hele nede i enden af køen fangede TV2 Nord Line Kjeldgaard:

- Jeg havde ikke regnet med, at den ville være så lang. Vi har gået og kigget spændt på butikken og vil gerne støtte op om den. Det vil hele Aalborg så åbenbart også, fortæller hun.

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord
Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord
Det er en glad ejer, som åbner forretningen fredag formiddag. Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Inde i butikken vakte den store menneskemængde begejstring. Både Cresten og Mikkel Grene var mødt op for at indvige butikken.

- Det er jo helt fantastisk og meget overvældende. at vi efter 35 år i byen kan tiltrække så mange mennesker, er vi meget stolte over. Det er uventet og vi er beærede, siger Cresten Grene.

Langt om længe skulle spændingen udløses. Med guldsaks i hånden klippede Cresten Grene snoren til butikken og bød de forventningsfulde aalborgensere velkommen.


Foto: Benjamin Hald/TV MIDTVEST

Regeringen har afsat et milliardbeløb til veteraner. Én del af pengene går til et lokalt initiativ i Thy.

Der bores, bankes og skrues på Surfgaarden ved Snedsted i Thy, der er et rehabiliteringstilbud til PTSD-ramte. 

Surfgaarden er nemlig i gang med at opføre en række spritnye bittesmå boliger - de såkaldte Tiny Houses, som veteraner kan benytte som et frirum tæt på naturen. 

- Når man har en familie, hvor der er små børn, så sker der det, at ens nervesystem stille og roligt bliver overaktiv, og den eneste måde, man kan få ro på er at komme væk fra ræset, siger Anders Petersen, der er forstander ved Surfgaarden.

Og det udsagn kan den PTSD-ramte veteran  Morten Thodsen nikke genkende til. For ham ser han stor værdi i at kunne få en pause fra en hektisk hverdag og komme helt ned i gear. 

- Du kan jo sagtens trække dig hjemme, men her forlader du måske det hele, og så bare får du 100 procent batterierne fyldt op og kan komme tilbage igen, siger Morten Thodsen. 

Ekstra penge til veteraner 

Danmark skal være bedre til at tage hånd om soldater, når de kommer hjem fra deres missioner. Derfor præsenterede regeringen torsdag en ny aftale om ekstra penge til de danske veteraner.

Og et af de steder, som har fået i de penge er på Surfgaarden. Her bliver den ekstra pose penge brugt på at bygge de bittesmå huse. 

- Vi er jo simpelthen så kisteglade for, at der er nogle politikere, der har lyttet, og som er villige til, at vi kan starte det her pilotprojekt, siger Anders Petersen. 

Surfgaarden har fået to millioner til projektet og har selv sat sig for at bygge alle de nye Tiny Houses. Det vil koste dem cirka 300.000 kroner per styk. 


Signe og Laura fandt et unikt fællesskab: - Det betyder rigtig meget

For to år siden startede de unge hos Street Station i Aalborg, hvor mange andre ligesindede samles for at dyrke kunsten og styrke hinandens evner.

I et lille hjørne af Karolinelund i Aalborg ligger et kreativt værksted, hvor unge samles om det, de her har tilfælles: evnen til at udtrykke sig med andet end ord.

- Jeg savnede at komme ud og se, hvad andre lavede, blive inspireret og få nye teknikker, fortæller den 21-årige psykologistuderende Signe Kirkelund Hansen.

Signe Kirkelund Hansen og 17-årige Laura Sølvsten Jensen har begge knoklet på løs på Street Stations seneste projekt, hvor Nostalgi er temaet, som de unge kunstnere har stået for.

- Jeg ser mest frem til at vise det frem og høre andres syn på, hvad de ser, fortæller Laura Sølvsten Jensen, der går på gymnasium til dagligt.

Se hele indslaget her:

- Når man selv ser alle fejl, er det fedt at høre nogle sige, at de ikke ser dem

Laura Sølvsten Jensen startede med at tegne i folkeskolen, men da muligheden bød sig for at starte på Street Station, var hun hurtigt klar på at gribe muligheden - tre år senere - har hun flere værker, der skal udstilles til Nostalgi-ferniseringen lørdag.

- Når man selv ser alle fejl, er det fedt at høre nogle sige, at de ikke ser dem, fortæller Laura Sølvsten Jensen.

Det samme gør sig gældende for Signe Kirkelund Hansen, der arbejder på at færdiggøre sit projekt, der hedder Lammie x Warhol.

- Jeg har taget inspiration fra Andy Warhols POPart og blandet det med min yndlings bamse, yndlings bogserie og dykkerbriller, siger Signe Kirkelund Hansen.

Til dagligt læser Signe Kirkelund Hansen psykologi på Aalborg Universitet

'Jeg glæder mig til at se de andres værker'

Når projektet ferniseres lørdag, er det heller ikke bare glæden ved at få vist sine egne ting, som gør de to unge kunstnere spændte.

- Nu har jeg jo fået lidt et sneakpeak, når jeg har været rundt og spørge lidt herinde. Det er altid fedt at se, hvordan sådan en udstilling bliver, når den er færdig, fortæller Signe Kirkelund Hansen.

- Jeg glæder mig også bare til at se de andres værker, lyder det fra Laura Sølvsten Jensen.

Det kunstneriske værksted er en del af Ung Aalborg, og fra dem lyder det også, at de ser frem til at vise de unge talenters budskaber og værker frem.

- Det er jo lige præcis om for os, at få de unge mennesker til at shine, og at det ikke er mig, der fortæller dem, hvordan de skal gøre det. Det får de selv muligheden for, siger projektkoordinator hos Street Station, Anne Nielsen.