Her ses politiet i aktion i det centrale Frederikshavn. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Dømt i stor sag: Narkobaron skal 13 år bag tremmer

Han har indrømmet køb og salg af narko for millioner af kroner gennem flere år og stod til en straf på 16 år bag tremmer, men Retten i Hjørring giver rabat på tre års fængsel.

675 kilo hash, 53 kilo amfetamin og fem kilo kokain.

Så store mængder narko har den 43-årig frederikshavner, Lurifax Jakobsen, tilstået, at han har købt og forsøgt at sælge videre.

Narkokriminalitet, der ifølge straffelovens paragraffer ville betyde 16 års fængsel, men den 43-årige frederikshavner har udsigt til færre år bag tremmer.

Han har nemlig mandag formiddag ved retten i Hjørring fået en dom på 13 års fængsel, hvilket altså vil sige tre års rabat.

Anklager Bjørn Fogh Sørensen fra NSK er som udgangspunkt tilfreds med dommen, som han betegner som en lang fængselsstraf.

Hent TV2 Nords nye app:

Politisk beslutning betyder rabat

Det sker fordi, Folketinget har vedtaget en lovændring, der trådte i kraft 15. juni, og lovændringen kommer nu den dømte til gode.

Retten skal nemlig give rabat i strafudmålingen, hvis det tiltalte tidligt i forløbet har erkendt sig skyldig.

Det er sket i sagen fra Frederikshavn mod Lurifax Jakobsen, der i forbindelse med retssagen har skiftet sit tidligere navn, Jonas Tversted, ud.

Han har siden anholdelsen i foråret erkendt de faktiske omstændigheder under politiets afhøring, og han gentog sin tilståelse i alle sagens tiltalepunkter i tirsdags, da han afgav forklaring i retten.

Lovændringen er sket for at komme de voksende sagspuklerne ved landets domstole til livs, og en tilståelsessag optager langt mindre tid i retssalene for såvel dommere, anklagere og forsvarere blandt andet fordi, der i tilståelsessager ikke afhøres vidner, der er ingen lægdommere, og der er ingen tvivl om skyldsspørgsmålet.

Hvor meget rabat, en dømt skal have, afhænger af omstændighederne i den konkrete sag, og er op til dommeren at vurdere.

Forsvarsadvokat Jens Christian Christensen vil nu nærlæse dommen og dens præmisser, før han tager stilling til, hvorvidt han anker dommen.

Uenighed om rabatten

I sagen mod den frederikshavnske narkohandler valgte dommeren at give tre års rabat.

Forud for domsafsigelsen havde anklager Bjørn Fogh Sørensen og den 43-åriges forsvarer Jens Christian Christensen procederet for, hvilken rabat de mente, dommeren skulle give.

Og det var de ikke enige om.

Bjørn Fogh Sørensen mente, at den 43-årige narkohandler kun skulle have 12,5 procent rabat i straffen ved at tilstå, mens forsvareren mente, at hans klient skulle have mindst 25 procents rabat.

Derfor bliver der givet rabat

Lovændringen om  at give rabat til dømte kommer efter flere års arbejde, og  i det såkaldte Rørdam-udvalg, hvor udvalget med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen har haft til opgave at komme med tiltag, som kunne mindske et voksende pres på retssystemet. Tidligere sagde loven, at det skulle anses som formildende, at ”gerningsmanden har angivet sig selv og aflagt fuldstændig tilståelse”. Fra og med 15. juni i år er formuleringen ændret til at lyde, at det skal anses som formildende: ”at gerningsmanden har aflagt tilståelse”.

Anholdt i stor politiaktion

Hele sagen mod den nu 43-årige dømte frederikshavner begyndte i foråret.

Det skete ved en større politiaktion i Frederikshavn 25. april, som den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) stod bag.

Her blev flere adresser tæt på gågaden i Frederikshavn ransaget, og NSK gjorde omfattende fund af narkotika.

Den 43-årige var således i besiddelse af ikke mindre end 343,6 kilo hash, 1,6 kilo skunk, 2,5 kilo amfetamin, 600 milliliter THC-olie.

Den store politiaktion fandt sted, efter politiet gennem lang tid havde foretaget overvågning af den nu dømte.

Her ses billeder fra aktionen tidligere på året.

Narkobaron blev fældet på 'hemmeligt netværk'

Det viste sig, at politiet allerede tilbage i 2020 fulgte med i den 43-åriges narkohandler, som foregik på de hemmelige og krypterede telefonnetværker Encro og Sky.

Netværker, der i følge Ekstra Bladet kostede omkring 15.000 kroner for et halvt års abonnement i 2020, mens telefonen dertil kunne købes for 10.000 kroner.

Den 43-årige nu dømte frederikshavner troede således, han aftalte sine narkohandler i skjul, men politiet havde knækket koden og lyttede med.

Under dæknavnet 'Mortaldemon' bestilte og købte den 43-årige frederikshavner tilbage i april 2020 130 kilo hash til en værdi af ikke under 4,5 millioner kroner hos en anden profil på det krypterede netværk.

Ud fra chathistorikken på den 43-åriges Enrco-profil kunne politiet kortlægge, hvordan han havde handlet med narko for store summer. Således havde han over fem gange i april og maj afleveret i alt 4,6 millioner kroner til en eller flere ukendte personer i København, som betaling for 130 kilo hash.

Derfor var beviserne stærke mod frederikshavneren, som altså også valgte at tilstå hele sagen.

Det var fransk politi, der lykkedes at knække koderne på de internationale krypterede forbindelser og komme indenfor i det omfattende kriminelle netværk og afsløre narkohandler. Afsløringer der var med til at fælde den 43-årige frederikshavner og over tusinde andre kriminelle i Europa.

Forsvarsadvokat Jens Christian Christensen kritiserer, at rabat-ordningen - som er politisk vedtaget på grund af voksende sagspuklerne ved landets domstole - nu i høj grad er overladt til tolkning hos landets dommere

Måske ankes sagen

Den 43-årige frederikshavner er dømt skyldig i alle 11 forhold i den omfattende sag om narkotika-handel, ulovlig opbevaring af en pistol og skatteunddragelse.

Både forsvareren og anklageren har udbedt sig betænkningstid til at vurdere om sagen skal ankes til landsretten.


Foto: Gyldendal Foto: Billeder Fra Bogen "danske Katastrofer" 2014/Ritzau Scanpix

Breaking

Mordbrand kostede 159 mennesker livet - nu får myndighed alvorlig kritik

En taskforce har brugt over tre år på at endevende branden på Scandinavian Star. Nu er den klar med en redegørelse.

En række påsatte brande på færgen Scandinavian Star endte som Skandinaviens største uopklarede mordsag. Nu er der nyt om branden, som kostede 159 mennesker livet.

I en redegørelse, som blev offentliggjort fredag eftermiddag, retter en såkaldt taskforce alvorlig kritik mod Søfartsstyrelsen. Her konkluderes det, at en grundigere kontrol af skibet med stor sandsynlighed kunne have reddet menneskeliv.

- De fejl og mangler vedrørende skibets certifikater og fysiske tilstand, der mest sandsynligt ville være blevet opdaget ved en udvidet havnestatskontrol efter konstatering af ’clear grounds’, havde kunnet udbedres forholdsvis hurtigt. I bedste fald i løbet af nogle timer, i værste fald i løbet af et par dage, skriver taskforcen i sin redegørelse.

I redegørelsen står der også, at en udvidet kontrol ikke ville have forhindret ildspåsættelserne.

- Men det ville med stor sandsynlighed have reduceret katastrofens omfang og givet passagererne bedre overlevelseschancer, lyder det.

Tvivl om efterforskning

Taskforcen blev nedsat i maj 2021 og har siden endevendt mordbranden, som brød ud natten til 7. april 1990, hvor færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

Det ligger fast, at flere påsatte brande forårsagede katastrofen på færgen, som først var begyndt at sejle på ruten mellem Nordjylland og Norges hovedstad en uge før, mordbranden fandt sted, men der er aldrig blevet placeret et endeligt ansvar.

Den efterfølgende efterforskning blev opdelt mellem Danmark, Sverige og Norge. Norsk politi fik til opgave at efterforske branden, svensk politi skulle identificere de omkomne og give teknisk bistand, og dansk politi skulle stå for at efterforske skibets ejer-, reder- og forsikringsforhold.

Der har efterfølgende været rejst tvivl om den danske del af efterforskningen. Derfor besluttede et enigt Folketing i 2021 at iværksætte en uvildig undersøgelse af ejer-, reder- og forsikringsforholdene vedrørende Scandinavian Star. Det er resultaterne af denne undersøgelse, som fredag er blevet offentliggjort.

I forhold til både ejerforhold, forsikringsspørgsmål og påstanden om, at tre besætningsmedlemmer skulle have fået brande til at blusse op igen, konstaterer taskforcen, at:

- Der er ingen af de forhold, der giver anledning til yderligere politimæssige undersøgelser.

Preben Bislev fra Fjerritslev er en af de nordjyder, der overlevede mordbranden, som kostede 159 af 359 passagerer livet.

- Der går da ikke en uge, uden at man tænker på det, har han tidligere fortalt til TV2 Nord.

Se programmet 'Indblik', hvor Preben Bislev fortæller sin historie:

TV2 Nord har også tidligere lavet dokumentaren 'Mysteriet om Scandinavian Star'.

Den kan du se her:


Emil Kondrup Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Kendt familiefar i chok: Skal børn i anden klasse gå med makeup?

Make-up til yngre børn skal være leg og ikke noget, de absolut skal have på efter idræt, før de kan gå tilbage i klasselokalet, lyder det fra journalist Emil Kondrup.

Familiefar Emil Kondrup modtog en noget chokerende information, da han sad til forældremøde på Skørping Skole, hvor hans datter går i anden klasse.

- Der bliver sagt som en bemærkning, at skolen ikke har tid eller ressourcer til, at der skal lægges makeup efter idrætstimerne, fortæller han.

Forbavset kiggede Emil Kondrup rundt på de andre forældre.

- Det, troede jeg, ikke var en ting.

- Det var meget nyt for mig, og det kunne jeg konstaterer, at det var for flere, påpeger han.

Ikke mini-voksne

Diskussionen omkring brug af makeup havde Emil Kondrup først tænkt, at han skulle have eller høre om langt ude i fremtiden. Men pludselig var det et problem i datterens anden klasse.

- Det er hele den her med, hvor travlt vi har med at gøre børn til mini-voksne. Både med telefoner, smartwatch og makeup, og jeg forstår ikke, hvorfor man har så forbandet travlt med det, pointerer han og fortsætter:

- Børn skal klatre i træerne, lege med mudder og se ud, som de gør. Der er ikke nogle børn, der skal kigge i spejlet om morgen og tænke; 'det er jeg nok nødt til at gøre noget ved, inden  jeg tager afsted i anden klasse.'

En god leg

Derfor delte han et opslag på sin Instagram-profil torsdag aften. Her kom han med et 'brøl' ifølge ham selv.

- Jeg gider ikke pege fingre ad nogle, og jeg synes, Skørping Skole har håndteret det her rigtig fint, men jeg havde brug for at få fortalt, at jeg synes, det er en ærgerlig udvikling, forklarer han.

I hjemmet i Skørping er makeup ikke bandlyst eller farliggjort. Tværtimod.

- Det er jo en dejlig leg, når far har tømmermænd og gerne vil ligge på sofaen. Så kan de komme alt muligt i hovedet på mig, men makeup bliver brugt som en leg hos os, det er ikke noget, man skal have på, inden man tager i skole, påpeger han.

- Det er bedre at hente et barn, der er smurt ind i mudder end en, hvor der er noget mascara, der løber, understreger han afslutningsvist.


Foto: Frederikshavn Kommune

Byråd lander budget: Havns milliardgæld må ikke gå ud over velfærd

Et flertal i byrådet i Frederikshavn Kommune har indgået en budgetaftale for de kommende år.

Et flertal af byrådsmedlemmerne i Frederikshavn Kommune er med i den budgetaftale, der fastlægger rammerne for kommunens økonomi i de kommende år. Venstre står uden for aftalen.

Det oplyser borgmester Birgit Stenbak Hansen (S) fredag i en pressemeddelelse.

- Dette budget handler ikke om, hvilke partier, der har fået hvad. Dette budget handler om, at vi sammen tager ansvar for og samarbejder i forligskredsen om noget så vigtigt som et kommunalt budget, som berører borgere, ansatte, virksomheder - ja alle der har tilknytning til vores kommune, skriver forligskredsen i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at vi tager opgaven på os og læner os ind mod hinanden. Det har vi gjort her i respekt for opgaven.

Frederikshavn Kommune er udfordret økonomisk af den krise, Frederikshavn Havn befinder sig i.

Overtog milliardgæld

15. maj overtog kommunen i billedlig forstand nøglerne til havnen, da Frederikshavn Havn gik fra at være kommunal selvstyrehavn til udelukkende at være en kommunal havn. Dermed overtog Frederikshavn Kommune også havnens milliardgæld.

- Der er sat penge af til at betale renter og afdrag på Frederikshavn Havn. Budgettet indeholder en tilpasning af de kommunale anlægsprojekter, således udfordringen med Frederikshavn Havn ikke kommer til at påvirke den borgernære velfærd direkte, hvilket parterne er enige om er afgørende, skriver forligskredsen bag budgettet.

Frederikshavn Kommune tilfører i den nye budgetaftale næsten 28 millioner kroner om året til den borgernære velfærd, og så bliver der lagt 23 millioner kroner i kommunekassen som reserve til uforudsete udgifter.

- Vi har efter bedste evne sammen lavet et budget, der opfylder, hvad vi fandt muligt på kerneopgaverne med vores økonomiske vilkår, skriver forligskredsen i pressemeddelelsen.


Brødre får mange års fængsel for menneskehandel og narkosmugling

En 30-årig mand, Jesper Rasmussen, og mandens 46-årige bror, Lars Rasmussen er netop blevet dømt ved Retten i Aalborg i en ganske spektakulær sag. De tilstod begge anklagerne imod sig.

Her er den 30-årige mand, Jesper Rasmussen, blevet idømt fængsel i 11 år for blandt andet indsmugling og opbevaring af omtrent 131,5 kilo amfetamin. Her var det 10. april i år, at politiet slog til mod et værksted og dækdepot, hvor de store mængder amfetamin blev fundet.

- Han erkendte, at han havde hentet de store mængder i Tyskland i marts. Han var blevet presset til det, da han havde en stor gæld, forklarede han. Den vil blive slettet, hvis han hentede det. Og så skulle han så hurtigt videreoverdrage det. Men det kunne han så ikke alligevel, siger specialanklager Kim K. Kristensen.

Desuden blev han dømt for at videreoverdrage ni kilo amfetamin - et kilo til broren og otte kilo til en anden, som han ikke ville fortælle om.

Samtidig har mandens bror på 46 år, Lars Rasmussen, fået otte års fængsel for besiddelse af 46,7 kilo amfetamin og menneskehandel af en kvinde.

- Han havde tilknytning til værkstedet, hvor der blev opbevaret de cirka 46 kilo amfetamin, og han accepterede, at det var der. Han erkendte dog også at have solgt et kilo amfetamin, siger anklageren.

Den 46-årige mand skulle også have presset en kvinde igennem fem år og modtog trusler mod.

- Det er helt tilbage fra 2019 og frem til januar i år, at han har presset kvinden. Han forklarede, at han havde mødt hende på en Facebook-gruppe og havde endt med at låne hende penge. De penge ville han gerne have tilbage, fortæller Kim K. Kristensen og fortsætter:

- Så han ville lade hende blive i prostitution og have hende til at sælge billeder og videoer af sig selv, hvor han skulle modtage nogle penge. Samtidig var der dødstrusler mod hende, hvor han også truede hende med at skære hendes ører af. Så det var nogle ret grove trusler.

Nu skal de to brødre fortsætte deres varetægtsfængsling, indtil der er gjort klar til, at de skal afsone dommen.


Foto: Ben Reed

Seksdobbelt verdensmester indstiller karrieren

Den seksdobbelte verdensmester Casper Steinfath lægger SUP-brættet på hylden.

Han har som 31-årig allerede seks VM-titlen i stand up paddle (SUP) på cv'et, men det bliver maksimalt til én titel mere for thyboen Casper Steinfath. Han indstiller nemlig sin karriere efter VM i København, som finder sted fra 16. til 22. september.

Det oplyser han fredag i en pressemeddelelse.

- Det bliver meget følelsesladet at krydse den sidste mållinje og uddele highfives til mine venner i sporten, men jeg glæder mig også til at fokusere på andre ting i mit liv efter en lang og også lidt usandsynlig karriere, for sporten eksisterede nærmest ikke, da jeg startede, siger Casper Steinfath.

Det er Danmarks mest succesfulde SUP-surfer nogensinde, der takker af, når Casper Steinfath har gennemført sin sidste konkurrence torsdag 19. september.

Har overvejet karrierestop længe

Casper Steinfath fra Klitmøller har vundet VM-guld seks gange, adskillige andre VM-medaljer, og så har han krydset Skagerrak mellem Danmark og Norge på sit bræt samt padlet Danmark Rundt.

Steinfath vandt sin seneste VM-titel i 2019 og overvejede efterfølgende at indstille sin karriere. Det blev dog udskudt, fordi corona-pandemien brød ud.

- For mig er det vigtige at sætte et symbolsk punktum, for jeg har elsket min karriere i sporten, og jeg vil gerne sige ordentligt farvel til den kompetitive del af den sport, jeg har brugt halvdelen af mit liv på. I 2020 kom corona mig i forkøbet, men jeg synes, at et VM på dansk jord er det perfekte punktum for min karriere, siger thyboen.

Ud over de mange VM-medaljer blev Casper Steinfath også hædret med titlen som Årets Thybo i 2018.