Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Casper Steinfath i mål i Norge: - Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg var lille

Stående på et surfbræt padlede nordjyske Casper Steinfath 145 kilometer fra Danmark til Norge.

Lige knap 19 timer skulle det søndag tage nordjyske Casper Steinfath at padle fra Hirtshals til Kristiansand.

24-årige Casper Steinfath fra Klitmøller har i dag præsteret noget, ingen andre har gjort før ham.

Han har brugt det meste af et døgn på at padle omkring 138 kilometer fra Hirtshals i Nordjylland til Kristiansand i Norge.

18,5 timer tog det i alt den unge nordjyde at krydse Skagerrak på sit surfbræt - som den første nogensinde.

  Foto: Fredrik Clement (Pressefoto)

Og det var i den grad en lettet padler, der kom i land.

- Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg var lille. Jeg kan huske, at jeg kørte i bil med min far, da jeg var omkring 13 år og lige var begyndt at padle, og vi snakkede om, hvad man kunne gøre med et stand up paddle board. Vi fyrede en vild drøm af om, at man kunne padle fra Danmark til Norge. Jeg begyndte at græde, fordi jeg kom til at tænke tilbage på det øjeblik, fortalte Casper Steinfath kort efter, han satte benene på norsk jord.

Kunne ikke spise

Turen skulle dog vise sig at blive hård, og de sidste timer var han så udmattet, at han ikke engang kunne få noget at spise.

- Min mave kan ikke holde noget nede, sagde han over radioen til TV Midtvest.

 

Men da han først var kommet i land, virkede det ikke til, at det betød så meget.

- Jeg havde så meget lyst til at give op undervejs. Det var så hårdt, og jeg er tømt for alt i min krop lige nu. Jeg har aldrig været så træt, som jeg er lige nu. Men jeg har en rigtig god fornemmelse i maven, for jeg har presset mig selv til et helt nyt niveau, sagde han.

Forsøgte sidste år

Casper Steinfath vidste godt, hvad han gik ind til, for han har næsten padlet den 138 kilometer lange tur før.

Sidste år forsøgte han også at krydse Skagerrak, men her måtte han give op bare 12 kilometer fra den norske kyst. Kræfterne var sluppet op, og fralandsvinden hjalp ham ikke.

Derfor var han ikke sikker på, at det ville lykkes ham sønag, men det gjorde det, og kort efter ankomsten til slutdestinationen kunne han fejre sin nyvundne status som første mand, der har padlet over Skagerrak, med champagne.

Normalt en sprinter

Casper Steinfath er en erfaren herre på padlebrættet, hvor man står oprejst og padler med en pagaj.

Den 24-årige thybo har vundet fire verdensmesterskaber i stand up paddling – senest på 200-meterdistancen.

Det er jo crazy. Tænk, hvis en 100 meterløber bagefter havde stilleto p til maratonløbet til OL i atletik. Det kan jo nærmest ikke lade sig gøre.

Thomas Sønnichsen, TV2 Sport

Det gør hans præstation endnu vildere, at Casper Steinfath normalt er en sprinter, lyder det fra TV 2 SPORTs Thomas Sønnichsen.

- Det er jo crazy. Tænk, hvis en 100 meterløber bagefter havde stillet op til maratonløbet til OL i atletik. Det kan jo nærmest ikke lade sig gøre. Det her, det er en præstation af de helt store. Han er verdens førende sprinter i stand up paddling, men at han nu også har lavet sådan en maraton at krydse Skagerrak, det er jo fantastisk, siger Thomas Sønnichsen.

En rigtig viking

At det netop er nu, mens temperaturerne ligger omkring frysepunktet, at den store prøvelse skulle ligge, er et bevidst valg fra Casper Steinfaths side.

Ifølge ham selv ville det være en større udfordring at padle i kulde, mørke og større bølger, som både sætter krav til psyken og fysikken.

Jeg havde joket med, at jeg bare kunne padle hjem. Det tror jeg ikke, jeg gør.

Casper Steinfath

I padleverdenen bliver han kaldt Vikingen, og ifølge Thomas Sønnichsen er det også for at pleje sit image, at den unge padler har lagt sin sejlads i marts.

- Han ville gerne vise hele verden, at han er en dansk viking. Han ville også gerne vise dem, at han kunne gøre det en vinterdag, hvor det er pivkoldt i stedet for at gøre det på en sommerdag, siger han.

Casper Steinfath har dog fået nok af sit padlebræt for denne gang.

- Jeg har joket med, at jeg bare kunne padle hjem. Det tror jeg ikke, jeg gør, grinede han kort efter sin ankomst til Norge.

I stedet er den 24-årige Klitmøller-surfer taget på hotel med sine forældre.

  Foto: Lars Gothe


Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen, og om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på i morges.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.


Jaget og overfaldet: Hjemløse Flemmings største drøm er blevet virkelig

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det med at leve på gaden er sgu ikke lutter lagkage.

Sådan siger Flemming Meder Hansen, der har været ude for lidt af hvert gennem livet.

Med en barnevogn fyldt med sine ejendele og hunden Iza levede Flemming i mange år på gaden.

Men det kunne han ikke holde til længere.

- Jeg har dårlige ben og ryg, og Iza er jo ni år gammel. Hun er også en gammel pige efterhånden, fortæller han.

Efter en svær opvækst og en fængselsdom havde Flemming oddsene imod sig.

Han oplevede at blive jaget væk og endda overfaldet, mens han sov på gaden.

- Den ene stod og joggede mig på halsen, og så blev jeg ellers frarøvet, alt jeg ejede. Telefon, penge, alt hvad der kunne bruges, fortæller han om det hårde liv som vagabond.

Men nu er lykken vendt, for Flemming har fået sin egen treværelses lejlighed i Mosbjerg.

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lejligheden er fyldt med møbler fra genbrug, og snart skal et stort billede af ham og Iza pryde en af væggene.

Du kan se hvordan det er lykkedes Flemming - selv, uden kommunens økonomiske hjælp - at sin helt egen lejlighed, nederst.

Stedet er blevet en tryg base for den tidligere vagabond og hunden, der allerede har faste pladser. Sofaen, der er købt for 300 kroner i genbrug, er nemlig Izas domæne. Flemming må i stedet nøjes med gyngestolen.

- Iza skal være her, vi andre må være her, siger Flemming.

Han har jævnligt besøg af venner, der glædeligt kommer for at hygge med en øl eller to, men det er noget ganske andet, han nyder mest:

- Du kan lukke din dør. Og du kan tage tøjet af og sidde i underbukser. Og du kan sidde og slappe af uden at skulle tænke på, om der kommer nogen, fortæller Flemming.

Se 'Iza og vagabonden' her: