Mystiske rystelser i undergrunden ved Læsø: - Vi ved ikke med sikkerhed, hvad det er
Foto: Visit Læsø
Rystelserne er sket uden for et område med kritisk infrastruktur.
Seismologer har registreret fire meget små rystelser i farvandet nord for Læsø. De er opstået i et område, hvor der ikke er kritisk infrastruktur. Myndighederne følger udviklingen nøje.
Mens statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde sig klar til at holde sin åbningstale i Folketingssalen i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag formiddag, så rystede jorden under farvandet nord for Læsø.
Klokken 10.41 registrerede centret De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) én rystelse, der blev efterfulgt af endnu en 30 sekunder senere.
Centret registrerede også to lignende rystelser dagen efter - onsdag den 5. oktober - klokken 3.26. Også her var der omkring 30 sekunder imellem.
De aktuelle gaslæk fra bevidste brud på rørledningerne på Nord Stream 1 og Nord Stream har rystet nordjyderne, og derfor bliver der holdt skarpt øje med alle bevægelser fra havbunden i dansk farvand.
Seismologer på sagen
De aktuelle rystelser blev alle registreret i internationalt farvand, men i den danske eksklusive økonomiske zone.
TV2 Nord har henvendt sig til centret De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) for at høre mere om, hvad rystelserne skyldes. Men her er meldingen kort og kontant:
- Vi kan ikke give interviews nu, skriver kontorchef for presse og kommunikation, Mette Buck Jensen.
Hun henviser til det skriv, centret selv har lagt på sin hjemmeside torsdag eftermiddag. Her bekræfter man, at centrets seismologer har konstateret fire meget små rystelser nord for Læsø på de pågældende dage, tirsdag og onsdag.
Alle rystelser er målt til mellem 0,7 og 0,9 på Richterskalaen.
- GEUS vurderede umiddelbart, at der var tale om naturlige jordskælv. Rystelserne er dog meget små, og da signalet er så svagt, kan GEUS efter videre analyse ikke med sikkerhed bestemme, hvad der er årsag til de seismiske signaler.
Ingen grund til bekymring
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) pointerer, at man er i tæt dialog med relevante danske myndigheder.
Man understreger, at rystelserne ikke umiddelbart giver anledning til bekymring.
- Rystelserne er konstateret i områder, hvor der ikke findes dansk kritisk infrastruktur, og myndighederne følger situationen i farvandene i og omkring Danmark tæt, lyder det.
Vi kan ikke give interviews nu
Mette Buck Jensen, kontorchef for presse og kommunikation, GEUS
Overvågner døgnet rundt
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har siden tirsdag døgnovervåget rystelser i den danske undergrund. Det skriver centret i en pressemeddelelse.
- Normalt er der ikke seismiske hændelser i Danmark, der kræver overvågning døgnet rundt.
- Men på grund af denne ekstraordinære situation har GEUS siden tirsdag formiddag den 27. september overvåget for hændelser døgnet rundt og fortsætter foreløbigt med dette.