Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Inden for to år tabte far og mand kampen: Nu cykler Jette 10 timer for at knække cancer

I Sæby bliver der trampet igennem i den gode sags tjeneste.

Rigtig mange steder i landet bliver der i dag samlet penge ind Knæk Cancer, hvor det store show afholdes i aften.

Et af stederne er i Sæby Spektrum, hvor mange deltagere er dukket op for at cykle.  

En af dem er Jette Johansen, der har mistet både sin far og mand til kræft inden for bare to år.

- Det har været en hård tid, hvor han også har været meget syg, og han var uhelbredelig fra start af, siger Jette Johansen om manden. 

- Det har været rigtig hårdt for os, men igennem kommer man det nok, ja. Men det er en stor sorg stadig. 

Mandens playliste spilles

Eventet varer 10 timer i Sæby, og det er muligt for deltagerne at skifte til at cykle, men Jette har taget de gode ben med i hallen denne lørdag.

- Jeg skal cykle alle 10 timer. Det gjorde jeg også sidste år. Der cyklede jeg 167 kilometer, og det vil jeg gerne slå i år. 

- Så det er 200 kilometer. Det er mit mål, lyder det stålsat fra den stærke kvinde. 

For hver time skiftes spinningsinstruktørerne ud, og i en time bliver det Jettes datter, Victoria Oda Tøttrup, der skal motivere deltagerne.

Det skal hun samtidig med, at hendes afdøde fars yndlingsmusik ryger ud af højttalerne. 

- Det er ikke noget, jeg har prøvet før, for jeg har taget lidt anderledes numre med, lidt rap og lidt Tessa.

- Den er der måske også nogen, der synes er lidt hård at spinne til, men som min lillesøster sagde, gik han altid og råbte ''BEN'', fordi han syntes, at det var en mega sjov sang. Så den har hun valgt, og derfor har jeg også valgt, at den skal være med, lyder det fra datteren.

For moderen bliver det nok den mest følelsesladede time på cyklen. 

- Det bliver en speciel time. Det bliver en sjov time, fordi han havde en super sjov musiksmag, men det bliver også en hård time, lyder det fra Jette Johansen.

- Han er tit i mine tanker, når jeg sidder her, og specielt når det gør rigtig ondt i benene - så vil jeg gerne give den lidt ekstra.

Se indslaget fra Sæby Knækker Cancer her:

Arrangører har selv været ramt

Spinningseventet har været afviklet siden 2017, og arrangørerne regner med, at de i år sammenlagt kommer over en halv millioner indsamlede kroner til kræftbekæmpelsen.

Den oprindelige grund til, at de to arrangører startede eventet, var, at de begge har overlevet en kræftsygdom.

- Det er jo for at kunne betale tilbage og for at kunne hjælpe andre, der er ramt af kræft. Eller har været i en diagnose omkring kræft, efterfølgninger og nye forskningsmetoder.

- At vi kan betale nogle penge tilbage til dem for at komme af med den her, ja, undskyld udtrykket ''lortesygdom'', forklarer René Nielsen, der er en af medarrangørerne af Sæby Knækker Cancer.


Stoppet med våben og ammunition: Ung mand skal 2,5 år i fængsel

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

En ung mand blev stoppet med haglgevær og patroner og skal nu bag tremmer.

En ung mand er ved retten i Hjørring blevet idømt 2,5 års fængsel, efter han i sidste uge blev stoppe af Nordjyllands Politi med både et haglgevær og ammunition i sin bil.

Det fortæller anklager ved Nordjyllands Politi Dorthe Kvist Knudsen.

Manden blev stoppet af politiet omkring midnat torsdag, fordi de mistænkte ham for at være påvirket af spiritus. Men da bilen drejede af og parkerede, stak den unge mand af fra politiet.

De havde dog en hundepatrulje med, og fik derfor hurtigt fundet frem til den unge føreren. Da politiet så fik lejlighed til at kigge ind gennem mandens bilruder, spottede de et våben i bilen.

- I forbindelse med de kigger ind i bilen, ser de jagtgeværet, og de finder ud af, der er patroner i bagagerummet, og så kommer vi op i den høje bestemmelse, når våbenet er funktionsdygtigt og der er ammunition, lyder det fra Dorthe Kvist Knudsen.

'Fascineret' af våben

Den unge mand forklarede i retten, at han besad våbenet, fordi han på et tidspunkt gerne ville tage jagttegn, men at han aldrig havde fået det gjort. Han havde derfor geværet i bilen, fordi han havde hentet det et sted, hvor han havde opbevaret det for at tage det hjem. Men i stedet valgte han at køre til en fest, inden politiet senere på aftenen stødte på ham i trafikken.

Manden forklarede også i retten, at han var fascineret af skydevåben. Og det har ikke været en så lille fascination. I al fald fandt politiet intet mindre end 59 haglpatroner.

Manden fik også en ubetinget frakendelse af kørekortet i seks måneder. Han udbad sig betænkningstid i forhold til hvorvidt, han anker dommen.


Efter prischok: Varmeforbrugere får lille plaster på såret

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Varmeforbrugere blev varslet prisstigning på 100 procent, men siden er det gået lidt bedre med priserne.

Det var et stort chok for kunderne hos Sindal Varmeforsyning, da der i juni blev annonceret en prisstigning på intet mindre end 100 procent.

Men nu kan selskabet melde ud, at den varslede prisstigning for á conto regningen for november 'kun' bliver på 60 procent.

- Det er gået lidt bedre med priserne de seneste måneder, så vi skal heldigvis ikke opkræve så meget i den sidste rate, som vi havde meldt ud. Men det er stadig en markant prisstigning, siger varmeforsyningens formand Jens Ole Jørgensen.

Højere omkostninger - lavere indtægter

Årsagen til den store prisstigning er en dobbelt uheldig prisudvikling, der har ramt forsyningsselskabet. Først og fremmest på grund af at den træflis, som varmeværket bruger til at producere det meste af sin varme, er blevet markant dyrere.

Og dernæst fordi en lav elpris har betydet, at selskabet ikke har haft så store en indtjening.

Sindal Varmeforsyning orienterede på et borgermøde i august om, hvorfor forbrugerne nu kunne se frem til en regning, der var dobbelt så stor som varslet.

- Vi tog det med fra borgermødet, at vi fremover skal budgettere til den forsigtige side, så vi ikke kommer med alt for store ekstraregninger. Det vil vi gøre fremover, siger Jens Ole Jørgensen.

Forsyningsselskaberne lægger nemlig deres budgetter ud fra eksperters forudsigelser af prisudviklingen, der har vist sig at slå fejl i forhold til udviklingen i 2024.

Set for hele året, har varmen i Sindal været 29 procent dyrere.


Er det ulven? Svenning fandt sin nyfødte kalv flået i stykker

Kalven havde kun levet i én dag før angrebet.

- Jeg har en nabo, der bor lige ved siden af os, som opdagede den døde kalv. Da jeg kom frem, kunne jeg godt se, det var noget af en lemlæstelse, fortæller Svenning Christensen, der bor ved Vennebjerg Kirke ved Hjørring.

Forrige weekend var ellers startet rigtig godt ud for dyrejeren Svenning Christensen, der om lørdagen havde budt en nyfødt kalv velkommen til sin flok af køer. Men allerede søndag morgen måtte han sande, at kalven ikke levede længere.

- Jeg er jo vant til, at dyr lever og dør, men det der var brutalt. Moren rendte rundt omkring den, og det var en førstegangsmor, så derfor var hun meget stresset, fortæller han.

Svenning Christensen kalv var blevet ædt i bagpartiet og ansigtet. Foto: Svenning Christensen

Er det en ræv eller ulv?

Svenning Christensen kontaktede Naturstyrelsen ved Skagen om mandagen, der dengang formodede, at angrebet kunne være forårsaget af en ræv, men her til morgen fik Svenning Christensen sin tanke bekræftet af en nabo.

- Hun stod op til, at ulven gik og patruljerede samme sted, som kalven havde ligget om søndagen. Det er jo meget belejligt for den at vende tilbage til der, hvor den sidst fik gratis mad, forklarer Svenning Christensen.

Selvom synet var barskt, er det ikke vrede eller frustration over ulven, som Svenning Christensen går rundt med.

- Det er sommetider vilkårene, når der kommer fremmede dyr. At ulven er her igen gør jo bare, at jeg skal føre mere tilsyn, men jeg er ikke helt tryg ved det, siger Svenning Christensen.

Hvis EU ender med at vedtage, at man må regulere ulve i Europa, så skal Folketinget først stemme om det, for at det kan gælde i Danmark.

Se hele indslaget her:


Søren fandt asbestplader i naturen: Frygter problem vil eksplodere

Foto: af Ib William Christensen

Siden august er der fundet tre asbest-dumpinger i naturen i Vesthimmerlands Kommune. Kommunen holder fast i, at det skal koste penge at aflevere det farlige affald.

Søndag var Søren Vestergaard Sørensen ude og køre en tur omkring Aars, da han stødte på et farligt syn.

For på en grusvej lidt uden for Aars, så han, at der var smidt en stor mængde eternit tagplader med asbest.

I udkanten af Aars fandt Søren Vestergaard Sørensen denne større mængde asbestaffald. Foto: Ib Wiliam Christensen

- Det måtte jo ske. Når kommunen tager penge for, at man kan komme af med det, er det her, hvad der sker, siger Søren Vestergaard Sørensen og fortæller, at der ikke bor nogle i de to landejendomme, som grusvejen fører ned til, og at dumperen måske derfor har set sit snit til at komme af med det farlige affald.

Søren Vestergaard Sørensen fra Aars, tror på, at så længe det koster penge at komme af med sit asbestaffald, så vil flere og flere dumpe det i naturen. Foto: Ib Wiliam Christensen

Søren Vestergaard Sørensen mener, det er noget svineri. Men han er ikke chokeret over synet. Mandag lagde han et billede af fundet op på sin Facebookprofil.

- Det går kun en vej, og vi kommer til at se mere af det her. Det er et samfundsproblem, da alle nærmest - helt uforskyldt - har været, eller er i kontakt med for eksempel asbestplader, og derfor burde det ikke koste penge at komme af med det, siger han.

Fra 1. januar træder en ny lovgivning i kraft, som betyder, at private ikke selv må håndtere asbest. For eksempel nedrive asbestholdige tagplader, som ellers hidtil har været lovligt.

Det koster det at komme af med asbest i Vesthimmerlands Kommune

Siden maj 2024 har Vesthimmerlands Kommune ændret i måden, de håndterer asbest på.

Du kan kun komme af med dit asbestaffald på Stengårdsvej i Løgstør, og det er indeholdt i genbrugspladsgebyret, at komme af med 50 kilo, svarende til tre hele plader.

Større mængder, over 50 kilo, skal afleveres på samme adresse, men det koster 1275 kroner per ton.

Derudover kan man bestille afhentning af affaldet, men det koster også 1400 kroner per bigbag.

Smidt tre gange i naturen

Siden august er der tre gange blevet smidt asbestaffald i naturen i Vesthimmerlands Kommune. Og det ærgrer formanden for Vesthimmerlands Forsyning.

- Der er jo nogle, der skal fjerne det, og det bliver kommunens folk. Det er en dårlig løsning at smide det, for vi har et system, der er sat i værk til, at det kan fjernes på en sikker og forsvarlig måde, siger Lars Andresen, der, foruden at være formand for Vesthimmerlands Forsyning, er medlem af Teknik- og Miljøudvalget og sidder i byrådet for Venstre.

Se TV2 Nords indslag 'Når støv dræber':

Ifølge Vesthimmerlands Forsyning, er det mest fair, at det er 'forureneren', der betaler, og derfor mener Lars Andresen, at det for nu er den bedste løsning, at det koster penge af komme af med det farlige affald.

- Det er vores vurdering, at hvis man har farligt affald, man skal af med, skal man selv betale. Vi tjener ikke penge på det, det går i nul. Det koster jo også penge at få renoveret sit hus, og så må man indregne en omkostning til det farlige affald også, siger han og påpeger, at det ville være uretfærdigt, hvis det var en omkostning for alle borgere i kommunen istedet.

Men hvad hvis det så betyder, at flere dumper affaldet i naturen?

- Vi følger situationen tæt, og vi vurderer hele tiden, om vi bliver nødt til at gribe ind. Hvis problemet eksploderer, må vi tage det op til vurdering igen, men som det er nu, holder vi fast i den løsning vi har, siger Lars Andresen.

Lars Andresen, formand for Vesthimmerlands Forsyning, oplever flere dumpinger af asbestaffald i naturen end tidligere.

Stigende problem

Vesthimmerlands Forsyning har fra maj indført en ny ordning, hvor asbestaffald kan blive hentet direkte hos ejeren for et gebyr. I alt har de afhentet 173 tons asbest hos privatpersoner.

Ifølge Vesthimmerlands Forsyning er det stigende, hvor mange, der benytter sig af den ordning. Og det kan måske knyttes til den nye lovgivning, som betyder, at private fra 1. januar ikke selv med nedrive eller håndtere asbestmateriale mere.

- Folk vil af med det nu, inden lovgivningen træder i kraft, det kan vi mærke. Især ved de flere dumpinger, vi ser i naturen. Det kan godt være, den nye lovgivning skaber et pres, siger Lars Andresen, der den kommende periode vil holde ekstra øje med dumpinger i naturen.

Og dem vil der blive flere af, hvis man spørger Søren Vestergaard Sørensen.

- Når man kører rundt, kan man se, der bliver ordnet tag flere steder, og når folk så skal af med det, bliver det nok med dumpinger, fordi det koster penge. Jeg tror hvert fald ikke, det er det sidste, vi har set til det, siger han.


Undsluppen lemur hjemme igen: - Han har fået lidt skrammer

Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord

Det er en træt lemur, der nu er vendt hjem til Aalborg Zoo.

Tirsdag formiddag lykkedes det endelig Aalborg Zoo at fange han-lemuren, der slap ud lørdag ved middagstid.

Han blev fundet på Magnoliavej i Aalborg, hvor han sad på en bil, det kunne TV2 Nord som de første fortælle.

Sådan så det ud, da lemuren blev fundet. Foto: (Privatfoto)

Det var dyrepasser Michella Schrøder, der fik fanget lemuren i samarbejde med sine kollegaer.

- Jeg kunne komme tæt på ham med et stykke banan, som han rigtig gerne vil have, og så kunne jeg få fat i ham, hvorefter mine kollegaer kom og hjalp med at få ham i en transportkasse i bilen, forklarer hun.

Nu er lemuren tilbage i Aalborg Zoo og i vante omgivelser. Dog er han lukket inde for sig selv, så han kan komme sig efter eventyret.

- Han har fået lidt skrammer på fødderne, men han har det godt og spiser og springer rundt. Han er dog træt, kan vi se, forklarer dyrepasseren, der tilføjer:  

- Nu skal han have lov til at komme sig for sig selv, og så ligger vi en plan for at introducere ham igen til flokken.

Sådan kom han ud

Han-lemuren var blevet introduceret for nyligt, og det kan altså være svært at være manden i den verden.

Hunnerne kan nemlig kun bruge hanen til at parre sig med en gang om måneden, og når man introducerer en ny han, kan det ifølge dyrepasseren blive voldsomt.

- Hunnerne bestemmer, og de er ret stride, så han var simpelthen hoppet ud i stedet for at blive inde ved flokken, forklarer Michella Schrøder.

Efter lemuren forsvandt, var Aalborg Zoo hurtigt ude og lede efter ham samt fortælle borgerne, at de ikke måtte nærme sig ham, da han kunne og ville bide i pressede situationer.

- Vi har løbende haft kontakt med ham, så vi vidste, at han havde det godt, og vi kunne se, at han havde en del mad i haverne. Det er selvfølgelig træls, at han var væk, og man er bekymret, men vi har også været overbevist om, at han har haft det godt, konstaterer Michella Schrøder.

Dyrepasser fortæller desuden, at lemuren godt kunne have holdt til at være ude i nogle dage endnu, selvom der er begyndt at være koldt.