Allan blev fyret fra Danish Crown: - Jeg har aldrig skrevet en ansøgning før
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord
Tidligere Danish Crown-medarbejder Allan Pedersen overvejer at komme tilbage til metalindustrien. Foto: Michael Schmidt Thomsen
Nyt kursus skal hjælpe de 400 fyrede Danish Crown-medarbejdere med at finde nyt arbejde.
21 år.
Så længe har Allan Pedersen arbejdet på Sæbys nu nedlagte slagteri Danish Crown.
Men nu er det - mod hans vilje - blevet tid til at komme videre. Derfor tog han tirsdag på kursus hos VUC Nord i Frederikshavn.
Medarbejderne her skal ruste ham til hans kommende jobsøgning. For det bliver svært, erkender han.
- Jeg har aldrig skrevet en ansøgning før, lyder det fra Allan Pedersen.
Men det skal et nyt kursus lave om på.
I samarbejde med Frederikshavn Kommune er det særlige tilbud for de omkring 400 afskedige slagterimedarbejdere blevet sat i søen. Nu skal de lære at søge arbejde digitalt.
Alle kompetencer skal med
Over fire kursusdage får de tidligere slagterimedarbejdere blandt andet hjælp til at skrive en motiveret ansøgning og et fyldestgørende CV.
- Det er noget andet end at være på arbejdsmarkedet i hvert fald, at skulle sidde på sådan en skolebænk i syv-otte timer, siger Allan Christensen.
Men der er god grund til at sidde stille, for han får meget med sig derfra, lover underviseren på HF & VUC Nord.
- Vi kan altid udbygge det, for det er meget vigtigt at alle kvalifikationer og kompetencer kommer med, for ellers bliver de ikke fundet, når virksomhederne søger på dem, fortæller Mai-Britt Jensen.
Det er ikke nemt for en nordjyde at rose sig selv
Maj-Britt Jensen underviser på HF & VUC Nord
Men. Det er lettere sagt end gjort. For efter mange års fast arbejde, foregår jobsøgningen ikke længere, som den gjorde engang.
- Så var der en af mine fars bekendte, der sagde, at jeg kunne prøve og køre ned på slagteriet, og så fik jeg så et arbejde, fortæller Allan Pedersen om tiden, da han fik sit job på Danish Crown for 21 år siden.
- Jeg blev ansat på den måde, at jeg gik derop og så fik de mit navn og mit telefonnummer. Og så gik der et par dage. Og så ringede de.
Svært at gennemskue mulighederne
Derfor er det nyt for Allan Pedersen og hans 400 kolleger at skulle sælge sig selv på et stykke papir.
- De synes, det er svært at skrive en tekst om sig selv. Det er ikke nemt for en nordjyde at rose sig selv. Men de kommer igennem, siger underviseren på HF & VUC Nord.
Når man har været i det samme erhverv en lang årrække, kan det være svært at gennemskue, hvilke muligheder man har.
- Jeg havde en, der sagde: Jamen jeg har arbejdet 40 år med at udbene – hvad kan jeg skrive? Du kan skrive en helt masse, for du kan arbejde stabilt og effektivt, og du kan holde en akkord, du har overblik. Og alle de her ting, det kan man bruge i alle mulige andre jobs også, lyder det.
Tommy Pedersen har for nylig afsluttet kurset og føler sig nu godt rustet i sin jobsøgning.
- Jeg har været så taknemmelig for, at vi har fået stillet en lærer til rådighed, der kan fortælle os, hvordan vi skal lave det. For ellers havde det været hårdt at komme igennem, lyder takken.
Afklare fremtiden
VUC startede kurset op allerede inden, slagteriet for alvor lukkede ned i juni. De har nu haft omkring 155 igennem, og flere af dem er nu kommet videre.
- Der er nogle, der har skaffet sig et job, og jeg ved, der er en hel del, som er startet på uddannelsen som kabelmontør, og så får job bagefter, fortæller Mai-Britt Jensen.
Kurset skal også understøtte dem i afklaringen af, hvor de kan se sig selv i fremtiden.
- Jeg er sådan lidt åben for alt, om jeg skal tilbage til metalindustrien igen, siger Allan Pedersen.
Se hele indslaget om medarbejdernes vej til nye job: