250.000 husstande skal på fjernvarme: - Det bliver ikke uden udfordringer
Foto: TV2 Nord
Ligesom de danske husejere gerne vil skifte fra naturgas til el, vil fjernvarmeværkerne det samme. Men det er ikke uden udfordringer.
Tirsdag formiddag præsenterede Mette Frederiksen regeringens forslag til, hvordan flere danskere skal skifte gasfyret ud med andre måder at varme huset op med.
I dag bliver cirka 400.000 husstande opvarmet af gasfyr, og regeringens ambition er, at de alle skal overgå til grønnere former for opvarmning senest i 2030. En af de former er fjernvarme, som op imod 250.000 husstande kan kobles på.
Når der er rigtig koldt, og vinden ikke blæser, eller solen ikke skinner, så bliver vi nødt til at have en backup
Lars B. Østergaard, forsyningschef
Men mange fjernvarmeværker bruger også naturgas som brændsel, når de producerer den varme, der flyder i de store rør i undergrunden. Blandt andet Frederikshavn Fjernvarme A/S, der fyrer med cirka 55 procent naturgas.
- Vi vil gerne udfase naturgas så hurtigt som muligt, og det er et arbejde, vi allerede er gået i gang med, siger Lars Østergaard. Han er forsyningschef for vand og varme hos Frederikshavn Forsyning A/S, som det naturgasfyrede fjernvarmeværk er en del af.
- Allerede i marts kiggede vi på, hvordan vi kunne udfase så meget som muligt af vores naturgasforbrug som muligt, siger han og fortæller, at det allerede nu er lykkedes at konvertere en naturgasturbine til et stort varmepumpeanlæg, der bruger el.
Og det er ikke det eneste, der bliver kigget på i Frederikshavn for at udfase gas.
- Vores bestyrelse har sat en forundersøgelse i gang for implementering af biomasse i vores varmeproduktion, som vil gøres os stort set fri af naturgas. Vi håber også der kan opnås synergi ved udnyttelse af varme fra industrielle aktiviteter på Frederikshavn Havn i fremtiden.
En ambitiøs plan med udfordringer
Han glæder sig over regeringens plan om at udskifte de mange danske naturgasfyr med blandt andet et mere fintmasket fjernvarmenetværk. Men det bliver ikke uden udfordringer, når så mange danskere skal kobles på fjernvarmenetværket. Lars Østergaard afventer derfor hvilke konkrete tiltag, der skal hjælpe både forbrugere, kommuner og forsyningsselskaber.
- I Tyskland alene ved vi, at man arbejder på at få 20 millioner husstande over på fjernvarme, og det kommer formentligt til at betyde flaskehalse på både produktion og installation af fjernvarmerør - også i Danmark, siger Lars Østergaard.
Derudover tager det tid at omlægge varmeproduktionen fra naturgas til el eller biomasse.
- Hvis alting flasker sig, og vi ikke oplever leveringsproblemer, så går der mellem 2,5 og 3 år, før vi ikke bruger naturgas i vores normale produktion, siger forsyningschefen.
Han fortæller ligeledes, at det længe endnu vil være umuligt at afskære naturgasforbruget 100 procent.
- Når der er rigtig koldt, og vinden ikke blæser, eller solen ikke skinner, så bliver vi nødt til at have en backup i naturgassen for at sikre forsyningssikkerheden. Men forbruget vil være meget mindre, end det er i dag.