Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Modstandere fortsætter kamp mod naturnationalpark

Modstandere af naturnationalparken ved Tranum kæmper fortsat for, at planerne bliver droppet.

Et flertal i Folketinget besluttede i december 2020 at oprette 15 naturnationalparker i Danmark. Tre af dem skal ligge i Nordjylland - på Læsø, ved Hanstholm og ved Tranum.

Den lokale modstand mod naturnationalparkerne har dog været stor, og derfor var både modstandere og tilhængere onsdag mødt op i nærheden af Overklitten Sø for at debattere idéen om at etablere en naturnationalpark ved Tranum.

- Vi synes ikke, der er nogen grund til det. Der er ikke noget galt med naturen her, siger Ulla Gottliebsen, som er talsperson for Facebook-gruppen "Ja tak til natur - Nej tak til en indhegnet naturnationalpark i Tranum", som har omkring 6000 medlemmer.

Hun deltog i debatarrangementet, som var stablet på benene af en række naturorganisationer, der havde inviteret til såkaldt vælgervandring i det område, et politisk flertal på Christiansborg har udpeget til en kommende naturnationalpark.

Flere folketingskandidater deltog også - og blandt dem er der ligeledes delte meningerne om naturnationalparker.

- Vi har en biodiversitetsudfordring globalt og nationalt. Der er en masse arter, som går tilbage, og som forsvinder alt for hurtigt. Naturnationalparkerne er et redskab til at øge biodiversiteten, siger folketingskandidat Joachim Plaetner Kjeldsen (ALT).

- Jeg siger ikke, at det ikke skal blive til noget, men der er i dén grad brug for, at man taler med borgerne. Borgerne er ikke glade for det, som det er. De føler sig tromlet, og det synes jeg ikke er okay, siger folketingskandidat Henrik Buchhave (V).

- Et overgreb

I december 2020 indgik regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet en aftale om en natur- og biodiversitetspakke, hvor der var sat penge af til at oprette 15 naturnationalparker. For halvandet år siden blev Tranum udpeget som lokation for en af dem.

- Tranum er et helt fantastisk område med store klitheder, og derfor er det oplagt, at det bliver en af de nye naturnationalparker, sagde miljøminister Lea Wermelin (S) ved den lejlighed.

Efterfølgende har der været lokal modstand mod naturnationalparken i Tranum, som byrådet i Jammerbugt Kommune har gjort indsigelse imod.

- Jeg ser det som et overgreb på vores natur, vores lokalsamfund og det kommunale selvstyre. Staten tager myndighed fra kommunen, siger Ulla Gottliebsen.

Hvad er naturnationalparker?

I naturnationalparkerne får naturen i højere grad lov til at udvikle sig på naturlige præmisser. Der drives ikke landbrug, og skoven henlægges som urørt skov.

Der bliver udsat store græssende dyr, som skal være med til at skabe en spændende natur, hvor der er mange levesteder for dyr og planter. De græssende dyr skal være med til at sikre, at områderne ikke udvikler sig til tæt mørk skov, og sikre, at enge, heder og overdrev med de tilknyttede dyr og planter fortsat har egnede levesteder.

Områdernes naturlige hydrologi søges genskabt - småsøer, vandhuller og sumpe vil komme tilbage i landskabet. 

Hegnene skal holde dyrene inde, men der skal stadig være rig mulighed for at opleve naturen.

Kilde: Naturstyrelsen

Giver ikke op

Modstanderne af naturnationalparken er blandt andet utilfredse med, at der skal opsættes hegn i området, og at der skal udsættes græssende kvæg og vildheste.

Søren Rosenberg, som er lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening i Jammerbugt Kommune, er fortaler for en naturnationalpark.

- Vi skal sikre, at vi har de gode arter, og at de bliver ved med at være herude, så derfor er naturnationalparker en kæmpe fordel for naturen, siger han.

Og så er spørgsmålet, om halvanden times vandretur og debat i den måske kommende naturnationalpark har flyttet noget.

Hvordan får man vendt stemningen i forhold til en naturnationalpark ved Tranum?

- Det er blandt andet ved møder som det i dag, at meninger brydes, og man måske går herfra lidt mere vidende, end man var, da man kom, siger Joachim Plaetner Kjeldsen (ALT).

- Lige nu har vi ikke opgivet kampen. Vi tror, at fornuften sejrer, siger Ulla Gottliebsen.


Maria var ansat hos John Byrialsen: Verdensmand og manipulator

Foto: Privatfoto.

Stutteriejer John Byrialsen har fået hårde anklager på nakken af tidligere ansatte.

'Narrefisse' og 'møgluder'.

Det var blandt andre de krænkende ord, John Byrialsen brugte, når han tiltalte den tidligere ansatte på Viegård Stutteri Maria Pejtersen.

Hun var ansat som rytter hos den skandaleombruste stutteriejer i tre-fire måneder tilbage i 2003.

- Han var ikke seksuelt krænkende over for mig, men han har kaldt mig for narrefisse og møgluder, og han var generelt grov i tonen, fortæller Maria Pejtersen.

- Han var rigtig god til at manipulere, og han fremstod som en verdensmand.

Se TV2 Nords indslag herunder:

I den nye TV 2-dokumentar, 'Mareridtet på stutteriet', står 73 tidligere ansatte frem, og de beskylder John Byrialsen for at have udsat dem for krænkende adfærd.

Krænkelserne er sket i perioden fra 1988 til 2023, og de tidligere ansattes beskyldninger går blandt andet på alt fra hård tone og mobning til seksuel chikane, vold og voldtægt.

Den tidligere stutteriejer John Byrialsen afviser anklagerne.

Sådan fordeler krænkelserne sig:

TV 2 Dokumentar har talt med 115 af John Byrialsens tidligere ansatte og elever i perioden 1988-2023.

  • 73 ud af 115 fortæller, at de har været udsat for krænkende handlinger som spænder fra mobning, hård tone og seksuel chikane til voldelige handlinger og voldtægt.

  • 67 ud af de 115 personer fortæller, at de har oplevet hård tone og eller mobning. Det tal dækker over episoder som at blive kaldt ”idiot”, ”bitch” og ”fed” til at få kastet ting efter sig, som f.eks. en møggreb, og blive fastholdt og tvunget til at drikke alkohol.

  • 33 ud af de 115 fortæller, at de har oplevet seksuel chikane fra John Byrialsen.  Seksuel chikane dækker f.eks. over sexistiske kommentarer og uønsket seksuel opmærksomhed og berøring, fortællinger om at vågne nøgen op i hans seng uden at kunne huske, hvad der er sket, og enkelte episoder, som kvinderne selv betegner som forsøg på voldtægt.

  • 14 ud af de 115 fortæller, at de har været udsat for voldelige handlinger fra John Byrialsen. Det dækker f.eks. over at blive skubbet til, blive udsat for kvælertag, blive slået eller få bank.

  • Fire ud af de 115 fortæller, de har været udsat for voldtægt.

  • 42 ud af de 115 fortæller, at de ikke selv har oplevet krænkende handlinger under deres tid hos John Byrialsen. Men cirka halvdelen af dem fortæller, at de har været vidne til krænkelser eller haft viden om krænkelser.

Note: Anette Borchorst, professor emerita fra Aalborg Universitet, har gennemgået TV 2s researchmateriale og har været med til at inddele krænkelserne i de forskellige kategorier.  

Kilde: TV2.dk

Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto
Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto
Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto
Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto
Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto
Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto
Billede fra Viegård Stutteri i 2003. Foto: Maria Pejtersen / Privatfoto

Makabre dødsfald

Maria Pejtersen stoppede selv hos Viegård Stutteri, da John Byrialsens gamle hest døde i sin bås efter sit sidste løb.

Her var den viklet sammen med en anden hest, og den døde langsomt, da de ikke kunne få den ud af båsen, som var halvt fyldt op med lort.

- Det var ovenpå mange dårlige oplevelser, beretter Maria.

Hun fortæller, at der hver uge kom folk for at hente døde heste, og den enes død var mere makaber end den andens.

- Det er forfærdeligt, at det har taget så mange år, før det kom frem. Det er ligesom at åbne op i et gammelt sår, lyder det fra Maria Pejtersen.

Maria har i dag sin egen gård i Nibe, hvor hun avler og opdrætter heste.

Nogle af John Byrialsens tidligere heste befinder sig på Sletten ved Aggersund, og Nordjyllands Politi var ved middagstid onsdag på besøg netop her.

Hvad besøget gik ud på, ved vi ikke i skrivende stund, men Nordjyllands Politi konstaterer over for TV2 Nord, at der ikke er fundet noget ulovligt.


By blæser til kamp for at sikre værtshus' overlevelse

Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Indehavere og borgerforening er klar til kamp, efter at Vesthimmerlands Kommune har taget alkoholbevillingen fra værtshuset Rytterbaren i Ranum.

De må egentlig ikke, men der bliver stadig langet flaskeøl over disken på Rytterbaren i Ranum.

Kan man drive et værtshus uden en alkoholbevilling?

- Det kan man ikke. Det siger sig selv, siger Rytterbarens bestyrer Anni Høgh.

Vesthimmerlands Kommune har efter et ekstraordinært møde i kommunens bevillingsnævn taget alkoholbevillingen fra Rytterbaren. En beslutning, indehaverne ikke forstår.

- Det sætter os i en svær situation, fordi vi ikke ved, hvordan vi skal forholde os til det, fordi vi ikke ved, hvad grundlaget er for beslutningen, siger Lone Havndrup Hoffmann, som er administrationschef hos Larsen & Kristiansen Ejendomme, der ejer Rytterbaren.

Byens borgerforening bakker op.

- Jeg er rystet. Jeg begynder at føle, at det er en chikane mod byen. Det er den ene ting efter den anden, vi oplever, bliver lukket. Man kan mene sit om at have et værtshus i byen, men det betyder fællesskab for mange, siger Heidi Jakobsen, som er formand for Ranum Borgerforening.

Se indslaget her:

Skal levere dokumentation

Bevillingsnævnet henviser til paragraf 18 i restaurationsloven, som siger, at man kan miste en bevilling, 'når bevillingshaveren ikke længere udnytter alkoholbevillingen'.

Rytterbaren har været lukket ned i en længere periode. Først på grund af corona og siden renovering, og værtshuset åbnede derfor først igen i juni.

- Vi prøver at sige: ’Hvor længe må man holde lukket for, at der ikke sker bortfald?’ Det har kommunen ikke svaret på, så vi ved det ikke, og jeg har talt med Erhvervsministeriet, som siger, at der ikke er nogen retspraksis på området, siger Lone Havndrup Hoffmann.

Det er Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen (V), der er formand for kommunens bevillingsnævn. Han uddyber, hvorfor værtshuset i Ranum har mistet sin alkoholbevilling.

- Enhver, der bevæger sig i Ranum, ved jo, at Rytterbaren har været lukket. De siger, at den har været under renovering, men den har været lukket, og det har strakt sig over flere regnskabsår, og derfor har vi bedt om bevis på, at der har været drift, siger Per Bach Laursen.

Risikerer lukning

Ifølge Lone Havndrup Hoffmann har Rytterbarens revisor leveret den dokumentation, kommunen efterspørger, men det er Bevillingsnævnets formand ikke enig i.

- Vi skal sikre os, at vi har den samme procedure ved alle bevillinger i Vesthimmerlands Kommune, så det er bare et lille regnskab fra 2023, vi efterspørger, siger Per Bach Laursen og konstaterer:

- Ellers er det jo lovligt at søge en ny bevilling.

Borgerforeningen er klar til at støtte Rytterbaren i kampen for en alkoholbevilling, siger formand Heidi Jakobsen. Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Uden alkoholbevilling er Rytterbaren i overhængende fare for at lukke. Indehaverne er derfor klar til at gå rettens vej for at vinde over kommunen, og de kan godt regne med borgerforeningens støtte.

- Uanset, om det hedder et værtshus, et lægehus eller hvad det hedder, så må det være en borgerforenings pligt at støtte op om, at vi beholder ting åbne her i byen, så vi kan fortsætte med at blomstre og få nye tilflyttere til, siger Heidi Jakobsen.


Aalborg Håndbold skal onsdag aften i aktion mod Bjerringbro-Silkeborg i HTH Herrehåndboldligaen.

Aalborg Håndbold døjer med skader før opgøret, der i dansk regi er et topopgør.

Anfører Rene Antonsen er ude, ligesom Thomas Arnoldsen, Lukas Nilsson og målmand Niklas Landin er ude med skader.

- Ja, jeg vil selvfølgelig hellere have haft, vi havde fuld trup, for så har vi et meget bedre hold, siger direktør for Aalborg Håndbold, Jan Larsen, og fortsætter:

- Men man kan ikke sige andet, end at de andre spillere så må gøre det, og det er de også dygtige nok til.

Direktøren glæder sig dog også over, at det begynder at lysne en smule med de skadede spillere. Veteranen Henrik Møllgaard er tilbage i forsvaret, ligesom fløjspilleren Buster Juul også er meldt klar igen.

Se interviewet med Jan Larsen herunder:

Det er også tiltrængt for Aalborg Håndbold at få spillerne tilbage i fuldt vigør, for kampprogrammet byder på det ene store opgør efter det andet.

Og det starter altså allerede i aften med opgøret i Sparekassen Danmark Arena i Gigantium i Aalborg. En kamp der starter 19.00.

Lørdag gælder det GOG på udebane og torsdag i næste uge skal aalborgenserne til en spansk kystby for at møde de forsvarende Champions League-mestre fra Barcelona.

Følg med på tv2nord.dk i aften, hvor der følges op på Aalborg Håndbolds kamp mod Bjerringbro-Silkeborg.


Nyt chok for branche i knæ: - Det rammer hårdt

Foto: TV MIDTVEST arkiv

Minkbranchen er igen kommet i fokus efter NSK har foretaget anholdelser i bland andet Thisted. Den her gang handler det om hvidvask af penge.

- Vi har det ad helvede til som avlere.

Sådan lyder det fra John Papsø, der er formand for Midtjyllands Pelsdyravlerforening, og bosat i Kjellerup. Det handler om, at mange minkavlere stadig ikke har modtaget erstatning fra staten, efter deres farme blev lukket som følge af coronakrisen i november 2020.

Og så handler det om, at branchen nu igen er kommet i offentlighedens søgelys.

- Det går lige i maven, siger John Papsø, der er rimelig chokeret oven på dagens nyhed om minkskind og hvidvask.

Onsdag er seks personer i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus, fordi de er sigtet for hvidvask af særlig grov beskaffenhed for over 30 millioner kroner. Hvidvask, der blandt andet skal være foregået gennem handel med minkskind og narkohandel.

I alt er 10 sigtede i sagen, og ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet har otte af dem relation til produktion og salg af minkskind. En af dem har bopæl i Thisted Kommune, en anden i Lemvig Kommune, mens den sidste trækker tråde til Bording-egnen.

- Det rammer hårdt, at der er nogle forbrydere, der går og laver sådan nogle ting.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille, at det er nogle fra branchen. Men der er jo altid brodne kår alle steder, siger John Papsø.

Tager kraftigt afstand

Og det er også sådan formand for Thy-Mors Pelsdyravlerforening, Jesper Balle, fra Øster Assels på Mors ser på tingene.

- Lige meget, hvilken branchen man ser på, er der brodne kår. Når der er penge i en produktion, så er der altid nogen, der prøver at gå den nemme vej og tjene ekstra, siger han.

Han ærgrer sig over, at der nu igen er postyr omkring pelsdyrbranchen, og understreger, at det, der indtil videre er kommet frem omkring hvidvasksagen, ikke har noget med den almindelige minkavler at gøre.

- Vi kan kun tage kraftigt afstand til det her.

- Det er ikke noget, vi som branche har benyttet os af. Der må være nogle, der har fundet en måde at udnytte skindene på, siger Jesper Balle, der også er 1. viceborgmester i Morsø Kommune for Venstre.

Den sigtede i sagen med relation til Bording-egnen er onsdag i grundlovsforhør, mens de to personer fra Thisted og Lemvig blev anholdt tirsdag og efterfølgende løsladt igen. De er dog fortsat sigtede i sagen.


Borgmester reagerer på rystende afsløringer om krænkelser i TV2-dokumentar

Blandt andet lyder det, at 33 tidligere medarbejdere har oplevet seksuel chikane af den tidligere stutteriejer John Byrialsen.

- I alle sammenhænge - om det er dyr eller mennesker - skal vi tage underretninger alvorlige. Det har vi gjort, fordi vi har en historie med John Byrialsen, som ikke er særlig god, lød det fra borgmesteren for Jammerbugt Kommune, Mogens Christian Gade (V), til TV2 Nord tidligere på året.

Siden har TV2 afsløret, at 73 tidligere medarbejdere hos John Byrialsen, stået frem i dokumentaren 'Mareridtet på Stutteriet' og fortæller om både sex chikane, verbalt misbrug og grooming. Nu reagerer borgmesteren fra Jammerbugt på, at de nye afsløringer faktisk viser, at det også er mennesker, som John Byrialsen har forgrebet sig på.

'Det lyder forfærdeligt! Vi må gå ud fra, at politiet som myndighed tager sig af og får situationen udredt', siger Mogens Christian Gade i dag i et skriftligt svar til TV2 Nord.

Borgmesteren pointerer yderligere, at han håber, at politiets efterforskning kan give oprejsning og retfærdighed for de ofre, som John Byrialsen har krænket. At antallet af ofre er så stort, overrasker professor emeritus fra Aalborg Universitet Anette Borchorst.

- Jeg tror, det er det værste, jeg har set gennem de mange år, jeg har beskæftiget mig med det her emne. Og det er ikke fordi, jeg ikke har set mange slemme sager, udtaler hun sig til TV2.

50 heste begravet

Tidligere på året kom det frem, at 19 af den tidligere stutteriejers heste blev overført til Bratbjerggaard, hvor deres livsvilkår angiveligt skulle ændres til det bedre. Tidligere havde de blandt andet boet på Viegård Stutteri, der var ejet af John Byrialsen, som blev lukket på grund af vanrøgt.

Dengang fandt politiet blandt andet 50 nedgravede heste, så opmærksomheden var stor, da det viste sig, at de 19 hestes nye levested også blev 'hjulpet' på vej af deres tidligere misbruger. Her var der lavet et konsulentsamarbejde mellem Bratbjerggaard og John Byrialsen.

- Jeg blev først ret chokeret, og så blev jeg vred på de her hestes vegne, for min frygt er jo, at de skal trækkes igennem det samme en gang til. Jeg tænkte: "Shit, starter vi nu forfra?", sagde Ghita Zangger Madsen, der er sekretariatsleder hos Hestens Værn, dengang til TV2 Nord.

Dengang udtalte Jammerbugts borgmester sig også, om at kommunen havde øje på det kritiserede samarbejde.