Naturnationalpark Tranum rykker trods protester tættere på
Foto: Miljøministeriet
Projektet for naturnationalparken i Tranum har nu været i høring, og parterne er nu nået til enighed om at vedtage planen - med et par justeringer.
Der har været skrevet meget om den kommende naturnationalpark i Tranum de sidste mange måneder, men nu kommer Miljøministeriet med en foreløbig konklusion.
Aftalepartierne er nemlig nået til enighed om planen for etableringen af parken i Tranum.
I juni skrev Venstre og Dansk Folkeparti i Jammerbugt Kommune, at de ikke kunne godkende planerne dengang, og i efteråret sidste år mente flere landmænd, at en række punkter i planen burde ændres.
- Naturnationalpark Tranum bliver et fantastisk fyrtårn for dansk natur, siger miljøminister Lea Wermelin (S) nu.
Heste og stude en del af planen
Det er blandt andet aftaleparternes ambition, at robuste heste og stude fremover skal være med til at holde hede- og moseområderne åbne og fri for træer. Det skal ske sammen med områdets fritlevende dådyr og krondyr.
Samtidig skal der tilknyttes flere gamle trætyper med forskellige dyre-, svampe- og plantearter til området.
- Der er mange mennesker, der med rette har et særligt forhold til Tranums store vidder med skov, klithede og udsigt til Vesterhavet, siger Lea Wermelin og fortsætter:
- Jeg glæder mig til at se dyre- og plantelivet spire og til, at vi alle får større naturoplevelser derude.
Tilfredse aftalepartier
Natur- og miljøordførerne fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet er udover Socialdemokratiet med i aftalen.
- Naturen og biodiversiteten er i knæ og har i den grad brug for steder, hvor den kan udfolde og udvikle sig mere frit. Samtidig glæder jeg mig også til, at naturnationalparkerne bliver et frirum for os mennesker, siger naturordfører for SF, Rasmus Nordqvist.
Peder Hvelplund, naturordfører for Enhedslisten, er ligeledes glad over de konkrete planer.
- Jeg bliver så glad, når jeg ser de konkrete planer folde sig ud til frodige naturnationalparker. Naturen og fremtidige generationer har i den grad fortjent det her. siger han.
Føler sig ignoreret
Omvendt lyder det fra de kritiske, lokale røster for naturnationalparken.
Gruppen "Ja tak til natur. Nej tak til en indhegnet naturnationalpark i Tranum", har med Ulla Gottliebsen i spidsen udvist stor modstand mod projektet og indsendt flere høringssvar.
Her vækker meldingen fra Miljøministeriet stor utilfredshed:
- Den overvældende majoritet af kritiske høringssvar blev ignoreret i det endelige forvaltningsforslag, lyder det i et opslag fra gruppen på facebook.
- Dette er intet mindre end en ydmygelse af Jammerbugt kommune og borgerne. Samt et overgreb på vores natur og skov.
Enkelte ændringer i planen
Efter endt høring er naturstyrelsens faglige oplæg til naturnationalparken blevet justeret, og et areal på cirka 140 hektar øst for Udholmvej/Halvrimmenvej tages ud af parken og undgår dermed indhegning. Desuden frahegnes to udsigtspunkter i området.
Miljøministeriet vil i dialog med Jammerbugt Kommune nu tage stilling til, hvordan Naturnationalpark Tranum kan forankres mere i lokalområdet med lokal formidling, lyder det i meldingen fra ministeriet.
I alt er 15 naturnationalparker på vej i det danske land.