Sådan sparer du massevis af penge på el
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Ekspert kommer herunder med flere tips, der kan spare dig for et hav af penge.
Elpriserne er eksploderet. TV2 Nord har tidligere skrevet om Jane Borring Larsen, som fik sig noget af et chok, da hun modtog sin elregning.
Hun er langt fra den eneste, som er presset af prisstigningerne. Derfor kan der med god grund gå lidt sport i at spare mest muligt på elforbruget.
Ved at følge nogle ganske simple råd i hverdagen er der nemlig mange penge at spare.
TV2 Nord har talt med Henrik Bisp, der er fagekspert inden for byggeteknik, bæredygtighed, energi og huseftersyn, og han kommer i denne artikel med gode tips til, hvordan beløbet på elregningen bliver mærkbart mindre.
Vidste du at:
- Cirka en femtedel af dit strømforbrug går til computer, iPad, musik, spillekonsoller og så videre?
- LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer? Og de holder 10 gange længere.
- En Playstation bruger tre gange så meget strøm som en Wii?
- Standbyforbrug på landsplan koster 1,8 milliarder kroner årligt og udgør et CO2-udslip på 450.000 ton?
Kilde: KeepFocus.dk
1. Dan dig et overblik
Grundlæggende er der flere steder, hvor man kan sætte ind. Ifølge Henrik Bisp er det først og fremmest en god idé at få et overblik over, hvad man bruger af el, og hvad har man af apparater, der bruger strøm.
- Hvis forbrugeren har en gammel kummefryser, der bare står og bruger strøm eller måske kun er halvfyldt, så kunne det eksempelvis være en idé at kvitte den eller udskifte den med en mindre.
Han nævner videre, at man som forbruger skal være opmærksom på, hvilke el-apparater der er mest energieffektive, når man skal ud at købe nyt.
Hvis du for alvor er klar til at nørde el, så kan du tjekke dine el-apparaters strømforbrug med et sparOmeter eller en elmåler.
Et sparOmeter er en lille måler, som du kan låne hos dit energiselskab. I mange kommuner kan du desuden låne et sparOmeter på bibliotektet eller hos borgerservice.
2. Ændr adfærd
Når forbrugerne har sørget for, at de har en masse energibesparende ting, så er det herefter adfærden, der skal kigges på.
Og her gælder ordsproget 'mange bække små, gør en stor å.
- Et helt lavpraktisk eksempel er, at man kan slukke for kogepladen et par minutter før, man er færdig med at koge pastaen. Det kan lyde banalt, men alting gør en forskel. For på et år løber det immervæk op i nogle kilowatt, siger eksperten.
- Desuden er der naturligvis også noget at spare, hvis man vasker sjældnere, lyder det.
Se flere sparetips længere nede i artiklen.
3. Tænk over tidspunkt for forbrug - og følg elprisen
Ifølge Henrik Bisp kan man også spare en hulens masse penge, hvis man sørger for at lægge sit strømforbrug på specifikke tidspunker.
- Nogle tidspunkter af døgnet koster en kilowatt-time helt op mod otte-ni kroner, mens prisen kan være tre eller fire kroner, når det er billigst, siger Henrik Bisp.
Derfor kan man spare adskillige kroner, hvis man sørger for at sætte en vask over, når strømmen er billigst. Det kræver dog, at man har en variabel prisaftale med sit elselskab fremfor en fastpris-aftale.
På dit elselskabs app kan du som regel se timeprisen mere end et døgn frem, og ellers tilbyder apps som Min Strøm samme mulighed. TV2 Nord har tidligere skrevet om Diannie Tekin, som lever efter sin el-app
Herunder kan du se, hvad en gennemsnitlig familie bruger deres strøm på.
Nu er du blevet klogere på, hvad en familie gennemsnitligt bruger strømmen på. Så nu er det tid til endnu flere sparetips.
SPAR PÅ STRØMMEN TIL HVERDAG
Sluk for apparater, som står på standby. Mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug bruges på standbyfunktionen.
Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, og vask tøjet ved en lavere temperatur, gerne 15-30 grader.
Undgå at bruge tørretumbler, hvis du har mulighed for at tørre tøjet udenfor.
Afrim fryseren. En tommelfingerregel siger, at en fryser bruger ca. 20 procent mere energi, når der er 2 mm rim i den.
Sluk for håndklædetørreren.
Drop el-terrassevarmere - tag et tæppe på i stedet.
Læg låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger æg, kartofler m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent. Det kan også betale sig at have de rigtige gryder til det rigtige komfur. Bunden på gryder og pander skal være plane for at udnytte varmen optimalt.
Hvis du forvarmer en ovn i forbindelse med bagværk eller madretter, kan du overveje muligheden for at lave flere retter, mens ovnen alligevel er varm.
Sluk for lyset, når du ikke bruger det, og brug LED-pærer i alle lamper.
Udnyt dagslyset. Flyt arbejds-, læse- og legepladser hen til vinduet.
De fleste husholdninger kan spare 15-20 procent på elforbruget til lys, uden at det går ud over kvaliteten.
Kilde: Bolius.dk
God fornøjelse med at få elregningen ned.