Nordjysk teknologi redder liv: Daniels virksomhed bygger udstyr til nødhospitaler
Ved hjælp af internet-of-things-teknologi er den nordjyske virksomhed, Seluxit, med i et internationalt projekt, der går ud på at forvandle containere til intensivafdelinger.
Coronakrisen har fået en nordjysk IT-virksomhed til at tænke anderledes. Virksomheden Seluxit fra Aalborg, arbejder normalt med at lave intelligente huse, hvor ting som plæneklipperen og brændeovnen kan kommunikere med ejeren via en app, hvis der er brug for reperation eller mere brændsel. Teknologien kaldes IoT; Internet of Things.
Men nu er virksomheden også begyndt at producere teknik til et italiensk projekt kaldet CURA Pods, der laver shipping-containere om til intensivafdelinger - som potentielt kan redde liv.
De her container er jo nødhospitaler, som lige nu er til corona, men det kunne også være til en oversvømmelse, jordskælv eller måske til en krigszone
Daniel Lux, administrerende direktør, Seluxit.
- Vi måler på elektricitetsforbrug, det kan vise, at der måske er et apparat, der er gået i stykker. Vi måler på lufttryk, og fra det kan vi se, om et filter skal skiftes ud. Vi måler på CO2, så kan vi se om der måske er dårligt indeklima, og det er ret vigtigt i det her covid-19-tilfælde. Og vi måler på lufttryk af iltflasken, hvis den skal skiftes, så vi kan sende en alarm. Så havner det på en mobil hos en medarbejder. Han får et ’ding’, fortæller administerende direktør, Daniel Lux.
Teknologien sparer sundhedsmedarbejdere tid. For de behøver ikke længere tjekke de forskellige luftforhold manuelt. I stedet får de besked, hvis der er behov for ændringer. Det har nordjyske Seluxit og københavnske Onomondo sørget for.
- De her container er jo nødhospitaler, som lige nu er til corona, men det kunne også være til en oversvømmelse, jordskælv eller måske til en krigszone, forklarer han.
Amerikanske myndigheder er meget interesserede
Arbejdet begyndte for seks uger siden, da den nordjyske virksomhed havde fundet et projekt, hvor de kunne hjælpe med deres kernekompetence. De første containere blev taget i brug i Italien for kort tid siden, og når næste sending af de portable intensivafdelinger skal i brug, der det planen, at den nordjyske teknologi skal i.
- Vores teknologi er med til at hjælpe de her medarbejdere, så de kan fokusere på de relevante og vigtige opgaver, som at hjælpe patienterne. Ikke at sørge for, at en container kører ordentligt, siger Daniel Lux.
Om CURA Pods
- CURA betyder Connected Units for Respiratory Ailments. Projektet er startet i Italien med henblik på at aflaste det pressede sundhedsvæsen.
- CURA er et open-source design for udvidede COVID-19-hospitaler. Det betyder, at alle har mulighed for at bruge designet og lave sin egen CURA Pod.
- Projektet forvandler containere fra rederier til intensivafdelinger med biocontainment ved hjælp af negativt lufttryk.
- CURA har fået støtte fra World Economic Forum (COVID-19 Action Platform, and Cities, Infrastructure and Urban Services Platform).
- Projektets første enhed er blevet udviklet med økonomisk støtte fra den paneuropæiske bank UniCredit og er nu installeret på et midlertidigt sygehus i Torino, Italien.
Indtil videre har en håndfuld medarbejdere arbejdet på projektet sideløbende med det daglige arbejde.
- Det tager jo en lille smule tid, men på den anden side er det et meget motiverende projekt, så folk arbejder også i deres fritid på det, fordi de synes, at det er et projekt, der giver mening, fortæller han.
Selvom projektet ikke kaster noget af sig endnu, regner Daniel Lux med, at det vil ændre sig.
- I starten donerede vi noget elektronik. Til det næste sælger vi 50 styk til kostpris, så der tjener vi ikke noget, men på sigt vil der også være en fortjeneste i det, spår han.
For allerede nu er flere lande interesseret i det internationale projekt.
- Det amerikanske FEMA (Federal Emergency Management Agency, red.) har efterspurgt 5.000 kits. Det er rigtig stort. Jeg tror, Frankrig i første omgang har bestilt 50. Så har Ecuador også bestilt et antal, jeg ved ikke præcist hvor mange. Så det varierer meget, og det er tit lande, der bestiller, forklarer han.
Det er gået stærkt for virksomheden at lave en løsning til CURA-pods, fordi det lægger sig tæt op ad det arbejde, virksomheden laver til daglig.