Minkfarm i Østvendsyssel testes: Flere familiemedlemmer smittet
Foto: DPA
Man tester nu endnu en minkfarm, hvor familie er smittet med corona.
En nordjysk minkavlerfamilie er smittet med corona. Konen arbejder på plejecenter i Sindal, og nu undersøges det, om deres mink også er smittet.
Coronasmitten, der har spredt sig som en steppebrand blandt beboere og personalet på Vendelbocentret i Sindal, omfatter nu også en nordjysk minkavlerfamilie i Østvendsyssel.
- Familien er smittet med coronavirus, og moderen arbejder på Vendelbocentret i Sindal, bekræfter formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, John Elling, til TV2 Nord.
På farmen, der ligger omkring 20 kilometer fra den farm, hvor man allerede har konstateret coronasmitte blandt dyrene og lige nu er ved at aflive 11.000 mink, har Fødevarestyrelsen i dag taget blodprøver for at slå fast, om også denne besætning er ramt.
Beredskabschef Nikolas Kühn Hove fortæller til Landbrugsavisen, at Fødevarestyrelsen netop nu er igang med at teste mink på minkfarmen i Østvendsyssel.
- Vi har fået en ny henvendelse fra Styrelsen fra Patientsikkerhed om en anden minkfarm, hvor der også har været en person med tilknytning til farmen, som er testet positiv for covid-19, siger Nikolas Kühn Hove til landbrugsavisen.
Den nye minkfarm, som man er ved at undersøge for den smitsomme virus, ligger omkring 20 km øst for Sindal, hvor den første besætning ligger. Den anden minkfarm er en mindre besætning med omkring 700 tæver.
Fødevarestyrelsen forventer svar på prøverne i denne uge.
- Uheldene vælter ned over os
Nyheden om risiko for smitte hos endnu en nordjyske minkbesætning vækker bekymring hos lokalformanden.
- Uheldene vælter ned over os for tiden. Ikke nok med, at priserne på skind er lav, så kommer det her oveni.
John Elling fortæller, at hans medlemmer i forvejen er opmærksomme på at holde fokus på høj renlighed, og at man har indskærpet, at det kun er nødvendigt personale, der har adgang til dyrene.
- Farmerne på de to farme fortæller, at der ikke er noget som helst at se og mærke på dyrene, og vi ved jo ikke ret meget om COVID-19-sygdom hos dyrene endnu - men det ser ud til at være utroligt smitsomt, siger John Elling.
Høj hygiejne og heldragter
Ved Sindal har folk fra Beredskabsstyrelsen lige nu travlt med at slå 11.000 mink på den første farm, hvor der blevet konstateret coronasmitte, ihjel.
- Det, der sker lige nu, er at minkfarmen tømmes for dyr. Minkene slås ned i løbet af dagen, fortæller dyrlæge Karsten Madsen fra Fødevarestyrelsen.
Minkene aflives med de faciliteter, der er på farmen til netop det formål. Det foregår helt konkret ved, at dyrene bliver gasset.
Da det er et stort omfang af mink, der skal aflives. Antallet er væsentligt større end når en minkfarmer normalt pelser. Derfor er der flere folk til at hjælpe med arbejdet i dag. Karsten Madsen anslår, at det vil tage det meste af dagen at aflive de 11.000 mink.
Beredskabsstyrelsen er med til at samle de mange mink sammen.
- Det er første gang i nyere tid, at man slår en hel besætning af mink ned, siger dyrlægen.
Han forsikrer, at arbejdet bliver udført fuldt forsvarligt med stor fokus på hygiejne. Personer, der er med til arbejdet, er iført dragter, og man skal gennem sluser for at komme ind og ud til minkfarmen.